rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Вкрадений шельф: Росія незаконно видобула з українських родовищ майже 11 млрд кубометрів газу

Росія щороку краде з Чорноморського шельфу України понад 1,5 мільярда кубометрів газу! І, попри протести та судовий процес, Росія продовжує активно бурити.

Всі шість років з анексії Криму окупанти нещадно експлуатують вкрадене майно українського Чорноморнафтогазу.

Вітчизняна морська охорона регулярно фіксує переміщення анексованих установок «Петро Годованець», «Україна», «Таврида» і «Сиваш» чотирма українськими родовищами. Востаннє одразу дві бурові помітили за якихось 120 кілометрів від Одеси.

І на вишках були не лише газовики: об’єкти охороняють озброєні до зубів російські військові.

«Нами неодноразово було зафіксовано і переміщення самопідйомних бурових установок, і наявність на них озброєних людей, які з наближенням кораблів морської охорони України наводили зброю», – розповідає речниця Морської охорони Держприкордонслужби України Наталя Гуменюк.

При цьому райони Одеського та Голіцинського родовищ ще й прикриваються кораблями Чорноморського флоту РФ та берегової охорони ФСБ.

«Там у постійному режимі, разом зі співробітниками фейкового Чорноморнафтогазу, знаходяться також і військові. Це – регулярні війська Російської Федерації», – наголошує генеральна директорка «Чорноморнафтогазу» Світлана Нєжнова.

Крім того, на морські установки окупанти встановили радіолокаційне обладнання. Воно дає можливість ретельно стежити за навколишніми водами. Таким чином, морські бурові росіяни перетворили на військово-розвідувальні об’єкти.

При цьому Кремль цинічно просить Захід про скасування санкцій через пандемію коронавірусу. Зокрема, російський президент Володимир Путін під час відеосаміту Групи Двадцяти найрозвинутіших економік світу запропонував мораторій на економічні санкції. Мовляв, аби вражені коронавірусом країни могли краще боротися з пандемією.

Українські фахівці наголошують: щоб не допустити «помилування Кремля», світу варто постійно нагадувати про злочини Москви.

«Росія веде активні військові дії не тільки на сході України, а також агресивно себе поводить на шельфі Чорного моря, а саме в економічній зоні, яка належить Україні», – нагадує Світлана Нєжнова.

Паралельно Україна продовжує захищати свої права на вкрадені шість років тому кримські активи, разом із буровими на Чорноморському шельфі. Нафтогаз судиться проти Росії в третейському арбітражному суді Гааги. І за анексоване майно вимагає багатомільярдну компенсацію.

«Ми вже виграли першу стадію. Була підтверджена так звана юрисдикція, тобто що в нас є відповідні права, а в РФ є відповідальність за ці активи. Зараз йдеться про те, як визначити суму завданих збитків. Ми її визначили у 8 млрд доларів», – пояснює виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Слухання в цій справі продовжаться вже у травні. А на рішення суду чекатимуть протягом року. Фахівці попереджають: процес буде нелегким. Бо схожих випадків анексії активів морське право ще не знало. Утім, шанси на перемогу – високі.

«Факт є фактом: активи – украдені! Це – по суті, крадіжка активів. У які юридичні формулювання все це буде визначено судом – це інша справа», — вважає президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Впевненості в перемозі українським фахівцям додає й позитивний досвід у попередніх арбітражах – проти «Газпрому». Тож навіть якщо Росія не поверне крадені бурові та газ, то хоча б отримає за це справедливе покарання: сплатить величезну компенсацію.

Автор: Олексій Савицький

Джерело: «День» (https://day.kyiv.ua/uk/article/ekonomika/vkradenyy-shelf)

IТ – в онлайн: як карантин вплинув на українських програмістів

Двері в нову реальність. Як глобальне поширення коронавірусної інфекції змінить економіку та економічну політику

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers