rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Коли Ви вирішили купити власне житло… Олег Комарницький, Century 21 Elm Realtors

Олег Комарницький
Спеціально для "Час і Події"

В житті кожного з нас настає момент, коли ми вирішуємо купити власне житло. І, звісно ж, перед цим важливим кроком ми намагаємося порадитися зі своїми друзями і родичами. І тут ми виявляємо, що думки інших людей поділилися на два рівні і непримиренні табори.

В одному вам радісно тиснуть руки (або торкаються ліктем J) і заздалегідь вітають із чудовою бізнес-ідеєю стати «справжнім американцем» і втілити для себе класичну «американську мрію».

В іншому таборі навпаки – співчутливо зітхають і радять, як мінімум, зачекати з ризикованим рішенням вішати на себе ярмо власника нерухомості. І це – не дивлячись навіть на теперішню доволі низку відсоткову ставку, привабливі пропозиції на столичному ринку житла Великого Чикаго і доволі високу ціну на орендоване житло.

І ті, й інші будуть по-своєму мати рацію. Згідно зі статистикою, приблизно 40 мільйонів американців сьогодні схиляються до вибору орендувати житло. Причому, одна третина з них орендує будинки. Аргументів тут багато. Сім’ї, насамперед, молоді, часто переїжджають з місця на місце в пошуках нової роботи чи кращих шкіл для своїх дітей.

Самотні молоді люди, навіть ті, котрі мають стабільний дохід, радше, воліють орендувати житло, допоки ще не мають сім’ї. А люди похилого віку з часом переїжджають у спеціальні комплекси для Active adults – з більш комфортним пакетом рекреаційних, соціальних і медичних послуг.

І все ж, купівля власного житла (в хорошому чи перспективному районі з інфраструктурою, що стрімко розвивається) залишається в Америці одним з найкращих способів довготривалих інвестицій. Це дає можливість, сплачуючи кредит, ніби платити орендну плату самому собі, оптимізувати оподаткування, а за необхідності – самим здавати в оренду (навіть частково) куплене житло.

Отже… Ви вже пожили в орендованій квартирі і настає час, коли потрібно справді серйозно подумати над купівлею власного житла.

А вибір житла – справа не проста!

Насамперед, треба визначитися, що краще: квартира, таунхаус чи окремий будинок. Наприклад, у багатоквартирних будинках частіше збільшуються комунальні платежі, а точніше, різноманітні доплати за користування басейном і спортзалом, за ремонт, ландшафтний дизайн, за обслуговування гаража і за багато інших послуг. Ну і житлова площа є значно меншою, а поряд, за стіною, можуть проживати галасливі сусіди.

У власних будинках, враховуючи всі переваги цієї міні-садиби, завжди більше витрат, їх важче утримувати і, залежно від району, іноді важче продати чи здавати в оренду. Зате там легше пережити карантин! J

Перед початком пошуку варто також розумно оцінити свої фінансові можливості і адекватно вибрати вид майбутньої позики.

Ну і терміни, адже ви маєте контракт на оренду житла, або ж вам, перед тим як здійснювати купівлю нової нерухомості, треба встигнути продати свою, яка є наразі у вашому розпорядженні.

Щоб грамотно почати й успішно завершити процес купівлі нерухомості, наполегливо раджу вам звернутися до ріелтора… І не тому, що я сам ним є. Знаю зі свого особистого досвіду, якщо ви вирішили купити будинок і якимось чином обійтися без агента з продажу-купівлі нерухомості (і, скажімо, це вам вдасться), то ви ні на долар не заплатите менше, ніж якби вам допомагав у цьому професійний брокер. Але головного болю, проблем і підводних каменів буде предостатньо. Адже ріелтор продавця – це його помічник, не ваш!

Отож, для чого ж потрібен ріелтор покупцеві? Для того, щоб ви отримали:

допомогу в пошуку нерухомості, яка вас цікавить, на МЛС сервісі. Так, багато з того, що є на цьому сервісі, є і на Redfin. Але в МЛС інформації є значно більше (тобто, вона є доступною лише брокерам – вони цей сайт оплачують), ну а ви, як мінімум, зекономите час;

відповіді на всі ваші запитання і навіть більше. Наприклад, ріелтор розповість вам про всі «небезпеки» цієї купівлі;

ріелтор домовиться про огляд нерухомості і буде супроводжувати вас під час всіх оглядів. До речі, багато покупців намагаються вийти і працювати напряму з брокером продавця, вважаючи, що так буде вигідніше. Не буде! Буде навпаки! Повірте, брокер продавця від самого початку пріоритетом поставить інтереси продавця… І випадково не наголосить на деяких негативних нюансах нерухомості, яку ви маєте намір придбати (а це, згідно зі законом, можна робити, є речі, про які брокери не зобов’язані розповідати покупцеві, і ніхто їх за це не покарає);

проаналізує цінову складову об’єкта, а коли справа дійде до «оффера» (offer), враховуючи досвід, брокер постарається подати пропозицію так, щоб ви отримали бажане (а чи буде він торгуватися, зробить пропозицію безпрограшною чи застосує якісь свої тактики, буде залежати від ваших інтересів); і… ще дуже важливою є швидкість реакції – вигідні пропозиції зникають з маркета миттєво;

буде супроводжувати вас аж до «щасливого завершення справи», через перипетії з юристами, банками, оцінювачами майна і страховими агентами.

І варто зауважити, що від «оффера» (offer), до реальної покупки, як кажуть, «дуже довга дорога». В середньому, вона триває місяць-півтора. І до останнього моменту – аж до завершення оборудки (closing) ніхто не дасть вам гарантії, що банк надасть вам кредит. Тому, про всяк випадок, розповім вам повчальну історію про те, як одному моєму приятелю банк відмовив в наданні кредиту в останній день. Уже після того, коли були проведені всі інспекції, перевірена його кредитна історія, надані всі можливі і неможливі довідки, і залишалось лише зареєструвати угоду в спеціальній Title Company. Довелось звертатися в інший банк, готувати новий «offer», на нових умовах, але… було втрачено час, і та вподобана квартира, яку мій знайомий вже вважав майже «своєю», відійшла іншим покупцям.

Він купував свою першу нерухомість без ріелтора, і його не було кому підготувати перед початком пошуку… Ну, власне, в той трагічний момент ми з ним і познайомились...J

Телефонуйте, і спробуймо разом зробити перший крок – познайомимося і чітко визначимо, що і де будемо шукати.

Oleg Komarnytskyy.
Century 21 Elm, Realtors

Cell: 847-235-0305

www.OlegRealEstate.com

Здоровий глузд проти коронавірусу

Здоровий глузд проти коронавірусу – ми переможемо!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers