rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Літературна сторінка \ Наш ексклюзив: Магнат із Добромиля – від Галини Пагутяк
 Title

Ще Джованні Боккаччо довів, що цікаві історії не тільки прикрашають карантин, а й відганяють віруси – і навіть чуму! : )

Тож ми пропонуємо Вам найкращий спосіб підвищити імунітет, покращити настрій і відігнати хворобу!

Письменниця Галина Пагутяк та видавець Василь Ґабор люб’язно дозволили нам надрукувати роман «Магнат», котрий от-от знову вийде друком в Україні.

Отже, шановні читачі, Ви маєте можливість з чистою совістю поринути в містичні часи XVI-XVII сторіччя – поспостерігати за життям і смертю Яна Щасного Гербурта. Поета, політика, господаря, захисника свого люду і щедрого та дбайливого мецената.

 Title

Він міг би тонути в розкоші, купувати собі тогочасні аналоги броньованих мерседесів S-класу, айфонів та модних шатів – але натомість засновував і розбудовував монастирі різних конфесій(!), облаштував друкарню, на видавничому знакові якої був девіз: «Правда і праця». Втім, неписьменні шляхтичі та селяни за це почали вважати його чорнокнижником – до людей, котрі вміють читати, та ще й самі друкують книжки, в ті часи ставилися з підозрою…

Ба більше – Гербурт ще на початку XVII сторіччя видав «Діалог про оборону України» В. Кіцького, примірник цієї книги знаходиться у відділі стародруків бібліотеки Стефаника. Українською мовою цей пан... писав пісні і поеми! Як бачите, вкрай сучасний дядько!

Ще більше того – цей пан мав право претендувати на польську корону!

Галина Пагутяк пропонує нам подивитися на Яна Щасного Гербурта очима збанкрутілого волинського шляхтича Северина Никловського. Бідаку пограбували – і Ян Щасний погодився допомогти у біді. Невдовзі Щасний помирає на руках у Никловського…

Але не засмучуйтеся, бо це – тільки початок історії!

Ми ще раз щиро дякуємо Галині Пагутяк та Василеві Ґабору!

Title 
 Василь Габор, Галина Пагутяк та
Зеонід Модрицький.
Фото Зоряни Франко – з архіву редакції

І закликаємо вас, шановні читачі, підтримати і морально, і матеріально, і українську культуру, і українську пресу. Адже хто розповість нам про нас – і хто розповість про нас нашим нащадкам, якщо письменники, видавці та ЗМІ зійдуть з дистанції?..

У кожного з нас є можливість хоч трішки побути Магнатом! ;)

Приємного читання – і міцного імунітету та гарного настрою!

Магнат. Галина Пагутяк

Єремія Вишеневецький та войовничі українські націоналісти

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers