rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наша духовність \ У Ватикані пояснили, як Церква святкуватиме Великдень та Страсний тиждень

Конгрегація Божого культу і дисципліни Таїнств у зв’язку з пандемією коронавірусу оприлюднила декрет із поясненнями літургійних правил, яких необхідно дотримуватися під час служіння найважливіших таїн.

Про це повідомляє Catholic News Agency.

Декрет, виданий за розпорядженням Святішого Отця, підписали префект дикастерію, кардинал Робер Сара, та секретар, архієпископ Артур Рош.

Оскільки Великдень становить центр Літургійного року Католицької Церкви, пов’язаний із великопісними приготуваннями та урочистостями, присвяченими Зісланню Святого Духа, його не може бути перенесено. Тим часом дієцезіяльний єпископ, оцінюючи ситуацію, може призначити на інший час Месу Хризма.

У країнах, де діють обмеження, запроваджені цивільною владою, єпископи, узгодивши рішення в межах Конференції єпископату, повинні в рамках Пасхального Трідууму (Великоднього Тридення) служити літургії у кафедральних храмах, а настоятелі – у своїх парафіях, без присутності вірян. Вони повинні оголосити годину, коли відбуватиметься літургія, щоб віряни могли бачити її в онлайн-режимі. Конференції єпископатів і парафії заохочують надавати вірянам допомогу в особистій та сімейній молитвах.

Священники зможуть служити Святу Месу Вечері Господньої у Великий Четвер у кафедральних і парафіяльних храмах. У цей вечір, як виняток, священники можуть служити Месу Вечері Господньої без присутності вірян.

Передбачено також інші зміни: буде пропущено обряд омивання ніг, а також перенесення Пресвятих Дарів до Темниці під час завершення Святої Меси. Пресвяті Дари залишатимуться у Дарохранительниці.

Священники, які не зможуть служити Святу Месу, будуть зобов’язані прочитати Вечірню Великого Четверга. У Велику П’ятницю літургію Страстей Господніх служитимуть у кафедральних і парафіяльних храмах тільки єпископи та священники. Згідно з декретом, дієцезіяльні єпископи на цей вечір мають визначити спеціальну молитву за хворих, померлих і заблукалих.

Літургія Великоднього Надвечір’я (Пасхальної вігілії) відправлятиметься тільки у катедрах і центральних парафіяльних храмах. Відповідно до декрету, на початку літургії буде пропущено освячення вогню. Після запалення пасхалу служитель відразу перейде до співу гімну Exsultet, після чого настане Літургія Слова. Тим часом у Літургії Хрещення буде тільки поновлене визнання віри, після чого настане Євхаристійна літургія. Священники, які не матимуть можливості бути присутніми під час відправи літургії, зобов’язані молитися Літургію читань Великодньої неділі. Рішення, яке регулюватиме відправлення літургій у монастирях, семінаріях і чернечих спільнотах, прийматимуть дієцезіяльні єпископи.

Якщо йдеться про різні прояви побожності люду і процесії, то їх можна перенести, залежно від рішення дієцезіяльного єпископа, до прикладу, на 14 і 15 вересня, свято Воздвиження Хреста Господнього і спомин Божої Матері Скорботної, підкреслює Конгрегація Божого культу і дисципліни Таїнств.

Джерело: Catholic News Agency
(https://www.catholicnewsagency.com/news/vatican-publishes-guidelines-for-easter-celebrations-during-coronavirus-42652)

Звернення Собору єпископів УПЦ США та діаспори до духовенства та вірних церкви про повне закриття церков під час пандемії COVID 19

Проповідь Глави УГКЦ у П’яту неділю Великого посту: «Пити чашу Господню означає кожному відчути відповідальність не тільки за здоров’я, а й за життя ближнього»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers