rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Влада США рятує економіку: ФРС іде ва-банк

Через тиждень після «Чорного понеділка» – тобто, 23 березня, Федрезерв оголосив список найрадикальніших заходів за всю історію свого столітнього існування.

ФРС пішла ва-банк: вона оголосила про початок нічим не обмеженої скупки державних і комерційних облігацій, а також іпотечних деривативів. Ніхто до пуття не знає, яких обсягів може досягти така програма кількісного пом’якшення: 2 трлн доларів, 4 трлн, 10 трлн?

Основна відмінність від попередніх раундів QE: якщо після кризи 2008 року Федрезерв купував держоблігації тільки в твердому обсязі, то тепер він буде безпосередньо підтримувати на плаву і корпоративний сектор, та ще й будь-якими засобами.

Фактично тут йдеться про перетворення ФРС на аналог того монстра-Франкенштейна, яким вже давно є ЄЦБ. Останній крок на шляху монетарного соціалізму – це взяти курс на Банк Японії, який пішов ще далі, й почав безпосередньо скуповувати біржові акції компаній (а не тільки облігації).

Баланс ФРС встиг «вирости» до рекордно високого рівня – приблизно 4,7 трлн доларів. Однак це становить наразі лише 22% від ВВП Америки. Наприклад, баланс ЄЦБ досягає майже половини від ВВП всієї Єврозони.

Відповідно, рада керівників Федрезерву на чолі з Джеромом Пауеллом вважає, що вони можуть запросто надрукувати ще 4-5 трлн доларів. Адже в порівнянні з розміром економіки США це навіть буде не так вже й багато.

Як відомо, на вихідних тривали довгі переговори Казначейства США та ФРС. Стівен Мнучін умовляв Пауелла профінансувати проєкт порятунку американської економіки на суму 2 трлн доларів.

Тепер, мабуть, це – вже реальність: Федрезерв дає зрозуміти – він надрукує грошей стільки, скільки потрібно, щоб «залити» всі ринки грошима, виплатити всім американцям базовий дохід, дати малому бізнесу безвідсоткові позички й провести бейлаути всіх корпорацій, які йдуть на дно.

Майже щодня зростає розмір ймовірного плану порятунку економіки США. Спочатку його обсяг планувався в межах 800 млрд доларів, згодом – 1 трлн, потім – 1,2 трлн. Тепер же він становить 2 трлн доларів – 40% від річного бюджету Америки або майже 10% від її ВВП.

День у день збільшується і кількість обіцянок керівництва США своїм громадянам. Зараз вже йдеться про виплати на суму 2000 доларів за два підходи всім американцям. Звичайно, це – ще не рівень Великобританії, яка готується заповнювати 80% зарплат своїх громадян щомісяця, і витратити на це суму в розмірі 15% від ВВП королівства. Але такими темпами США наздоженуть свою колишню метрополію дуже швидко.

Нагадаю, що у розпалі фінансової кризи 2008 року Конгрес прийняв план підтримки економіки на суму 700 млрд доларів. Тоді це становило приблизно 5% від загальної капіталізації ринку іпотечних деривативів в 14 трлн.

У другому кварталі 2020 року очікується катастрофічне падіння американської економіки – за одними оцінками, на 14%, за іншими – на 24%. Білий дім і Конгрес, мабуть, сподіваються на те, що, витративши 10% від ВВП на субсидії і транші, вдасться пом’якшити таке падіння – найсильніше за понад 100 років.

Тим часом Дональд Трамп доручив агентству FDA застосувати спеціальне «правило співчуття». Таким чином буде дано «зелене світло» використанню протималярійного засобу гідроксихлорохіну для лікування хворих на COVID-19.

Французькі дослідники встановили, що він може виявитися ефективним. У звичайних умовах фахівці FDA повинні були б витратити 8-12 місяців для тестування ліків. Однак «правило співчуття» дозволить медикам відразу його використовувати на своїх пацієнтах, не чекаючи завершення офіційної процедури узгодження.

Видно, що Білий дім став нарешті серйозно сприймати загрозу епідемії. І на цьому фоні рейтинги Трампа почали рости. У дослідженні ABC News / Ipsos рівень схвалення роботи Трампа піднявся до 53%. При цьому дії американського президента у контексті боротьби з вірусом підтримують 55% респондентів.

В опитуваннях іншої соціологічної служби, Morning Consult, 53% респондентів схвалили політику Трампа у сфері медицини. 39% негативно оцінюють його рішення. Загалом у США спостерігається процес «згуртування» населення навколо свого президента в умовах важкої кризи. Приблизно те ж саме спостерігалося відразу після подій 9/11, тоді рейтинги Джорджа Буша-молодшого теж були на висоті.

Джерело: «Політика в Америці. Президентство Трампа» (https://www.facebook.com/usapoliticsonline/)

В Іллінойсі страхові компанії оплачуватимуть онлайн-послуги лікарів і психологів

Перепис населення США у 2020 році: запиши, що ти – українець!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers