rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Кіпр: острів українських скарбів Навіщо Зеленський, Порошенко та олігархи «прописують» там свій бізнес

Кіпр – острівна держава та популярний пункт призначення при виведенні українських грошей за кордон. Ціла низка факторів стимулює бізнесменів використовувати офшорні юрисдикції. І Кіпр, хоч і не є офшором у класичному розумінні, – але частину його функцій виконує: низькі податки, анонімність, захист від рейдерства та арештів бізнесу.

Цим послуговуються не лише пересічні бізнесмени – але й ті, хто при владі або на владу впливають. Те, що поєднує непримиримих ворогів-олігархів, політичних опонентів, колишніх президентів та чинного главу держави – їхні банки та заводи, фабрики та телепродакшени часто мають саме кіпрську прописку. І, як виявили «Схеми», іноді їхні фірми на Кіпрі навіть зареєстровані просто «під одним дахом».

Середземне море. Стародавні руїни. Відпустка.

Найчастіше самі це говорили українці у відповідь на питання журналістів, із чим у них асоціюється Кіпр.

«Офшорний рай», де можна заховати капітал подалі від сторонніх очей – ще одна зі стійких асоціацій, пов’язаних із цією острівною країною.

Хоча Кіпр уже перестав бути класичним офшором, він і досі залишається популярним місцем реєстрації компаній українських бізнесменів.

Бо має переваги – для власників бізнесу, а не для українського бюджету, який часто при цьому втрачає.

«На загал, це – нібито – європейська юрисдикція. Тобто, в Європі є інші такі юрисдикції, як Кіпр, наприклад, Мальта, які є такими фінансовими центрами, – пояснює юристка «Центру протидії корупції» Тетяна Шевчук. – Вони є проблемними для Європи, звісно, бо все ж велика кількість транзитного капіталу та відмивання грошей відбувається, але ми не можемо назвати їх повністю офшорними».

Чим же ця держава так приваблює українських бізнесменів?

Title 

«Загалом, Кіпр має кілька переваг. Це, по-перше, історично низька податкова ставка, завдяки чому зручно виводити капітал саме на Кіпр. Додатково країна дає певний режим секретності для компаній, – перераховує юристка Шевчук. – І використання англійського права для структурування корпоративних активів дуже зручне. Це дає високий рівень захисту інвестицій і зручність виведення вже капіталу з України і далі з Кіпру або на офшорні юрисдикції, або на інші європейські юрисдикції».

Тобто, Кіпр – це досі та країна, яку вибирає великий бізнес, щоб не тільки платити менше податків, але й, в разі потреби, зберегти анонімність. Окрема давня українська «традиція» – реєструвати бізнес на Кіпрі, щоб захистити його як від рейдерства, так і від можливих арештів у кримінальних провадженнях.

«Схеми» вирушили на Кіпр, щоби показати, як виглядають ці кіпрські компанії, за допомогою яких в Україні заробляють свої мільйони або приховують майно впливові українці. Зокрема, ті, інформація щодо яких уже є відкритою. Серед них – олігархи, колишні та чинні можновладці.

Острів скарбів для Коломойського

З кіпрської столиці, Нікосії, тягнуться нитки гучної історії з виведенням мільярдів гривень з колишнього банку українського олігарха.

На третьому поверсі тамтешньої 7-поверхівки розташована кіпрська філія вже державного «Приватбанку».

Саме ця філія раніше ставала численним об’єктом журналістських розслідувань. Наразі ймовірні фінансові зловживання розслідують уже правоохоронці.

Title 

Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) так описував цю схему: олігархи Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, начебто, перевели на цю філію більше, ніж 5 мільярдів доларів.

Скільки насправді колишні акціонери «Приватбанку» могли вивести з України грошей – зокрема, через Кіпр – нині вивчає суд штату Делавер.

Чому саме там, пояснює адвокат «Приватбанку» Андрій Пожидаєв: «Банк вважає, що ті компанії, які були залучені до так званих схем з виведення коштів, мають юрисдикцію США. Наразі сума відслідкованих транзакцій, через які були виведені кошти «Приватбанку», приблизно 749 мільйонів доларів, але це – те, що «Приват» зміг виявити. Можливо, є чи були інші транзакції, про які «Привату» просто невідомо».

На частину цих коштів, за версією вже державного банку, колишні власники, ймовірно, придбали у США активи, зокрема, – металургійний завод у Кентуккі (згідно з даними американського позову, Коломойський та його партнер Боголюбов придбали його за 189 мільйонів доларів, серед яких могли бути і кошти банку), готель (Crowne Plaza Hotel, тепер відомий як Westin Hotel – у Клівленді, штаті Огайо; частку в ньому придбала компанія Optima 777, LLC (Делавер), за $9 млн) і 30-поверховий хмарочос (PNC Plaza – у найбільшому місті штату Кентуккі, Луїсвіллі. Optima 500, LLC придбала його за $77 млн).

Утім, потрапити у середину кіпрської філії «Приватбанку» «Схемам» так і не вдалось: там було зачинено. У Києві вирішили згорнути її діяльність.

«Наразі банком прийнято рішення про згортання діяльності кіпрської філії. Було обмежено ліцензію регулятором на Кіпрі, яка зводиться винятково до операцій банком з видачі тих вкладів, які вже були розміщені у кіпрській філії. Надіслані відповідні листи з проханням або забрати грошові кошти, або перевести в інші банки», – пояснив юрист «Приватбанку» Пожидаєв.

Title 

Водночас, на острові журналісти знайшли ще одну фірму, пов`язану з олігархом.

Острів скарбів для Коломойського: Triantal Investments

Лімасол. У малопримітному будинку розташувалася Triantal Investments, співвласником якої є вже згаданий олігарх Коломойський.

Саме ця фірма наразі в Україні судиться за повернення йому частки у «Приватбанку».

«Triantal Investments LTD – це відома Національному банку компанія, яка до кінця 2016 року володіла часткою в «Приватбанку» у розмірі майже 17% акцій, – розповідає Віктор Григорчук, начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Нацбанку. – Компанія Triantal подала позови, їх – чотири, до Нацбанку, і всі ці позови стосуються – так чи інакше – повернення колишнім власникам «Приватбанку».

Місцеві про фірму олігарха нічого не чули.

Проте, один із мешканців будинку таки пригадав: донька його сусіда працює в фірмі, що реєструє «офшори»: «Є одна юрфірма... Вона працює в офшорній компанії».

Дійсно, «Схеми» знайшли кіпріотку, зареєстровану за цією адресою. Вона – номінальна керівниця ще в кількох фірмах, які, зрештою, виводять на місце масової реєстрації компаній впливових українців.

Proteas House: один для всіх?

Саме тут зареєстровані одразу кілька компаній, пов’язаних із третьою за величиною в Україні газовидобувною фірмою Burisma Holdings, яка нещодавно потрапила у скандал у США.

Цю компанію заснував ексміністр екології часів Януковича Микола Злочевський. Його діяльністю до вересня 2019 року цікавились, здебільшого, журналісти-розслідувачі, розповідаючи про неприступну фортецю Злочевського біля води під Києвом та віллу на морі в Одесі; про газ, який у Burisma купували фірми ще президента Порошенка та його найближчих соратників; про репутацію, яку ексміністр-втікач так старанно намагався відбілити, організовуючи енергетичний форум у Монако.

Title 

Аж допоки про Burisma не заговорили у США, і це ледь не коштувало посади президентові Дональду Трампу. Коли з’ясувалось, що він просив президента Володимира Зеленського провести розслідування, заявляючи, що у часи свого віцепрезиденства Джо Байден – суперник Трампа на виборах у наступному році – наполягав на тому, щоб український уряд звільнив тодішнього генерального прокурора Віктора Шокіна через розслідування проти Burisma Holdings, де працював син Байдена.

Одразу після початку зйомки з будівлі Proteas House до журналістів вийшла жінка, яка представилася юристкою Proteas House – але замість відповідей на питання вона спробувала заборонити зйомку й пригрозила журналістам поліцією.

Виходить, центр юридичних послуг для українських олігархів надійно захищає своїх клієнтів від розголосу, гарантуючи один із привілеїв кіпрської прописки – секретність.

У Proteas House «прописано» чимало українських фірм: серед них – афілійовані також з Ігорем Коломойським, депутатами Тарасом Козаком та Вадимом Новинським. Останнім контролюється Misandaiko Holdings Ltd.

Острів скарбів для Новинського

Misandaiko Holdings Ltd володіє низкою акцій Дніпровського коксохімічного заводу, який група «Метінвест» Вадима Новинского та Ріната Ахметова придбала у 2018 році – ще до того, коли Антимонопольний комітет дозволив це зробити.

Про це «Схеми» розповідали раніше в одному з розслідувань.

Тобто, саме закордонна юрисдикція дозволила бізнес-партнерам обійти заборону на купівлю заводу в Україні, просто переписавши на себе його кіпрські фірми-власники. А от Рінату Ахметову придбати нові активи допомагає на острові ще одна компанія.

Острів скарбів для Ахметова

На першому поверсі високої скляної будівлі розташувався офіс кіпрської компанії System Capital Management, більш знаної як SCM.

Свою масштабну бізнес-імперію в Україні Ахметов збудував, насамперед, за рахунок приватизації, скуповуючи подекуди за безцінь державні заводи та підприємства. Гірничо-металургійний комплекс, енергетичні й страхові компанії, банк, медіа, транспортний бізнес, сільське господарство, елітна нерухомість – це загальний, але далеко не повний перелік нинішніх активів олігарха. Він продовжує їх примножувати і досі.

До того ж, у списку олігархів з кіпрською «пропискою» є ще один впливовий українець.

Острів скарбів для Пінчука

Geo-Alliance Віктора Пінчука входить у п’ятірку найбільших газовидобувних компаній України – і також зареєстрована на Кіпрі. Але ця фірма – не просто бенефіціар українських фірм Пінчука. Фактично, завдяки перекиданню акцій українських підприємств на різні кіпрські компанії олігарх систематизує свій бізнес.

Саме Geo-Alliance дозволив Пінчуку сконцентрувати понад десяток українських газовидобувних компаній у ціле крило свого холдингу EastOne та розділити цей бізнес з іноземними інвесторами Vitol, які наразі мають половину акцій компанії.

Аналогічно він вчинив і з іншим бізнесом. Так, нещодавно, за даними ЗМІ, контрольний пакет Нижньодніпровського трубного заводу змінив власника на KLW Ltd – новий колісний бренд Пінчука.

Але Geo-Alliance може бути потрібен не лише для цього. Від початку року в українських медіа згадували про наміри Пінчука позбутись свого газового бізнесу, хоча у холдингу EastOne це заперечують.

Утім, якщо такий продаж відбудеться, і до цього не будуть втілені у життя зміни в українському законодавстві, то це дозволить олігарху зекономити на податках.

Кіпр – учасник міжнародних договорів, які звільняють іноземні компанії від подвійного оподаткування, тобто, податки можна платити не в своїй країні, а на Кіпрі, де відсоткова ставка – значно нижча. Наприклад, якщо в Україні з прибутку треба платити 18%, то в кіпрський бюджет – тільки 12,5%. За певних умов, не оподатковуються тут і дивіденди, на відміну від України.

І хоча кіпрська юрисдикція дозволяє впливовим українцям скуповувати активи, але це не завжди рятує їхній бізнес від суду.

Острів скарбів для Фірташа

На Кіпрі зареєстрована і компанія, що належить олігарху Дмитрові Фірташу – його Group DF.

Ця кіпрська компанія стоїть за основними його активами в Україні – газовими та хімічними. Щоправда, активи у титановій промисловості олігарх зареєстрував на іншу офшорну компанію, теж на Кіпрі. Та журналістам вдалось встановити зв’язок між ними всіма – бо вони буквально під одним дахом тут, на острові, та й своєї причетності до деяких бізнесів олігарх не приховував.

Та минулого року суд Кіпру наклав арешт на майно Group DF на суму трохи меншу від пів сотні мільйонів доларів. Причиною позову став, начебто, борг двох структур олігарха перед одним з російських банків. У Group DF заявили, що будуть оскаржувати претензії росіян. Водночас, за даними джерел «Схем», у кіпрських органах юстиції вирішення спору по суті ще не почалося.

Title 

Острів скарбів для Порошенка

На набережній міста Лімасол компанію Фірташу складає колишній президент Петро Порошенко – у будинку із зонами відпочинку на даху та великим власним садом. Це навіть не схоже на центр юридичних послуг, а радше, – на місце для відпочинку.

У цій будівлі – кіпрська прописка кондитерського бізнесу Петра Порошенка – його корпорації Roshen: тут зареєстрована фірма CEE Confectionery Investments. Саме цю фірму Порошенко передав у «сліпий траст» на початку свого президентства.

Тепер Порошенко, як повідомляли активісти, почав переоформлювати кондитерський бізнес на старшого сина. Саме з кіпрської фірми.

Свою острівну прописку для бізнесу, як з’ясували журналісти, мають тут або мали донедавна – не тільки олігархи та колишні можновладці, але й чинні.

Острів скарбів для Авакова

З Лімасолу знімальна група «Схем» перемістилася у пляжний район курортного містечка Ларнака.

Жодних ознак офісу компанії чи окремих юристів. Так журналісти виявили ще одне місце масової реєстрації.

Виглядає це так: одна поштова скринька на стіні з великим написом «офіс». Кількома «прописаними» тут компаніями донедавна володів новий-старий міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Фірми Fontana Management Limited з призначенням «торгівля» та Ulisse Management Limited, яка займається управлінням та консалтингом, – і вони навіть були в міністерській декларації за 2017 рік. Нині фірми – в стані ліквідації – їх закрили в березні минулого року. Проте, в декларації за 2018 рік міністр чомусь вирішив їх уже не вказувати.

Кіпрська юрисдикція для українських можновладців також може бути способом приховати кінцевого власника чи російські зв’язки.

Острів скарбів для Зеленського: Green Family

«Я хочу пояснити ситуацію, пов’язану з журналістами програми «Схеми», – це відео із заявою майбутнього шостого президент України з’явилося наступного дня після виходу розслідування, в якому йшлося про кінобізнес Зеленського в Росії.

Воно почалося у січні 2019-го – саме з Кіпру, де була зареєстрована фірма Green Family Ltd Володимира Зеленського.

Саме через цю кіпрську фірму Зеленському та його бізнес-партнерам належали три кінокомпанії в Росії. Одна з яких взяла участь та успішно пройшла відбір у конкурсі на отримання державного фінансування з російського бюджету.

Тоді кандидат у президенти Зеленський спочатку все заперечував. А потім, зрештою, визнав, що таки має кінобізнес у Росії. Пізніше Зеленський позбувся своєї частки у Green Family на користь одного з авторів «Студії Квартал-95».

Кіпріоти, з якими журналістам вдалось поговорити, про таку компанію, кажуть, не чули.

Схоже, кіпрська прописка існує на папері – як це було і з іншими компаніями впливових українців. Але острівна країна стала прихистком для ще однієї компанії, пов’язаної з чинним українським президентом.

Острів скарбів для Зеленського: Aldorante Limited

Спальний район Нікосії, трохи віддалік від центру. Тут, здебільшого, малолюдно вдень, містяни живуть у багатоквартирних невисотних будинках, іноді трапляються чиїсь маєтки.

Там «Схеми» зацікавила непримітна 4-поверхова будівля поряд з пустирем.

Певно, місцеві навіть не здогадуються, що між цим будинком на острові та відомою багатоповерхівкою за 2 тисячі кілометрів звідси – в центрі Києва – є щось спільне.

За цією адресою розташувалась кіпрська компанія, яку задекларував президент Володимир Зеленський – Aldorante Limited. Саме на цю фірму записана квартира у будинку на Грушевського, де проживає Зеленський з родиною.

У документах так і зазначено – компанія займається, зокрема, «утриманням інвестиційної нерухомості та фінансовою активністю». У декларації президента вказана адреса фірми, проте, як виявили журналісти, це просто домашня адреса чинної директорки Aldorante.

У квітні 2019 року Зеленський перестав керувати фірмою на користь кіпріотки, а акції вартістю 1 тисячу євро переписав на дружину.

Про фірму Aldorante сусіди місцевої мешканки – теж не чули. Як і про зв’язок з українським президентом.

Таким чином, реєструючи компанії на острові, одні українці намагаються захистити активи, інші – хочуть менше платити податків, а хтось робить це все заради анонімності та секретності.

Title 

Чи можна це якось змінити на законодавчому рівні?

У січні цього року Верховна Рада проголосувала за закон, який має протидіяти ухиленню від сплати податків.

Його ініціатор, голова фінансового комітету Данило Гетманцев переконаний: це дозволить вирішити проблеми, пов’язані з діяльністю іноземних компаній.

«Ми вводимо норми, які перешкоджають великому бізнесу та так званому олігархату ухилятися від оподаткування, тобто, отримувати прибутки тут і виводити їх за кордон, – пояснював він журналістам. – Якщо ви маєте контрольовану іноземну компанію за кордоном, яка не проводить активної діяльності, і це дуже важливо розуміти. Якщо це – реальний бізнес, ми не розглядаємо це, взагалі, як об’єкт для оподаткування. Якщо ж це – пасивні доходи – тобто – роялті, проценти, плата за оренду, щось подібне до цього – в такому випадку ми вважаємо, що власник, який перебуває в Україні, є резидентом України, повинен отримувати цей дохід і сплачувати цей податок тут, в Україні».

Діяльність компаній іноземної юрисдикції Гетманцеву знайома.

На Кіпрі зареєстрована фірма Evolot Limited, разом з якою співзасновником найбільшого лотерейного оператора в Україні, компанії МСЛ, – раніше був Данило Гетманцев.

– Чому Evolot Ltd був зареєстрований саме на Кіпрі?

– Я не знаю!

– Ви ж з 1997 року там працювали (мається на увазі у компанії МСЛ, співзасновником якої також була кіпрська Evolot Limited – ред.)

– З 1997-го я там (в МСЛ – ред.) був юристом, у 1998-му, якщо я не помиляюся, мені дісталася частка в розмірі 0,019 в процесі корпоратизації цього підприємства, і цю частку я продав. Хоча, дійсно, моя кар’єра як юриста сформувалася на цьому підприємстві, – підтвердив Гетманцев журналістам.

Але інформацію про можливе російське коріння лотерейного оператора, про що активно згадували у пресі, не підтвердив – каже, що не знає.

– МСЛ через Evolot все ж має стосунок до російської «Альфа-груп»?

– Я не знаю цього.

– Ви юристом працювали і не знаєте?

– Юристом, який займався проєктами всередині країни. Те, що відбувалося ззовні, власники взагалі не хотіли розголошувати, і всередині самої компанії не знали, хто є власники, і яким чином це відбувається.

У 2013 та 2015 роках керівниками кіпрського Evolot Limited стали люди, пов’язані з різними структурами «Альфа-груп», – однією з найбільших російських фінансово-промислових груп.

Водночас, у самій компанії МСЛ будь-які зв’язки з російською бізнес-групою заперечують, посилаючись на результати перевірки СБУ.

Можливо, у цьому і криється відповідь на питання – чому компанії реєструють на Кіпрі, хоча фактично там бізнес не провадиться? Бо хочуть зберегти це у таємниці?

Як це працює, можна зрозуміти на прикладі вигаданої компанії. Є українська фірма – умовно, «Роги та копита», яку заснувала кіпрська контора – уявна Landromat LTD. А її керівник – умовний кіпріот Попандопулос.

Нерідко керівник – він же утримувач акцій. Тобто, це – представник, але не реальний власник. Взагалі, на острові є ціла каста юристів, які живуть із того, що оформлюють чужий бізнес на себе. Таким чином прізвище справжнього бенефіціара – людини, яка винайняла групу умовних Попандопулосів та реально оперує грошима уявної Landromat LTD, – лишається захованим у закритому кіпрському реєстрі бенефіціарів.

Нове законодавство, переконаний «слуга народу» Гетманцев, дозволить бачити реальних власників іноземних компаній. Завдяки тому, що Україна приєднається до міжнародної системи обміну податковою інформацією. Тобто, інші країни також почнуть надсилати дані про реальних контролерів закордонних фірм. Щоправда, хто буде перевіряти цю інформацію – закон не каже.

Таким чином «Схеми» показали, де саме українські олігархи та можновладці прописують на острові Кіпр свій бізнес.

Подекуди це – справжні неприступні фортеці з охороною, армією юристів, де суворо заборонено знімати; а іноді просто звичайні домівки підприємливих кіпріотів, де вони реєструють фірми заможних іноземців; і нерідко солідні кіпрські компанії записані за неіснуючими адресами або це – просто самотні поштові скриньки. Навіть без офісу.

Будь-який з цих варіантів може дати своєму власникові або ж можливість для фінансових махінацій, або захист від можливого рейдерства чи переслідування та таку бажану впливовими українцями анонімність.

Автор: Валерія Єгошина, журналістка програми «Схеми», спільного проєкту Радіо Свобода та телеканалу «UA: Перший»

Джерело: Радіо Свобода
(
https://www.radiosvoboda.org/a/schemes/30484139.html)
«Copyright © 2018 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»

Вертолітний майданчик та церква «Схеми» показали, як ексдепутат Рибаков облаштувався на березі Дунаю

«Давоський клуб олігарха»: як Пінчук продовжує формувати лояльний до себе політичний пул

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers