rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Чия людина стала нардепкою?

Українська політика за роки Незалежності структурувалась у своєрідну піраміду, на вершині якої лише декілька лічених осіб, які станом на сьогодні є порівняно самодостатніми політико-фінансовими фігурами.

Наголошу: порівняно. Бо той же олігарх Рінат Ахметов ще якихось чверть сторіччя тому вважався і називався у ЗМІ «людиною Аліка Грека (Ахатя Брагіна)».

Після загибелі А. Брагіна Рінат Ахметов за лічені роки досяг такого становища, що відтоді і донині є численна група політиків, які вважалися і вважаються «людьми Ахметова», але сам він уже нічиєю людиною не вважається.

А це означає, що над ним нікого нема. Навіть Віктор Янукович, який довгі роки називався «людиною Ахметова», ставши президентом України, вимагав рокіровки і робив зусилля, щоб Р. Ахметов став «людиною Януковича», але зазнав фіаско. Ахметов тиск витримав і залишився незалежним від президента В. Януковича. Його партнером, не більше.

Відповідно, є низка політиків, котрі були і є нардепами, міністрами, навіть прем’єр-міністрами, які іменувалися «людьми» Д. Фірташа чи В. Пінчука, Р. Ахметова чи І. Коломойського. Відомо, що і президента В. Зеленського багато хто називає людиною Коломойського, хоча остаточного підтвердження цьому поки що нема.

Величезний стрибок у цьому плані останніми роками здійснив Петро Порошенко. На початках Незалежності його вважали людиною Л. Кучми, потім певним чином людиною В. Медведчука; він дуже виразно з 2002 року засвітився в політичних колах як людина Ющенка, а з 2010 року певним чином як людина Януковича, обіймаючи при всіх цих покровителях впливові посади – від нардепа до міністра та секретаря РНБОУ. Аж поки сам не став президентом України.

Поєднавши в своїх руках політико-управлінські та фінансово-економічні важелі, Петро Порошенко з 2014 до 2019 років став чи не найвпливовішою фігурою України, розставивши на всі провідні посади своїх людей.

Title

Одним із впливових людей Порошенка став глава його Адміністрації Ігор Райнін, колишній очільник Харківської обладміністрації. А замість себе на чолі Харківщини І. Райнін, за згоди президента П. Порошенка, залишив дуже близьку собі людину – Юлію Світличну.

Ця молода гарна блондинка, економіст-міжнародник за освітою, мала стійку репутацію людини Райніна. Хакери, що зламали особисту пошту І. Райніна, стверджували, що Ю. Світлична мала давні близькі стосунки з Райніним, таємно зустрічалася з ним у готелях та в орендованих квартирах. А зовсім молодою працювала у фірмі його батька.

Ми ж підкреслимо головне: людина Райніна Юлія Світлична після того, коли І. Райнін очолив Адміністрацію президента П. Порошенка, в 32 роки за його прямого сприяння очолила таку потужну область, як Харківщина. В 32 роки!

Що цікаво, на цій посаді вона мала хорошу пресу і показники. Чи то патрон І. Райнін з Києва допомагав, чи то пані Світлична сама продемонструвала вміння і талант керівника.

Але в 2019 році, після президентських виборів, услід за Петром Порошенком закінчилась і столична кар’єра І. Райніна, котрий сам подав у відставку.

Чи залишався він людиною Петра Порошенка після того, коли його патрон втратив булаву? Про це ніхто не знав і не говорив. Власне, це нікому не було цікаво.

Цікаве почалося тоді, коли стало відомо, що Ігор Райнін повернувся до рідного Харкова і почав засідати в Харківській облраді, депутатом якої, як несподівано виявилося, він залишався усі роки столичної кар’єри в АП. І знову став потужним впливовим політиком Харківщини, почав активно поновлювати та вибудовувати там сітку своїх людей.

Юлія Світлична, котру президент В. Зеленський губернатором не залишив, теж продовжувала функціонувати в харківській облраді. Губернатором Харківщини президент В. Зеленський призначив нардепа-юриста з фракції «Слуга народу» харків’янина Олексія Кучера, котрий став нардепом по мажоритарному округу № 179 в рідній йому Харківській області і у Верховній Раді України приєднався до фракції «Слуга народу».

А тепер уважно слідкуйте за комбінацією, яка була розіграна 15 березня 2020 року.

О. Кучер став губернатором Харківщини і тим самим звільнився з нардепів. Округ № 179, відповідно, втратив свого депутата. ЦВК оголосила на цьому окрузі довибори.

На них зареєструвалося 40 претендентів. Як ви думаєте, могла така потужна фігура Харківщини, як ексгубернатор Ю. Світлична, пропустити такий шанс? Не могла і не пропустила.

Але запитаймо себе – Юлія Світлична балотувалася в березні 2020 року по 179-му округу як людина І. Райніна? Припустимо. А чи залишився І. Райнін людиною Порошенка?

І тут нас чекає сюрприз! Після повернення до рідного Харкова порошенківець І. Райнін очолив Харківську обласну організацію медведчуківської партії ОПЗЖ (Опозиційна платформа «За життя»), яка представлена фракцією у чинній Раді. Що ще більш парадоксально – І. Райнін у Харківській облраді і досі входить у порошенківську фракцію БПП. Ви щось розумієте, шановні читачі?

А щоб ваш ступор став ще більшим, додам: партія Петра Порошенка заявила на цих дочасних виборах свого кандидата – колишню нардепку з БПП Вікторію Пташник як конкурентку Ю. Світличній. І та опонувала пані Юлії до кінця.

А ось кандидата від партії В. Зеленського «Слуга народу» з перегонів було знято достроково. Чи то не хотіли ганебної поразки, чи то зробили ставку на Ю. Світличну.

Ще раз запитаємо – можливо, В. Зеленський і його радники та соратники зробили ставку на людину І. Райніна, котрий нині одночасно на Харківщині є порошенківець і медведчуківець? А свого кандидата зняли – щоб не заважав?

Людина Порошенка В. Пташник набрала ледве три відсотки голосів. Усі інші, серед них і колишній агроміністр-свободівець Ігор Швайка, взагалі, мізер, лічені голоси.

А от Юлія Світлична виграла ці вибори суперпереконливо, набравши 77,55%. І тим здійснила рокіровку з Олексієм Кучером. Він замість неї сів у губернаторське крісло, вона замість нього стала нардепом по його округу. Пані Юлія перемогла як хто? Як людина Райніна – тобто – порошенківка-медведчуківка? Чи вже з перспективою – як майбутня людина В. Зеленського?

А Зеленський сам – чия людина?

Коли я закінчував ці рядки, на територію Офісу президента України по черзі заїжджали машини провідних олігархів України. Уже заїхали лімузини Р. Ахметова, О. Ярославського, А. Веревського, прилетів із Дніпра борт І. Коломойського.

Ці та інші олігархи і топ-менеджери їхніх компаній були терміново зібрані президентом для негайної допомоги державі у боротьбі з коронавірусом.

Чи стане хтось з них після цього людиною В. Зеленського? Сумніваюсь.

Партнером, та й то тимчасовим, можливо. Поки що не більше. Не бояться президента олігархи. А без страху вони голови не нагнуть. Ні під кого.

P. S. А ось кому доведеться понервувати, так це Юлії Тимошенко. У Раді з’явиться Юля № 2 – молода, успішна, гарна. Чи до снаги їй стати жінкою-політиком України № 1 і потіснити з цього трону Юлію Володимирівну? Час покаже.

Коронавірус – пройдемо тест на імунітет… А на людяність?

Юлія Савостіна про те, як зберегти бізнес в часи коронавірусу: «Замовляйте товари та послуги у друзів та знайомих»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers