rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Юлія Савостіна про те, як зберегти бізнес в часи коронавірусу: «Замовляйте товари та послуги у друзів та знайомих»

Що буде з українським бізнесом під час та після карантину і епідемії коронавірусу? Прогнози від ідеолога проєкту Made in Ukraine Юлії Савостіної. Її передбачення щодо українського МСБ збуваються кожного разу протягом вже 5 років.

– Всі розуміють, що падіння продажів, збитки, дистанційна робота та відпустки за свій рахунок неминучі. Щоправда, тим, хто читає офіційні українські новини, не відстежуючи світові, здається, що все до Великодня закінчиться, і ми заживемо як раніше, ну просто місяць буде падіння. Люди, у мене погана новина. Судячи з тенденцій, все це в кращому випадку – до кінця травня-початку червня. Просто приготуйтеся до затяжного сповільнення на всіх бізнес-фронтах.

– Думаю, всім зрозуміло, що буде проблема з комплектуючими та сировиною. Вже зараз думайте, на скільки вам вистачить того, що у вас на складах, і як ви будете міняти чи адаптувати асортиментний ряд, виходячи з того, що є в наявності. Одна моя подруга-бізнесвумен планує оголосити «весну без підборів» – тому, що навіть коли її підприємство знову почне працювати на повну потужність, підбори із «замкненої на сокиру» Італії все одно не встигнуть приїхати. Ще один бренд почав тестувати вітчизняні трикотажні тканини. Загалом, починайте думати наперед на пів року, як ви будете адаптуватися до теперішніх реалій.

– Звідси наступний пункт – з імпортом теж будуть проблеми. Це означає не тільки, що можуть бути проблеми з постачаннями улюбленого козячого сиру, а й те, що до нас не доїдуть в повному обсязі весняні колекції одягу, запізняться і не приїдуть в запланованому обсязі літні, а осінь буде зв’язана і зшита взагалі з того, що було. На своєму прикладі можу сказати, що кашемірову колекцію, яку ми очікували з Італії до жовтня, ми можемо тепер не отримати навіть до нового року. Ось думаємо, чим можемо її замінити. Якщо ви залежите від постачань з Європи, починайте думати, чим і як їх диверсифікувати.

– Податки. Ми в Made in Ukraine почали переговори із депутатами і профільними відомствами, щоб ФОПам відтермінували сплату податків. Пояснюю це просто тим, що за березень можна не встигнути акумулювати гроші, і тим, що за ненадані послуги доведеться робити повернення. Тобто, реальний обіг можна буде порахувати, коли хоча б призупиниться падіння і повернення. Відтермінування податкових виплат в даній ситуації важливіше, ніж зменшення ставки.

У цей непростий період нам всім доведеться «прокачати» свої переговорні навички і вміння. Домовлятися доведеться з усіма: з власниками приміщень про відтермінування чи зниження оренди, зі своїм податковим інспектором, з партнерами – про те, як все ж таки запустити онлайн проєкт, якщо офлайн накрився мідним тазом, з працівниками про часткову або повну відпустку за власні кошти. Доведеться не просто домовлятися, а й шукати рішення win-win, що загалом піде на користь українському бізнес-середовищу.

– У найскладнішому становищі опиняться «міські» бізнеси, які надавали послуги: креативні простори, оренда суконь на церемонії, івентори, офлайн-навчання, розважальні центри тощо. Тут треба демонструвати кмітливість і швидко реагувати.

– Турбізнес. Відразу ска­жу: ні, розквіту внут­ріш­нього туризму не буде. Тим, хто працює з турами за кордон, думаю, без мене зрозуміліше, що треба думати над поверненнями грошей або перенесенням їх на наступний рік. Внутрішня туристична інфраструктура може якраз підлаштуватися під потреби епідемії: наприклад, надавати номери готелів за зниженою ціною для тих, хто хоче пересидіти карантин після відвідин закордону, або просто не ставити під загрозу родичів, якщо в тебе нежить. Розквіт може трапиться тільки у санаторіїв на околиці географії, якщо вони не піднімуть свої ціни до рівня перельоту чартером на блакитний берег.

– Гарні новини. Швидше за все, той бізнес, що виживе, отримає можливість нарешті наймати персонал, який зацікавлений і мотивований працювати, а не «мені потрібен фан і вид на сад». Три місяці без доходів – найкраща мотивація працювати без зовнішньої мотивації.

– Повторюся, напевно, але виграють: сервіси до­прав­лення, онлайн-плат­фор­ми будь-якого нап­рямку, продавці кон­тен­ту (фільмів, книжок, курсів), постачальники і про­давці товарів першої необхідності та засобів гігієни, бебі-сітерія та індивідуальні коучери-викладачі всіх напрямків, дистриб’ютори люксової косметики і косметичних послуг, виробники товарів і одягу для дому і саду, продавці матеріалів для ручних хобі (в’язання, шиття, малювання тощо).

– В нормальних українських виробників, котрі таки виживуть, буде період, коли їхні справи раніше за інших підуть вгору – і почнеться зростання. Це буде час, коли карантин знімуть, кордони відкриють, але їздити в Польщу буде ще страшно, а розмитнення товарів і комплектуючих все ще затягуватиметься. У цей час в тих, хто буде надавати адекватні товар-ціну-сервіс, справи різко підуть на краще, і вони зможуть закріпитися на ринку як стабільна компанія.

Інформація для споживачів. Якщо ви збираєтеся щось купити або замовити, подивіться на своїх друзів, знайомих і улюблених виробників Made in Ukraine. Купіть чи замовте у них. У 2008-2009 роках дуже багато моїх друзів вижили тільки завдяки тому, що ми по колу замовляли один у одного послуги, ходили один до одного в кав’ярні на ланчі, купували сукні і замовляли PR-послуги. Це справді допомагає.

– Ну і найважливіше в цьому всьому. Незважаючи на затяжну економічну кризу, налаштовуйтесь на те, що ви з бізнесом її переживете! Домовляйтеся, шукайте можливості, окреслюйте найбільш песимістичний план і знову шукайте можливості. Але в момент, коли ви зрозумієте – все, боротьба неможлива, фіксуйте збитки і зачиняйтеся. Пам’ятайте, можна закрити бізнес, але не можна вбити підприємництво. Один раз щось розпочавши, ви завжди розпочнете щось інше, більш відповідне вимогам часу. Так що все буде МСБ, який нас врятує!

Публікується з дозволу
Юлії Савостіної

Джерело: https://www.facebook.com/madeinukraine.fest/

Коронавірус – пройдемо тест на імунітет… А на людяність?

Чия людина стала нардепкою?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers