rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Нафта: час помсти настав

У Саудівській Аравії добре розуміють, що за спробами розхитати ситуацію в їхній країні стоять Росія та Іран, – кажуть експерти.

Тиждень почався з рекордного обвалу ціни на нафту у світі. «Чорне золото» в понеділок обвалилось в ціні на 30%. Вартість бареля нафти (159 літрів) марки Brent, яку видобувають у Північному морі, склала $32,83. Це – на $12,44 нижче, ніж ціна на цю ж нафту станом на 6 березня. Ціна американської сирої нафти сорту WTI також знизилася на $12,44 – до $28,84. Аналітики зауважують, що це – найбільше відсоткове падіння на ринку нафти після війни у Перській затоці 1991 року.

Причиною обвалу цін, як стверджують аналітики, стали невдалі переговори між нафтовидобувними країнами ОПЕК+ (Організація країн-експортерів нафти. Ред.), до яких, зокрема, належать Росія та Саудівська Аравія.

Члени ОПЕК+ не змогли домовитися про скорочення обсягів нафтовидобутку. На цьому, зокрема, наполягала Саудівська Аравія. Натомість, Росія рішуче виступала проти зменшення видобутку.

Наприкінці минулого тижня, у п’ятницю, представник Москви на переговорах у Відні відмовився не тільки від запропонованого Саудівською Аравією плану зі скорочення видобутку, а й від підтримки попередньої угоди, що дозволяє керувати світовими цінами на нафту з 2016 року.

«Хід Кремля виявився несподіваним для інших учасників альянсу на переговорах міністри енергетики країн ОПЕК були у такому шоку, що не знали, що сказати», анонімно розповів один з учасників зустрічі агентству Bloomberg.

Удар Росії

Росія сподівається, що в такий спосіб завдасть удару по виробниках сланцевої нафти в США.

 Title
 Малюнок Віктора Богорада

Рік тому глава «Роснефти» Ігор Сечин писав Володимирові Путіну листа, в якому назвав угоду Росії з ОПЕК стратегічною загрозою, вигідною США, пише Reuters.

Після сланцевої революції, яку багато років заперечували в Росії, найбільший у світі споживач нафти США став і її найбільшим виробником.

Видобуток сланцевої нафти вигідний, поки нафта порівняно дорога. Довготривале зниження ціни дозволить не тільки обмежити сланцевий нафтовидобуток, але і скоротити майбутні інвестиції в галузь з боку великих нафтових компаній, – пояснюють можливу логіку «Роснефти» ринкові аналітики.

Відповідь саудитів

У відповідь на російський демарш Саудівська Аравія пообіцяла безпрецедентні знижки на нафту. В очікуванні угоди у Відні ціни на нафту трималися вищими, ніж 50 доларів за барель, однак почали знижуватися одразу після засідання. Одразу після провалу переговорів представник Ер-Ріяду заявив, що Саудівська Аравія готова наростити видобуток сировини до 10-11 мільйонів барелів на добу в квітні. Своєю чергою, національна енергетична компанія цієї країни Saudi Aramco оголосила про зниження офіційної роздрібної ціни на всі сорти нафти і для всіх замовників.

Королівству також не вигідна низька ціна, однак Саудівська Аравія, з одного боку, хоче покарати Росію за ухвалене рішення і повернути Москву за стіл переговорів, з іншого зацементувати своє становище найбільшого постачальника нафти, пише The Financial Times.

Фінансові проблеми Кремля

Ціна нафти в районі 30 доларів за барель загрожує Росії бюджетним дефіцитом і девальвацією рубля. У російському бюджеті базова ціна нафти Urals на 2020 рік склала 42,4 долара за барель. При цінах вищих Мінфін закуповує на додаткові доходи бюджету валюту, а при їхньому падінні повинен продавати її. Urals коштує дешевше, ніж Brent приблизно на 1,5-2 долари. З 2018 року російський бюджет – профіцитний, а витрати йдуть до Фонду національного добробуту, обсяг якого становить близько 125 мільярдів доларів. Ці кошти, за задумом уряду Росії, повинні допомогти їй пережити складні часи при поганій кон’юнктурі ринків.

«Російський бюджет зверстано з розрахунку, що середньорічна вартість нафти буде $42,4 за барель. Тому падіння вартості нафти болісне для них. Головне питання в тому, як довго ціни триматимуться на такому низькому рівні. Навіть якщо завтра нафта трохи подорожчає, передумов для суттєвого підвищення цін немає. Світовий ринок – перенасичений нафтою. І те, що РФ не змогла домовитися із Саудівською Аравією, дуже показово. Росії потрібні гроші тут і зараз, тому вона відмовилася йти на скорочення експорту. Я припускаю, що вони ще намагатимуться домовитися. Але навіть якщо це станеться, падіння вартості нафти продовжиться. Американці за останні 10 років зробили колосальний стрибок у технології видобування сланцевої нафти. Для нафтовидобувних компаній США буде проблемним видобування в разі вартості нафти менше, ніж $30. Але не фатальним», каже президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

Він не відхиляє, що вартість нафти може обвалитися і до $10 за барель.

«У нас чомусь забули про те, що Росія руками Ірану намагалася вдарити по саудівській нафтовій інфраструктурі. Торік іранські дрони атакували найбільший нафтовий комплекс Саудівської Аравії. Там це не залишили без уваги. І епідемія коронавірусу просто наблизила час помсти. У Саудівській Аравії – найнижча собівартість видобування нафти. Вона може дозволити собі розкіш зниження цін. Хоча, звичайно, на їхньому бюджеті це теж позначиться. У Саудівській Аравії добре розуміють, що за спробами розхитати ситуацію в їхній країні стоять Росія та Іран. Зараз багато залежить від того, як довго триватиме епідемія коронавірусу. За деякими прогнозами, нафта може подешевшати до $20 і навіть до $10 за барель. Зрозуміло, якийсь час Росія може протриматися на своїх резервах. Але війни та спецоперації за межами країни серйозно підривають російський бюджет. До того ж, РФ зіштовхнеться з кризою за внесення поправок у конституцію. Російська олігархономіка може не витримати всіх цих випробувань», зазначив Гончар.

Шанс України

Падіння цін на нафту стане одним із чинників зростання ВВП України та зміцнення курсу гривні, – переконаний фінансист Олександр Савченко. «У нас різко впаде імпорт. Тому що основними статтями імпорту в нас є нафта і газ. Водночас, що менший імпорт, то вищий ВВП. Україна, навіть нічого не роблячи, лише завдяки зниженню цін на нафту може досягнути приросту ВВП. Якщо перенести це на ситуацію з нафтою, то імпорт у нас зменшиться десь на 10%. Я продовжую казати, що (президент України Володимир) Зеленський народився в сорочці. У нас ВВП у першому кварталі впав уперше протягом трьох років. А тут раз і такий подарунок. Головне питання скільки це триватиме? Тобто, падіння цін на нафту стане одним із чинників зростання ВВП України. Також ця ситуація вплине на курс долара. Те, що зараз відбувається з нафтою, це хороша підтримка гривні. Попит на валюту через скорочення імпорту зменшуватиметься. Окрім того, мають знизитися ціни на бензин», каже Савченко.

Автор: Алла Дубровик-Рохова

Джерело: «День» (https://day.kyiv.ua/uk/article/ekonomika/nafta-chas-pomsty-nastav)

 

США припинили продаж нафти зі стратегічного резерву

Трамп хоче знизити американцям податки на зарплату через коронавірус

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers