rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Коронавірус в Італії: система охорони здоров’я на межі колапсу

8 березня в Італії від коронавірусу померло 133 людини – це в 4 рази більше, ніж за попередню добу, 7 березня. Ця сумна статистика робить країну лідером з летальності від коронавірусу, оскільки кількість жертв становить 4,96% від виявлених хворих. Друге місце посідають США – 4,03%, на третьому – Китай, 3,83%, четвертим іде Іран – 2,96%.

Кількість виявлених випадків в Італії складає наразі 6 тисяч 387. Госпіталізовано 3 тисячі 557 пацієнтів (906 за добу), 650 перебувають у реанімації (+83), в той час, коли 2180 перебувають у домашній ізоляції (+337).

Також 8 березня Ломбардія стала червоною зоною Італії. Згідно з Постановою уряду, в регіон можна в’їжджати і виїжджати лише зі сімейних та робочих причин, серйозних та «перевірених». На карантин закриті ще 14 провінцій, серед них: Венеція, Модена, Парма, П’яченца, Реджо-Емілія, Ріміні, Пезаро та Урбіно, Падуя, Тревізо, Асті і Алессандрія.

Про ситуацію в Італії розповідає Ольга Пригорова, студентка державного університету Бергамо в місті Крема, в регіоні Ломбардія, який найбільше уражений коронавірусом.

Карантинні заходи

Місто Крема розташоване в жовтій зоні карантину. Тут закриті театри, кіно, заборонені демонстрації, спортивні ігри та змагання, а бари працюють до 18:00. Літнім людям рекомендовано обмежити вихід із дому, всім дотримуватися дистанції 1 метр, уникати рукостискань, обіймів і поцілунків, забороняється відвідувати родичів госпіталізованих у хоспісах та медичних закладах. Буквально на відстані 23-х кілометрів на південь розташовані червоні зони, які зачинені на вхід і вихід. Тобто, на дорогах стоять карабінери – нікого не впускають і не випускають, потяги там не зупиняються. В червоних зонах нічого не працює. Все паралізовано.

Мої знайомі кремаскі Джузеппе (73) і Луїза (67) розповідають, що у червоній зоні народ живе буквально як у в’язниці. «Люди не мають права виходити з помешкань без крайньої потреби – хіба що по хліб, і то до крамниць дозволяють заходити по черзі, – каже Джузеппе і додає зі сміхом: «Моя родичка годинами висить на телефоні і чекає, поки прийде вечір».

Самі Джузеппе і Луїза тепер сидять вдома, хоча до цього завжди дотримувалися активного способу життя – зустрічалися з друзями, ходили в ресторани. «Ми мали їхати автобусом у подорож до Верони 22 березня, але все скасували. Адже наша група – всі люди похилого віку, – каже Джузеппе. – Мало того, що всім нам рекомендовано залишатися вдома, так ще й 50 людей в автобусі – це заборонена кількість. Карабінери можуть зупинити автобус просто на автостраді і розвернути назад. Такі випадки вже були. Крім того, більшість ресторанів зачинені, або їм не дозволяють приймати велику кількість людей. Тепер у закладах відвідувачам можна сидіти лише через стіл одне від одного». (Згідно з Постановою уряду, бари та ресторани відкриті лише з 6:00 до 18:00, і відвідувачі мають дотримуватися відстані один метр, інакше діяльність буде призупинена).

Title 
 Італійці дякують лікарям та медсестрам.
Фото надане автором

На щастя, всі друзі Джузеппе і Луїзи живі та здорові, втім, вони розповідають, що похорон померлих зараз відбувається швидко і лише у колі близьких рідних. Відвідування хворих суворо заборонене, тож в інший світ вони відходять без присутності близьких, поруч лише медперсонал.

Незважаючи на невтішну статистику для людей похилого віку, пенсіонери Джузеппе і Луїза зберігають спокій. Не бентежить їх і те, що від самого початку епідемії в м. Крема (так само, як в Кремоні і Лоді) місцева лікарня була перетворена на один з центрів інтенсивної терапії для хворих на коронавірус COVID-19. «Ми такі люди, які все приймуть, якщо того вимагає ситуація. Для нас немає проблеми щодо хворих поруч, – каже Луїза. «Ми чули про те, що сталося в Україні, коли приїхав автобус з евакуйованими з Китаю, його закидали камінням. – гірко зауважує Джузеппе. – Ми дуже пишаємося своїми медиками, які щодня ризикують своїм життям заради порятунку інших».

У соцмережах кремаскі поширюють пости на підтримку лікарні, а на паркані закладу нещодавно з’явився плакат з надписом «Медики та медсестри, ви – наша гордість. Дякуємо».

Чому Італія стала лідером за кількістю летальних випадків?

Якщо коротко відповідати на це питання, то причин, щонайменше, три:

– Італія – одна з найстаріших країн світу за віком населення;

– спосіб життя орієнтований на вихід в люди;

– відсутність дисципліни.

За статистикою, Італія разом з Німеччиною та Японією, є найстарішими країнами світу.

«Насправді у Covid-19 дуже високий рівень смертності саме серед людей віком від 50 років, – пише журналіст Франческо Канчеллатто. – Із середнім віком 46,3 року ми є найстарішою країною Європи. З одного боку, ми можемо похвалитися найвищою тривалістю життя – понад 86 років. Але, з іншого – у нас високий відсоток людей, які дуже слабкі та потребують догляду, це 21 мільйон італійців віком від 65 років. Для них коронавірус має рівень смертності 3,6% і вище».

«Коронавірус квітне в Італії й через забруднене повітря, – продовжує Канчеллато. – 40% італійського населення, а це 23 мільйони людей, проживають у долині По, на території з найбільш забрудненим повітрям в Європі. Так званий басейн, що утворився між Альпами та Апеннінами, не дозволяє обмінюватися повітрям, тож концентрат отрути тут величезний. Не дивно, що Covid-19 мав родючий ґрунт між індустріальними провінціями Лоді, П’яченца, Кремона та Бергамо».

Що ж до способу життя, то італійці – нація, яка не уявляє, як можна сидіти вдома. Вони весь час подорожують, гуляють по барах, кафе, ресторанах. Для італійців нормально розпочати аперитив о 6-й вечора в барі, потім переміститися в ресторан чи піцерію і завершити вечір в якомусь третьому закладі чашечкою кави або порцією морозива. Причому, люди похилого віку ні в чому не поступаються молоді, і так само дотримуються активного способу життя.

Тому навіть після початку епідемії на вулицях можна бачити безліч народу, який продовжує звичний спосіб життя. «Ми не в змозі дотримуватися правил, – каже 74-річний Джузеппе. – Ми завжди прагнемо ухилятися від будь-яких рамок. В італійців це в крові – завжди знаходять способи обійти правила. Крім того, італійці й чути не хочуть про обмеження своєї свободи, передусім, молоді. Втім, зараз, у такий відповідальний момент у країні, молодь має думати не лише про себе, а й про своїх рідних, бабусь і дідусів. І не наражати їх на небезпеку».

Бути більш відповідальними і виконувати всі настанови уряду закликають блогери і селебретіс по всій країні. Звернення відомої фешн блогерки Кьяри Феррані в Instagram зібрало понад два мільйони переглядів: «Якщо так піде далі, то інтенсивні терапії повинні будуть вибирати між пацієнтами на підставі віку, стану та інших показників – кого саме рятувати. Оскільки в нас не буде стільки необхідних місць у лікарнях, якщо цей вірус буде далі розповсюджуватися! Будь ласка, будь ласка, будь ласка, час змінитися, час показати, що ми – люди справжніх цінностей. Кому потрібен цей аперитив або вечеря в ресторані, якщо на кону життя ваших рідних! Залишайтеся вдома, благаю, залишайтеся вдома!»

Навчальні заклади

Школи та університети зачинені по всій Італії до 3 квітня. Спочатку обмеження діяли лише в Ломбардії, але 4 березня уряд ухвалив кардинальні заходи безпеки для всього півострова.

«Рішення про закриття шкіл було непростим, – каже міністр ос­віти Лучія Ад­зо­ліна. – Уряд уже працює над розробкою правила, яке передбачає можливість для одного з батьків взяти відпустку з роботи для догляду за неповнолітніми дітьми».

Причину, яка спонукала до припинення викладацької діяльності, прем’єр міністр Італії Джузеппе Конте пояснює так: «На даний момент ми зосереджені на тому, щоб ухвалити всі заходи прямого стримування вірусу і затримати його розповсюдження, оскільки система охорони здоров’я, якою б ефективною вона не була, ризикує перевантажитись».

Тим часом в університетах запроваджують онлайн лекції – трохи шоковані професори і студенти звикають до нового типу занять. «Цей момент нав’язаного паралічу повинен перетворитись на можливість скористатися новими методами навчання, такими, як дистанційне навчання», – звертається до студентів ректор державного університету Бергамо проф. Ремо Морценті Пеллегріні.

Університети переводять в онлайн режим не лише заняття, але й захист дипломів. У Бергамо це вже ухвалене рішення. «Ми, як університет, зобов’язані гарантувати як заняття, так і терміни отримання ступенів, – пише в листі до студентів ректор державного університету Бергамо проф. Ремо Морценті Пеллегріні. – Я повністю розумію прохання тих, хто має захищатися найближчим часом, дозволити традиційну церемонію, відкриту для вашої родини та друзів. Я серцем вас розумію, але розум і відповідальність кажуть мені, що це буде нелогічно і ризиковано».

Туризм та авіаперельоти

Через спалах коронавірусу десятки авіакомпаній у всьому світі скорочують рейси на Північ Італії, а також – в аеропорти Центру та Півдня півострова. Адже пасажири скасовують бронювання (до 90%), не з’являються на посадку, навіть втрачаючи можливість повернення коштів. Літаки здіймаються в небо напівпорожні, і компанії вживають кардинальних заходів.

Turkish Airlines оголосила про скасування рейсів в Італію, як мінімум, до 10 березня 2020 року. Ryanair скорочує до 25% польотів зі 17 березня до 8 квітня, а Wizz Air призупинила 547 рейсів з 11 березня до 2 квітня. Так само вчиняють Lufthansa та EasyJet, British Airways, American Airlines і багато інших авіаперевізників.

Звичайно, це потужний удар по туристичному сектору. Центр Мілана біля відомого Собору в ці дні виглядає наче у фільмах про апокаліпсис – порожня площа, поодинокі перехожі і голодні зграї голубів...

Поширення коронавірусу поставило на коліна італійську туристичну індустрію, яка становить понад 10% ВВП з понад 4 мільйонами працівників та обігом у 146 млрд. євро. Найскромніші оцінки ще перед поширенням хвороби свідчили про втрату в 5 мільярдів євро, але зараз експерти вже не беруться оцінити збитки.

Настрої у суспільстві

Італійці розгублені і дезорієнтовані… З одного боку, вони турбуються про наслідки для економіки, а з іншого – хвилюються через сирени швидкої допомоги та новини про заражених родичів і друзів. Але всі розуміють: Ломбардія – економічний локомотив країни, який не має права зупинятися. І коли минули перший шок і паніка, у соцмережах почали з’являтися патріотичні ролики з хештегами #italianonsiferma #італіянезупиняється, #міланнезупиняється, #торінонезупиняється.

Відомий італійський підприємець і startupper Марко Монтеманьо закликає італійські підприємства не впадати в паніку і діяти з холодним розрахунком. «Такі речі, як коронавірус, трапляються завжди. Компанії починають скорочувати витрати, відправляти людей додому. Потім не сплачують рахунки! Є два варіанти: або впадати в паніку і кричати «ми всі помремо», або мобілізуватися! Ми маємо завжди пам’ятати, що сьогодні є коронавірус, завтра – брекзіт, післязавтра – вулкан, буря, трагедія. І найбільша помилка – чекати, коли закінчаться всі катастрофи. Ви маємо вміти сприймати всі негаразди, краще адаптуватися і діяти тут і зараз».

Концепцію Марко Монтеманьо підтримує й Ігор Ассандрі, керівник ІТ відділу косметичного гіганту «Regi», який виробляє косметику для провідних брендів світу, розташованих як в Європі, так і за океаном. «Дійсно, в косметичному секторі клієнти скасували всі зустрічі, на яких вони мали переглянути товари. Компанія, яка продовжує працювати в ураженій зоні, організувала зв’язок з усіма цими клієнтами (здебільшого, іноземцями) через відеоконференцію та інші мультимедійні засоби. Ситуація, що склалася з коронавірусом, – це можливість для компаній модернізувати концепцію роботи, зробивши її більш розумною».

Розуміючи всю відповідальність, італійці з максимальною відповідальністю ставляться до рекомендацій міністерства здоров’я, поширюють у соцмережах правила поведінки у громадських місця і, в той же час, намагаються, бодай, чимось підтримати економіку – піти випити кави або повечеряти в улюбленому закладі хоч би раз на тиждень, якщо не можна щодня, як колись.

«Єдине рішення зараз – встати і розбудовувати країну самостійно. І займатися нашою економікою, продовжуючи відвідувати громадські місця і відпочивати в Італії, а не їздити за кордон, – каже студентка Даліла Брателлі. – Ця ситуація об’єднає італійців».

«Я маю велику «романтичну віру» в свою націю і маю віру в усіх моїх співвітчизників, – підтримує колегу Енріко Донінеллі. – Наразі загроза відчутна й очевидна, але я думаю, що ця ситуація нас багато чому навчить і ми зможемо об’єднатися всі разом, навіть усім світом».

Знаючи щирість італійців і їхню безмежну любов до життя, в мене немає сумніву, що вони згуртуються і вийдуть з честю з цієї кризи, яка несподівано впала на них.


«Той, хто каже, що це – звичайний грип, каже дурниці»

Крім того, люди розповсюджують інтерв’ю місцевого медика, одне з небагатьох відвертих і детальних, яке описує ситуацію в лікарні, яка працює цілими днями, не зупиняючись. Наводимо кілька уривків статті «Коронавірус», опублікованій 4 березня в газеті «Іль фатто куотідьяно» (https://www.ilfattoquotidiano.it/in-edicola/articoli/2020/03/04/crema-non-puo-essere-il-lazzaretto-della-lombardia/5724796/).

Вчора я працював зі 7 ранку до половини ночі. Сьогодні я міг побачити свою сім’ю, бодай, на кілька годин. Я не розумію, яким чином у Кремі могла бути спеціалізована лікарня, коли у нас є лише сім місць в інтенсивній терапії і восьме – у швидкій допомозі. У нас є шість машин для неінвазивної вентиляції. Насамперед, у цій лікарні немає спеціаліста з інфекційних захворювань, останній пішов два роки тому...

У вас є молоді пацієнти?

Так, є й молоді. Ми бачимо клінічні картини, які я бачив лише в підручниках, можливо, на фотографіях симптомів Сарса. Дуже похилого діабетичного, кардіопатичного, хронічного бронхітного пацієнта вірус уражає по максимуму. Але є й молоді люди з прекрасним здоров’ям, які зіштовхуються з дуже серйозними респіраторними проблемами, які не вдається вилікувати вдома. І ось тут виникає головне питання: якщо приїжджає складний пацієнт і у мене немає вентилятора, що робити?

Як моральний стан персоналу?

На днях наш головний, який день і ніч творить дива, в певний момент напруги, коли щось треба було терміново вирішити, просто розплакався, як дитина. Ми всі підтримали його, закликали триматися, казали: «Якщо ти розкиснеш, то це буде крах системи». Тож відчуйте вагу відповідальності, яку всі ми несемо.

Які прогнози?

Title 
 Лікар: «Крема не може бути лазарем Ломбардії.
Молоді люди з міцним здоров’ям зіштовхуються
з дуже серйозними проблемами з диханням».

Якщо ми знову відкриємо всі місця зустрічей, це швидко стане катастрофою. Ми маємо діяти за моделлю китайського Уханя, звісно, з місцевою адаптацією.

Коли у лікарні міста Крема сталися перші випадки пневмонії?

Пневмонія в цих районах спостерігається з грудня до січня. Цього року був пік пневмонії у молодих людей. У січні я бачив молодого пацієнта з двосторонньою пневмонією, звичайно, заднім числом я думаю,
що це міг бути коронавірус. Хто знає, скільки хворих ми відправили додому, поплескуючи по плечу зі словами: «Ти маєш грип, лягай спати, багато пий та відпочивай».

Тож ці коронавірусні пневмонії у молодих людей дуже агресивні?

Зазвичай, ми спостерігали пневмонію в окремих пацієнтів – дуже похилого віку або тих, хто страждає на хронічний бронхіт, в онкохворих, які проводять хіміотерапію та мають порушену імунну систему. Зараз ми навіть розрізняємо інтерстиціальну пневмонію (ідіопатичні інтерстиціальні пневмонії – це група захворювань легень невстановленої етіології) за допомогою стандартної рентгенографії, яка, зазвичай, виявляє цей тип пневмонії з великими труднощами. Ми бачимо чіткі знімки з настільки ускладненою картиною, що навіть рентгенологи зі стажем дивуються і розводять руками.

Професор Роберто Буріоні (проф. мікробіології та вірусології університету Віта-Салюте Сан-Раффаеле, Мілан) має рацію щодо того, що це – не простий грип.

Я працював у відділенні невідкладної допомоги десять років, такого ускладнення сезонного грипу я ніколи не бачив. Той, хто каже, що це звичайний грип, каже дурниці.

На жаль, двоє працівників лікарні міста Крема зараз перебувають у реанімації через викликане коронавірусом захворювання Сovid19. Це 51-річний анестезіолог та 44-річна медсестра швидкої допомоги. Жінку транспортували до лікарні в Брешії, вона інтубована.

За словами координатора кризового центру Ломбардії з питань інтенсивної терапії Антоніо Пезенті, в Ломбардії задіяно близько 50-ти великих лікарень, які змушені створювати відділи інтенсивної терапії в коридорах, в операційних, у кімнатах відпочинку: «Ми розформовуємо цілі відділи, щоб звільнити місце для важкохворих. Одна з найкращих систем охорони здоров’я в світі на межі колапсу».

Лікар дає інтерв’ю після 17-годинної зміни і зламаним схвильованим голосом каже: «Якщо люди не зрозуміють, що мають залишатися вдома, то ситуація стане катастрофічною.
До 26 березня ми очікуємо 18 тис. хворих, з яких 2700-3200 потребуватимуть інтенсивної терапії».

Під загрозою виживання не лише хворі на COVID-19, але і всі інші, – зазначає Антоніо Пезенті: «Раніше швидка приїжджала за 8 хвилин, тепер лікарі можуть не приїхати навіть за годину. На жаль, це – правда. Я кажу це не тому, щоб налякати, а щоб усі зрозуміли, що не час виходити на вулицю, йти до магазину. Ми маємо змінити соціальні відносини. В Мілані забагато людей досі без потреби виходять з помешкань».

Автор: Ольга Пригорова

Джерело: LB.ua (https://lb.ua/society/2020/03/09/452031_koronavirus_italii_sistema.html)

 

Хто такий Денис Шмигаль, який замінив Гончарука

Уряд Шмигаля: придивімося ближче

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers