rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Спав, а ніби марафон пробіг…

Чому вночі виникають судоми нижніх кінцівок і як позбутися цієї напасті? Судоми можуть турбувати навіть здорових молодих людей – якщо будуть мало рухатися протягом дня і вживати мало рідини.

Судоми ніг, які виникають вночі, не лише неприємні та болючі, а й порушують нормальний сон, що негативно впливає на здоров’я. Чому судоми турбують виключно у темну пору доби? «Через брак фізичної активності протягом дня, – пояснюють експерти порталу Learn Useful Skills («Здобудь корисні навички»). – Іншими поширеними причинами цього явища є споживання недостатньої кількості рідини, а також – порушення кровообігу в нижніх кінцівках».

Судоми тривають не більше, ніж кілька секунд. Однак, біль у м’язах, який виникає внаслідок їх посіпувань, може тривати навіть кілька днів. Зазвичай, від цієї напасті потерпають люди, віком від 50 років, однак, молодь також нерідко скаржиться на посмикування м’язів. Найчастіше неприємні відчуття локалізуються у гомілці. Часом – у стопі чи стегні.

Як позбутися судом?

Підвищіть рівень магнію в організмі

Цей мінерал є природним міорелаксантом, тобто, знижує м’язовий тонус. Багато світових експертів у галузі медицини сходяться на думці, що магній є одним з найкращих засобів для зменшення посіпування м’язів нижніх кінцівок. До продуктів, збагачених магнієм, належать, зокрема, темно-зелені листові овочі, насіння гарбуза, фініки, грецький йогурт, банани і чорний шоколад.

Крім того, перед сном можна втирати у м’язи розчин магнію.

Що потрібно для його приготування?

– ½ скл. магнієвих пластівців-концентрату для ванн (пів літрова банка коштує приблизно 80-90 гривень);

– ½ скл. дистильованої води (можна купити в аптеці).

Як приготувати?

Доведіть воду до кипіння і всипте пластівці. Постійно помішуйте, поки не розчиняться. Дайте розчину охолонути. Налийте у пляшечку з розпилювачем.

Як застосовувати?

За годину до сну обприскайте кожну ногу, 5-10 разів натиснувши на ковпачок. Втріть розчин у шкіру.

Щодня поповнюйте запаси вітаміну D в організмі

Їсте здорову їжу і п’єте достатньо води, та, попри це, скаржитеся на судоми? Вчені з’ясували, що це може бути пов’язано з нестачею вітаміну D, який відіграє надзвичайно важливу роль у всмоктуванні кальцію з їжі. За дефіциту вітаміну D кальцій – важливий електроліт, який допомагає збалансувати рівень рідин в організмі, – засвоюється організмом не у повному об’ємі. Найкращий і найлегший спосіб поповнити запаси вітаміну D – вийти на прогулянку у сонячну погоду. Якщо ви мешкаєте у хмарній місцевості, налягайте на гриби і морепродукти. Також можете застосовувати біологічні домішки з вмістом цього вітаміну.

Робіть вправи на розтяжку

Легкі та прості вправи на розтяжку м’язів сприятимуть покращенню кровотоку в ногах, що, своєю чергою, покращить транспортування кисню і поживних речовин до тканин кінцівок. Знайдіть якесь підвищення (наприклад, покладіть на підлогу 1-2 книги або станьте на поріг) і поставте зверху на це підвищення носок стопи. П’ятку опустіть на підлогу. Повільно зміщуйте вагу тіла на підвищення. Намагайтеся втримати таку позицію протягом 2 секунд. Далі – 10 секунд відпочиньте. Повторіть 6-8 разів на кожну ступню. Вправа сприятиме розтягненню м’язів гомілки, які найчастіше зазнають судом. Намагайтеся підібрати не надто високе підвищення, щоб уникнути надмірного тиску на гомілки.

Відновіть баланс електролітів

Лікарі наголошують: часом такі елементарні речі, як, приміром, дотримання питного режиму, можуть допомогти уникнути судом. Спробуйте збалансувати електроліти за допомогою простого напою. Змішайте 1 л води з 6 ч. л. цукру та ½ ч. л. неіонізованої морської солі. Увага! Цукор можна замінити чвертю склянки натурального меду і зменшити кількість морської солі наполовину. Додайте сік одного лимона і двох лаймів. Вживайте такий напій щодня.

Як швидко усунути напад судом?

Ногу, яку звело судомою, випростайте і зігніть у щиколотці. Пальці повинні «дивитися» вгору, в напрямку коліна. Максимально натягніть стопи – так, щоб відчути сильне напруження. Далі, за можливості, підведіться і намагайтеся поволі переступати ногами. Це покращить кровоток у нижніх кінцівках. Після цього промасажуйте литкові м’язи круговими рухами, щоб розслабити їх.

15 продуктів, які потрібно включити у раціон, якщо вас турбують судоми ніг:

– яблучний оцет;

– банани;

– горіхи;

– кіноа;

– какао;

– кормова патока (побічний продукт переробки цукрової тростини; можна придбати у магазинах здорового харчування/вегетаріанських продуктів);

– насіння гарбуза;

– зелені листові овочі;

– морська сіль;

– лосось/сардини;

– фініки;

– авокадо;

– гриби;

– грецький йогурт;

– помідори.

 

Автор: Андрій Гелий

Джерело: «Високий Замок»
(https://wz.lviv.ua/article/407180-spav-a-niby-marafon-probih)

 

Як правильно очистити організм: поради дієтологів

Коронавірус COVID-19: поінформований – значить озброєний

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers