rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Звернення Собору Єпископів УПЦ США щодо коронавірусу

Возлюбленому духовенству та вірним нашої Української Православної Церкви США

Любі брати і сестри у Христі: Христос посеред нас! Є і буде!

Слова цього традиційного привітання та відповідь між православними християнами є могутнім проголошенням нашої твердої віри в те, що Син Божий, Друга Особа Пресвятої Тройці, перебуває з нами завжди та усюди, зокрема, коли регулярно приймаємо Його Найсвятіше Тіло і Кров у Святій Тайні Євхаристії. Ми можемо бути впевнені в цьому незалежно від того, з чим ми зіштовхуємося під час земного життя, будь то щось, що дає нам велику радість, чи щось, що становить загрозу для нас, як цей смертоносний вірус, який поширюється у всьому світі на даний момент.

Одна мирянка нашої церкви, котра нещодавно спілкувалася з нами, сказала: «Ось знову!» Вона не легковажно говорила про реальну загрозу коронавірусу. Найімовірніше, вона констатує факт, що людство протягом свого існування пережило не одну жахливу чуму та інфекційні хвороби. Вона перерахувала подібні хвороби, такі, як чорна чума, бубонна чума, вірус Західного Нілу, пташиний грип, вірус Ебола та свинячий грип, а також інші випадки; та одночасно висловила щиру надію, що люди не будуть дивитись на цю нову загрозу – коронавірус – зі ставленням, нібито «нічого страшного». Ми приєднуємося до її слів з надією і закликаємо все наше духовенство та вірних старанно вживати всіх заходів у своєму особистому та громадському житті, щоб захистити себе та інших людей від поширення цього смертельного вірусу.

Як ваші ієрархи, ми не претендуємо на те, щоб мати можливість надавати вам поради про необхідні запобіжні заходи, яких ви всі повинні дотримуватися протягом наступних днів або тижнів, аби захистити себе та свої сім’ї, а також громади загалом.

Щоб отримати вичерпну інформацію про запобіжні заходи, ми закликаємо вас зайти на офіційний веб-сайт відділу з контролю захворювань – www.cdc.gov, щоб переглянути поради професіоналів та засвоїти правила, як необхідно поводитись при виявленні симптомів коронавірусу та в умовах боротьби з вірусом. Будь ласка, не нехтуйте цими порадами!

Що стосується Літургійних богослужінь в наших церквах, ми молимось, щоб ви не переставали через страх перебувати в громадських місцях відвідувати спільні богослужіння – разом, як сини і доньки Христові, – молилися з Богородицею до Нього, про захист у час цієї кризи. Ми також повинні бути готовими, як парафіяльні громади в Христі, звертатися до конкретних органів у своїх місцевостях, які надають необхідну допомогу тим, хто хворіє на коронавірус. Ми віримо, що наша спільна молитва, зокрема, під час Великого Посту, засвідчить перед Богом нашу віру в Його Силу, щоб викорінити цю загрозу для людства.

Збираючись у наших церквах для богослужінь, ми вважаємо, що помічним може бути обмеження фізичного контакту з традиційними богослужбовими символами віри – нашими святими іконами, – це якщо не передбачено відповідного догляду за ними, себто протирання до і після кожного молитовного прикладання до ікони. У цей час невизначеності цілком належним буде поклонитися або звершити поклон перед іконами, щоб висловити свою любов до Господа та святих, які подають приклад, як ми повинні жити у своєму житті.

Ми завжди знаходимо великий духовний затишок під час наших подорожей до Святої Землі та коли відвідуємо там храми, коли стаємо свідками того, як християни вшановують ікони та, торкаючись, закликають до себе та на себе заступництво/опіку, прагнучи зодягнутися у Благодать та вірність святих, щоб вони могли наслідувати їх у всіх своїх словах і вчинках.

Ми відчуваємо особливу потребу звернути увагу на Святу Євхаристію – прийняття Святого Тіла та Крові Христа Господа нашого – у Святому Причасті. Ми повинні у такі часи, як зараз, любі брати і сестри, ніколи не сумніватися у силі Святого Причастя. Воно містить справжнє ЖИТТЯ та справжню ЛЮБОВ, завдяки яким жодна перешкода не може ввійти в наше життя. Коли спільна лжиця занурюється в Чашу після причастя кожної людини, вона очищається Кров’ю Господа, і таке «очищення» є поза нашим розумінням у людських термінах. Протягом усієї історії нашої Церкви понад два тисячоліття ми не можемо згадати жодного свідчення про те, що будь-яка хвороба колись поширювалася через Чашу, що містить Пречисте Тіло і Кров Господа нашого Ісуса Христа. Мабуть, найпереконливіший факт тут полягає в тому, що якби через Причастя справді поширювалися хвороби, ми, безумовно, регулярно молилися б за упокій душ десятків тисяч і більше дияконів та священників, які протягом останніх 2000 років споживають із Чаші після причастя вірних після завершення сотні тисяч Божественних Літургій протягом всієї нашої історії.

Шановні возлюблені, це – наша віра, і якщо ми втратимо цю віру, нас може підстерігати серйозна небезпека далеко за межами фізичної небезпеки вірусу.

Ми впевнені, що так само, як попередні віруси та інші загрози людству були переможені, ми станемо свідками того ж сьогодні. Подаймо зразкові приклади віри та ставлення одне до одного – не лише протягом усієї тривалості цієї загрози, але й протягом усього нашого життя. Ми можемо творити чудеса завдяки цій вірі і внаслідок цього з радістю закликати інших до виноградника Христового. Ви повсякденно в наших молитвах, і ми просимо ваших молитов за нас. Апостол Яків чітко промовляє: «Чи страждає хтось із вас? Нехай молиться. Чи тішиться хтось? Нехай співає псалми. Чи хворіє хтось із вас? Нехай покличе пресвітерів церкви, і над ним хай помоляться, намастивши його оливою в Господнє Ім’я. І МОЛИТВА ВІРИ ОЗДОРОВИТЬ НЕДУЖОГО, І ГОСПОДЬ ЙОГО ПІДІЙМЕ». (Як 5: 13-15)

Христос воістину посеред нас! Є і завжди буде!

+ Антоній

Милістю Божою, Митрополит

+ Даниїл

Милістю Божою, Архієпископ

+ Єремія

Милістю Божою, Архієпископ

Ukrainian Orthodox Church of the USA

Трамп планує додаткові обмеження на в’їзд до США через коронавірус

Волонтер, що підірвався на міні, потребує протезування

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers