rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Держгеонадра через 4 роки тяганини відмовила сумнівній фірмі в спецдозволі на родовище алмазів

Державна служба геології та надр відмовила ТОВ «Єврогаз Мінералс» у видачі спецдозволу на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою Середньопридніпровського блока Українського щита на виявлення тіл кімберлітів та лампроїтів (алмазів) у Дніпропетровській області.

Про це стало відомо з наказу № 59 голови Державної служби геології та надр Романа Опімаха, який він підписав 21 лютого.

Зі судового реєстру відомо, що на початку березня 2016 року компанія «ЄвроГаз Мінералс» звернулася до Держгеонадр із проханням надати їй спецдозвіл для робіт на Середньопридніпровському блоці Українського щита для виявлення тіл кімберлітів та лампроїтів як можливих корінних джерел алмазів у Дніпропетровській області. В пакеті документів фірма подала договір оренди майнового комплексу, наявність якого на той час дозволяла розраховувати на спецдозвіл без проведення аукціону.

Протягом відведених законодавством 60 днів представники Держгеонадр жодної відповіді фірмі не надали. А вже після закінчення цього терміну Державна служба геології та надр повернула документи через відсутність інформації про потужності підприємства.

Після цього «ЄвроГаз Мінералс» звернулася до суду з вимогою зобов’язати Держгеонадр видати їй спецдозвіл на основі тієї редакції Постанови уряду № 615, яка дозволяла отримати в користування родовища через наявність у фірми там будь-якого майна чи техніки. В 2017 році Львівський окружний адміністративний суд цей позов задовольнив. Серед причин такого рішення суд розгледів «мовчазну згоду» посадовців Держгеонадра в ігноруванні термінів розгляду заявки. Натомість, Львівський апеляційний адміністративний суд це рішення скасував, і позов фірми було задоволено тільки частково – Держгеонадра зобов’язали повторно розглянути подану заявку.

Тепер, виконуючи це рішення суду та врахувавши рекомендації Робочої групи з питань надрокористування (протокол від 11.02.2020 р.), Держгеонадра відмовила «ЄвроГаз Мінералс» у видачі спецдозволу.

ТОВ «ЄвроГаз Мінералс» було зареєстроване наприкінці жовтня 2015 року у Львові. Бенефіціаром через швейцарську компанію «EuroGas AG» вказаний німець Вольфганг Раубаль. Очолює українську фірму Юрій Колтун. Він також є керівником іншої фірми Раубаля – ТОВ «Захід-Єврогаз», офіційним засновником якої є польська компанія «Єврогаз Полска».

На сайті «EuroGas AG» вказано про переговори навесні 2019 року з українськими державними підприємствами щодо спільного видобутку алмазів на Заході України, але назви цих компаній та деталі переговорів не оприлюднені. В 2010 році Раубаль заявляв про плани з видобутку сланцевого газу на заході України. На той момент компанія «ЄвроГаз Мінералс» вже програла позов про обов’язкову видачу спецдозволу в Касаційному адмінсуді Верховного Суду.

На території Українського щита раніше були виявлені корінні родовища алмазів. Це – одна з не багатьох ділянок у країні, де існують перспективи видобутку коштовного каміння.

Джерело: «Наші гроші» (http://nashigroshi.org/2020/03/03/derzhheonadra-cherez-chotyry-roky-tiahanyny-vidmovyla-sumnivniy-firmi-v-spetsdozvoli-na-rodovyshche-almaziv/)

«Укртрансгаз» за 1,5 млрд купив газ у «Нафтогазу» і у новачка із карною справою – значно дорожче, ніж купив «Укроборонпром»

Вбивство в будинку Кожари: поліція відклала слідчий експеримент

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers