rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Про коронавірус без паніки

Коронавірус достатньо довго не проникав в Україну. І це при тому, що у нас вельми інтенсивні зв’язки з усіма країнами, де кількість захворювань уже перевалила за десятки, сотні, а то й тисячі.

Ми в ті країни їздимо, літаємо, отримуємо звідти поштові відправлення. І все це під невпинні розмови про жахливий стан вітчизняної системи охорони здоров’я. Про її розвал. Кризу. Бідність препаратів і можливостей.

Недовіра до оптимістичних заяв представників нашого міністерства охорони здоров’я (МОЗ) була такою сильною, що, вичерпавши всі аргументи, міністерка МОЗ Зоряна Скалецька не знайшла нічого переконливішого, ніж ув’язнити себе в добровільну обсервацію поряд з тими українцями та іноземцями, яких привезли з Китаю і розмістили в госпіталі містечка Нові Санжари, на Полтавщині.

Коли ж я почув про самоізоляцію дружини того чернівчанина, котрий, нібито, і привіз в Україну перші бацили коронавіруса, то подумав, що ця дружина, ймовірно, наслідувала приклад З. Скалецької.

Чи врятує така самоізоляцію дружину нібито вже хворого чернівчанина – не знаю. А от пані міністерку ця самоізоляція, якщо вірити чуткам, не врятувала. Проте, не від коронавірусу, а від звільнення.

Звичайно, в чинній системі прийняття рішень, зокрема, і кадрових, що властиві новій владі, все ще може статися і на ранок перегратися. Для прикладу, і пані міністерка МОЗ України може дивом втриматися на своїй посаді.

Але чи пробачать їй більш високопоставлені начальники з Офісу президента України (ОПУ), чи з керівництва оновленого Кабміну те, що вона сама собі організувала своєрідну додаткову відпустку на 14 днів, самоізолювавшись у закритому госпіталі?

Адже логічно передбачити, що вона мала би бути на своєму робочому місці і докладати всіх зусиль, щоб ніхто нині не говорив таких слів, які сказав міський голова Чернівців Олексій Каспрук.

А сказав цей мер наступне: «Наразі немає можливості забезпечити населення масками та термометрами у Чернівцях, де стався перший в Україні спалах коронавірусу».

Як вам така заява? І це після того, коли наше МОЗ вустами всіх своїх високопосадовців запевняло, що МОЗ готове зустріти коронавірус у всеозброєнні.

Проте, пан Каспрук знає методи протидії вірусу: «Ситуація на контролі і в ОДА, і в міській раді, ми щоденно по кілька разів будемо проводити планові наради...»

От молодці! Випробуваний метод вітчизняних бюрократів – безперервні наради.

Правда, пересічна українка, що, волею обставин нині живе в Італії, делікатно підказує панові меру Чернівців, що, крім кількаразових на день нарад, обачливі люди в цивілізованому світі придумали й інші методи боротьби. Цитую.

Nataliya Cholak: «Живу в Італії, в червоній зоні... тут протягом доби! дезінфікують та чистять каналізації ... я розумію, що, може, немає обладнання (кожен люк відкривають), але робіть щось... повірте мені... дуже страшно... Одна надія на розумного керівника міста, який зробить усе, щоб вберегти своїх мешканців».

Гм… Робіть щось. Вони і роблять – те, до чого звикли. Сказано ж – засідають безвилазно. А ви – «дезінфікуйте… Страшно…»

Якби панові меру стало страшно ще на початку всесвітньої епідемії коронавірусу, то він би уже тричі міг за цей час чи закупити маски, чи налагодити їх виробництво у своєму місті.

Проте, пан голова знайшов більш підходящий спосіб «заспокоїти» містян, та й усіх українців заодно, бо ж тепер увага країни спрямована на Чернівці, тож люди ловлять кожне слово тамтешньої влади.

Після того, коли він перший раз «заспокоїв» усіх повідомленням, що нема електронних термометрів, біохалатів та масок, вирішив «заспокоїти» і вдруге: «На сьогоднішній день одностайна порада всіх лікарів – маски неефективні проти коронавірусу.

Маску має одягати хворий, лікар, який з ним (хворим) контактує, і бажано одягати маски тим пацієнтам, які відвідують заклади охорони здоров’я, – сказав Каспрук. – Одягати всім масово медичні маски причини немає, і, реально кажучи, – можливості немає всіх забезпечити».

Так чого, власне, нема – потреби одягати маски чи можливості їх мати для всіх?

Чомусь у Китаї ледь не мільярд мешканців ті маски мають і одягають – та не такі простенькі в кілька напластувань марлі, а складні, якісні, ефективні. Ті, що допомагають..

В інших країнах також. А от в Україні їх одягати не варто, виявляється, – якщо послухати пана голову.

Тож поки пан міський голова просторікує, всі причетні до контакту з хворим 38-річним чернівчанином вживають своїх заходів.

Чоловіка помістили в ізольоване приміщення в інфекційному відділенні Чернівецької обласної лікарні. Він перебуває під постійним наглядом медиків.

Прикордонник, який перевіряв автівку хворого на кордоні, також самоізолювався і має намір перечекати 14 днів вдома, якщо не буде ускладнень. До речі, і у самого хворого поки що, нібито, нема запалення легень. Дай Боже, щоб і не було.

Дружину хворого, після того, коли її сусіди організували пікет протесту, перевезли таки до медзакладу – подалі від гріха, бо налякані та обурені її самоізоляцією в квартирі, поряд з ними, сусіди могли й вікна побити, як це було в Нових Санжарах.

А міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька в ефірі одного з телеканалів теж «заспокоїла» українців, сказавши: «В інфекційних лікарнях, зокрема, в Чернівцях, немає тест-систем, оскільки для їх використання потрібні підготовані лабораторії.

Також об’єм тестувань був невеликим».

І тільки зараз МОЗ, нібито, проводить перемовини з ВООЗ про додаткові тест-системи. Перемовини проводить, а до чого це призведе? Адже ВООЗ не буде нам облаштовувати лабораторії.

Треба це робити самим і давно, а не сидіти пані міністерці в самоізоляції. Може, тоді й у кріслі своєму всиділа б?

Проте, паніки в Україні поки що не спостерігається – незважаючи на незграбні спроби чиновників нас «заспокоїти».

Це, зокрема, добре висловила мешканка Чернівців Janna Gavryluk: «Все буде добре. Ми і це переможемо. Ми – сильні. Ми – Українці».

Може, тому пані Жанна така оптимістична, що у рубриці «Про себе» написала: «Люблю жити, сміятися, спілкуватися, люблю любить, люблю тепло, квіти, людей – всіх».

От такий би настрій – та усім нам. Жоден коронавірус не налякав би…

Здоров’я зичу нашим читачам!

Кадри вирішують, якщо про них вирішать

Останні перестановки у Кремлі. Наслідки для Кавказу та України

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers