rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

Республіканці обурені, що Пріцкер прив’язав фінансування шкіл до ще не затвердженого податку

Губернатор Іллінойсу Дж. Р. Пріцкер розробив бюджетний законопроєкт, який пов’язує понад 40% фінансування освітньої сфери з надходженнями від градуйованого податку, який ще мають затвердити виборці. Республіканці штату назвали такий підхід «ганебним». Про це повідомляє Associated Press.

На думку педагогів, планувати майбутній навчальний рік відповідно до бюджетного законопроєкту губернатора буде складно. Губернатор сподівається отримати мінімальне збільшення від податкових надходжень для шкіл у розмірі $350 млн, з них $150 млн – це кошти від надходжень за рахунок ще не затвердженого податку. Проте, школи ніколи не побачать обіцяних коштів, якщо у листопаді не будуть схвалені зміни до конституції штату, які стосуються градуйованого податку на прибуток.

«Він намагається сказати штату Іллінойс: якщо ви хочете фінансувати важливі для вас речі, тоді вам доведеться підтримати мою виборчу програму. Я вважаю, що це – помилковий вибір», – зазначив помічник лідера республіканців у Палаті представників Avery Bourne з Morrisonville.

Основною тезою передвиборчої кампанії Пріцкера у 2018 році були зміни до податку на прибуток. Він, зокрема, переконував, що змінений податок принесе $3,6 млрд додаткового щорічного доходу.

Очікується, що майже $1,4 млрд надійде у другій половині наступного фінансового року, який закінчується в червні 2021 року. Це – сума, яку Пріцкер прописав у своєму бюджетному законопроєкті як «резервну». Ці кошти надійдуть, якщо буде затверджено градуйований податок на прибуток. Відповідно, це стосується і фінансування освіти в розмірі $150 млн.

«Якщо додаткові надходження надійдуть у листопаді чи грудні, не буде часу на розробку жодних стратегій, щоб поліпшити процес навчання у школах, – заявив Tony Sanders, очільник шкільного округу U-46 в Elgin, другого за величиною у штаті. – Ви не можете найняти персонал, обіцяючи ще $150 мільйонів доларів. Ви не можете зменшити наповнюваність класів. Ви говорите про людей і не плануєте наймати людей на другу половину року».

Сенатор Andy Manar, демократ із Bunker Hill, який допоміг розробити модель фінансування, яка базується на фактичних даних, заявив, що занепокоєння працівників шкіл не відрізняється від будь-якого іншого року, коли губернатори оприлюднювали свій проєкт бюджету. За словами Manar, Пріцкер планує виділити $350 млн на потреби шкіл і пропонує для цього «кілька шляхів».

Законопроєкт визначає пріоритетність фінансування штату для шкільних районів з точки зору їхніх навчальних досягнень та здатності місцевих громад надавати їм фінансову підтримку. Відповідно до законопроєкту, $350 млн – це мінімальний щорічний внесок штату.

Ben Schwarm, заступник виконавчого директора Illinois Association of School Boards, погодився, що перед запланованою перервою 31 травня у Генеральній Асамблеї мають відбутися дебати. Якщо депутати закладуть $350 млн у законопроєкт про бюджет, який вони скерують губернатору, Пріцкеру буде важко накласти на нього вето.

Але схвалення бюджетного законопроєкту Пріцкера без затвердження градуйованого податку на прибуток забезпечить школам лише $200 млн. Schwarm запевнив, що 1 липня шкільні ради реагуватимуть відповідно.

Звільнений суперінтендант поліції Чикаго отримуватиме $190 тис. пенсії

Колишній суперінтендант поліції Чикаго Eddie Johnson отримуватиме пенсію в розмірі понад $15800 на місяць. Про це повідомляє Associated Press.

Eddie Johnson отримуватиме пенсію від Policemen’s Annuity and Benefit Fund of Chicago. Про це повідомляє Chicago Tribune, посилаючись на дані, отримані відповідно до Закону про вільний доступ до інформації штату Іллінойс.

Пенсія Johnson складатиме майже $190 тис. щорічно, або 75% від його середньої зарплати. Екскоп заробляв трохи більше, ніж $253 тис. на рік протягом останніх чотирьох років роботи в поліції Чикаго.

Johnson був призначений на посаду суперінтенданта поліції Чикаго тодішнім мером Rahm Emanuel у березні 2016 року, а наступного місяця був затверджений міською радою. Чинний мер Лорі Лайтфут звільнила його у грудні.

59-річного Johnson звинувачують у тому, що він, нібито, заснув у позашляховику, що належав місту. Пізніше місцеві ЗМІ оприлюднили інформацію, що одружений начальник поліції годинами розпивав спиртні напої в авто й мав близькі стосунки з жінкою з його спецгрупи охорони, а також – що відповідальні особи вжили заходів, аби тримати цю інформацію в таємниці.

Пенсії для очільників поліції в Чикаго, як правило, нараховуються з огляду на їхню найвищу середню зарплату протягом чотирирічного періоду перебування в поліції. Ті, хто пропрацював у поліції більше, ніж 29 років, мають право на 75% від найбільшої зарплати. Johnson працював у поліції 31 рік.

За даними Chicago Tribune, 1 січня 2021 року Johnson також отримає право на отримання ще однієї виплати після виходу на пенсію, а саме – надбавки у зв’язку зі збільшенням вартості життя в розмірі понад $5600 за цей рік.

Трамп пом’якшив вирок колишньому губернаторові Іллінойсу Благоєвичу

Колишній губернатор штату Іллінойс Род Благоєвич був звільнений із в’язниці. Президент США Дональд Трамп пом’якшив вирок колишньому політикові-демократу.

Благоєвич відбув майже 8 з 14 років ув’язнення.

Оскільки Трамп лише пом’якшив вирок Благоєвичу, а не помилував його, ексгубернатору доведеться два роки перебувати під наглядом та виконувати всі умови свого покарання, зокрема, виплатити залишок штрафу, який складає $20 тис.

Наступного дня після звільнення Благоєвич висловив «глибоку та вічну вдячність президентові Трампу».

«Він не повинен був цього робити. Він – республіканський президент. Я ж був губернатором-демократом, – зауважив він. – Цей вчинок ніяк не допоможе його політичній кар’єрі. Президент Трамп – це людина жорстка і відверта, але у нього також є добре серце. Цей вчинок – добра справа».

Він також висловив вдячність за те, що президент повернув йому «вкрадену свободу». На думку Благоєвича, його ув’язнення – це акт переслідування, щоправда, він не уточнив, хто саме є винуватцем.

Його було засуджено за 18 пунктами, пов’язаними з намаганнями продати місце у Сенаті США, яке до обрання на посаду президента посідав Барак Обама, а також за іншими звинуваченнями.

Благоєвич прибув додому в Чикаго у вівторок ввечері.

«Я дотримувався закону на кожному кроці, – заявив він у коментарі ABC7. – «Думаю, що, зрештою, правда виграє, як цього навчає Біблія».

«Я маю намір боротися проти корумпованої системи кримінального правосуддя, яка занадто часто переслідує людей, котрі нічого поганого не зробили, – сказав Благоєвич. – Охоронці порядку можуть робити все, що їм заманеться. Вони можуть посадити вас до в’язниці за дії і вчинки, які не є злочинами».

«Мені пощастило бути губернатором у такому великому штаті, як Іллінойс, і презентувати людей, боротися за них. І, все-таки, я припустився безлічі помилок, але не порушив жодних законів, – заявив Благоєвич перед тим, як сісти у літак. – Я не переступав жодних ліній. І те, про що я говорив, робив, було легальним. Це була звичайна політика. Ті, хто це робив, – це порушники законів, і вони повинні (…) бути притягнуті до відповідальності».

Трамп поспілкувався з журналістами у день звільнення Благоєвича, перш ніж сісти в літак. Він назвав вирок Благоєвичу «безглуздим».

«Ми змінили вирок Роду Благоєвичу, – зауважив Трамп. – Він відбув вісім років у в’язниці – досить довго... Я його не дуже добре знаю. Я зустрічався з ним кілька разів. Він був короткий час у «The Apprentice» багато років тому».

Президент підкреслив, що Благоєвич – демократ, і що «багато людей не погоджуються з вироком».

«Він був дуже далеко від своїх дітей. Вони дорослішають. Зараз вони йдуть до середньої школи, – додав Трамп. – Вони не могли побачити свого батька через помаранчеву уніформу. Я бачив це, тому змінив йому вирок. Тож, він зможе повернутися додому, до своєї родини, після восьми років перебування у в’язниці».

Республіканці та демократи Іллінойсу одноголосно різко розкритикували рішення президента.

«Це – дуже невтішно, – заявив лідер республіканців у Палаті представників Іллінойсу Jim Durkin. – Зараз у нас проводиться масштабне федеральне розслідування фактів корупції у штаті Іллінойс. Тому цей вчинок бентежить, а також знецінює те, що, на мою думку, має робити Міністерство юстиції – боротися з корупцією».

Мер Чикаго, демократ Лорі Лайтфут, яка у Спрингфілді зустрічалася з депутатами, під час виступу також розкритикувала звільнення Благоєвича. Водночас, вона висловила співчуття родині Благоєвичів.

«Ви потребуєте співчуття, оскільки ваша сім’я дуже постраждала», – сказала вона.

Тим часом губернатор Іллінойсу Дж. Р. Пріцкер зазначив: «Мешканці Іллінойсу зіштовхувалися з дуже багатьма фактами корупції. Ми повинні показати політикам, що корупційні дії більше не будуть толеруватися. Я глибоко переконаний, що це помилування надсилає неправильний сигнал у неправильний час».

Колишній слідчі федерального обвинувачення та колишні адвокати США, які презентували інтереси органів влади під час суду, зазначили: «Хоча президент скористався законними повноваженнями щодо зміни решти частини покарання тюремного вироку містера Благоєвича, Благоєвич залишається злочинцем, засудженим за численні серйозні корупційні дії на посаді губернатора. Злочинна поведінка, за яку присяжні одноголосно засудили пана Благоєвича, стосувалася таких дій: (1) вимагання на адресу генерального директора дитячої лікарні за рахунок затримки важливих державних коштів для допомоги хворим дітям доти, допоки генеральний директор не виділив кошти на передвиборну кампанію (Благоєвича – ред.); (2) вимагання коштів від власників іподрому шляхом умисної затримки підписання важливого законопроєкту штату доти, допоки власники не внесли кошти у його передвиборчу кампанію».

У заяві, також, зокрема, згадується те, що Благоєвич брехав ФБР, аби приховати свою злочинну діяльність.

«Вимагання з боку державного чиновника – дуже серйозний злочин, який регулярно переслідується на всій території США, якщо, як і в цьому випадку, він викритий та доведений. Так має бути в Америці: система правосуддя повинна притягувати до відповідальності державних чиновників за корупцію. Було б несправедливо стосовно їхніх жертв та громадськості робити інакше.

Хоча президент має повноваження пом’якшувати вирок пану Благоєвичу, факт залишається фактом, що колишній губернатор був засуджений за дуже серйозні злочини. Його обвинувачення слугує доказом того, що обрані чиновники, які зрадять тих, хто їх обрав, будуть притягнуті до відповідальності».

Скарбник округу Кук Марія Паппас пропонує новий закон, щоб продовжити час на оплату протермінованих податків на нерухомість

Білий дім планує витратити 2,5 млрд доларів на боротьбу з коронавірусом

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers