rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Україна має таланти! Український Інститут модерного мистецтва представляє молодих українських музикантів

Михайло Голіян, Чикаго.
Спеціально для «Час і Події»

У неділю, сонячного і теплого дня посередині лютого, люди могли би бути в гарному настрої, але не настільки, як слухачі концерту юних музикантів в Українському Інституті модерного мистецтва, котрі купалися у теплі прекрасних звуків, що лунали від виконавців, благословенних музичним талантом. Сказати, що вони були захоплені виступом шести обдарованих молодих українських музикантів, було б недостатньо.

У програмі, розробленій Михайлом Голіяном, головою музичного комітету Інституту, та Андрієм Чуйком, брали участь шість здібних музикантів віком від 10 до 17 років. Кожен з виконавців уже відомий в українській громаді Чикаго своїми попередніми виступами на святкових подіях та пам’ятних заходах. Також усі вони продемонстрували свою неабияку працьовитість та амбіції, отримавши почесні відзнаки першого чи другого місця в регіональних, національних чи міжнародних музичних конкурсах.

Title Title Title 

Програму відкрив піаніст із Києва Мирослав Михайленко, більш досвідчений музикант, який посів перше місце на конкурсі у Франції – «Concours International de Piano Ville do Gagny». За його вражаюче професійне виконання творів: «Варіації на угорську тему» Й. Брамса, «Гірка» М. Глінки та «Пісня» Льва Ревуцького, опус 17, він був обдарований довготривалими оплесками. Виступ десятирічної скрипальки Юлії Перехожук, котра у супроводі своєї матері, відомої професійної піаністки у Чикаго Оксани Підручної, виконала концерт для скрипки Йозефа Гайдна (Haydn’s Violin Concerto in G Major), був не менш вражаючим. Оплески присутніх, які були захоплені її грою, продовжували лунати навіть після того, коли Юля залишила сцену.

На зміну фортепіано і струнній музиці одинадцятирічний Християн Ціхун грав на флейті. І, здавалося, без особливих зусиль виступив із сонатою Г. Ф. Телемана для флейти та фортепіано у супроводі Мар’яни Лаганяк. Глядачам це дуже сподобалося. Також усім сподобався й інший бароковий твір, а саме – прелюдія для віолончелі зі сюїти № 2 великого Й. С. Баха, яку з цілеспрямованою концентрацією, знаючою цікавою і професійною інтерпретацією та вражаючою, майже ідеальною інтонацією виконала учениця Оксани Данилик Ірина Петрик.

Title Title  Title

П’ятою у програмі була скрипалька Ольга-Софія Саламаха. Вона вибрала відомий одночастинний концерт для скрипки Жана-Батиста Акколаї, який дуже часто дають учням, котрі вже досягли певного рівня музичної зрілості та володіють необхідною технікою виконання. Софія у супроводі О. Підручної виконала вибраний твір на належному рівні.

Останньою виконавицею була найстарша з усіх учасників концертної програми, сімнадцятирічна піаністка Євангеліна Бут. З огляду на те, що дівчина почала навчатися грі на фортепіано у віці трьох років, то – найдосвідченіша. 2014 року вона вступила до Київської спеціалізованої середньої музичної школи імені Миколи Лисенка. Також вона є переможницею багатьох міжнародних конкурсів в Україні, Росії та Естонії.

 Title

Серед її перемог: 1-й приз на конкурсі піаністів «Херсонський первоцвіт» (2011); 1-а та 3-я премії 2013-го, і 1-а та 2-а премії 2016 року у Новій Каховці; 2-а премія на конкурсі молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця у Києві в 2016 році; ІІ премія (2015) та гран-прі (2019) на Міжнародному інструментальному конкурсі Євгена Станковича у Києві.

Євангеліна виступала зі сольними концертами в Києві, а також мала два виступи у США. Її виконання «Балади № 2» Ф. Шопена та фортепіанної «Бурлески» Мирослава Скорика не залишило у слухачів сумнівів, що ця молода виконавиця і надалі отримуватиме визнання свого музичного таланту.

Цей концерт юних талантів показує, що українській громаді в Чикаго є чим пишатися, оскільки вона виховує своє молоде покоління на найкращих творах музичної класики. Нам, як громаді, завжди потрібно підтримувати таких молодих музикантів своєю присутністю на їхніх виступах та своїми оплесками.

Переклад О. Смолинець

 

Дорога в небеса

Школа – це чарівне місце, де завжди живе дитинство!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers