rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Таємні українські угіддя олігарха-сепаратиста з «ПМР» (спецрепортаж-розслідування)

Він – придністровський олігарх-сепаратист, підприємства якого наповнюють скарбничку самопроголошеної «Придністровської молдавської республіки», і з яких годуються тамтешні сепаратисти, контрольовані з Росії. Його називають «одним з основних бенефіціарів існування невизнаного Придністров’я». Він – це Віктор Гушан.

Здавалося б, які зв’язки можуть бути у проросійського бізнесмена-сепаратиста з невизнаної «ПМР» з Україною, яка вносить підприємства з так званої «республіки» до своїх санкційних списків? Насамперед, на тлі того, що українська армія вже майже шість років і сама воює з російськими гібридними силами на сході України.

Однак, «Схеми» виявили, що Віктор Гушан має маєток в «українській Венеції» – в містечку Вилкове, на Одещині, в сусідньому з Придністров’ям регіоні. Понад те, в Україні він володіє значною кількістю нерухомості та бізнесом, географія якого виходить далеко за межі Одещини. І, за даними журналістів, він регулярно навідується в свої українські володіння і навіть має українське громадянство.

Містечко Вилкове, на Одещині, розташоване неподалік від румунського кордону, в дельті Дунаю. Там пересуваються, здебільшого, на човнах, тож його полюбляють називати «українською Венецією».

У Вилковому «Схеми» зустрічає човняр Микола – місцевий мешканець, який зголосився допомогти журналістам у пошуках власника частини дунайського узбережжя.

Ще одними незмінними попутниками журналістів у подорожі виявились прикордонники. Через близькість до кордону з Румунією вони пильно спостерігали за роботою знімальної групи. Так, наприклад, за першу ж годину перебування у Вилковому «Схеми» отримали від них три дзвінки з уточненням місця перебування.

В якийсь момент розмови журналістів почули місцеві мешканці зі сусіднього човна. Вони ж підтвердили: Віктор Гушан справді має у Вилковому володіння.

– Як де? На Базарчуку (затон – ділянка річки Дунай – ред.) є…Усюди! Там у нього стоїть мобільна вежа та маленькі будиночки. Своя охорона. Біля Румунії поставив свої дві вежі. Мобільний зв’язок, – розповів знімальній групі один з вилківчан.

– А біля води у нього щось є? – поцікавились «Схеми».

– А вода – це державна власність. Що таке вода? Це – вулиця загального користування. А острів може бути приватним.

– Ви знаєте, хто його орендував?

– «Шериф», «Шериф».

Що це за «Шериф», якого так добре знають місцеві мешканці?

Це – не людина, а економічний гігант на території «ПМР» – регіону Молдови, який ще з 90-х років контролюється Росією і де офіційно дислокуються російські військові. «Шериф» – неофіційна назва групи компаній, яка належить одному з найбагатших там бізнесменів Вікторові Гушану.

«Його називають «одним з основних бенефіціарів існування невизнаного «Придністров’я», – розповідає редактор російськомовного відділу RISE Moldova, член OCCRP Володимир Тхорік, який опублікував кілька матеріалів про Віктора Гушана.

«Його холдинг «Шериф» заробляє за рік офіційно більше, ніж складає дохід усього Придністров’я. Якщо йдеться про найбільших зовнішньоекономічних партнерів Придністров’я, то їхнім контактним холдингом у Придністров’ї є «Шериф». Скажімо, навіть фірма колишнього президента України Петра Порошенка, в обхід Молдови, багато років торгувала безпосередньо з компанією «Шериф», – пояснює Тхорік.

Цей неформальний холдинг наповнює бюджет Придністров’я, з якого годуються місцеві проросійські сепаратисти. Своєю чергою, «Шериф» заробляє на торгівлі, послугах зв’язку та промисловості.

А от засновнику цього бізнесу – Вікторові Гушану, – схоже, впали в око землі українського Вилкового.

Дорогою до земель Віктора Гушана човняр Микола розповів «Схемам» про життя у Вилковому: «Човен – це не розкіш і не засіб пересування. Човен – це необхідність, човен – це сенс життя. Човен – це все, – розповідає журналістам човняр Микола, стоячи біля керма. – Дівчина навіть у щічку не дозволяє хлопцеві себе поцілувати, якщо в нього немає човна. На човні – в садок, на човні – в школу, на човнах зустрічаються, закохуються, цілуються, одружуються. І, на жаль, в інший світ теж відвозять на човні. Місто – бідне, підприємства – закриті, молодь їде. Рибалка – єдиний годувальник в сім’ї. Місто, як і 300 років тому, живе з води і з роси. Тобто, що зловили в річці і що виростили на своїх островах».

За цими розмовами човен наблизився до одного з островів. Знімальна група попросила Миколу підплисти до нього ближче.

Це – вулиця Придунайська. Місцеві називають її найелітнішим районом Вилкового. До Румунії звідси якихось 10 хвилин.

У цей момент знімальна група помічає вежу. Місцеві рибалки розповіли, що це і є орієнтир на шляху до маєтку придністровського бізнесмена Віктора Гушана.

Вони ж розповіли, що там, де розташована вежа, – «приватна територія придністровського «Шерифа», але що саме там є, – ніхто ніколи не бачив.

Зійшовши на берег, перше, що журналісти побачили на цьому острові, – великий паркан.

У той самий момент, коли знімальна група наблизилась до маєтку, знову про себе нагадали прикордонники, пильного нагляду яких неможливо було уникнути: «Мене попросили просто до вас приїхати, побути кілька годин разом з вами. Я – місцевий, дільничний. Нічого страшного, я не буду вам заважати».

Утім, дільничний пробув недовго, тож невдовзі журналісти знову залишились самі й продовжили пошуки майна придністровського бізнесмена.

Знімальній групі вдалось також поспілкуватися з його сусідами, хоч вони і бояться говорити про Гушана з відкритим обличчям. Роблять це з пересторогою, багато говорити не хочуть.

«Він якщо приїхав, то приїхав з охороною, сів на човен та поїхав. Я його ще жодного разу не бачила… Ви ж бачите, який паркан: там не видно нічого», – розповіла місцева мешканка, яка попросила не вказувати її ім’я.

Трохи більше «Схеми» дізнались від охоронця, який розповів, що придністровський олігарх приїжджає відпочивати в українське Вилкове, принаймні, раз або навіть двічі на тиждень.

Охоронець також підтвердив, що вищезгадана вежа, яку журналісти помітили ще з води – належить українській телекомунікаційній компанії «Інтертелеком».

Саме адресу у Вилковому Віктор Гушан вказував раніше як кінцевий бенефіціар «Інтертелекому».

Три роки тому Служба безпеки України провела у компанії обшуки – в межах провадження, відкритого за трьома статтями, серед яких – «державна зрада».

За версією слідчих, менеджмент компанії міг передавати російським спецслужбам дані про українських абонентів, а також не припиняв працювати в окупованому Криму, що є порушенням законодавства.

Після цього Віктор Гушан зі складу бенефіціарів «Інтертелекому» вийшов. Але кіпрська фірма та його бізнес-партнер, які значилися на момент, коли він ще був вигодонабувачем, – залишились. Тож можна припустити, що цей вихід був номінальним.

У судовому реєстрі можна знайти свіжі ухвали щодо цієї справи. У 2019 році її передали до київського главку.

Та чи дійсно вже три роки розслідують факт можливої передачі даних українських абонентів російським спецслужбам компанією, афілійованою до Віктора Гушана? І яким чином компанія «Інтертелеком», яка фігурує у справі про держзраду, досі може працювати в Україні? Про це «Схеми» запитали в СБУ.

У відомстві підтвердили, що розслідування досі триває, і стосовно однієї особи складено обвинувальний акт, але всі інші питання «розголошенню не підлягають».

Тож ані з води, ані зі землі особливо роздивитись майно Гушана не виходило. Це вдалось тільки з повітря: а там – великий будинок, два причали, кілька будівель охорони, все та ж вежа, човни, сад, виноградники, альтанка та будиночок для гостей.

І це – не єдине майно, яке має власник одного з найбільших платників податків у бюджет невизнаного Придністров’я Віктор Гушан на українських берегах.

Дорогою назад, до центру Вилкового, можна побачити ще майже 50 соток землі, яка належить безпосередньо йому.

По суті, Віктор Гушан, як заможна людина, може дозволити собі брати в оренду чи навіть у власність землі з островів сусідньої держави.

Чому це зацікавило «Схеми»? Є кілька причин.

За оцінкою американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor у 2015 році, Росія щорічно витрачає на «квазідержави» на кшталт «ДНР», угруповання, як «ЛНР», близько 5 мільярдів доларів. Частка «Придністров’я» в цій сумі, за даними Stratfor, – 100 мільйонів доларів. Найбільше на «ПМР» заробляє Віктор Гушан.

Але кошти – не єдине, чим Росія допомагає Придністров’ю. Регіон виживає і завдяки постачанню російського газу, який у «Газпрому» купує Молдова. А Придністров’я, споживаючи це паливо, роками за нього не платить. Зараз борг уже перевищив 6 мільярдів доларів, але Росія вимагає гроші в молдован, не маючи жодних претензій до «ПМР». Іронія в тому, що працюють на цьому газі, зокрема, й підприємства з холдингу «Шериф».

Утім, придністровський бізнесмен має не тільки великий бізнес, але й вплив: на проросійську політику сепаратистського регіону, – розповідають журналісти з розслідувального проєкту RISE у Молдові.

«Гушан, будучи політиком, має політичну вагу в Придністров’ї, оскільки в компаніях його холдингу працюють дві третини місцевих «придністровських» депутатів. Також за його допомоги зберігається політичний режим повністю прокремлівський. Віктор Гушан є одним з основних гравців політики Молдови, оскільки деякі політики побічно зав’язані на фінансах холдингу «Шериф» і ми можемо припустити, що деякі політики й в Україні можуть бути залежні від групи компаній, які належать Вікторові Гушану», – розповідає редактор російськомовного відділу RISE Moldova, член OCCRP Володимир Тхорік.

Висновок про вплив і на українську політику розслідувачі роблять хоча б тому, що напередодні останнього туру українських виборів президента попередні лідери України та Молдови згуртувалися та допомогли врятувати від санкцій найбільше придністровське підприємство, що постачає в квазідержаву валюту – «Молдовський металургійний завод».

Придністров’я може впливати на українські реалії не тільки через фінанси та російський військовий контингент під боком. Раніше молдовські розслідувачі з RISE Moldova дослідили історії кількох відомих діячів «ПМР», для яких Україна стала транзитною зоною або навіть прихистком.

Так, наприклад, чинний президент невизнаного Придністров’я Вадим Красносільський, перебуваючи в розшуку, неодноразово спокійно відвідував Україну, зокрема, за українським паспортом.

А інший діяч – ексголова КДБ «республіки» Вадим Антюфєєв, – перебуваючи в міжнародному розшуку, за інформацією RISE Moldova, використовував одеський аеропорт як домашній. Україна заборонила в’їзд Антюфєєву тільки після того, коли він приїхав до Криму, за тиждень до так званого «референдуму». Пізніше він став так званим «віцепрем’єром» угруповання «ДНР», що діє на окупованій частині Донеччини за підтримки Росії.

Тим часом, знімальна група продовжує мандрівку.

За один день, проведений у Вилковому, «Схеми» виявили десятки гектарів землі та численну нерухомість, які належать одному з найбагатших бізнесменів «ПМР».

Вже на місці журналісти дізнались, що Віктор Гушан має в цих краях ще один маєток на острові Лімба. Однак, дістатися туди, як виявилось, непросто. Коли місцеві дізнавалися, чию нерухомість шукають журналісти, то відмовлялись везти їх за будь-які кошти. Зрештою, знайшовся один човняр, який на це погодився. Тож разом з ним до пункту призначення знімальна група поїхала на швидкісному катері.

Коли пливеш Лебединкою – одним з «рукавів» Дунаю – між берегами майже непомітно різниці. Хоча один із них – заповідник, а інший – приватна власність.

Орієнтир, завдяки якому «Схеми» ідентифікували у Вилковому власність Гушана, допоміг і тут: на шляху знімальна група помітила ще одну вежу. Здалеку вона видалась прикордонним пунктом, але, коли підпливли ближче, стало зрозуміло, що це – приватна спостережна вежа мисливських угідь придністровського бізнесмена.

На запитання, чи можна підплисти ближче, охорона відповіла: «Господаря немає. На острові висадитись не можете».

На приватній території, куди не можна зійти з води, але яку можна роздивитися з висоти, – сади, рибальські снасті, сонячні батареї, альтанки та кілька будівель.

У реєстрі прав на нерухоме майно це офіційно називається «комплекс споруд для відпочинку», який належить Вікторові Гушану. Насправді ж це – будинок на 275 квадратів та більше, ніж гектар землі.

А коли «Схеми» поцікавились щодо цієї нерухомості на острові, у Кілійській райдержадміністрації відповіли, що на острові Лімба взагалі немає споруд.

Місцеві чиновники зазначили лише, що передали 1200 гектарів землі острова в оренду – ще з 2005-го – на пів сторіччя «Для обслуговування водогосподарського комплексу та риборозведення» компанії «Екофортпост». Хоча нині тут – табличка про те, що це – мисливські угіддя. І коштують такі розваги, за останньою угодою від 2016 року, яку «Схемам» вдалось отримати, 360 тисяч гривень на рік.

Причому, заповідник буквально оточує острів, тож ми запитали, чому він не входить до заповідної зони?

Ось що «Схемам» відповів т. в. о. директора Дунайського біосферного заповідника Василь Федоренко: «...У післявоєнні роки на острові Лімба була побудована будівля, яка з часом стала своєрідною резиденцією керівництва країни. Місцеві мешканці дали їй назву «хрущовська дача». Тут побувало багато відомих людей. Президент України Л. Д. Кучма зустрічався на острові Лімба з президентами Румунії та Республіки Молдова. (...) острів Лімба не було включено до складу Дунайського біосферного заповіднику саме через існування там згаданого об’єкту...»

Яким чином приватній компанії вдалося отримати в оренду майже на пів сторіччя острів, яким раніше користувалося керівництво української держави? Чи не через впливового власника? Адже «Схеми» з’ясували, що це – Віктор Гушан.

Журналісти вирушили до офіційного директора «Екофортпост» – місцевого управителя майном придністровського олігарха – Віктора Щербакова. Водночас, місцеві, дізнавшись мету візиту знімальної групи, не скупляться на власні оцінки ситуації – щоправда, приховуючи обличчя.

«Як можна було землю віддати і відкрити «Екофортпост», всі знають прекрасно, що це землі «Шерифа» з Тирасполя. Бандити придністровські. Всі це прекрасно знають. Як державний кордон можна було віддати? Такі землі…» – зазначають вони.

«Схеми» намагалися поспілкуватися зі Щербаковим, але поставити йому питання особисто не вдалось: жінка (схоже, його родичка) відповіла, що його немає на місці, він поїхав на роботу на острів Лімба.

Журналісти відправили свої запитання місцевому управителю Щербакову і вирішили знову навідатись до будинку придністровського олігарха. Адже раніше охоронець згадував, що Віктор Гушан приїжджає туди щовихідних, аби провести їх на українському боці Дунаю.

Тож знімальна група навідалась до його маєтку в п’ятницю – проте, цього разу двері не відкрив навіть охоронець.

Хоча, за даними «Схем», у ті дні він дійсно приїжджав до себе у Вилкове.

Натомість, про себе знову нагадали українські прикордонники – хоча цього разу журналісти їх про плани зйомок не попереджали.

«Ну що, як ваші справи? Ви там усе зафільмували вже у нас?» – поцікавилися вони.

Поставити питання особисто ані самому власникові української нерухомості з-за кордону, ані його місцевому управителю не вдалося – той «поїхав на риболовлю», як сказав один з охоронців.

Відтак, журналісти вирушили в офіційні установи Вилкового, щоб розпитати, яким чином Віктор Гушан зміг облаштувати своє непублічне, але красиве життя на Одещині.

У Вилківській міськраді начальник юридичного відділу Геннадій Зелінський пояснив журналістам: «Оце ви називаєте «Шериф» – оце і є пан Гушан. Там вишка ще стоїть, «Інтертелеком».

Договір оренди землі під вежею оформлений на іншу людину з прізвищем Власенко. Тож «Схеми» поцікавилися, звідки чиновник знає, що саме ця ділянка належить придністровському бізнесменові?

– А яким чином там пан Гушан?

– Ну, я просто знаю, що він там.

– А якщо тут так і написано – «землі Гушана В. А.»? Значить, на нього теж оформлене ще щось?

– Ну, значить так! (...) Якщо оформлене на нього, то оформлене на нього.

За словами чиновника міськради, у свій час свідоцтва видавались бюро технічної інвентаризації, далі їх підписував міський голова. Тобто, один екземпляр був у пана Гушана або у власника, а другий – в архіві бюро технічної інвентаризації.

Тож далі шлях журналістів – до БТІ. У Вилковому воно розташоване – несподівано – в лікарні.

Однак, саме там журналісти з’ясували, що вони – не перші, хто цікавиться маєтками Віктора Гушана.

– Був запит – я давала!

– Кому?

– Був запит, я давала – на запит прокуратури.

Таким чином «Схеми» виявили, що місцева поліція з літа розслідує кримінальне провадження за фактом «самовільного будівництва на самовільно захопленій ділянці», що належить до «особливо цінних земель вздовж річки Дунай». І це стосується нерухомості придністровського бізнесмена.

Та знахідки журналістів щодо майна впливового бізнесмена невизнаної республіки вивели їх далеко за межі Вилкового – аж в Одесу.

Територія закритого містечка «Совіньйон». Просто так потрапити туди неможливо – знімальній групі довелося домовитися про оглядини сусіднього котеджу, щоб разом з тим прогулятися поряд з володіннями Віктора Гушана під Одесою.

Будинок на 600 квадратів з кількома терасами, літньою кухнею, охоронною Віктор Гушан придбав в лютому 2014 року – незадовго до трагічних подій в Одесі.

У той час в одеському регіоні активно вирував так званий «антимайдан», представниками якого були проросійськи налаштовані озброєні «сепаратисти». І, ймовірно за збігом обставин, як повідомляли в СБУ, в ті роки для створення чергової «народної республіки» на території одеського регіону, планували завезти людей з… невизнаного «ПМР».

Про це свого часу говорив і тодішній керівник СБУ Василь Грицак: «Південна Бессарабія була б відрізана від основної частини України і потім з території Придністров’я мали зайти так звані «зелені чоловічки», ви знаєте, що там дислокуються близько тисячі російських солдатів і офіцерів. За отриманими даними, планувався захід «зелених чоловічків» з території Придністров’я, а далі – дестабілізація ситуації».

«Схеми» побачили володіння олігарха з невизнаної республіки в Одесі та Одеській області, але натрапили і ще на одну його ділянку під Києвом – дорогою з півдня знімальна група проїжджала повз ту ділянку поряд з елітними поселеннями.

Однак, призначення тієї ділянки за документами – для сільськогосподарських потреб. А, згідно з українськими законами, право мати такі землі у власності мають тільки громадяни України.

Чи означає це, що людина, яка фактично контролює сепаратистську квазідержаву на кордоні з Україною в той час, коли на сході країни триває війна з російськими гібридними силами, крім низки елітної нерухомості, має ще й українське громадянство?

В останній день у Вилковому журналісти дізналися, що Віктор Гушан, схоже, таки приїхав до своїх українських маєтків – і за підтвердженням звернулися до своїх джерел у Державній прикордонній службі: запитали, чи перетинав в цю дату український кордон іноземець з такими ініціалами та датою народження?

Прикордонники у відповідь повідомили: у той день через пункт пропуску «Градинці», що на кордоні з так званою «ПМР», перетнув кордон громадянин України Віктор Анатолійович Гушан.

«Схеми» також запитали в Державної міграційної служби, чи дійсно проросійський олігарх, підприємства якого наповнюють скарбничку невизнаної республіки, має українське громадянство? Там відмовились надавати інформацію – без дозволу самого Віктора Гушана.

Про громадянство, бізнес-інтереси на території України, кримінальні справи української спецслужби, про можливу роботу в анексованому Криму та мету скупки нерухомості та землі в Україні, «Схеми» запитали в придністровського олігарха письмово. На час виходу матеріалу журналісти так і не отримали відповідь від нього.

Отже, «Схеми» виявили, що непублічний придністровський олігарх Віктор Гушан, який насправді може бути бенефіціаром існування сепаратистської квазідержави на кордоні з Україною, володіє значною кількістю нерухомості та бізнесом в Україні. У той час, коли в самій «ПМР» стоять російські війська, яких називають «миротворці», а невизнана республіка воліє рухатись до Росії, сам придністровський діяч дедалі більше часу проводить в Україні. І він не тільки, схоже, має українське громадянство, але й під час активної боротьби з проросійським сепаратизмом активно скуповує нову нерухомість. І географія його володінь уже не обмежується частиною одеського – сусіднього з Придністров’ям регіону. Землі Гушана тепер є й біля моря, і біля Києва.

Тим часом, поки Служба безпеки України розслідує можливу державну зраду, афілійовані з ним компанії, ймовірно, продовжують роботу в окупованому Криму, а країна вже знає приклади того, як придністровці «відпочивали» в Україні. Спочатку перед так званим «референдумом» у Криму, потім – перед початком війни на Донбасі.

Автор: Валерія Єгошина, журналіст програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та Першого Суспільного телеканалу України

Джерело: Радіо Свобода
(https://www.radiosvoboda.org/a/schemes/30445661.html)
«Copyright © 2018 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»

Україна-США: подвійні правила олігарха Ахметова (розслідування)

«Укртрансгаз» за 1,5 млрд купив газ у «Нафтогазу» і у новачка із карною справою – значно дорожче, ніж купив «Укроборонпром»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers