rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ У Фінляндії готові розглянути запровадження призову для жінок

У Фінляндії готові розглянути запровадження призову для жінок

Про це повідомляє Yle з посиланням на міністра оборони країни Антті Кайкконена.

«Варто розглянути питання. Під час призову можна було б розповісти про можливості, які служба в армії пропонує. Заодно можна було б перевірити, чи все гаразд у молодих людей, і при потребі порадити, куди можна звернутися по допомогу», – заявив міністр, говорячи про можливості жіночої служби в армії.

Парламентська робоча група за участю всіх партій скоро розпочне підготовку до реформи оборонних сил. Кайкконен сподівається, що робоча група обговорить питання про запровадження призову для жінок.

Також Союз резервістів підтримує пропозицію. Другий голова спілки Терхі Хакола зазначає, що у Фінляндії багато жінок, які могли б стати чудовими солдатами. Однак, вони не обов’язково мають зосереджуватися на тих же сферах, що й чоловіки. Особливості проведення війни в сучасному світі передбачають нові навички.

У разі необхідності Фінляндія може активізувати 280 000 військовослужбовців, з яких понад 56% – резервісти. Військову службу у Фінляндії щорічно проходить 20 000 осіб, серед них – близько тисячі жінок.

Канадський Bombardier припиняє випуск залізничного транспорту

Про це йдеться у поширеному компанією пресрелізі, – повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зазначається, що компанія продасть весь свій транспортний департамент французькому конгломерату Alstom за 7,4 мільярда євро.

«Bombardier підписав Меморандум про взаєморозуміння з Alstom SА та Caisse de depot et placement du Quebec щодо продажу свого транспортного бізнесу Alstrom», – зазначається у пресрелізі.

Продаж збиткового залізничного бізнесу має покращити фінансовий стан компанії й дати змогу зосередитися на виробництві приватних літаків.

У Bombardier додали, що угода ще має пройти затвердження європейських регуляторів, на що потрібно від чотирьох до п’яти місяців.

На посаду канцлера Німеччини з’явився ще один кандидат

Голова комітету Бундестагу з питань зовнішньої політики Норберт Реттген висунув свою кандидатуру на посаду нового голови Християнсько-демократичного союзу і канцлера.

Про це він заявив на пресконференції в Берліні у вівторок, – повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні зранку я представив свою кандидатуру керівництву партії… Я вступаю в цю конкурентну боротьбу з моїм досвідом у різних сферах, з моїми спроможностями та моїми недоліками», – сказав Реттген.

На його думку, нового главу партії необхідно обрати ще до літніх канікул, для цього потрібно скликати позачерговий з’їзд. Найскоріше обрання керівника партії вкрай важливо, адже від Німеччини значною мірою залежатиме, як буде розвиватися Європа та євроатлантичні відносини, – вважає новий претендент.

Говорячи про аргументи на користь найскорішого обрання керівника ХДС, Реттген зробив особливий наголос на такому виклику, як Росія, зокрема, її дії в Сирії, де Москва «вчиняє злочини проти людства».

До цього часу називалися лише три кандидатури на посаду лідера ХДС та канцлера – це Фрідріх Мерц, Єнс Шпан та Армін Лашет.

Про відставку Аннегрет Крамп-Карренбауер з посади голови ХДС стало відомо минулого тижня. Політик відмовилася і від висунення своєї кандидатури на посаду канцлера.

В Японії випробують ліки від ВІЛ на пацієнтах із коронавірусом

Про це повідомляє Fox News.

«Зараз ми готуємося розпочати клінічні випробування з використанням засобів проти ВІЛ на пацієнтах із коронавірусом», – сказав речник уряду Японії Йошіхіде Суга.

Напередодні лікарі з Таїланду заявили, що вони успішно лікували пацієнтів з тяжкими формами коронавірусу за допомогою поєднання препаратів від грипу та ВІЛ.

Раніше стало відомо, що на круїзному лайнері Diamond Princess, що стоїть у Японії на карантині, зафіксували 88 нових випадків зараження коронавірусом COVID-2019, і загальна їх кількість сягнула 542.

Станом на 18 лютого 2020 року у світі було зареєстровано 73 тис. 335 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 1873 – летальні. Одужало вже 12 тис. 842 особи.

Джонсон досяг «мирової» про розлучення після двох років судів

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон досяг мирової угоди про розлучення зі своєю дружиною Мариною Вілер після дворічного судового процесу.

Про це повідомляє газета Express.

55-річний Джонсон і 54-річна Марина Вілер розірвали стосунки у 2018 році після 25-річного шлюбу. Разом вони мають 4 дітей.

Однак, через фінансові розбіжності подружжя так і не змогло одразу офіційно розлучитися.

У результаті дворічного судового процесу глава британського уряду узгодив із дружиною фінансовий аспект розлучення.

Тепер суддя у справі дозволив Вілер написати заяву про розірвання шлюбу, що офіційно повинно фіналізувати завершення стосунків між парою.

Зазначається, що сам Джонсон зустрічається з 2019 року з Керрі Саймондс. Нині пара разом живе у будинку британського прем’єра на Даунінг-стріт, 10, як перша неодружена пара.

24-годинний страйк працівників громадського транспорту паралізував Афіни

Про це повідомляє Ekathimerini.

«Афінські автобуси, тролейбуси, а також метро та трамваї зупинилися у вівторок через 24-годинний страйк, оголошений грецьким Союзом державних службовців ADEDY проти урядового законопроєкту про соціальне страхування», – йдеться у повідомленні.

Водночас, афінська приміська залізниця (Proastiakos) та міжміські поїзди працюють у звичному режимі, оскільки TrainOSE, який керує ними, не приєднався до протесту.

ADEDY також організував мітинг на площі Клафтмонос у центрі міста об 11:00 за місцевим часом. Афінський центр праці і пов’язана з комуністами профспілка PAME провели окремі мітинги в центрі Афін о 10:30 за місцевим часом.

Крім того, державні лікарні працювали в обмеженому режимі, оскільки профспілка працівників лікарень (POEDIN) також бере участь у страйку.

Більшість поромів у портах Пірей, Лавріо і Рафіна залишалися пришвартованими, оскільки п’ять профспілок моряків приєдналися до страйку.

Суд Гааги зобов’язав РФ виплатити понад $50 мільярдів колишнім акціонерам ЮКОСа

Про це повідомляє АР.

Як зазначається у постанові, опублікованій у вівторок, апеляційний суд Гааги визнав, що рішення окружного суду Гааги 2016 року про скасування рішення міжнародного арбітражу «було неправильним»: «Це означає, що арбітражне рішення знову набирає чинності».

Рішення Апеляційного суду Росія може оскаржити у Верховному суді Нідерландів.

Як відомо, у 2014 році Постійний арбітражний суд у Гаазі ухвалив рішення, що Росія повинна виплатити $50 мільярдів компенсації збитку колишнім акціонерам ЮКОСа.

У 2016 році окружний суд Гааги скасував його, заявивши, що міжнародна арбітражна колегія не мала юрисдикції, оскільки справа базувалася на енергетичному договорі, який Росія підписала, але не ратифікувала.

В ООН назвали Лівію «найбільшим у світі неконтрольованим складом боєприпасів»

Про це заявив заступник спецпредставника генсека ООН з питань Лівії Якуб ель Хійо, – повідомляє Xinhua.

За його словами, у Лівії нині безконтрольно зберігається від 150 до 200 тисяч тонн боєприпасів.

Дипломат звернув особливу увагу на велику кількість БПЛА, що літають над країною. Він наголосив, що сучасна Лівія – «найбільший у світі полігон використання безпілотних технологій».

Відповідаючи на запитання журналістів про те, кому належать ці дрони, він зазначив, що «всі мають щось, здатне літати у лівійському небі».

Ель Хійо додав, що велика кількість зброї призвела до почастішання випадків застосування насильства проти цивільного населення та інфраструктури. Він зауважив, що станом на кінець минулого року вимушеними переселенцями у країні були 345 тисяч мешканців.

У Польщі гірники блокували залізницю через вугілля з Росії

Профспілки польських шахтарів у вівторок зранку заблокували колію, що веде до пункту розвантаження вугілля, яке завозять з Росії, у населеному пункті Славкув, Сілезького воєводства, на півдні Польщі.

Блокування, що тривало декілька годин, за словами протестуючих, мало на меті змусити владу відмовитися купувати вугілля в РФ, а почати більше використовувати польське вугілля, – повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми багаторазово зверталися до уряду з вимогою відмовитися від імпорту російського вугілля. І багаторазово отримували обіцянки. Однак, в реальності нічого не відбувається, крім того, що політики й далі декларують і заявляють, а в нас і надалі біля шахт цілі насипи нашого вугілля», – заявив лідер профспілки «Серпень 80» Богуслав Зєнтек.

У блокуванні брали участь майже 300 шахтарів з кількох профспілкових об’єднань. Польські гірники задекларували, що й надалі протестуватимуть таким чином проти імпорту вугілля.

Компанія PKP LHS, яка обслуговує заблоковану протестувальниками колію, повідомила, що для страйку не було підстав, оскільки в січні-лютому цього року компанія не приймала вугілля з Росії.

Уже вдруге цього року польські шахтарі блокували колії, протестуючи проти експорту вугілля з Росії. Зокрема, наприкінці січня шахтарі блокували колії до електростанції «Лазіска» в Сілезькому воєводстві.

За інформацією заступника міністрів державників активів Адама Гавенди, торік до Польщі було імпортовано 16,7 млн тонн кам’яного вугілля, при цьому з Росії – 10,8 млн тонн. В 2019 році вугілля з Росії було імпортовано на 2,5 млн тонн менше, ніж у 2018 році.

Крім обмеження імпорту вугілля з-за кордону, польські шахтарі вимагають збільшення зарплат на 12%.

Польська гірнича група є найбільшою вугільною компанією в ЄС і об’єднує кільканадцять шахт та виробничих підприємств.

Партія президента Азербайджану отримує більшість у парламенті – екзит-поли

Найбагатші люди світу втратили за день $139 мільярдів через коронавірус

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers