rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Партія президента Азербайджану отримує більшість у парламенті – екзит-поли

Партія президента Азербайджану отримує більшість у парламенті – екзит-поли

В Азербайджані вперше в історії країни відбулися позачергові парламентські вибори.

Партія президента Азербайджану Ільгама Алієва отримує більшість у новому парламенті, – свідчать дані екзит-полів. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Партія «Новий Азербайджан» здобула 69 місць зі 125. До цього вона мала 65. За даними екзит-полів, ще 41 місце отримали номінально незалежні кандидати, більшість з яких підтримують політику правлячої партії. Єдиний опозиційний кандидат, який може отримати місце в новому парламенті, – це Еркін Ґадірлі з «Республіканської Альтернативи».

Голосування було бойкотоване кількома опозиційними партіями на знак протесту через обмеження роботи медіа та права на мирні зібрання.

За даними Центральної виборчої комісії Азербайджану, за дві години до кінця голосування явка становила 44,84%.

Президент Туркменістану призначив свого сина міністром

У Туркменістані державні засоби інформації оприлюднили указ президента країни про призначення його сина главою одного з міністерств. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Як мовиться в указі Ґурбанґули Бердімухамедова, Сердар Бердімухамедов призначений міністром промисловості і будівельного виробництва.

Тим же указом Бердімухамедов-молодший звільнений з попередньої його посади – хякіма (голови) Ахалського велаяту (області), яку він обіймав менш, ніж рік.

38-річний Сердар Бердімухамедов – єдиний син Ґурбанґули Бердімухамедова. Протягом попередніх років, крім обласного голови, він мав іще низку важливих державних ролей, зокрема, в міністерстві закордонних справ, аж до заступника міністра, він брав участь у низці міжнародних зустрічей, представляючи Туркменістан; із 2016 року також є депутатом Меджлісу (парламенту) країни.

Оглядачі припускають, що цими кроками 62-річний президент-автократ може готувати собі наступника всередині родини.

З лайнера Diamond Princess планують евакуювати літніх людей

Про це повідомляє Kyodo News із посиланням на джерело, близьке до японського уряду.

«Уряд Японії має намір дозволити літнім людям та пасажирам із хронічними захворюваннями зійти на берег із круїзного лайнера, який стоїть на карантині в порту Йокогами через коронавірус», – йдеться у повідомленні.

Наразі невідомо, скільки пасажирів зможуть зійти на берег. Близько 80% пасажирів на борту – люди віком від 60 років, 215 – віком від 80 років, 11 – віком від 90 років.

Такий намір японської влади пов’язаний з тим, що літні люди більше схильні до зараження коронавірусом, крім того, вони страждають від клаустрофобії в замкнутих приміщеннях судна.

Як відомо, в Японії підтвердили 161 випадок зараження коронавірусом. Із цієї кількості 135 осіб – пасажири та члени екіпажу круїзного лайнера Diamond Princess, на якому до моменту його прибуття до Йокогами перебували 3700 осіб. Згідно з початковим планом, карантин судна повинен тривати до 19 лютого. Після цього люди зможуть залишити судно.

У Китаї через коронавірус «злетіли» ціни

Про це повідомляє CNN.

«Спалах коронавірусу призвів до зростання цін на їжу та майже всі інші товари у Китаї. Таким чином посилюючи тиск на сімейні бюджети громадян», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, ціни на свинину «злетіли» на 116%, порівняно з минулим роком, а вартість овочів зросла на 17%. Також подорожчали медикаменти (+2,3%) та одяг (+0,6%).

У китайському Держстаті усвідомлюють, що зростання цін пов’язане зі спалахом коронавірусу в країні.

У відповідь китайська влада шукає шляхи для регулювання цін на овочі й медикаменти, закликаючи компанії збільшити виробництво та не встановлювати «захмарні ціни». Більше того, минулого місяця у Шанхаї місцевий антимонопольний регулятор оштрафував на 290 тисяч доларів супермаркет за перенацінку на овочі в 692%.

Як відомо, у Китаї з грудня 2019 року реєструються випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом 2019-nCoV.

Станом на 10 лютого загальна кількість померлих від коронавірусу у світі зросла до 910. Загальна кількість підтверджених випадків коронавірусу у світі сягнула 40 тис. 536, переважна більшість – у Китаї. Водночас, за останніми даними, 3281 особу було виписано з лікарні після одужання.

Китай виділив на боротьбу з коронавірусом 71,85 млрд юанів ($10,26 млрд).

В Іспанії планують внести у кримінальний кодекс заборону на звеличення Франко

Про це заявила в понеділок заступник генерального секретаря Іспанської соціалістичної робочої партії (ІСРП) Адріана Ластра, – пише El Pais.

«Ми проведемо ексгумацію жертв (франкізму), які все ще спочивають у масових похованнях, ми приберемо франкістську символіку, яка все ще наявна в громадських місцях, і ми проведемо реформу Кримінального кодексу, щоб виправдання і звеличення франкізму стали, нарешті, злочином», – уточнила представник ІСРП.

24 жовтня минулого року останки Франко були перенесені з монументального комплексу «Долина полеглих», поблизу Мадрида, на кладовище Мінгоррубіо. Щоб витягти труну, в якій більше, ніж 40 років тому був похований Франко, була піднята гранітна плита вагою в 1,5 тонни, що покриває могилу.

Ексгумація диктатора стала однією з перших ініціатив соціалістичного уряду практично одразу після приходу до влади влітку 2018 року. Для цього Кабмін схвалив декрет, який мав на увазі внесення певних змін у закон про історичну пам’ять.

Франсіско Франко очолював Іспанію з 1939 до 1975 років. Комплекс «Долина полеглих» почали споруджувати в 1940 році за наказом генерала Франко в пам’ять про загиблих у громадянській війні. Роботи з будівництва, які проводилися силами ув’язнених, були завершені тільки в 1958 році.

Шторм Ciara спричинив збої у роботі залізниці в Угорщині

Про це заявили у національній залізничній компанії «MAV», – пише Xinhua. Зазначається, що проблеми виникли на маршрутах до Чехії та Австрії. «Про затримки було повідомлено й на сході Угорщини через вітер, що повалив електроопори над залізницею», – стверджує Xinhua.

Своєю чергою, в мерії Будапешта мешканців попередили про небезпеку сильного вітру й попросили за можливості залишатися вдома. «Штормові вітри на більшій частині території країни можуть перевищити швидкість у 60-75 км/год., а з меншою ймовірністю – і 80-90 км/год., вздовж річок Дунай та Тиса», – йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, шторм «Ciara» вдарив по Великій Британії та Ірландії 9 лютого, а потім почав рухатися на схід, знеструмлюючи десятки тисяч будинків по всій Європі. Шторм призвів до сильної повені в Англії та спричинив перебої у залізничному й автомобільному сполученні в кількох країнах.

Синоптичні служби повідомили про значне підвищення рівнів води на узбережжях у Данії, Норвегії, Швеції й Фінляндії.

Шторм уже призвів до загибелі, щонайменше, шести людей у Чехії, Польщі, Швейцарії, Швеції, Словенії та Великій Британії.

У Бразилії вирубка лісів Амазонії досягла рекордної позначки

Вирубка тропічних лісів Амазонії в Бразилії досягла своєї рекордної позначки, збільшившись більш, ніж удвічі порівняно з минулим роком. Про це повідомляє AFP.

«За офіційними даними, опублікованими в п’ятницю, вирубка лісів у тропічних лісах Амазонки в Бразилії більш, ніж подвоїлася цього року порівняно з попереднім. Було викорчувано понад 280 кв. км, що на 108% більше, ніж минулого року», – пишуть у виданні.

Так, за даними Національного інституту космічних досліджень Бразилії (INPE), це була найбільша площа, зведена з січня 2015 року, з моменту, коли такі дані почали збиратися.

Дані були зібрані за допомогою супутникової системи DETER INPE, яка відслідковує знеліснення в режимі реального часу.

Для порівняння, в січні 2019 року було очищено 136 кв. км, в 2018 році – 183 кв. км, а в 2017 році – 58 кв. км, в той час як за результатами за січень 2020 року – 280 кв. км.

Повідомляється, що причиною такого різкого зростання вирубки лісів стало президентство Жаіра Болсонару, кліматичного скептика, який послабив обмеження на експлуатацію величезних багатств Амазонії.

У виданні пишуть, що в середу Болсонару оприлюднив масштабний план щодо тропічних лісів Амазонії, який відкриє землі корінних народів для проєктів у галузі видобутку корисних копалин, сільського господарства та гідроенергетики.

«Багато громадських організацій заявили, що це ще збільшить знеліснення. Законопроєкт, який ще не затверджений Конгресом, є «мрією» для вкрай правого лідера, але «кошмаром» для захисників навколишнього середовища і лідерів племен», – резюмують у виданні.

У М’янмі знайшли фрагмент птаха, що жив майже 100 мільйонів років тому

Міжнародна група дослідників знайшла у М’янмі, в штаті Качин, бурштин, що містить фрагмент крила птаха, який жив близько 99 млн років тому.

Про це повідомляє Xinhua.

«Бурштин вагою 79,4 грама містить фрагмент правого крила птаха, яке має довжину менше, ніж сантиметр», – йдеться в повідомленні.

У бурштині збереглася також частина оперення цього птаха, довжина найбільшого пера досягає 37 мм.

Як вважають учені, фрагмент – це частина тіла птаха, що належить до групи енанціорнісів із крейдяного періоду. За словами наукового співробітника Китайського університету геологічних наук Сіна Ліда, птах мав порівняно великий розмір – близько 10 см.

Знахідку зробила міжнародна група палеонтологів.

Британія планує знизити мінімальний рівень доходу для іммігрантів

Про це повідомляє The Guar­dian.

«Глава британського уряду Борис Джонсон має намір зменшити поріг доходу для іммігрантів, які хочуть жити у Великій Британії», – йдеться в повідомленні.

Свобода пересування до Великої Британії та з неї завершиться наприкінці 2020 року, тож нові правила імміграції застосовуватимуться і до громадян ЄС.

Передбачається, що мінімальний дохід у 30 тисяч фунтів стерлінгів знизиться до 25 600 фунтів стерлінгів.

Раніше керівники підприємств та профспілки державних служб скаржилися, що вони зіштовхнуться з дефіцитом робочої сили.

Нагадаємо, раніше Велика Британія вирішила в 4 рази збільшити квоту для сезонних працівників з-за меж ЄС.

Ціна на нафту починає зростати: побоювання щодо впливу коронавірусу на попит зменшилися

У Фінляндії готові розглянути запровадження призову для жінок

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers