rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ В Айові нарешті визначився переможець кокусу Демпартії: Байден на четвертому місці

В Айові нарешті визначився переможець кокусу Демпартії: Байден на четвертому місці

Колишній мер міста Саут-Бенд (штат Індіана) Піт Буттеджидж за підсумками зборів активістів Демократичної партії, що відбулися в Айові, заручився підтримкою 14 делегатів. Про це повідомляє results.thecaucuses.org.

Згідно з інформацією з усіх дільниць, Буттеджидж отримав 14 голосів делегатів, сенатор від штату Вермонт Берні Сандерс – 12. На третьому місці – сенатор від Массачусетса Елізабет Уоррен (вісім делегатів), на четвертому – колишній віце-президент США Джозеф Байден (шість делегатів), на п’ятому – сенатор від Міннесоти Емі Клобушар (один делегат).

Перші в США в поточному виборчому циклі збори партійних активістів відбулися в Айові ще 3 лютого. Чекати остаточних результатів довелося тиждень, що незвично для цих зборів.

 

США передбачили понад $700 млн на протидію російській пропаганді

На 2021 фінансовий рік по лінії Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) скеровується понад 700 млн дол. для протидії згубному впливу, дезінформації та пропаганді Росії в Європі, Євразії та Центральній Азії. Про це повідомляє посольство України у Вашингтоні у Facebook.

«В офіційному повідомленні Державного департаменту США зазначається, що бюджетний запит на 2021 фінансовий рік по лінії Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) становить 41 млрд дол. США. З них для протидії згубному впливу, дезінформації та пропаганді Росії в Європі, Євразії та Центральній Азії планується визначити фінансування у 763,8 млн дол. для інвестування на допомогу іноземним державам, а також 24 млн дол. США – у спеціалізовані фонди», – йдеться у повідомленні.

 

Пентагон: РФ і Китай становлять загрозу міжнародному порядку

На тлі зростаючої китайської економічної потужності і російської агресії, що становлять загрозу глобальній безпеці, європейські союзники повинні взяти на себе більше зобов’язань щодо гарантування безпеки в світі. Про це заявив міністр оборони США Марк Еспер, виступаючи в четвер у Королівському Об’єднаному інституті оборонних досліджень, – передає пресслужба Пентагону.

Так, за словами Еспера, політичні та економічні важелі Китаю вже підривають суверенітет деяких країн, а російське вторгнення в Грузію, анексія Криму та порушення ДРСМД (Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності – ред.) показують, що Росія не бажає бути відповідальним міжнародним гравцем.

«Ми не можемо залишатися осторонь, допоки авторитарні нації намагаються змінити глобальне середовище безпеки на свою користь за рахунок інших. Це буде сприяти продовженню агресії і зменшить нашу здатність стримувати майбутні конфлікти. Таким чином, Стратегія національної оборони Америки ясно дає зрозуміти, що конкуренція великих держав знову є головним предметом заклопотаності національної безпеки США», – сказав міністр.

За його словами, Сполучені Штати зіштовхуються з цією проблемою, але «волелюбні країни» повинні визнати загрози своїй безпеці і взяти на себе зобов’язання зробити свій внесок у гарантування безпеки в світі.

Еспер сказав, що Європа найбільше стурбована Росією, згадавши про триваючу агресію Росії в Україні і зусилля, спрямовані на те, щоб підірвати мир у Сирії.

«Навіть у Венесуелі ми бачимо, що Росія показує прихильність дискредитованим і неспроможним режимам у спробі сприяти нестабільності. І прямо тут, в Об’єднаному Королівстві, ви добре знаєте про смертельні отруєння в 2006 і 2018 роках», – додав він.

«Простіше кажучи, зовнішня політика Росії продовжує ігнорувати міжнародні норми. Ось чому Сполучені Штати в консультації з нашими союзниками по НАТО розширюють присутність у Польщі і продовжують тісну співпрацю з балтійськими державами», – додав міністр.

До слова, раніше державний секретар США Майк Помпео, перебуваючи з візитом у Казахстані, попередив про зростання впливу Китаю та Росії.

 

Літак із Нью-Йорка у Лондон встановив рекорд швидкості завдяки попутному вітру

Про це повідомляє «Голос Америки».

«Потужний попутний вітер допоміг авіалайнеру Boeing 747 компанії British Airways прилетіти з Нью-Йорка до Лондона на дві години раніше від запланованого часу», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, 5554 кілометри через Атлантику літак подолав за 4 години 56 хвилин, і це – рекорд для такого маршруту пасажирського літака. Максимальна швидкість авіалайнера сягнула 1327 кілометрів на годину.

Надшвидким переліт став через попутний вітер швидкістю до 322 кілометрів на годину. Метеорологи називають таке явище висотною струменевою течією – це швидкі та вузькі повітряні течії в атмосфері Землі. Вони можуть впливати на швидкість літаків, проте також відчуваються як зона турбулентності.

Це ж атмосферне явище підсилило шторм Сіаrа, що рухався до Великої Британії. На землі шторм призвів до руйнівних поривів вітру й надвисоких хвиль. А два найбільші аеропорти ЄС – у Франкфурті та Амстердамі – змушені були скасувати понад 200 рейсів.

 

У Колорадо запустили найбільший у світі феєрверк

Феєрверк важив понад тонну, запуск потрапив до Книги рекордів Гіннеса.

Про це повідомляє CNN.

«У суботу ввечері на міському щорічному зимовому карнавалі (в місті Стимбот-Спрінгс в Колорадо – ред.) був запущений найбільший у світі феєрверк», – йдеться в повідомленні.

Заряд випустили в небо із спеціальної труби, він вибухнув червоним кольором на висоті приблизно в півтора кілометра.

Попередній світовий рекорд найбільшого в світі феєрверку був встановлений в ОАЕ в 2018 році.

 

В Орегоні – повінь, одна людина загинула

Штат Орегон на північному заході США постраждав від повені, у результаті якої одна людина загинула. Про це повідомляє AP.

За даними влади, 62-річна Джанет Тобкін Конлі, яка зникла безвісти, жила в одному з районів, що постраждали від повені, й її тіло було знайдено в неділю пошуковиками і сусідами. За їхніми словами, її, ймовірно, знесло водою.

Війська національної гвардії штату Орегон в суботу евакуювали двома вертольотами в безпечне місце 21 людину. Такі операції тривали і в неділю.

Зараз стихія почала відступати, дозволяючи мешканцям повернутися й оцінити завдані негодою збитки.

Повінь завдала збитків і автомагістралі на південь від Хермістона, у штаті Орегон. Дорога залишалася закритою у неділю. Влада заявляє, що мине близько тижня, перш ніж її знову відкриють. Наразі автомобілі рухаються в об’їзд.

NASA проводить експеримент із чорнобильським грибком на борту МКС

Американські вчені та дослідники NASA проводять експеримент на Міжнародній космічній станції, щоб з’ясувати, чи здатен чорнобильський грибок захистити від радіації.

Про це повідомляє Cnet.

Як зазначається, у листопаді минулого року вчені з університету Джонса Гопкінса (штат Меріленд, США) відправили меланін, отриманий від грибка, на Міжнародну космічну станцію. На МКС меланін випробують на здатність захищати від радіації в космосі.

«Ми знаємо, що космічна радіація небезпечна, і вона завдає шкоди матерії. Якщо у вас є матеріал, який може слугувати захистом від радіації, він може не тільки захистити людей і конструкції в космосі, але й мати дуже реальну користь для людей, що перебувають тут, на Землі», – вважає науковий співробітник та керівник проєкту Радамес Дж. Б. Кордеро.

Грибок вперше було виявлено на стінках зруйнованого 4-го реактора Чорнобильської АЕС в 1991 році – через п’ять років після вибуху ядерного реактора. Лише нещодавно вчені встановили, що його властивості можуть допомогти захистити людей від радіації.

Йдеться про грибок виду Cryptococcus neoformans. Подальші дослідження продемонстрували, що ці грибки здатні перетворювати енергію гамма-випромінювання в хімічну енергію (радіосинтез). Тобто, вони можуть бути корисними для людини в космосі через їхній меланін. Водночас, вони можуть негативно вплинути на людину з порушеною імунною системою, якщо потраплять в її організм.

Очікується, що результати роботи стануть доступними протягом найближчих місяців.

 

Title 
 Фото: Білий дім

Президент Трамп вперше відвідає Індію

Президент США Дональд Трамп наприкінці лютого планує здійснити перший візит до Індії, однієї з найбільших економік Азійського регіону.

Про це офіційно повідомили в понеділок у Білому домі.

«Президент Дональд Трамп та перша леді Меланія Трамп відвідають Індію впродовж 24-25 лютого 2020 року. Президент та перша леді перебуватимуть у Нью-Делі та Ахмедабаді», – зазначається в повідомленні.

Місто Ахмедабад було вибране не випадково для відвідування, оскільки воно є столицею індійського штату Гуджарат, звідки походить чинний прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді.

Під час зустрічі Трампа й Моді на полях Генеральної Асамблеї ООН минулого року американський президент заявив про те, що відчув у їхніх відносинах «хімію».

Очікується, що результатом візиту Трампа до Індії стане низка домовленостей щодо поглиблення стратегічного партнерства між двома потужними економіками світу.

В окрузі Cook запрацював сайт, присвячений бюджету

Чикаго за тиждень

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers