rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Організм працює в «економ-режимі»…

Загальновідомо, що білок відіграє надзвичайно важливу роль у функціонуванні людського організму.

Однак, учені підрахували: від його нестачі сьогодні потерпає близько 1 млрд людей у світі (більше того: майже кожна третя дитина на планеті)! Насамперед, це стосується країн Центральної Африки і Південної Азії. До яких наслідків може призводити нестача білка в раціоні?

8 ознак, які сигналізують про те, що вашому організму не вистачає білка.

Вовчий апетит

У нездоровій висококалорійній їжі міститься багато вуглеводів і цукру, але мало протеїну. Тож не дивуйтеся, чому ситна на перший погляд картопля фрі, піца чи магазинна випічка ненадовго тамують відчуття голоду.

Втрата м’язової маси і біль у суглобах

«М’язи – найбільший «склад» білка у нашому організмі. Біль та слабкість у м’язах, втрата їхньої маси практично завжди вказують на його нестачу. Найчастіше з цією проблемою зіштовхуються люди старшого і похилого віку», – зазначають експерти порталу Brigth Side.

Нездорові шкіра та нігті

Якщо у раціоні не вистачає білка, одними з першими на це реагують нігті – стають крихкими, ламкими, на них можуть з’являтися білі смужки чи проступати коричневі цятки.

Протеїн відповідає за запуск процесів клітинної регенерації, появи нових клітин на заміну старим, відмерлим. Ось чому його дефіцит негативно впливає на зовнішній вигляд шкіри. Шкіра стає сухою на дотик, тріскає і лущиться.

Втрата волосся

Волосся на 90% складається з білка (кератину). Якщо не отримуєте достатньої кількості поживних речовин з їжею, ваш організм переходить на «економ-режим» – не витрачає білка на «другорядні речі», такі, як ріст волосся. Волосся тоншає, тьмяніє, випадає.

Жировий гепатоз

Ожиріння печінкових клітин (гепатоцитів) є одним з найбільш поширених симптомів нестачі білка, і якщо цю проблему не вирішувати, вона може призвести до хронічного запалення гепатоцитів (гепатиту) і подальшого заміщення печінкових дольок сполучною тканиною, що, у кінцевому результаті, призведе до цирозу. Цироз, попри стереотипи, загрожує не лише особам, які зловживають алкоголем чи хворіють на вірусні гепатити, а й людям з ожирінням та навіть… дітям.

Підвищений ризик переломів кісток

Нестача протеїну в організмі негативно впливає не лише на м’язи, а й на кістки – вони втрачають міцність, тож ризик переломів зростає. «Білок необхідний для засвоєння кальцію організмом і забезпечення нормального обміну речовин у кістках», – пояснює лікар-нутриціолог, популярний американський блогер доктор Джош Аксе.

Безсоння та інші проблеми зі сном

Якщо довго не можете заснути, часто прокидаєтеся посеред ночі або під ранок (за дві чи навіть три години до запланованого пробудження), ймовірно, це може бути пов’язано з нестачею білка. Протеїн, який ми отримуємо з їжею, виконує роль цеглинок для триптофану – амінокислоти, яка синтезується у нашому організмі і відповідає за здоровий сон. Тож хочете добре виспатися – вечеряйте білковими продуктами.

Затьмарення свідомості

Достатня кількість білка необхідна, щоб підтримувати нормальну роботу мозку. Якщо помічаєте, що вам бракує мотивації, погіршилася пам’ять чи стало важче засвоювати нову інформацію, це вказує на дефіцит протеїну. Брак білка тягне за собою нестачу нейротрансміттерів – речовин, які забезпечують передачу нервових імпульсів від однієї клітини до іншої: дофаміну, епінефрину (адреналіну) і серотоніну, що викликає порушення функціонування головного мозку.

Скільки ж білка потребує наш організм?

Згідно з рекомендаціями Міністерства сільського господарства США, рекомендований добовий мінімум протеїну для дорослих: 56 г на день для чоловіків і 46 г – для жінок. Для дітей – від 19 до 34 г (залежно від віку). Для вагітних і хворих осіб ця норма може змінюватися.

Автор: Андрій Гелий

Джерело: «Високий Замок»
(https://wz.lviv.ua/article/405904-orhanizm-pratsiuie-v-ekonom-rezhymi)

В’їлося у печінки...

Не на манікюр – до гінеколога!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers