rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Ukraine – WOW. І це ми з вами робимо її такою!

Унікальна українська абетка Юрія Нарбута, скульптури Олександра Архипенка, перше видання «Апостола», замки України, віники зі села на Одещині, рожевий спальний вагон, автопортрет Казимира Малевича, коштовний бурштин, найдовша гіпсова печера в Європі, серце України, яке починає битися частіше при наближенні до нього, можливість побачити краєвиди з висоти монумента Батьківщини-матері… Все це – і не тільки це, можна побачити на залізничному вокзалі Києва на інтерактивній виставці Ukraine WOW.

Якщо для героїв Гаррі Поттера, щоб потрапити в інший казковий світ, існує платформа 8/9, то цієї зими для киян і гостей міста на платформі 14/15 створено «портал» інтерактивних інсталяцій Ukraine WOW. Перше, що вражає в багажному відділенні залізничного вокзалу (яке не використовувалось понад 20 років), це кількість людей – від малечі до дорослих різного віку, навіть з немовлятами на руках. Знайти шлях досить легко – завдяки вказівникам, які починаються з центрального входу вокзалу і супроводжують відвідувачів до самої виставки.

Title Title Title 
 Розпочинається проєкт з інтерактивного напису
WOW, який рухається світиться, міняє кольори
 У зв’язку зі шаленою популярністю експозицію
інтерактивної виставки Ukraine WOW
продовжено до 29 лютого
 Одна з найпопулярніших інсталяцій та
фотозон – гігантське купе

У подорож WOW країною ми вирушили разом з керівницею проєкту Юлією Соловей та етнологом Ярославою Музиченко.

«Метою проєкту є спроба відійти від Ukraine OW (країни розчарування) і показати Ukraine WOW (країну, якою захоплюються в усьому світі). Наша країна така крута, тому що ми робимо її такою. Ми змінюємо долю країни через долю окремих людей. Спостерігаючи за історіями, які відбуваються тут: коли відвідувачі дякують, плачучи, коли бабуся ходить із блокнотиком і занотовує, які місця вона хоче відвідати, коли прибігає купа дітей з обіймами і словами вдячності, що це була найкраща екскурсія в їхньому житті, можна сказати що ми майже втілили нашу мету», – починає свою розповідь Юля.

Розпочинається проєкт з інтерактивного напису WOW, який рухається, світиться, змінює кольори, що є маленьким секретом. Це роблять самі відвідувачі в кінці виставки, не знаючи результату, що відбувається зі самими літерами. «Ми з вами робимо Ukraine WOW, без наших з вами зусиль Ukraine WOW не працює», – наголошує Юля.

Над проєктом працювала команда Gres Todorchuk; дизайн Ukraine WOW належить агенції Banda, яка є авторам бренда Ukraine NOW. Саме вона має право змінити одну літеру NOW на WOW, а саме українці мають можливість змінити Україну з NOW на WOW. Інтерактивні інсталяції створила команда Photinus. Допомагали численні партнери – Ukrainer, Depositphotos, «Книга-мандрівка», Expo­light, музеї та приватні установи.

Проєкт об’єднав людей, які щиро люблять нашу країну, і допомогли зібрати цікаві, нестандартні факти про Україну, що виявились для багатьох відкриттям. Сучасний формат виставки доступний навіть найменшим глядачам.

Title Title Title 
 «Апостол» Івана Федорова Скульптура видатного майстра Йогана-Георга
Пінзеля в 3D-форматі
 Серце України починається битися
частіше – якщо ви підійдете до нього

Якщо йдеться про проєкт у цифрах: це понад 200 людей, які залучені в проєкті, 5 мільйонів недержавних інвестицій, 30 партнерів, понад 50 інсталяцій.

Проєкт Ukraine WOW – це виставка-подорож, яка планувалась до Дня залізничника. Залізниця – найкраще медіа для того, щоб розповісти про країну, начебто, їдеш з Україною в одному купе. У гардеробі, вагоні-ресторані та інших місцях на проєкті працюють справжні працівники «Укрзалізниці», які витрачають свій час поза основною роботою. Тут можна зустріти провідники потягів, які між рейсами залюбки долучаються до проєкту.

Одна з найпопулярніших інсталяцій та фотозон – гігантське купе. Власне, з самого купе і починається подорож. У такому величезному просторі дорослі стають маленькими, як діти, і з дитячими емоціями WOW розпочинаємо нашу пригоду.

До багатьох інсталяцій можна доторкнутися руками, почути в навушниках відтворені різноманітні звуки країни, побачити захоплюючі краєвиди і самому стати учасником дійства. Тут наш потяг вривається в нескінченну кількість вражаючих фактів, історій і секретів про Україну.

Найдовший потяг в Україні – сполученням Ужгород–Лисичанськ, понад 30 годин у дорозі, понад 1 000 кілометрів дороги. Це – подорож від найбільш західного до найбільш східного пунктів країни. Оператори спеціальною камерою відзняли весь шлях маршруту, змонтували 10-хвилинний ролик, в якому ми можемо спостерігати, як змінюється ландшафт усієї країни.

Title Title Title 
 Абетка руки Юрія Нарбута Найбільший експонат – шестиметрова
голова Батьківщини-матері
 Багатьом відомо про оперну співачку
Соломію Крушельницьку, але мало хто чув її спів

Дізнаємося й про інші цікаві факти.

Статистика свідчить, що в нашій країні більше власників котів, ніж собак.

Можна побачити й цікавинки з музею грошей НБУ – оригінал гривні часів Київської Русі. Оригінал 100 гривень з малюнком Нарбута.

Абетка руки Юрія Нарбута. За своє життя він встиг створити лише 15 літер, 10 оригіналів з яких представлено на виставці.

Україна є найбільшим виробником лиж у Європі. Кожна друга пара виготовлена саме в Україні, на заводі в Мукачевому.

Найбільший експонат – шестиметрова голова Батьківщини-матері. Кожен з відвідувачів має можливість зайти всередину голови, одягнути окуляри і подивитися на Київ її очима. Голову детально сфотографували дронами з усіх боків, завдяки цьому майстри відтворили цю частину скульптури максимально точно, до найменших дрібних рис обличчя.

В Україні є найдовша гіпсова печера у світі довжиною 260 км під землею в Тернопільській області.

Title Title Title 
 Сучасний формат виставки доступний
глядачам будь-якого віку
 Тунель кохання – туди можна потрапити,
відчинивши одні з дверцят камери
схову Ukraine WOW
 Наталя Шевченко «підслуховує» сни українців
у рожевому вагоні

Перші друковані видання в Україні, а саме «Апостол» Івана Федорова 1574 року, оригінал – ще одне WOW на проєкті. Віднайдено 27 примірників, один з яких представлено на виставці.

Україна є експортером № 1 соняшникової олії у світі. На інсталяції соняшники повертають до вас голови під час наближення до них.

Найбільший радіотелескоп у світі теж є в Україні.

Один із найкоштовніших експонатів – бурштин, який звозили з усієї України, від темних сортів до світлих. Інсталяція розміром два на три метри ретельно охороняється, і є також популярною фотозоною.

Одне з відкритих імен проєкту – скульптор Олександр Архипенко. Його творіння, представлені на проєкті з різних приватних колекцій, унікальні тим, що, коли на них дивишся з різних ракурсів, вони набувають різної форми. Всесвітньовідомий киянин, батько кубізму в скульптурі, він також відомий тим, що винайшов «архіпентуру» – особливий рухомий механізм, який використовують у сучасній зовнішній рекламі. У 1933 році в Чикаго проводилась всесвітня виставка «Сторіччя прогресу». Тут країни світу намагались показати свої винаходи. На український павільйон кошти збирала українська діаспора Чикаго і меценати; там були представлені роботи Олександра Архипенка, які мали величезний успіх і створили ажіотаж. На жаль, ім’я всесвітньовідомого скульптора більше відоме у Америці, ніж в Україні.

«Тореадори з Васюківки» авторства Всеволода Нестайка включено до Особливого Почесного списку Г. К. Андерсена (Special Hans Christian Andersen Honor List) як один із найвидатніших творів світової літератури для дітей. Цей всесвітньовідомий твір також представлено на виставці.

Title Title Title 
 Юлія Соловей, людина, котра не втомлюється
відкривати нові факти про Україну
 Україна є експортером № 1
соняшникової олії у світі
 Один із найкоштовніших експонатів – бурштин,
який звозили з усієї України,
від темних сортів то світлих

Костюми до фільму «Жанна д’Арк» Віктора Флемінга створила харків’янка Варвара Каринська.

Казимир Малевич – всесвітньовідомий художник-авангардист. На жаль, більшість вважає його радянсько-російським митцем. Але Малевич народився в Києві, до 18 років жив в українських селах і розмальовував печі. Працював, викладав у Києві. Остання виставка, на якій був представлений «Чорний квадрат», теж відбулась у Києві. З усього здобутку, який лишив по собі видатний художник, в Україні, на жаль, приблизно три або чотири його роботи. Одна з них – останній автопортрет – представлена на виставці. Цю роботу було створено за 11 місяців до смерті художника.

Інь і Янь зі солі і вугілля не оминають дитячої уваги. Популярність проєкту серед дітей настільки висока, що вони намагаються винести в кишеньках на згадку про WOW шматочки вугілля. А розпізнати найбільш бешкетних відвідувачів допомагають забруднені носики під завершення екскурсії.

Рожевий тунель сну – старий списаний вагон, якому дали друге життя. Всередині – простір ілюзій, мрій і снів, розфарбований вручну. Головний експонат всередині рожевого вагона – подушки, прихилившись до яких можна «почути» сни українців, нічну розмову в сусідньому купе або колискову.

Title 
 Скульптури Олександра Архипенка унікальні тим,
що коли на них дивишся з різних ракурсів,
вони набувають різної форми

Камера схову – за кожними дверцятами схована своя історія, своє місце. Миколаївська обсерваторія, кімната, присвячена Криму, веселі історії залізничників, реальна черепиця Чернівецького університету, хата-мазанка з малюнками Поліни Райко, пісні з різних регіонів України від музею Івана Гончара, Тунель кохання, міні-макет станції Вернадського, сафарі в Асканії-Новій, реабілітаційний центр для ведмедів – кожна комірка не втомлюється розповідати про Україну.

Завершення подорожі – серце України. Коли ми наближаємося до того, ким або чим захоплюємося, наше серцебиття пришвидшується. Аналогічно і з Україною: коли ми наближаємось до її серця, воно б’ється частіше. Цей проект є спробою зізнатися в коханні Україні та закохати кожного з відвідувачів в нашу країну.

«Ukraine WOW» – сучасний варіант ідентифікації нас як українців. Неймовірна кількість відомих і невідомих фактів про Україну, сучасний контент, інтерактивні інсталяції – проєкт вартий того, щоб існувати на постійній основі», – ділиться своїми враженнями після екскурсії Ярослава Музиченко.

Виставку було відкрито 14 листопада минулого року, планувалося – що до 29 грудня, але на шостий тиждень експозиції кількість відвідувачів становила вже 160 000. В зв’язку зі шаленою популярністю Ukraine WOW продовжено до 29 лютого.

Гід по виставці англійською мовою можна побачити тут: https://ukrainewow.com.

Із циклу «Громада Нью-Йорка». CУА в Нью-Йорку: передріздвяні підсумки, налаштованість на новаторство та ефективність

Червонодібровське городище: історія та сьогодення

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers