rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Близько до серця

Як діяти при нападі стенокардії і не допустити розвитку інфаркту міокарда? Інфаркт міокарда та серцева недостатність не виникають «на порожньому місці». Цьому передують роки змін у роботі серцевого м’яза, на початках – часто непомітних для хворого.

Кровопостачання серця забезпечують коронарні, або, як їх ще називають, вінцеві артерії. Коли вони звужуються, серцевий м’яз не отримує достатньо кисню і поживних речовин. Коли повністю заблоковуються – клітини міокарда починають відмирати.

Як правило, звуження коронарних судин є наслідком атеросклерозу, коли на їхніх внутрішніх стінках роками відкладається жовта жирова речовина (т. зв. атеросклеротичні бляшки). Кров насилу «проштовхується» артеріями. «Зростає кров’яний тиск, у результаті чого розвивається ішемічна хвороба серця – хронічне захворювання, яке невпинно прогресує і з часом (якщо його відповідно не лікувати та не дотримуватися здорового способу життя) викликає гострі коронарні синдроми, такі, як інфаркт міокарда чи серцева недостатність», – пояснює завідувач відділення артеріальних гіпертензій та аритмій серця Черкаського обласного кардіологічного центру, заслужений лікар України, к. м .н. Володимир Казмирук.

Типові симптоми недуги – напади стискаючого або пекучого болю у грудній клітині (стенокардія), задишка і неспокій. Під час фізичних навантажень, коли серце швидше і сильніше скорочується, потреби міокарда у кисні та енергії зростають, а звужені судини не в змозі їх забезпечити. Ось чому хворі краще почуваються у стані спокою.

Недуга прогресуватиме швидше і з більшою вірогідністю виникнуть її ускладнення, якщо:

– у вас – підвищений рівень холестерину у крові;

– довший час утримуються високі показники артеріального тиску;

– ви курите;

– мало рухаєтеся;

– маєте надлишкову вагу;

– зазнаєте значних психоемоційних навантажень;

– нераціонально харчуєтеся.

Як знизити ризик інфаркту міокарда і серцевої недостатності?

– Придбайте апарат для вимірювання артеріального тиску. Повірте, ця інвестиція з часом окупиться! Регулярно міряйте тиск. Якщо його показники перевищують 140/90 мм рт. ст., зверніться до свого сімейного лікаря або кардіолога, який випише рецепт на гіпотензивні препарати і розповість, як їх застосовувати. Лікувати артеріальну гіпертензію треба, навіть якщо не відчуваєте погіршення самопочуття!

– Контролюйте частоту серцевих скорочень. При ішемічній хворобі серця вона не повинна перевищувати 70 за одну хвилину.

– Відслідковуйте показники холестеринового обміну. Рівень холестерину не повинен перевищувати 4,5 ммоль/л, а холестерину ліпопротеїнів низької щільності – 2,5 ммоль/л.

– Систематично перевіряйте рівень глюкози у крові. Норма – до 6 ммоль/л.

– Киньте курити – ця згубна звичка підвищує ризик розвитку ішемічної хвороби серця та ускладнень від неї у чотири рази!

– Утримуйте нормальну масу тіла. Нормальна – це коли ІМТ (індекс маси тіла) не перевищує 25 кг/м2. Щоб визначити ІМТ, вагу тіла (у кілограмах) розділіть на зріст (у метрах) у квадраті.

Найнебезпечніше, коли жир скупчується довкола талії. Абдомінальне ожиріння може призводити до цукрового діабету, а цукровий діабет, своєю чергою, – провокувати розвиток атеросклерозу та ішемічної хвороби серця. Якщо ж ці захворювання у вас вже є – ускладнювати їх перебіг.

Аби переконатися, що абдомінальне ожиріння вам не загрожує, виміряйте сантиметровою стрічкою об’єм своєї талії. Якщо перевищує 88 см (для жінок) або 102 см (для чоловіків), перейдіть на більш здорове харчування і регулярно виконуйте фізичні вправи.

– Рух – це життя. Помірні фізичні навантаження допоможуть не лише схуднути, а й утримувати вагу в межах норми, сприятимуть зниженню кров’яного тиску і загальному зміцненню організму. Що означає «помірні фізичні навантаження» саме для вас – це питання треба обговорити з лікарем.

Під час фізичних навантажень частота пульсу буде зростати, але вона не повинна відхилятися від показників у стані спокою більш, ніж на 10-15 за одну хвилину. При появі болю, задишки заняття слід негайно припинити! Ніколи не навантажуйте тіло одразу після їди – вичекайте хоча б дві години. Не тренуйтеся у спеку, на морозному повітрі, при сильному вітрі чи високій вологості, перебуваючи високо у горах – ці прості заходи безпеки дозволять звести до мінімуму ризик виникнення стенокардії.

– Менше «беріть усе до серця», не зліться і не нервуйте. Не доводьте себе до виснаження: попрацювали у своєму темпі – відпочиньте. Спіть не менше, ніж 8 годин на добу. Ставтеся до життя більш позитивно, до людей – більш доброзичливо. Якщо проблеми зі сном і поганий настрій стали вашими вірними супутниками – зверніться до лікаря.

– Записуйте всі показники і дати, коли проводили заміри (тиску, частоти пульсу, вагу і об’єм талії, рівень глюкози і загального холестерину у крові). Обов’язково занотовуйте, які ліки застосовували. Коли наступного разу будете йти до лікаря, прихопіть ці записи зі собою.

Якщо надаєте перевагу жирній, смаженій їжі, копченим, з великим вмістом солі і цукру продуктам, їсте «на ходу» і схильні до переїдання на ніч, не дивуйтеся, якщо за кілька років у вас діагностують артеріальну гіпертензію, цукровий діабет, ожиріння чи атеросклероз (або всі ці хвороби, разом узяті). У майбутньому ці патології загрожуватимуть вам інфарктом міокарда, інсультом та іншими судинними катастрофами, знову ж таки, якщо не зміните стилю харчування на більш здоровий:

– якщо будете споживати впродовж дня більше калорій, ніж потребує ваш організм – будете набирати вагу. Якщо у вас сидяча робота, ви не можете харчуватися так, наче працюєте на будові;

– не пропускайте сніданків, повноцінно обідайте. Вечеря – легка і не пізніше, ніж за 2-3 години до сну. Уникайте нездорових калорійних перекусів;

– вставайте з-за столу з легким відчуттям голоду;

– обмежте вживання жирів тваринного походження (насичених жирів): масла, сала, смальцю. Замініть їх рослинними – оливковою, соняшниковою, кукурудзяною, але також вживайте їх у невеликих кількостях;

– трансжири повинні становити не більше, ніж 1% від вашого добового раціону. Але краще від них взагалі відмовитися. Найбільша кількість трансжирів міститься у кондитерських виробах промислового виробництва;

– солі – не більше, ніж 5 г/добу, але чим менше, тим краще;

– споживайте щодня по 30-45 г клітковини. Харчові волокна містяться у фруктах, овочах, крупах і бобових;

– щодня вживайте, мінімум, по 400 г фруктів та овочів. Розділіть цю порцію на 2-3 прийоми;

– овочі, м’ясо, рибу варіть або тушкуйте;

– відмовтеся від смажених страв, копчених і маринованих продуктів, жирних соусів, майонезу;

– хліб їсти можна, але з борошна грубого помелу. Так само каші – тільки з цілозернових круп;

– обмежте вживання цукру і солодощів (насамперед, фабричного виробництва);

– жирну морську рибу (до її складу входять корисні для серця і судин омега-3 поліненасичені жирні кислоти) їжте, щонайменше, двічі на тиждень;

– обмежте вживання алкоголю. Упродовж дня можна випити, максимум, 50 мл горілки, або 150 мл вина, або 300 мл пива (для чоловіків). Допустимі дози для жінок – удвічі менші. Вагітним вживати спиртне категорично забороняється!

Як діяти при нападі стенокардії?

Якщо біль виник під час фізичного навантаження, сядьте і відпочиньте. Якщо у стані спокою (коли лежали у ліжку) – сядьте й опустіть ноги на підлогу.

Якомога швидше покладіть таблетку нітрогліцерину під язик. Нітрогліцерин повинен завжди бути у вас під рукою. Якщо ефект відсутній, через п’ять хвилин візьміть ще одну таблетку. Максимальна кількість таблеток, яку можна застосувати під час нападу – три пігулки, не більше. Валідол при стенокардії – неефективний!

Якщо цього дня не застосовували ацетилсаліцилову кислоту, розжуйте таблетку – так запобіжите розвитку інфаркту міокарда. Якщо стискаючий біль у грудній клітині віддає у ліву руку або щелепу і триває довше, ніж 20 хвилин (нітрогліцерин при цьому не допомагає), це може бути симптомом інфаркту міокарда! Не намагайтеся самостійно їхати до лікарні – негайно викликайте «швидку».

«Хворі на артеріальну гіпертензію і/або цукровий діабет при появі болю у грудях «швидку» повинні викликати одразу. Так само, як і затяті курці віком 35-40 років, оскільки стискаючий біль у грудях у цієї категорії пацієнтів, як правило, вказує на гострий коронарний синдром. Якщо такий біль відчуває молода особа, яка не курить, ймовірно, так її організм відреагував на стресову ситуацію. У таких випадках доцільно застосувати заспокійливе», – радить лікар-кардіолог Володимир Казмирук.

Автор: Наталія Дружбляк

Джерело: «Високий Замок»
(https://wz.lviv.ua/article/405040-blyzko-do-sertsia)

Пересадку голови людини можуть здійснити до 2030 року – британський нейрохірург

Організм працює в «економ-режимі»…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers