rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ «Росте впевненість людей, що життя не закінчується з війною». Про роботу фонду «Діти-дітям», який існує у Рідній школі м. Детройт

Близько 70-ти років школа українознавства Товариства «Рідна школа» навчає, піклується та виховує українську дітвору в Детройті та його околицях в любові, відданості, пошані до рідного краю, змалку навчає школярів української мови, літератури, історії, культури, географії.

Першозасновники нашої навчальної установи ще тоді привчали дітей змалку допомагати українцям, які перебувають у нужді, у важкому становищі, прищеплювали вміння ділитись з українськими дітьми, які жили не в Америці, а поза її межами: в Німеччині, Аргентині, Бразилії. А коли Україна отримала незалежність – з дітьми в Україні.

Title 
 Вигляд кімнат до ремонту

Впродовж багатьох років існування педагоги у тісній співпраці з батьками впевнено продовжують цю християнську та гуманну місію й у наш час. За всі ці роки наші школярі допомагали теплим одягом, їжею, м’якими іграшками, шкільним приладдям, солодощами, умеблюванням дитячих будинків, допомагали дітям-сиротам, які втратили на війні батька, тощо. І все це зроблено щосуботи під час збірки «Діти – дітям». От уже два роки в Рідній школі цю збірку очолює колишня випускниця Рідної школи, а зараз – мама нашого учня, дружина вчителя, вчитель-заступник Ксеня Козак-Перекліта.

Title 
 Ремонт кімнат у процесі

Пані Ксеня разом зі школярами хотіли, щоб зібрані дітьми гроші були використані для тих українських дітей, які найбільше цього потребують. То ж вона звернулась до своєї приятельки пані Ліди Чорної-Матіяшек, яка уже довго проживає і працює в Україні. Пані Ліда познайомила пані Ксеню з Владиславом Шелоковим, директором з комунікацій та мобілізації ресурсів організації «Карітас».

Уже в травні 2019 року від імені Рідної школи м. Детройт надійшла фінансова допомога, зібрана дітьми, в сумі $2500.

Розповідь про зібрані українськими дітьми фонди так зворушила мешканців села Андріївка, Донецької області, які перебувають на окупованій території, що вони, зібравши добровольців, відремонтували, відновили та облаштували дитячу кімнату у буферній зоні, що тепер стане зоною психологічного розвантаження та відпочинку від жахіття реального життя.

«Росте впевненість людей, що життя не закінчується з війною. З’являється надія відродження зруйнованого завдяки власному ресурсу та допомозі великої кількості небайдужих людей, що вкладають свої внески у благодійні фонди», – пишуть добровольці організації «Карітас».

До болю вражають світлини, на яких зображено приміщення стін, «прошитих кулями», до ремонту. Радість і захоплення бачимо в очах дітей, які прийшли на відкриття дитячої кімнати, а серце стискає жаль, що все це відбувається в наш час.

Ось як сказано у повідомленні організації «Карітас»: «4 грудня 2019 року в школі селища Андріївка, Донецької області, завдяки «Карітасу» (Маріуполь) та благодійникам з фонду «Діти – дітям» при школі українознавства в Детройті (США) було облаштовано окрему кімнату, яка стане яскравим куточком, зоною відпочинку та психологічного розвантаження для діток». Детальніше: «Безпечний простір облаштували на базі навчального кабінету, який спочатку був у занедбаному стані через бойові дії на території села. Під час обстрілів школа постраждала: були зруйновані стіни, пошкоджені вікна, стеля протікала, бо через пробоїни в даху затікала вода. В цей нелегкий час усі учасники навчального процесу вимушені були юрмитися на першому поверсі. Кабінети були перегороджені шафами, а дітей на урок об’єднували в одному приміщенні з двох класів одночасно. Це були найсуворіші часи для громади. Час руйнації навколишнього світу і відсутність гарантії на майбутнє взагалі. Саме в цей час до школи завітали представники «Карітасу», які приєднали її до проєкту «Безпечний простір», і відтоді почалась розумна, кропітка, поступова робота з наданню допомоги людям».

Title Title Title 
 Відремонтована кімната у с. Андріївці Святкування відкриття кімнати у с. Андріївці Під час ремонту

«Завдяки фінансовій допомозі від закордонних донорів ми мали можливість закупити будівельні матеріали та спеціальні меблі для обладнання двох дитячих кімнат у буферній зоні. Окрім цього, процес ремонту та облаштування згуртував місцеву громаду довкола спільної благодійної мети», – зазначила Тетяна Мальцева, менеджер проєкту «Психосоціальний супровід (ПСС) для дітей та батьків/опікунів у буферній зоні на сході України» («Стійкість та розвиток»).

Title 
 Наклеювання шпалер

Ділимось з вами не в очікуванні похвали, а для того, щоб наші батьки пам’ятали, що доброю виросте та дитина, котра може зрозуміти потребу іншого. Ці щирі і зворушливі слова надихають нас на шляху безкорисливої допомоги, вчать наших учнів розуміння такого важливого слова «великодушність».

Українська коляда у Коннектикуті

У світлі Різдвяної зорі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers