rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Яку маржу зять Злочевського має на газових тендерах

ТОВ «Укргазресурс», що належить зятю відомого втікача Миколи Злочевського Андрієві Кучкову, ввірвалось у державні закупівлі взимку 2017-2018 років, у розпал опалювального сезону. Однак, компанії у січні 2018 р. вдалось отримати великий підряд Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради на постачання газу для опалення навчальних закладів Дніпра на суму 38,76 млн грн.

Потужний старт міг би відбутися і на кілька місяців раніше на торгах того самого Департаменту, який обирав постачальника газу на грудень 2017 року. Тоді «Укргазресурс» прийшов на торги вартістю 4 млн грн., виграв їх за ціною, але був відхилений замовником, бо юна та недосвідчена фірма не надала забезпечення тендерної пропозиції. І, в результаті, Департамент був змушений прийняти дорожчу пропозицію ТОВ «Енерго-сервісна компанія «ЕСКО-північ» з газом за 9900 гривень.

Перед тим як перейти до грубого розпилювання, зробимо невеличке пояснення щодо ціни газу.

Найбільшими імпортерами та видобувачами газу в Україні є державна група «Нафтогаз». І весь ринок орієнтується на його щомісячні прайси, які фактично є найвищою ціновою стелею в країні, оскільки газ внутрішньоукраїнського видобутку має меншу собівартість від імпорту. І всі постачальники торгуються фактично тим, яку знижку до прайсу «Нафтогазу» вони дадуть своїм замовникам. Так ось. У грудні 2017 року «Нафтогаз» пропонував газ за 9918 грн. за тисячу кубометрів. А школам Дніпра замовили газ у «ЕСКО-півночі» за 9900 грн., тобто, майже впритул до найвищої стелі. І все через те, що «Укргазресурс» примудрився не подати обов’язкову банківську гарантію.

А тепер повернімось до розпилювання. Воно лежить на поверхні.

Засновником «Укргазресурсу» є зять Злочевського. А власником «ЕСКО-півночі» – безпосередньо Микола Злочевський. Бінго!

А тепер ще погіршимо ситуацію для змовників. На наступному тендері Департаменті гуманітарної політики на постачання газу у 2018 році вартістю 38,76 млн грн. «Укргазресурс» зятя Злочевського переміг єдиного допущеного конкурента, яким, знову ж таки, була «ЕСКО-північ» Злочевського.

Такий сімейний підряд чітко підпадає під порушення законодавства. Закон «Про публічні закупівлі» пов’язаними особами визначає фізичних осіб і членів сім’ї, які здійснюють контроль над учасником процедури закупівлі. А у статті 17 Закону вказано, що замовник мав би відхилити тендерні пропозиції пов’язаних учасників. І якщо замовник з якихось причин цього не зробив, то цим мав би зайнятись Антимонопольний комітет, для якого є догмою стаття 6 закону «Про економічну конкуренцію», в якій розібрано антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання.

Санкція за тендерне розпилювання – відома. Штраф і трирічне відлучення від торгів. Здається, це буде одне з найпростіших розслідувань АМКУ, оскільки все лежить на поверхні.

Також це розпилювання має й іншу перспективу. Розгляньмо, як поводила себе фірма зятя Злочевського з Департаментом гумполітики Дніпра після розіграшу тендера з фірмою Злочевського.

«Укргазресурс» отримав підряд вартістю 38,76 млн грн. з газом за 9745 грн. за тисячу кубометрів, що було майже на 10% дешевше від прайсу «Нафтогазу». Але це було б перемогою, якби фірма і постачала суттєві обсяги газу з таким дисконтом.

Але ні. «Укргазресурс» здійснив постачання дешевого газу на жалюгідну суму 400 тис грн., а потім почав наживатись на школярах. Вже у лютому фірма продала Департаменту газу на 3,6 млн грн., піднявши ціну газу до 9 814 грн. При цьому «Нафтогаз» у лютому якраз опустив свій прайс до 10141 грн., тобто, дисконт зятя Злочевського зменшився до копійчаних 3%. І взагалі – на якій підставі «Укргазресурс» укладав угоду з Департаментом про підвищення ціни, якщо закон дозволяє її підвищувати у разі ринкових коливань? А «Нафтогаз» же якраз тоді, відповідно до зниження світових цін у другій половині опалювального сезону, почав знижувати(!) свій прайс.

Ну і вишенькою на торті став березень 2018 року. «Нафтогаз» ще більше опустив свій прайс до 8890 грн. Якби «Укргазресурс» не знизив свою ціну і зараз – це було б, взагалі, дуже по-хамському. І компанія «Укргазресурс» знизила до…9 348 грн., тобто, залишила ціну вищою від вказаної у прайсах «Нафтогазу»!

Ще раз. Зять Злочевського знизив свою ціну так, що вона стала на 5% більшою від найдорожчого газу в «Нафтогазу»! І вже за цією ціною у березні «качнули» палива на 3,8 мільйона. А щоб мало не здавалось, цей фінт повторили ще й у грудні 2018 року. Навесні-влітку постачання були мінімальними, бо котельні фактично не працювали. А вже восени ціни почали розганятись і досягли свого піку в листопаді. А у грудні, коли світові трейдери вже почали розпродаж з накачаних сховищ, ціни почали падати, потягнувши долу прайс «Нафтогазу». У тому місяці держкомпанія встановила свій прайс на рівні 12 180 грн., а «Укргазресурс» залишив свою ціну Департаменту на рівні 13 210 грн., тобто, з 9-відсотковою націнкою до прайсу «Нафтогазу»! І за цією ціною мали доправити 880 тисяч кубів на 11,6 мільйонів гривень. Тобто, саме перевищення «нафтогазового» прайсу «викачало» з кишень Департаменту зайвий мільйон гривень, що перевищує встановлену Кримінальним кодексом межу збитків в особливо великих розмірах.

І саме цього постачальника з хижацькими замашками «Укрзалізниця» вирішила втягнути у свої багатомільйонні контракти.

Довідково. З моменту «виграшу» тендера у Дніпрі «Укргазресурс» отримав підряди на загальну суму 997 млн грн.

Автор: Юрій Ніколов

Джерело: «Наші гроші»
(http://nashigroshi.org/2020/02/04/yaku-marzhu-ziat-zlochevs-koho-maie-na-hazovykh-tenderakh/)

«Укрзалізниця» на газових торгах зливає 200 мільйонів зятю Злочевського та його спаринг-партнеру, викинувши дешевших конкурентів

Дива юриспруденції, або Як в Україні змушують інвесторів кілька разів сплачувати один і той самий мільйонний борг

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers