rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Перша допомога при ударах, розтягненнях і розривах зв’язок, вивихах

Забій виникає при ударі тупими предметами, падінні, дії ударної хвилі, при вибухах снарядів, мін, авіабомб. На місці удару швидко з’являється набряк, синець. У результаті розриву великих судин під шкірою утворюється скупчення крові (гематоми).

Удари призводять до порушення функції пошкодженого органу. Якщо забої м’яких тканин тіла викликають лише біль і помірне обмеження руху кінцівок, то забої внутрішніх органів (таких, як мозок, печінка, легені, нирки) можуть призвести до тяжких наслідків у всьому організмі і навіть до смерті.

При ударі насамперед необхідно забезпечити спокій пошкодженій ділянці тіла. З метою припинення подальшого крововиливу в м’які тканини на місце забитого накладають тугу пов’язку, піднімають уражену ділянку тіла. Для зменшення болю і запальних явищ до місця удару прикладають холод. При наявності подряпин їх змащують йодом (дезінфектантом). У важких випадках потерпілого негайно евакуюють на вищий рівень медичного забезпечення.

Розтягнення та розриви зв’язок

При рухах у суглобі, що перевищують його фізіологічний обсяг, або рухах у невластивому для суглоба напрямку виникають розтягнення та розриви зв’язок.

Розтягнення характеризується виникненням різкого місцевого болю і значним порушенням функцій суглобів. Перша допомога при розтягненнях – така ж, що і при ударах. При розриві зв’язок потерпілому необхідно забезпечити спокій, накласти тугу пов’язку на місце пошкодженого суглоба. Для зменшення болю потерпілому дають знеболювальне, до місця травми прикладають лід.

Вивих – зміщення суглобових кінців кісток. Часто вивих супроводжується розривом суглобової капсули. Найчастіше вивихи бувають у плечовому суглобі, суглобах нижньої щелепи і пальців рук.

Ознаками вивиху є: біль у кінцівці, різка деформація (западання) ділянок суглоба, відсутність активних і неможливість пасивних рухів у суглобі, фіксація кінцівки у неприродному положенні, що не піддається виправленню, зміна довжини кінцівки, найчастіше – її вкорочення.

Домедична допомога при вивиху полягає в проведенні заходів, спрямованих на зменшення болю: холод на місце пошкодженого суглоба, застосування знеболювального, іммобілізація кінцівки у тому положенні, в якому вона перебуває після травми. Верхню кінцівку підвішують на косинці, нижню – іммобілізують за допомогою шин або підручних засобів. Вправлення вивиху здійснює лікар. При вивихах верхніх кінцівок потерпілого скеровують на вищий рівень медичного забезпечення (пішки, транспортом). Постраждалих із вивихом нижніх кінцівок транспортують у положенні лежачи.

За матеріалами medsanbat.info.

Джерело: «Військовий навігатор України» (https://milnavigator.com.ua/2019/02/28/перша-допомога-при-ударах-розтягненн/)

Як повернутися до тренувань після свят і вижити

Біг в холодну пору року: як правильно одягатися

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers