rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Бундесвер не готовий до колективної оборони в ЄС

Бундесвер не готовий до колективної оборони в ЄС

Ситуація з якістю озброєнь у німецькій армії та нестача персоналу на тлі поширеної бюрократії погано впливає на стан боєготовності Бундесверу та його спроможності виконувати бойові завдання.

Про це заявив спецуповноважений Бундестагу з питань збройних сил Ганс-Петер Бартельс на брифінгу в Берліні 28 січня, – повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Враховуючи величезні гроші, які німецькі податківці витрачають на свої збройні сили, Бундесвер, загалом, помітно малопридатний для виконання завдань», – заявив Бартельс, представляючи звіт.

За його словами, війська мають бути готові до колективної оборони в Європі та виконання місій по світу, але зараз цьому перешкоджають три фактори, на які скаржаться у військах: недостатнє матеріальне забезпечення, брак особового складу, забагато бюрократії.

Уповноважений визнав, що останнім часом фінансування збройних сил збільшилося та сягне у 2020 році 45 млрд євро. Зокрема, минулого року бюджет Міністерства оборони збільшився із 38,5 млрд євро до 43,2 млрд євро.

Тим не менш, оперативна готовність систем озброєнь є на рівні 2017-2018 років, «які були дуже поганими роками», – сказав Бартельс. За його даними, в деяких випадках неготовими до використання є 40 відсотків збройних систем.

Ситуація непроста з особовим складом: близько 20 тисяч офіцерських посад є вакантними, а ВПС не вистачає інструкторів для винищувачів Eurofighter, – наголосив він.

Що стосується покращення умов служби солдатів, то цього останнім часом теж не відбулося, констатував Бартельс. Отже, «потрібні не лише гроші, але й внутрішня реформа», підсумував він.

Прем’єр Словенії пішов у відставку

Прем’єр-міністр Словенії Мар’ян Шарец оголосив у понеділок, що має намір піти у відставку, закликавши до дострокових виборів у країні.

Про це повідомляє Bloomberg.

«Шарец заявив, що подасть заяву про свою відставку до парламенту в понеділок, щоб переговори про новий уряд розпочалися негайно», – йдеться у публікації.

За словами Шареца, йому бракує достатньої підтримки в парламенті для просування його програми.

Прем’єр Словенії оголосив про свою відставку після несподіваної відставки міністра фінансів Андрея Бертончеля, що сталася раніше того ж дня.

Гонконг зупиняє транспортне сполучення з материковим Китаєм

Про це заявила голова адміністрації Гонконгу Керрі Лам, оприлюднивши стратегію стримування поширення коронавірусу, яка включає навіть повне закриття міста, – повідомляє South China Morning Post.

«Кількість авіарейсів з та на материковий Китай зменшиться вдвічі, автобусні перевезення через кордон також скоротяться...», – йдеться у публікації.

Як зазначається, Пекін погодився на пропозиції Гонконгу щодо обмеження трафіку та майже повного закриття межі між Гонконгом та материковою частиною КНР.

У неділю, 26 січня, Лам заборонила всім мешканцям провінції Хубей, де розташований епіцентр коронавірусу, в’їжджати до Гонконгу до подальшого повідомлення.

Також уряд Гонконгу рекомендував державним службовцям не виходити на роботу після свят через спалах нового виду пневмонії.

Як повідомлялося, у Китаї з грудня реєструються випадки захворювання на пневмонію, викликану новим коронавірусом (nCoV). Попередньо визначено, що джерелом коронавірусу можуть бути тварини.

У Китаї на пневмонію, викликану коронавірусом 2019-nCoV, захворіли вже понад 4500 осіб, 106 з них померли.

Випадки захворювання уже підтверджено у Таїланді, Японії, Південній Кореї, США, В’єтнамі, Малайзії, Непалі, РФ, Франції, Австралії, Камбоджі.

У Британії презентували монету, присвячену Brexit

Про це інформує DW.

«У Великій Британії у неділю, 26 січня, представили монету, випущену спеціально до виходу країни з Європейського Союзу. На монеті номіналом 50 пенсів написано «Мир, процвітання і дружба з усіма народами» та поставлена дата Brexit – 31 січня 2020 року», – йдеться в повідомленні.

Монету представив міністр фінансів Великої Британії Саджид Джавід.

Зазначається, що 31 січня до банків, поштових відділень та магазинів надійде близько трьох мільйонів монет. Ще сім мільйонів запустять в обіг пізніше протягом року.

DW нагадує, що міністерство фінансів Великої Британії планувало викарбувати спеціальні монети до 29 березня 2019 року – саме на цю дату спочатку був запланований Brexit. Згодом їх випустили до 31 жовтня, але вихід країни з ЄС знову перенесли, і через це довелося розплавити мільйон уже випущених монет.

Як повідомлялося, 23 січня законопроєкт про вихід Великої Британії з Євросоюзу набрав чинності після схвалення документа королевою Єлизаветою ІІ. Перед тим він пройшов усі етапи затвердження в парламенті.

Тропічні зливи у Бразилії забрали 30 життів

Про це повідомляє ВВС.

«Щонайменше, 30 людей загинуло під час сильних злив у бразильському штаті Мінас-Жерайс, повідомили аварійні служби країни», – йдеться у повідомленні.

Безвісти зниклими вважаються 17 осіб, понад 2500 було евакуйовано зі своїх будинків.

На південному сході Бразилії останніми днями посилилися проливні дощі. У п’ятницю на Бело-Оризонті випало 171 мм опадів, що є найвищим показником за останні 110 років.

У Туреччині врятували дворічну дівчинку, яка 28 годин провела під завалами

На сході Туреччини 24 січня стався землетрус магнітудою 6,8, в результаті якого загинула 41 людина.

Його епіцентр залягав на глибині 6,75 км в районі Сиврідже. Поштовхи відчували в різних районах Туреччини, а також – в Ізраїлі, Іраку та Сирії.

За даними національного управління з надзвичайних ситуацій, з-під уламків будівель вдалося врятувати 45 осіб. Турецьке телебачення показало 35-річну Айзе Їлдіз і її 2-річну доньку Юсру, яких витягли з-під завалів розваленого багатоквартирного будинку в місті Елязиг. Вони 28 годин перебували під завалами, – повідомляє Associated Press.

Для людей, які залишилися без даху над головою, встановили понад 9500 наметів, оскільки температура вночі опускається нижче, ніж 5 градусів морозу.

У МОЗ заявили, що 104 людини після землетрусу доправили в лікарню, 34 з них перебувають в реанімації, але не є в критичному стані.

Влада попередила людей наразі не повертатися в будинки.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган прибув до постраждалого району наступного дня після землетрусу, скасувавши свою програму в Стамбулі.

Повторні підземні поштовхи магнітудою 4,8 було зафіксовано в західній провінції Туреччини – Манісі.

Про це повідомляє Анадолу з посиланням на Управління із запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій при уряді Туреччини (AFAD).

«У районі Киркагач турецької провінції Маніса стався землетрус магнітудою 4,8», – йдеться у повідомленні.

Як повідомили в управлінні, підземні поштовхи зафіксовано о 14:26 за місцевим часом 28 січня.

Осередок землетрусу залягав на глибині близько семи кілометрів.

В Амазонії знайшли жінку з трьома дітьми – вони блукали у лісі 34 дні

Про це повідомляє De Telegraaf.

Зазначається, що жінка під час сильної грози у колумбійській частині Амазонського дощового лісу втратила орієнтир, і не змогла встановити місцеперебування свого чоловіка, з яким вони разом виїхали до лісу.

Увесь цей час 40-річна жінка з трьома дітьми (10,12 і 14 років) їли ягоди, аби вижити. Врешті-решт, їх знайшло плем’я з Перу, яке у Facebook опублікувало фото.

Батько родини, побачивши фото у соцмережі, поінформував військових з Колумбії й Перу.

Жінку з дітьми забрали, згодом госпіталізували зі симптомами недоїдання та травмами на ногах.

Китай обійшов Росію і став другим виробником зброї у світі

Про це повідомляється на сайті Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI).

«Нове дослідження SIPRI свідчить про те, що Китай є другим за величиною виробником зброї у світі після США», – йдеться у публікації.

Як зазначається, раніше через нестачу інформації було складно оцінити кількість продажів зброї китайськими компаніями. Тому вони не включалися у щорічний рейтинг 100 найбільших у світі компаній, що виробляють зброю і надають військові послуги.

SIPRI дослідив інформацію про виторг від продажів зброї великими китайськими збройними компаніями в період 2015-2017 років. У дослідженні розглядаються чотири компанії, достовірна фінансова інформація про які стала доступною.

Вони охоплюють три сектори виробництва звичайних озброєнь: авіакосмічна промисловість, електроніка та наземні системи.

У 2017 році з 20 найбільших компаній-виробників зброї, що входять у ТОП-100 SIPRI, 11 базувалися в США, 6 – у Західній Європі і 3 – в Росії.

Якби чотири китайські компанії, які зазначаються у цьому дослідженні, були включені до топ-100, всі вони потрапляли б у ТОП-20, при загальному обсязі продажів зброї на $54,1 млрд. А три з них потрапили б у першу десятку.

Найбільша з них – Авіаційна промислова корпорація Китаю (AVIC), обсяг продажів зброї якої становить $20,1 млрд. Вона б стала шостою за величиною в світі.

Корпорація China North Indust­ries Group Corporation (NORINCO) посідає восьме місце в ТОП-100 з обсягом продажів $17,2 млрд, і, таким чином, є найбільшим у світі виробником наземних систем.

На відміну від більшості інших великих світових виробників зброї, китайські компанії працюють, здебільшого, в одному секторі, наприклад, AVIC виробляє, головним чином, літаки й авіоніку. Більшість великих некитайських компаній виробляють більш широкий спектр військової продукції в різних секторах, включаючи аерокосмічні, наземні системи і суднобудування в рамках однієї компанії.

Як зазначається у дослідженні, нові дані, найімовірніше, ще не повні.

«Відсутність прозорості в показниках продажів китайських компаній з виробництва озброєнь продовжує перешкоджати повному розумінню обсягів військової промисловості Китаю», – йдеться у публікації.

Білорусь почала закуповувати нафту з Норвегії на тлі конфлікту з РФ

Ціна на нафту починає зростати: побоювання щодо впливу коронавірусу на попит зменшилися

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers