rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Крістіна Квін: «Ми надали понад $1,6 млрд допомоги в сфері безпеки, щоб допомогти Україні стримувати російську агресію...»

Нещодавно стало відомо, що Сполучені Штати нададуть Україні майже 700 млн доларів допомоги.

«Загалом, – розповів на брифінгу для журналістів Посол України в США Володимир Єльченко, – на 2020-й рік передбачено допомогу на суму 250 млн доларів з боку Пентагону і ще майже 450 млн доларів по лінії Держдепу США – це вже економічна допомога. Отже, виходить, що загальна допомога з боку США складає 698 млн доларів і суто військова допомога – 365 млн доларів». За словами посла, 250 млн доларів уже виділено, ще 50 млн доларів виділять у разі виконання певних умов при виконанні першої частини і ще майже 50 млн – залишки попередніх років.

«День» звернувся до Тимчасової повіреної в справах США в Україні Крістіни Квін із проханням прокоментувати, як американська військова допомога сприяє реформуванню сектора безпеки і оборони, насамперед, Збройних сил України.

Розпочали інтерв’ю з питання про стан поточної військової співпраці між Сполученими Штатами Америки та Україною.

– Військова співпраця між США та Україною потужна й дедалі більше посилюється. Сполучені Штати послідовно виступають на підтримку України, яка має всі шанси бути заможною, демократичною та вільною, захищеною в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Донбас і Крим, та стійкою супроти російської агресії.

Починаючи з 2014 року, ми надали понад $1,6 млрд допомоги в сфері безпеки, щоб допомогти Україні стримувати російську агресію, захищати свою територіальну цілісність та вживати подальших кроків у напрямку сумісності з НАТО.

Ми тісно співпрацюємо в навчальних зусиллях, зокрема, й за допомогою «Спільної багатонаціональної навчальної групи – Україна» (JMTG-U) та виступаючи разом з Україною співорганізаторами щорічних навчань «Швидкий тризуб» і «Сі Бриз». Крім того, ми вітаємо останні кроки, які Україна зробила на шляху придбання додаткових американських ракетних комплексів «Джавелін».

– Чи можете ви детальніше розповісти, як $300 млн допомоги Україні можуть бути використані відповідно до американського закону про видатки на оборону (NDAA), погодженого Конгресом США?

– Нещодавно підписаний президентом Трампом закон про видатки на оборону підтверджує рішучу підтримку України з боку США; він виділяє $300 млн на допомогу в захисті суверенітету й територіальної цілісності України. Є окремий процес асигнувань, який також треба пройти, перш ніж кошти 2020 року можна буде власне витрачати. Представники Сполучених Штатів і України, зокрема, з Генерального штабу та Міністерства оборони, тісно консультуються між собою, щоб гарантувати, що поточна та майбутня допомога США Україні буде ефективно розподілятися на підтримку оборонних потреб України, адже Україна продовжує захищатись від російської агресії.

– Якої мети намагаються досягти США, співпрацюючи з Україною у військовій сфері?

– Ми готові тісно співпрацювати зі союзниками та партнерами, з Україною, щоб продовжувати тиснути на Росію, аби вона виконала свої зобов’язання, і щоб розпочати процес мирного відновлення повного суверенітету України над Донбасом.

Я хотіла б скористатися цією можливістю, щоб подякувати президенту Зеленському та його команді за їхню провідну роль у здійсненні важких, але розсудливих кроків до вирішення конфлікту на сході України в такий спосіб, який повністю відповідає принципам суверенітету й територіальної цілісності України. Сполучені Штати непохитно стоять разом з Україною в питанні таких переговорів після двох обмінів ув’язненими та дипломатичних контактів на високому рівні.

Тим часом США також глибоко віддані справі співпраці з Україною в розбудові надійної, спроможної української армії, яка діє відповідно до стандартів і принципів НАТО. Це партнерство має багато форм – від тренувань під час військових навчань, до роботи в Яворові над сприянням розвитку інституційного навчального потенціалу України, і до просування широкого спектра реформ у галузі безпеки та оборони.

– Який вплив має військова співпраця між США та Україною на реформування секторів оборони та безпеки України, насамперед, на реформу Збройних сил України?

– Стратегічний успіх і стійкість України супроти зовнішньої агресії залежать від дотримання Україною курсу реформ. Ми підтримуємо наших українських партнерів у широкому спектрі зусиль з реформування оборонного та безпекового сектора, спрямованих на посилення демократичного цивільного контролю над військовими, сприяння реформам командування та контролю, збільшення прозорості й підзвітності в закупівлях та бюджетних процесах, а також – на просування реформ оборонної промисловості.

– Що повинні і що можуть зробити США та НАТО загалом для того, щоб допомогти Збройним силам України досягти стандартів НАТО та, передусім, взаємодії зі збройними силами союзників (країн – членів НАТО)?

– Ми задіяні в широкому спектрі зусиль із підтримки розвитку Збройних сил України, але, що я хотіла б окремо відзначити – це наші спільні навчання. Завдяки щорічним навчанням «Швидкий тризуб» та «Сі Бриз», ми спільно формуємо наші колективні можливості, боєготовність та сумісність.

США задоволені тим, що співпраця між НАТО та Україною з часом поглиблюється. Це є взаємовигідним, оскільки Україна активно сприяє операціям і місіям під керівництвом НАТО.

– Що ви думаєте про мету чинного міністра оборони Загороднюка (він сказав це в інтерв’ю lb.ua 19 грудня минулого року), що Україні потрібно кілька років для досягнення стандартів НАТО?

– Україна досягла значних успіхів у проведенні реформ оборонного та безпекового секторів; ці кроки наближають Україну до сумісності з НАТО. Сполучені Штати готові продовжувати співпрацювати з Україною для якнайшвидшого досягнення такого рівня реформ та розвитку.

Тоді як встановлення чітко визначених цілей і термінів важливе, найголовніше, на чому слід зосередитись, – це досягнення реальних, ефективних змін – включаючи, де це необхідно, інституційні зміни. Мою команду тішить той поступ, який ми бачили в Україні дотепер у проведенні реформ у сфері безпеки та оборони.

– Як, на вашу думку, Україна може розкрити свій потенціал для військово-промислової співпраці зі США? Що, на вашу думку, перешкоджає цьому?

– Продовження економічних і судових реформ розширює загальні економічні та комерційні зв’язки між нашими двома країнами, включаючи потенціал військово-промислової співпраці. Нас підбадьорює те, що президент Зеленський та інші українські урядовці проводять боротьбу з корупцією, просувають реформи судоустрою та втілюють інші економічні реформи. Такі кроки можуть посприяти покращенню інвестиційного клімату в Україні.

– Що ви думаєте про прохання українського президента, висловленого під час спільної пресконференції з Генеральним секретарем НАТО в Києві, щодо того, що Україна хоче приєднатися до програми НАТО «Просунуті можливості партнерства» (EOP)?

– США вітають прагнення України щодо НАТО. Звичайно, будь-які зміни в партнерстві України з НАТО мають визначатися НАТО як інституцією, а не будь-якою окремою країною – членом НАТО. Ми дуже сподіваємося, що результати оцінки Військового комітету НАТО будуть готові ще цього року.

– Чи існує можливість для України отримати статус головного союзника США з-поза меж НАТО та, відповідно, отримати значно більше військової допомоги, – як такі країни, як Ізраїль та Єгипет?

– Україна є високо шанованим партнером США, і США протягом останніх п’яти років постійно підтримували Україну коштами військової допомоги, навчанням та технікою. Наша підтримка постійно зростає з часом, і ми і надалі підтримуватимемо подальше зміцнення нашого партнерства, що приносить користь обом нашим країнам. Ми постійно оцінюємо можливі механізми та програми для підтримки наших відносин.

Автор: Микола Сірук

Джерело: «День»
(https://day.kyiv.ua/uk/article/den-planety/pro-viyskove-partnerstvo)

Коронавірус: проблема і шанс для людства

Україна готова поглиблювати взаємодію з ЄС у всіх галузях

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers