rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Білорусь почала закуповувати нафту з Норвегії на тлі конфлікту з РФ

Білорусь почала закуповувати нафту з Норвегії на тлі конфлікту з РФ

«Білоруська нафтова компанія» в січні купить партію норвезької нафти, видобутої на родовищі Johan Sverdrup.

Як повідомляє DW, норвезька нафта буде доправлена в Білорусь через литовський порт Клайпеда.

Очікується, що норвезький танкер Breiviken, навантажений 80 000 тонн нафти, прибуде в Клайпеду 22 січня. Звідти нафта буде доправлена до Новополоцького НПЗ («Нафтан») залізницею.

Зазначається, що після отримання першої партії палива білоруська сторона має намір продовжувати переговори про подальші постачання.

У той же час білоруське онлайн-видання Tut.by пише, що залізничне постачання нафти з Клайпеди в напрямку Новполоцкого НПЗ коштуватиме Мінську приблизно 20 доларів за тонну, що значно дорожче, ніж транспортування палива по нафтопроводах.

Угода була укладена на тлі розбіжностей між Москвою і Мінськом з питання ціни на енергоносії, через що Росія на початку січня припинила постачання нафти в Білорусь.

Ексглаву Інтерполу засудили до 13,5 року ув’язнення за корупцію

Про це повідомляє DW.

«Суд у Китаї у вівторок ухвалив вирок колишньому главі Інтерполу Мен Хунвею – 13 років і 6 місяців тюремного ув’язнення. Його визнано винним в отриманні хабарів на загальну суму 2 мільйони доларів», – йдеться в повідомленні.

Мен Хунвей зник у вересні 2019 року під час поїздки в Китай із Франції. Згодом у Китаї повідомили, що він перебуває під слідством. Високопосадовця заарештували через підозру у хабарництві та виключили з лав Комуністичної партії Китаю.

Дружина ексглави Інтерполу отримала політичний притулок у Франції. Вона вважає справу проти свого чоловіка політично мотивованою.

У Давосі розсекретили двох російських шпигунів-«сантехніків»

У швейцарському місті Давос зірвали російську спецоперацію, ймовірно, спрямовану проти гендиректора фонду Hermitage Capital Білла Браудера.

Про це він написав у Twitter.

Швейцарське видання Tagesan­zei­ger у статті про цей інцидент пише, що поліція кантону Граубюнден затримала двох імовірних російських шпигунів у Давосі, де зараз проходить Всесвітній економічний форум.

Пізніше в одному з інтерв’ю Браудер розповів, що затриманими виявилися «два російські оперативники, які вдавали зі себе сантехніків». Коли їх розсекретили, вони показали свої дипломатичні паспорти і залишили Швейцарію.

За словами Браудера, він не знає, чому саме на нього готували замах, водночас наголосивши, що «росіяни активно зазіхають на всіх своїх ворогів у всіх країнах, у них – величезні ресурси».

Як відомо, інвестиційний фонд Hermitage Capital Management, співзасновником якого є Браудер, у період з 1995 до 2006 років був одним з найбільших (за деякими оцінками найбільшим) фондів іноземних інвестицій, що діяли на російському фондовому ринку.

З 2010 року Браудер очолює кампанію з розслідування крадіжки податку на прибуток, сплаченого фондом в російський бюджет за підсумками 2006 року, і пошуку вбивць юриста фонду Сергія Магнітського, що виявив дану крадіжку.

У липні 2013 року у Росії фінансиста заочно засудили до 9 років колонії загального режиму. За його діяльність проти Росії Браудера називають «особистим ворогом Володимира Путіна».

ООН: майже 500 млн осіб у всьому світі не працюють

Наразі понад 470 млн осіб у всьому світі є безробітними або мають не повну зайнятість.

Про це повідомляє AFP з посиланням на Міжнародну організацію праці (МОП) ООН.

За даними МОП, рівень безробіття в світі залишався порівняно стабільним протягом більшої частини минулого десятиріччя.

Загальна кількість безробітних, ймовірно, буде рости в міру того, як економіка, що уповільнюється, призводить до скорочення робочих місць, доступних для населення.

У Чехії помер голова Сенату

На 72-му році життя раптово помер спікер верхньої палати чеського парламенту Ярослав Кубера.

Як повідомила асистентка голови Сенату Чехії Сью Нгуєн, Кубері стало зле в його робочому кабінеті і після перевезення до лікарні він помер, – інформує видання ceskenoviny.cz.

Член партії християнських демократів (ODS) Кубера був відомий своїм критичним ставленням до функціонування ЄС, екологічних чи феміністичних рухів.

Кубера був багаторічним мером чеського міста Тепліце. З 2000 року він був членом Сенату країни. В 2016 році політика було призначено заступником спікера верхньої палати парламенту, а торік він став головою Сенату Чехії.

ВООЗ екстрено збереться через новий смертельний вірус із Китаю

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) проводить термінове засідання, присвячене загрозі, яку становить новий коронавірус, що вперше зафіксували у Китаї.

Про це написав генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреісус у Twitter.

«Я скликаю засідання Комітету з надзвичайних ситуацій, щоб з’ясувати, чи є (спалах – ред.) нового коронавірусу (2019-nCoV) надзвичайною ситуацією міжнародного значення і які рекомендації слід вжити для боротьби з ним», – наголосив очільник ВООЗ.

Також у ВООЗ попередили, що найближчим часом слід очікувати поширення нової пневмонії в інших країнах. Випадки зараження вірусом вже зафіксували у Таїланді, Японії та Південній Кореї.

Видання Bloomberg інформує про шістьох жертв вірусу 2019-nCoV, який з’явився в грудні минулого року в Китаї.

Кількість пацієнтів з новим коронавірусом зросла до 291 людини.

Голова урядової експертної групи Китаю Чжун Наньшань заявив про підтвердження фактів передачі нового коронавірусу від людини до людини.

В Іспанії оголосили надзвичайний стан через зміни клімату

Про це повідомляє AP.

«Новий уряд Іспанії оголосив національну надзвичайну ситуацію, пов’язану з кліматом, у вівторок, зробивши офіційний перший крок до запровадження амбітних заходів боротьби зі зміною клімату», – йдеться у повідомленні.

У декларації, затвердженій урядом, йдеться про те, що протягом 100 днів буде скеровано до парламенту запропоновані урядовцями законопрєкти щодо протидії зміні клімату. Мета декларації співпадає з цілями ЄС, включаючи скорочення чистого викиду вуглецю до нульового рівня до 2050 року.

Коаліційний уряд Іспанії хоче, щоб до 2040 р. до 95% електроенергії в країні вироблялося з відновлюваних джерел. План уряду також передбачає зменшення забруднення повітря громадським транспортом та вантажними автомобілями.

Деталі урядового плану оприлюднять, після того, коли запропоновані законопроєкти будуть надіслані до парламенту для затвердження.

З парагвайської в’язниці втекли понад 70 небезпечних злочинців

Про це повідомляє CNN із посиланням на заяву МВС Парагваю.

«Щонайменше, 75 в’язнів втекли з в’язниці у Парагваю через підземний тунель у неділю», – йдеться у повідомленні.

За словами міністра МВС Юклідес Асеведо, йдеться про «дуже небезпечних» в’язнів. Більшість із них належать до бразильської злочинної банди «PCC».

У відомстві також не виключають, що в’язні спробують перетнути кордон із Бразилією.

Нині у прикордонному місті Педро Хуан Кабальєро, де розташована в’язниця, підвищили «рівень пильності» до найвищого.

Китай вводить заборону на одноразовий пластик

Про це повідомляє Bloomberg.

«Провідний спеціаліст з економічного планування Китаю заявив, що у найближчих п’ять років країна зменшить виробництво і використання пластику, що допоможе скоротити одне з найбільших у світі джерел забруднення», – йдеться в повідомленні.

Згідно з планом, опублікованим Національною комісією з розвитку і реформ, до кінця цього року нерозкладні пластикові пакети будуть заборонені у супермаркетах і ТЦ у великих містах Китаю, а також – у службах постачання харчів.

Китай значно скоротить використання одноразового пластику в електронній торгівлі, експрес-постачаннях і їжі на винос до 2022 року, одночасно просуваючи альтернативні матеріали.

Китай також планує створити систему виробництва, розподілу, споживання, переробки та утилізації пластмасових виробів до 2025 року.

Як зазначає видання, використання пластику в Китаї зросло, оскільки онлайн-покупки і додатки для постачання їжі стали частиною повсякденного життя в країні, навіть у сільській місцевості.

У Лондоні затопило станцію метро

Через прорив водопровідної труби у вівторок у південному Лондоні закрили станцію метро «Саутуорк».

Про це повідомляє BBC.

Усім пасажирам радять скористатися станцією «Ватерлоо» замість затопленої «Саутуорк».

Інцидент стався на Блекфраєрс-роуд, яку закрили для руху. Дороги поблизу станції завалені уламками і щебенем. Після пошкодження труби діаметром 36 дюймів у багатьох житлових будинках спостерігається низький тиск води у трубах.

Як зазначається, через аварію пошкоджена територія близько 1700 квадратних метрів, постраждали близько 20 об’єктів нерухомості.

Влада КНДР відмовилась від мораторію на ядерні випробування

Північна Корея заявила, що більше не дотримуватиметься мораторію на ядерні та ракетні випробування, про який було домовлено під час самітів лідерів США та КНДР.

Про це заявив радник представництва Північної Кореї при ООН Чу Йон Чхоль на конференції з питань роззброєння в Женеві у вівторок, – повідомляє Yonhap.

«Ми не знайшли причини для подальшого одностороннього виконання зобов’язання, якого інша сторона відмовляється дотримуватися», – сказав Чу. Він також звинуватив США в накладанні «найжорстокіших та негуманних санкцій».

Чу також попередив, що якщо США й далі проводитимуть ворожу політику проти КНДР, Корейський півострів ніколи не буде денуклеаризований.

Нагадаємо, на початку року лідер Північної Кореї Кім Чен Ин заявляв про намір більше не продовжувати мораторій на випробування ядерної зброї.

У Литві відзначили День захисників свободи

Бундесвер не готовий до колективної оборони в ЄС

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers