rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Це може бути пневмонія!

Навіть якщо температура невисока, але турбують кашель та інші «застудні» симптоми, самолікуванням краще не займатися.

Знайома перехворіла пневмонією… на ногах. Коли зрозуміла, що справи кепські (кашель був настільки надривним, що, здавалося, розірве грудну клітину), сама собі призначила антибіотики і… продовжувала ходити на роботу. Після недолікованого запалення легенів у жінки розвинувся хронічний бронхіт. Їй неймовірно пощастило, адже могла піти на той світ – подібних жартів ця грізна хвороба, як правило, не вибачає (щороку навіть у ситій і заможній Європі від пневмонії помирають 120 тисяч осіб). А от чи пощастило тим, із ким ця пані контактувала, щедро ділячись своїми мікробами, – історія замовчує…

Пневмонія – гостре інфекційне захворювання, яке уражає легеневу тканину, передусім, альвеоли. У здорової людини вони наповнюються повітрям, а у хворої – слизом і рідиною, викликаючи біль та проблеми з диханням. Збудником недуги може стати як бактерія, так і вірус, які передаються від хворої людини до здорової при безпосередньому контакті (за тим же принципом, що й вірус грипу, – при кашлі, чханні і навіть розмові). Спричинити пневмонію можуть також грибки.

Пік захворюваності припадає на холодну пору року – осінь та зиму. У групі ризику – діти віком до п’яти років, в яких імунна система ще не до кінця сформована, особи віком від 60-ти років, в яких вона вже не функціонує як належить, а також люди з ослабленим імунітетом внаслідок перенесеного вірусного захворювання (приміром, грипу).

Основний симптом запалення легенів – кашель: сухий, нав’язливий, постійний. У деяких випадках на початках захворювання може й не бути сильним. Згодом, коли запальний процес поширюється, кашель стає вологим. Невеликими порціями починає виділятися слизисто-гнійне мокротиння.

Title 
 Біль у грудях і напад кашлю після вдиху – типові
ознаки запалення легенів. Тому при підозрі
на пневмонію перше, що має зробити лікар,
– скерувати на рентген-обстеження грудної
клітини. Фото з архіву «ВЗ»

Температура тіла може бути як дуже високою (підвищуватися до +39 С… +40 С), так і субфебрильною (триматися у межах +37,1С…+37,5 С). Тому, якщо турбують кашель, слабкість, з’явилися інші ознаки нездужання, а температура – невисока, це не означає, що можна самому собі поставити діагноз – застуда – та приступати до самолікування. Обов’язково зверніться до лікаря! Якщо ж температура дуже висока й її неможливо збити жарознижувальними препаратами, треба бити на сполох. Адже, з великою ймовірністю, у вас – пневмонія.

При запаленні легенів хворий скаржиться на біль у грудях. Якщо зробить глибокий вдих, біль посилиться. Біль і напад кашлю після вдиху – типові ознаки цього захворювання. Крім застудних симптомів, турбує задишка. Загальна слабкість, блідість шкіри, підвищене потовиділення, озноб, зниження апетиту – характерні ознаки інтоксикації організму (збудник захворювання у процесі життєдіяльності продукує токсини, які й отруюють організм) і початку запального процесу у легенях. Якщо подібні симптоми з’явилися у розпал застуди або через кілька днів після покращення самопочуття, це можуть бути перші симптоми пневмонії. Потрібно негайно звернутися до лікаря і пройти повне обстеження.

Особливо небезпечною є пневмонія у дітей. За даними ЮНІСЕФ та ВООЗ, від цього захворювання щороку помирають 15% дітей у світі віком до п’яти років (кожні 20 секунд – одна дитина!).

Симптоми запалення легенів у дітей дещо відрізняються від симптомів у дорослих. Температура тіла підвищується до +38С і утримується довше, ніж три дні. Жарознижувальні засоби при цьому не допомагають. Якщо дитина маленька, то температура може й не бути високою (до +37,5 С). При цьому стають помітними всі ознаки інтоксикації – відсутність апетиту, підвищена пітливість, слабкість. Дихання – поверхневе, прискорене: малюки віком до двох місяців роблять по 60 вдихів на хвилину, до одного року – по 50, а від одного року – по 40. Дитина мимоволі намагається лягти на один бік. У горлі у неї може першити, тому спочатку вона лише злегка покашлюватиме. Згодом кашель стане сухим і болісним, посилюватиметься при плачі і прийомі їжі.

Діти із запаленням легенів стають примхливими, плаксивими, млявими, погано сплять або взагалі не сплять, іноді можуть відмовлятися від їжі. Запалення легенів може супроводжуватися у них діареєю і блювотою. Немовлята можуть зригувати, відмовлятися від грудей.

Як уберегтися від цієї недуги? Медики не втомлюються нагадувати: якщо імунітет у дорослого чи дитини сильний – переборе інфекцію і хвороба не розвинеться. Будете здивовані, але близько 50% дітей віком до двох років, третина дітей дошкільного віку і 15% дорослих є носіями різних серотипів пневмококів – збудників пневмонії № 1 у світі.

То як же зміцнити імунітет?

– Збалансовано харчуйтеся (для дітей віком до шести місяців найкраща їжа – материнське молоко);

– будьте активними фізично (найкраще тренуватися на свіжому повітрі);

– часто мийте руки з милом і, загалом, дотримуйтеся правил особистої гігієни;

– регулярно прибирайте у помешканні, провітрюйте кімнати;

– не куріть (особливо, коли поряд діти);

– якщо у кухні довший час готується їжа, подбайте про надходження свіжого повітря у приміщення;

– за можливості уникайте місць великого скупчення людей;

– дітей вакцинуйте від Hib-інфекції (гемофільної палички типу Б), пневмококу, кору (у дітей, які перехворіли на цю недугу, є вищий ризик захворіти на запалення легенів і вони важче переносять цю недугу), кашлюку, а також – грипу. Від грипу зробити щеплення рекомендується також дорослим. Не довіряєте щепленням? У Фінляндії з 2010 року дітям почали масово робити щеплення від пневмококу. За 3,5 року кількість випадків госпіталізації з приводу запалення легенів, спровокованих цією бактерією, знизилася… на 77%! У сусідній Польщі щеплення від Hib-інфекції, яке є обов’язковим для всіх дітей, запровадили у 2007 році, а від пневмококів – у 2017-му.

Якщо у вас є хронічні патології (наприклад, астма, ішемічна хвороба серця чи цукровий діабет), ви – ВІЛ-інфіковані, курите, захворіли на ГРВЗ, або вам – понад 60-65 років, – мусите бути особливо пильними та за найменших підозр на пневмонію негайно звертатися по медичну допомогу! При пізніх зверненнях і неправильному лікуванні (наприклад, коли людина завчасно його припиняє) зростає ризик летальних наслідків.

Бактерійні пневмонії мають більш агресивний перебіг, ніж вірусні, але «на око» неможливо встановити, який саме патоген викликав хворобу. Якщо бактерія, то потрібно застосовувати антибіотики. Але часто самостійно їх собі призначаємо та часто перериваємо курс лікування, бо «відчули, що нам стало краще», то бактерії перестають реагувати на ці препарати…

Автор: Наталія Дружбляк

Джерело: «Високий Замок»
(https://wz.lviv.ua/article/402491-tse-mozhe-buty-pnevmoniia)

Папас: «Людям похилого віку округ допоможе сплатити податки на нерухомість»

Українські діти з’їдають цукру вдвічі більше, ніж це прописано… дорослими нормами!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers