rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ У Литві відзначили День захисників свободи

У Литві відзначили День захисників свободи

Експрезидентка Литви Даля Грибаускайте звернулася до українців і литовців під час українсько-литовського телемосту «Разом до перемоги» в ефірі «5-го каналу».

«13 січня відзначаємо дуже важливу для нас дату (річниця Вільнюського повстання – ред.). Проте, ця дата пов’язана і з Україною, оскільки в ці дні українці захищали нашу свободу разом з нами. Це була лінія фронту за нашу свободу. Сьогодні така сама лінія фронту за свободу пролягає через Україну. Нам важливо допомогти всім, хто бореться проти агресії, хто виборює свою свободу, захищаючи свою Батьківщину», – переконана експрезидент.

8-13 січня 1991 року у столиці Литви, Вільнюсі, була здійснена спроба вищого радянського керівництва СРСР воєнними методами повернути Литву, яка проголосила поновлення незалежності, до стану Литовської РСР. Кульмінацією протистояння став штурм радянськими військами та спецпризначенцями вільнюського телецентру, під час якого загинуло 15 осіб – 14 з-поміж захисників телевежі та один офіцер спецпідрозділу « Альфа».

У пам’ять про це щороку 13 січня в Литві відзначається День захисників свободи.

Вбивство словацького журналіста: колишній військовий визнав провину

Один з обвинувачених у причетності до вбивства словацького журналіста-розслідувача Яна Кучака та його дівчини Моніки Куснірової, колишній військовослужбовець Мирослав Марчек, на судовому процесі у Словаччині зізнався у вбивстві пари у лютому 2018 року.

Про це він заявив у залі суду, – повідомляє The Slovak Spectator.

Розгляд справи по суті триватиме до кінця лютого.

Марчек заявив суду, що його найняли вбити 27-річного Кучака.

У понеділок четверо підозрюваних перебували в суді в місті Пезинок, на північ від Братислави, зокрема, і двоюрідний брат Марчека Томас Сабо, який, за словами Марчека, звернувся до нього з пропозицією від іншого обвинуваченого скоїти вбивство на замовлення.

37-річний Марчек розповів суду, що початковий план полягав у тому, щоб викрасти Кучака і потім вбити його, але пізніше він був змінений. Він заявив, що шкодує про свої дії і що він вирішив зізнатися, побачивши сім’ї жертв по телевізору.

Зазначається, що під час підготовчого судового засідання 19 грудня ніхто з п’яти обвинувачених не визнавав свою провину у вбивстві журналіста та його дівчини.

Нагадаємо, журналіст-розслідувач Ян Кучак був убитий разом зі своєю дівчиною Монікою Кусніровою у власному будинку в словацькому селищі Велька Мача, під містом Трнава. Правоохоронці припускають, що вбивство сталося в період із 22 до 25 лютого 2018 року. Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що уряд готовий сплатити 1 млн євро за інформацію, яка допоможе розслідуванню.

Мотивом злочину могла бути професійна діяльність журналіста, зокрема, його розслідування діяльності італійської мафії на сході країни.

У Туреччині порахували потенційні прибутки від каналу «Стамбул»

Канал «Стамбул» приноситиме на першому етапі майже $1 млрд чистого прибутку на рік, а за 20 років цифра досягне 60 млрд, тоді як кошторис проєкту складе 15 млрд, з яких 10 піде безпосередньо на будівництво.

Про це сказав міністр транспорту та інфраструктури Туреччини Джахіт Турхан у рамках круглого столу в агенції «Анадолу».

За його словами, головна мета будівництва каналу – створення водної артерії, альтернативної Босфору. Канал «Стамбул», за його словами, матиме пропускну здатність 185 кораблів на добу, тоді як нині цей показник для Босфору складає 118-125 кораблів на добу.

Міністр також описав загальну тенденцію проходження кораблів через Босфор: за останніх 15 років кількість кораблів скоротилася на 25%, при цьому вантажоперевезення зросли на 53%. З цього приводу він також звернув увагу на безпекову складову, оскільки найбільш небезпечним є те, що через Босфор проходять кораблі з небезпечними вантажами, зокрема, з природним газом, хімічними речовинами, нафтою та вибуховими речовинами. Кількість таких небезпечних вантажів зросла на 11% та продовжує зростати.

Окрім того, за прогнозом міністра транспорту та інфраструктури Туреччини, проєкт збільшить дохід від туризму для Стамбула, стимулюватиме залучення інвестицій у регіон, а місто, що розкинеться на його берегах, стане престижним місцем мешкання.

Канал «Стамбул» – найбільш масштабний і амбітний проєкт в історії сучасної Туреччини, який має з’єднати Мармурове і Чорне моря. Штучний канал довжиною 45 км, завширшки до 400 м і завглибшки до 25 м має пройти територією районів Кючюкчекмедже, Сазлидере і Дурусу. На каналі планується збудувати 10 мостів. Чинний мер Стамбула, який перебуває в опозиції до керівної партії, не підтримує проєкт та вважає його небезпечним для міста.

Найманці ПВК «Вагнер» розпочали відхід з лінії фронту у Лівії, – ЗМІ

Командувач резервними силами лівійської армії під командуванням президентської ради Насер Аммар заявив, що багато бойовиків з-поміж найманців російської ПВК «Вагнер» почали відходити з лінії фронту у південній частині Триполі.

Про це повідомляє The Libya Observer.

Аммар зазначив, що більшість найманих бойовиків уже відійшли, однак, деякі залишаються на передовій, щоб забезпечити безпечний вихід інших.

Командувач додав, що наразі на ділянках фронту Салах аль-Дін, Ярмук, Халлатат та Абу Салім перебувають понад 500 російських найманців.

Як зазначається, виведення російських бойовиків почалося після зустрічі президента РФ Володимира Путіна та президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана.

Зазначимо, офіційно РФ не бере участь у бойових діях, що тривають у Лівії (так само, як і в Україні) впродовж кількох років. Але фактично російські військові надають масштабну допомогу одній зі сторін конфлікту, а саме – фельдмаршалу Халіфу Хафтару, який встановив надійний контроль над сходом країни. За даними ЗМІ, російський союзник у Лівії обіцяв віддати РФ «нафту, залізницю та автомобільні траси».

На Філіппінах через активність вулкана Таал евакуювали понад 30 тисяч осіб

«Вулкан поблизу столиці Філіппін 14 січня почав вивергати вулканічні рештки та попіл, спостерігаються постійні вібрації», – повідомляє АР.

Протягом восьми годин у вівторок було зафіксовано близько 50 вулканічних землетрусів. У Філіппінському інституті вулканології та сейсмології заявили, що це свідчить про зростання кількості магми.

Урядове агентство з реагування на катастрофи нарахувало понад 30, 4 тис. евакуйованих осіб у Батангасі та сусідній провінції Кавіте.

13 січня чиновники наказали закрити найближчі школи та урядові установи. У Манілі тимчасово зупинив роботу міжнародний аеропорт імені Ніно Акіноу.

Рівень небезпеки підвищений до четвертого, передостаннього. Найвищий рівень небезпеки – п’ятий – оголошують перед самим виверженням вулкана.

Як відомо, Таал – діючий вулкан на Філіппінах, популярний туристичний об’єкт. Розташований на острові Лусон, на відстані 60 км на південь від столиці Філіппін – Маніли.

Раптове виверження сталося 12 січня. Повідомлялося про попелопади та вулканічні грози. Також вулканологи попередили про небезпеку цунамі.

В Японії стався потужний землетрус

«Землетрус магнітудою 5,0 стався у східній Японії, включаючи мегаполіс Токіо вранці у вівторок», – повідомляє Kyodo News із посиланням на національне метеорологічне управління Японії.

Епіцентр підземних поштовхів розташований неподалік від Токіо – в сусідній префектурі Ібаракі. Осередок залягав на глибині близько 50 км.

Підземні поштовхи відчули також мешканці префектур Тотігі, Тіба і Фукусіма.

Інформація про потерпілих та руйнування не надходила. Загрозу цунамі не оголошували.

Ватикан обговорює ідею скасування целібату

У жовтні 2019 року на синоді католицької церкви в Бразилії було висунуто пропозицію відмовитися від практики целібату й дозволити проповідувати одруженим чоловікам.

Про це пише Громадське.

«Ідея виникла через нестачу католицьких проповідників, зокрема, в Південній Америці. Нині ця ідея обговорюється серед керівництва Ватикану – офіційна думка церкви з приводу скасування целібату має з’явитися в найближчі місяці», – йдеться у повідомленні.

Видання нагадує, що колишній Папа Римський Бенедикт XVI у своїй новій книзі «З глибини наших сердець» виступив проти перегляду практики целібату – тобто безшлюб’я духовенства.

В одному з розділів своєї книги, яка вийшла друком у понеділок, 13 січня, Бенедикт наголошує, що целібат (який став традицією в католицькій церкві лише близько тисячоліття тому) має « велике значення», оскільки дозволяє священнику зосередитися на своєму покликанні.

При цьому його наступник Папа Франциск вважає, що скасування целібату – це один зі способів забезпечити достатню кількість священників у малозаселених районах.

У Тайваню – нова лідерка

Здобувши перемогу на виборах, нова президентка Тайваню Цай Інвень пообіцяла подальше зближення зі США. Про це повідомляє AP.

«Цай прагне до тісніших відносин зі США, одночасно захищаючись від тиску з боку Китаю, адміністрація Трампа ставиться до цієї ідеї прихильно», – йдеться у повідомленні.

Президент уже зустрілася 12 січня з де-факто американським послом у Тайвані.

Китай вважає Тайвань частиною своєї території та виступає проти будь-якого офіційного контакту острова зі США, розцінюючи це як втручання у його внутрішні справи. США не мають офіційних дипломатичних відносин з Тайванем, але юридично зобов’язались гарантувати острову захист.

Після відокремлення від Китаю під час громадянської війни у 1949 році Тайвань сформував власну національну ідентичність, але не оголосив формально незалежність. Пекін претендує на суверенітет над островом, який населяють 23 мільйони людей, та погрожує застосувати силу, щоб захопити контроль у разі потреби.

З моменту переходу до демократії, починаючи з 1980-х років, провінція Тайвань дедалі частіше заявляє про свою незалежність від Китаю, хоча вона і не визнана ООН.

У своїй промові після перемоги на президентських виборах 11 січня Цай закликала Китай відновити переговори з Тайванем без попередніх умов, застерігаючи проти застосування сили з боку Пекіна.

Від лісових пожеж в Австралії загинуло понад 20 осіб

Білорусь почала закуповувати нафту з Норвегії на тлі конфлікту з РФ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers