rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

Очільник департаменту сільського господарства штату Sullivan подав у відставку

Пріцкер був «занепокоєний» тим, що John Sullivan, тогочасний сенатор штату, знав про існування цього електронного листа, проте не повідомив ні генеральному інспекторові, ні представникам влади. Відтак губернатор попросив John Sullivan подати у відставку.

У відповідь Sullivan зазначив, що не читав листа, оскільки 2012 рік був для нього дуже стресовим через передвиборчу кампанію та операцію у зв’язку з онкологічним захворюванням.

Республіканська партія Іллінойсу після відставки Sullivan оприлюднила заяву, в якій закликала Палату представників розслідувати скандал з електронним листом.

«Після сьогоднішніх новин виникають багато додаткових питань. Хто ще знав про зґвалтування в Champaign? Коли вони дізналися? Чому вони нічого не зробили? Ці питання заслуговують на відповіді», – заявив голова Tim Schneider.

Президент Сенату Іллінойсу John Cullerton, який цього тижня виходить на пенсію, заявив, що не може уявити, аби Мадіган був причетним до цього скандалу. На його думку, розслідування у Палаті представників є правильним виходом із ситуації: «Ви говорите про злочини... про зґвалтування, заробітну плату неіснуючим працівникам, тому це повинно розслідуватись людьми, які проводять кримінальне розслідування».

Суддю округу St. Clair було відсторонено від обов’язків за брехню правоохоронцям

Комісія судів штату Іллінойс усунула суддю округу St. Clair від виконання посадових обов’язків. Відповідне рішення комісія прийняла після того, коли дійшла висновку, що суддя брехав поліції під час розслідування вбивства у 2016 році. Про це повідомляє Associated Press.

Рішення комісії про усунення Ronald Duebbert набрало чинності минулої п’ятниці, – повідомляє The (Belleville) News-Democrat.

До складу комісії входять суддя Верховного суду штату Іллінойс, двоє суддів апеляційного суду та двоє суддів окружного суду.

Рада з питань судових розслідувань штату Іллінойс у 2018 році подала скаргу, коли комісія звинуватила Duebbert у тому, що він надавав неправдиві свідчення її членам та органам влади про контакти із його колишнім сусідом по кімнаті David Fields із East St. Louis. Його звинувачували у смерті Carl Z. Silas, проте згодом було виправдано.

Duebbert повідомив слідчим, що не отримував від свого сусіда по кімнаті жодної інформації про вбивство, але записи мобільних телефонів, які отримала газета, свідчать про протилежне.

Комісія заявила, що випадок з Duebbert «продемонстрував цілковиту зневагу до доброчесності та судової влади». У комісії дійшли висновку, що Duebbert порушив кодекс поведінки.

Його було обрано суддею у листопаді 2016 року. Проте, після того, коли стало відомо про його зв’язок із Fields, Duebbert, починаючи від січня 2017 року, виконував тільки адміністративні обов’язки.

У Чикаго, можливо, наступного року знизять податки на рекреаційний канабіс

Мер Чикаго Лорі Лайтфут припускає, що у місті може бути знижено податки на рекреаційну марихуану. «Податки – високі, – визнала Лайтфут під час пресконференції. – Думаю, що є багато можливостей, якщо потрібно буде повернутися назад і внести необхідні поправки. Але робити це зараз – зарано. Думаю, що нам потрібно почекати, допоки все вляжеться, а потім, через рік, підбити підсумки».

З 11 штатів, у яких було легалізовано рекреаційну марихуану, податки в Іллінойсі поступаються лише штату Вашингтон. «У Чикаго ви бачите податки на деякі продажі, які складають понад 40%, – зауважив Austin Berg з Illinois Policy Institute. – Експерти пропонують почати з дійсно низьких податків на цей продукт, щоб люди могли перейти на легальний товар».

Коли депутати штату розробляли закони про легалізацію рекреаційної марихуани, вони запровадили трирівневу структуру податків. Продукція з вмістом тетрагідроканнабінолу до 35% оподатковується 10%. Якщо вміст тетрагідроканнабінолу перевищує 35%, податок становить 25%; їстівні продукти з вмістом активної речовини канабісу оподатковуються на рівні 20%.

У Чикаго продукти з високим вмістом ТГК оподатковуються 41,25%.

«Проблема може полягати в тому, що це посилить продаж марихуани на чорному ринку в штаті», – вважає Berg.

За підрахунками штату Іллінойс, його доходи від продажу канабісу за перший рік становитимуть близько $57 млн.

«Хороша новина полягає у тому, що штат Іллінойс не покладається на значні доходи від продажу марихуани, аби збалансувати свій бюджет, фінансувати пенсії або робити щось інше», – зазначила Lawrence Msall, президент Civic Federation.

У департаменті доходів Іллінойсу заявили, що очікують на інформацію про фактичну кількість податкових надходжень до кінця наступного місяця.

Через повінь було перекрито кілька вулиць

11 січня через шторм було затоплено кілька громад у Чикаго. Тоді зимова буря принесла у північний Іллінойс дощ, мокрий сніг та повені. Через повінь було припинено рух на кількох вулицях, зокрема, в частині South Shore Drive, поблизу 67-ї вулиці. Вулиця залишилася закритою до вечора 11 січня.

Значні повені поблизу озера Мічиган тривали й у неділю, 12 січня. Хвилі на озері сягали від 14 до 18 футів. Через ймовірне затоплення було перекрито кілька пішохідних доріжок вздовж берега озера поблизу проспектів Fullerton та North.

Через сильні пориви вітру 2900 клієнтів ComEd у суботу ввечері повідомили про відключення електроенергії. Понад 1600 постраждалих клієнтів проживають у Rockford або на захід від містечка. Сотні інших постраждалих, які проживають ближче до Чикаго, також залишалися без електроенергії.

Мадіган відхилив запит про розслідування у Палаті представників скандального листа

Спікер Палати представників штату Іллінойс Майкл Мадіган відхилив запит на проведення у Палаті представників розслідування, пов’язаного зі скандальним електронним листом. Michael McClain, автор листа, захищав невідомого державного службовця і заявляв, що той «тримав рот на замку», знаючи про злочини і махінації.

Лист було надіслано у 2012 році, проте громадськості про нього стало відомо тільки минулого тижня. Лист уже встиг викликати загальний осуд у політичних колах Іллінойсу. Деякі депутати закликали розслідувати цю справу.

Прохання про розслідування, зокрема, надійшло від лідера республіканців у Палаті представників Jim Durkin. Республіканець у листі спікеру попросив, щоб комітет Палати представників було скликано для подальшого розслідування листа. Автор листа – давній друг Мадігана, колишній член Палати представників штату та потужний лобіст у Спрінгфілді.

За даними WBEZ, у 2012 році McClain надіслав електронного листа двом співробітникам тодішнього губернатора Іллінойсу Pat Quinn, у якому просив бути поблажливим до державного працівника, на котрого чекала справа про дисциплінарну відповідальність.

«Цей чоловік є позитивною людиною, дотримується законів, як я вам говорив, – йдеться у повідомленні McClain, яке, як запевняють у WBEZ, було отримане у відповідь на запит на отримання доступу до відкритих звітів. – Він тримає язик за зубами, коли йдеться про неіснуючих працівників Jones, зґвалтування у Champaign та інші речі. Він – лояльний до офісу (губернатора – ред.)».

«Визнаючи делікатний характер справи, яка стосується будь-яких потенційних жертв, будь-яке розслідування повинно проводитися відповідними слідчими органами без втручання Генеральної Асамблеї, – написав Мадіган у листі до Durkin. – Ці звинувачення – надзвичайно тривожні, тож я закликаю будь-кого, хто володіє інформацією, звернутися до відповідних органів».

Раніше Мадіган заперечував, що ознайомлений з електронним листом або з випадками, про які у ньому йдеться.

«Це – надзвичайно серйозні та тривожні звинувачення, – зауважив Мадіган. – Я не знав про інцидент, про який йдеться у листі, і про це дізнався лише сьогодні. Закликаю тих, хто має будь-яку інформацію, дати свідчення».

У 1970-х роках McClain та Мадіган разом працювали у парламенті. McClain став основним фігурантом у федеральному розслідуванні політичної корупції в штаті Іллінойс. Як повідомляється, слідчі зосередилися частково на його лобістській діяльності для компанії ComEd. McClain оголосив про відмову від лобіювання у 2016 році. Водночас, за даними WBEZ, ComEd продовжував виплачувати йому сотні тисяч доларів ще протягом наступних двох років.

Дім McClain у Quincy федерали обшукали у травні. Як повідомляла Chicago Tribune, федерали записували його телефонні розмови.

У своєму листі до Durkin Мадіган написав, що розмовляв з губернатором Дж. Р. Пріцкером. Той, за його словами, «підтвердив, що справу було передано у відповідні органи».

Того ж дня Пріцкер заявив, що говорив з Мадіганом не про одіозний електронний лист, а про те, що його офіс має сконтактуватися з офісом генерального інспектора, аби «визначити, чи передавати справу до правоохоронних органів, щоб ті з’ясували, хто насправді і до чого був причетним».

«Тема цього електронного листа – жахлива, – зазначив Пріцкер під час пресконференції. – Коли ви його читаєте, ви просто не можете не помітити багатьох ганебних речей. Насамперед – у цьому електронному листі розглядаються два злочини. Один – це зґвалтування, а інший – оплата праці неіснуючим працівникам. Тому я думаю, що всі ми хочемо знати: що ж малося на увазі? Оскільки я не думаю, що зараз зрозуміло, про які обставини йдеться у цьому електронному листі».

Як у WBEZ повідомили минулого вівторка, особа, яку McClain обговорював в електронному листі, – це держслужбовець, який після того, коли припинив працювати в офісі губернатора штату в 2018 році, був запрошений на посаду політичного консультанта у передвиборчий штаб Пріцкера за рекомендацією McClain.

«Це – консультант. Я маю на увазі, що у нас було 200 людей, які виконували оперативну роботу в рамках нашої кампанії та яких найняв наш оперативний штаб, – уточнив Пріцкер. – Я хочу знати, про яке зґвалтування йдеться? За яких саме обставин воно сталося? Чи йдеться про кругову поруку стосовно всіх цих справ? І, по-друге, про що йдеться, коли автор пише про оплату праці неіснуючим працівникам? Які правопорушення були пов’язані у зв’язку з цим? Хто за це відповідатиме?»

Пріцкер на запитання, чи він особисто спілкувався з кимось із причетних до листа осіб, відповів, що конкретно з Мадіганом не обговорював це питання.

«Наскільки мені відомо, вчора була поширена заява, в якій він запевняє, що нічого про це не знає», – запевнив Пріцкер.

Губернатор неодноразово заявляв, що його офіс не має можливостей розслідувати справу, відтак, він передав це питання на розгляд Генеральному інспекторові штату.

«Я б не знав, як розслідувати цю справу. На вашу думку, я повинен просто бігати і випадково ставити запитання?» – відповів губернатор, коли його запитали, чому він не обговорював це питання зі спікером Палати представників Іллінойсу.

США відновлюють стратегію стримання Ірану, Росії та Китаю

Чикаго за тиждень

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers