rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ 14 найкращих рецептів куті з усіх регіонів України

Кожна родина вважає, що її кутя – найсмачніша. Різдвяні свята відзначають більшість українців, незважаючи на рівень релігійності. Мало хто ігнорує спів колядників і не готує на Святвечір обов’язкову кутю, яка повинна бути щораз смачнішою.

Класичною вважається кутя із зерен пшениці, маку, меду і горіхів. Втім, її нерідко готують з перловки, рису, пшона і навіть бобальок – кульок із тіста. У різних регіонах України приготування куті відрізняється, але практично в кожній родині вважають, що їхня кутя – якщо не найправильніша, то вже точно найсмачніша.

Кутя по-київському

Склянку пшениці необхідно замочити на ніч. Вранці поставити на невеликий вогонь і варити до готовності. Додати 100 грамів маку (перетертого в ступі або кавомолці), подрібнених горіхів і промитих родзинок. Змішати і заправити теплим розтопленим медом за смаком.

При цьому, господині радять купувати мак не в магазині, а вибирати на ринку, щоб можна було спробувати його «на зуб» – чи не гірчить.

Title 

Кутя по-рівненському

Пшеницю замочують на ніч. Вранці воду зливають, залишаючи лише на два пальці над зерном. Потім пшеницю варять до готовності. До неї додають горіхи, курагу, родзинки, мак і заправляють розтопленим медом за смаком. Мак НЕ труть і не замочують.

Title 

Кутя по-полтавському

Пшеницю (або пшеничну крупу) заливають на ніч холодною водою в пропорції один до двох, а після цього варять на повільному вогні. Зварена каша заливається узваром до консистенції густого супу. Узвар повинен бути концентрованим і солодким – з яблук, груш і чорносливу. І все – жодних родзинок, маку чи інших компонентів.

Раніше на стіл ставили два горщики: один – з узваром, а інший – з незаправленою кутею, сьогодні ж два компоненти змішують одразу. Втім, є сучасніший рецепт.

Потрібно зварити пшеничну крупу і приготувати заправку: товчений мак (попередньо замочений на кілька годин), горіхи, чорнослив або курагу залити теплою водою з медом. Кутя змішується безпосередньо перед подаванням на стіл і, зазвичай, виглядає не як каша, а як суп.

Кутя по-закарпатському

Відвар із пшениці змішується з узваром, додається вода, в якій запарюється мак, мед – за смаком, мелені горіхи та мелений мак.

Title 

Кутя по-лемківському

Спершу готуються самі бобальки. Для цього розкачують прісне дріжджове тісто і вирізають з нього маленькі кульки (можна скористатися кришечкою від газованої води). Коли бобальки «підійдуть», їх потрібно покласти на змащену маслом деку і – в духовку. За словами художниці з Ужгорода Мирослави Росул, пекти бобальки треба за день до Різдва, щоб вони встигли настоятися. Саму кутю готують з бобальок, попередньо змочених водою, тертого маку, горіхів і меду.

Title 

Кутя по-луганському

Рис відварити. Мак перетерти з двома-трьома чайними ложками цукру. Змішати охолоджений рис із маком, родзинками, горіхами та медом. Прикрашають таку кутю цукатами.

В Одеській області кутю готують за таким же рецептом, але в неї нерідко додають халву.

Кутя по-донецькому

Відварити склянку рису. Зварити компот з вишень або ж взяти вишні, консервовані у власному соку (іноді компот замінюють узваром). Готовий рис змішують з ягодами з компоту, додають горіхи, заправляють вишневим соком або узваром. Головне, не перестаратися: кутя не повинна «плавати».

Title 

Кутя по-черкаському

Зварити перловку. Мак розтерти з додаванням цукру. Окремо потовкти горіхи. Родзинки облити окропом. Перед подаванням на стіл змішуються всі компоненти, крім маку. Мак же розводять з медом теплою кип’яченою водою. Цією заправкою заливають кашу вже в тарілках, безпосередньо перед подаванням на стіл. Причому, в черкаській куті заправки повинно бути багато. Іноді в неї додають трохи сушених ягід (здебільшого, ягоди чорниці), щоб підкислити смак.

Кутя по-житомирському

Пшеницю або перловку заливають на пів години холодною водою. Після цього відціджують, заливають окропом і варять до готовності на повільному вогні. У готову кашу додають розтертий мак, запарені на пів години родзинки, дрібно мелені горіхи та курагу. Заливається кутя виноградним соком, додається ложка меду й ложка солодкого червоного вина.

Title 

Кутя з шоколадом і халвою

Сподобається всім ласунам! Щоб приготувати таку незвичайну кутю, нам потрібно: 200 г пшениці, 50 г родзинок, 50 г волоських горіхів, 20 г маку, узвар, мед, 50 г халви і стільки ж чорного шоколаду. Готуємо пшеницю: добре промиваємо, заливаємо гарячою водою, варимо в каструлі на повільному вогні до м’якості. Коли всі складові підготували, до холодної пшениці додаємо мак, горіхи, родзинки, мед. Можна долити трохи узвару, щоб утворилася консистенція, яка вам подобається. Халву та шоколад порізати невеликими шматочками й акуратно змішати з кутею.

Кутя зі сухофруктами та малиною

Інгредієнти: 2 склянки пшениці або рису, пів склянки або третина (за смаком) меду, сушені яблука чи груші, родзинки і (або) сушена малина (чверть склянки). Приготування: помити й перебрати пшеницю, закип’ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин; додати сіль, яблука і малину; через 5-7 хвилин – родзинки; все варити ще хвилини дві. В смачну масу додати мед і залишити на 1-2 години.

Title 

Кутя в глиняних горщиках

Інгредієнти: 2 склянки пшениці, 1 склянка маку, цукор, мед за смаком, 2 ст. л. вишневого варення без кісточок, 1/2 склянки волоських горіхів, ½ склянки кишмишу або родзинок. Замочену з вечора очищену і перебрану пшеницю добре промити, покласти в глиняні горщики, залити гарячою водою так, щоб вода перевищувала рівень зерна на два пальці, і поставити в гарячу духовку. Після закипання води вогонь зменшити до мінімуму і тримати 2-3 години, поки пшениця не стане м’якою. Запарити мак окропом і залишити на 1-2 години, потім злити воду, розтерти мак, додати цукор, мед, вишневе варення, подрібнені горіхи, кишмиш або родзинки. Дістати з духовки горщики з пшеницею, додати в них солодку масу і поставити в духовку ще на пів години.

Title 

Рецепт приготування куті в мультиварці

Пшеницю промиваємо, висипаємо в чашу мультиварки і заливаємо водою (на 1 частину пшениці – 5 частин води), солимо, ставимо в мультиварку на режим тушкування на 2,5 години. Якщо у вас пшениця пропарена, то ставимо на режим «каша» на 30-40 хвилин. Мак і родзинки заливаємо окропом, мак накриваємо, щоб краще запарився. Горіхи подрібнюємо ножем або в ступці. Коли мак запариться (як мінімум, через годину. Але можна і коли пшениця буде майже готова), зливаємо з нього воду, додаємо чайну ложку цукру, перетираємо його в ступці до появи макового молока. З родзинок теж зливаємо воду. У мед додаємо трохи окропу, щоб він став рідкішим. Коли каша буде готова, додаємо до неї мед, родзинки, горіхи та мак. Ретельно перемішуємо. Кутя готова.

Кутя з ячменю та заморожених ягід

Інгредієнти: пів склянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниця, полуниця), пів склянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок із компоту (можна зацукровані або у власному соку) або інших ягід з улюбленого варення.

У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливайте. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше, ніж годину. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки й варіть на слабкому вогні ще пів години. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.

Смачної куті та веселих свят!

Джерело: «Погляд»
(https://pogliad.ua/news/life/cook/14-naykraschih-receptiv-kuti-z-usih-regioniv-ukrayini-348842)

 

10 продуктів холодної пори року: що з ними робити – пояснює шеф-кухар

Три хвилини для дитини. Як максимально ефективно використати час на спілкування, якого бракує?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers