rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ «Реабілітація» зеленої омели: у давнину її вважали символом Різдва

До початку масового використання ялинок саме омела вважалася головною новорічною рослиною.

Омела була тією чудодійною травою, за допомогою якої кельтські жерці друїди, що жили на території теперішньої Англії, захищали людей та їхні житла від нечистої сили і злих духів. Мабуть, саме тому зелені гілки омели з білими ягодами почали використовувати як традиційну різдвяну прикрасу. На новорічно-різдвяних ярмарках багатьох країн Європи такі гілки й тепер – обов’язковий атрибут. Ними, як оберегами домашнього вогнища, європейці прикрашають свої домівки.

В Україні поширений лише один вид омели

Зараз, коли дерева стоять без листя, омелу на них видно особливо. Це – зелені густі кущі в кронах дерев. Омела – рослина, що квітне, але не має коренів і повністю залежить від дерева-господаря, на якому росте.

«З нього вона отримує воду, мінеральні та поживні речовини, – розповідає біологиня Марія Савчук. – Омелу можна побачити на багатьох деревах – тополях, кленах, березах, акаціях, вербах, соснах, на деяких плодових деревах». До слова, в грудні гілки, ягоди і листя омели збирають не лише для прикрашання будинків, а й для використання в фармакологічній промисловості.

Існує велика кількість видів омели, переважна частина яких паразитує в Африці. Якась частина з них вибралася й на європейський континент і поширена, головним чином, на вологих і теплих територіях. В Україні оселилася лише омела біла. Наші предки називали її «баб’ячим прокльоном», «відьомським зіллям» і пов’язували з нею, як й інші народи, багато прикмет і забобонів.

Рослина посідала почесне місце й у давній магії. За народними повір’ями, омела здатна примирити ворогів, вилікувати від будь-яких хвороб, допомогти знайти скарб, відлякати злих духів і навіть здійснити будь-яке бажання.

Title 

У давнину омелу вважали божественною

У давнину люди вважали: в омелі є божественний дух і цілюща сила, тому ставилися до неї з глибокою пошаною. І не лише друїди вважали вічнозелену омелу священною рослиною. З часів античності вона була символом життя і захисним талісманом. Ось і в «Енеїді» Вергілія йдеться про те, що завдяки золотій гілці омели, яку приніс у жертву Прозерпіні, Еней зміг проникнути у підземний світ і побачитися зі своїм батьком.

Омела з’являється на дереві після того, коли у нього потрапить блискавка — розповідається в європейській міфології. Щоб вона не втратила свою чудодійну силу, її потрібно було збити стрілою так, аби вона не торкнулася землі. А друїди взагалі зрізали її золотим серпом чи золотим ножем у спеціально вирахуваний астрономічний час. Вони були переконані, що для того, щоб людина вилікувалася, їй достатньо лише доторкнутися до омели. Із соку омели, що росте на дубі й заготована на Різдво, отримували еліксир, який творить дива.

Завдяки різдвяному пошануванню омели особливу силу мав і поцілунок під її гілкою. Вважалося, що він приносить вічну любов і приводить закоханих до щасливого шлюбу.

З першими англійськими переселенцями цей звичай проник і в Америку, а омела стала одним із символів штату Оклахома.

Омелу використовують як лікарську рослину

Листя й ягоди омели здавна вважали засобами від усіх хвороб і отрут. Пізніше її застосовували як кровоспинні, в’яжучі ліки, під час лікування нервових захворювань, головного болю, всіх видів пухлин. Про це писали у своїх медичних трактатах визначні науковці й лікарі Плиній, Гіппократ і Парацельс. Лікарі ХІХ сторіччя призначали її при запамороченні, апоплексії, істерії.

Сучасна медицина також застосовує екстракт молодих листків і ягід омели у складі деяких препаратів, зважаючи на те, що омела містить низку кислот, смолисті речовини, жирні олії, каротин, холін, алкалоїди, віскотоксин та 22 мікроелементи.

Третина дерев в Україні уражені омелою, що призводить до їх загибелі

Особливо люблять омелу птахи – омелюхи і дрозди-омелюхи. Переносниками насіння омели вважають й інших птахів – сойок, сорок, ворон. Найпоширенішими є дві версії розмноження омели з допомогою птахів. Перша – стиглі ягоди проходять через шлуночки птахів, згодом разом з послідом залишаються на гілках дерев і там проростають, щоб жити за рахунок соків дерев-донорів. Друга – насінини омели приклеюються до лапок і дзьобів птахів, які й розносять їх навколишніми деревами. Підключившись до системи життєзабезпечення дерев і отримуючи від них усе необхідне для розвитку, невдячна омела поступово вбиває свого господаря, руйнуючи його гілки і позбавляючи корисних речовин.

Не піддатися чарам паразитичної рослини вдається мало якому виду міських дерев. Рідко паразити поселяються на дубах, липі, гіркокаштані, що вчені пояснюють особливою міцністю їхньої деревини, або на деревах, на яких птахам сідати незручно, як-от пірамідальна тополя.

Ситуацію з білою омелою в Україні науковці вважають катастрофічною. Вони наводять цифри: якщо в західноєвропейських містах рівень ураження омелою не перевищує 7 відсотків від загальної кількості дерев, то в Україні – 30 відсотків. Тобто, майже на третині українських дерев паразитує рослина, яка, зрештою, призводить до їхньої загибелі. Обламування гілок дерев, їх хімічна обробка цього не зупиняє.

У багатьох європейських містах існують спеціальні державні програми боротьби з омелою.

З публікацій відомо, що така програма існувала й в Україні, але з часом її фінансування скорочувалося і, зрештою, майже припинилося. У великих містах головними методами боротьби з омелою є обрізання гілок, уражених рослиною-паразитом, та омолоджувальне обрізання дерев (топінг). Просто зрізати кущі омели фахівці вважають даремною справою, за деякий час вони з’являються там знову. Найпершим завданням у боротьбі з омелою, на думку вчених, є запровадження сучасної системи моніторингу, що дасть можливість виявляти і знищувати рослину на ранніх стадіях, а також насадження дерев з міцною деревиною.

Одним із кроків у цьому напрямі є перемога українських дослідників, чий проєкт Druid Drone, присвячений впровадженню комплексної регуляції численності омели в Україні, посів друге місце в конкурсі наукових стартапів Science Battle-2019 від компанії Carlsberg і отримав кошти на проведення таких досліджень. Учені планують вивчати омели і рятувати дерева за допомогою особливого дрона.

Нехай краще гілки омели прикрашають оселі, а не дерева...

 

Фото Юлії Красиленко та
Ігоря Козицького

Автор: Людмила Ступчук

Джерело: «День» (https://day.kyiv.ua/uk/article/naprykinci-dnya/reabilitaciya-zelenoyi-omely)

Вони зовсім не змінились

12 конкурентів Facebook: хто здатен замінити найбільшу соцмережу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers