rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Від лісових пожеж в Австралії загинуло понад 20 осіб

Від лісових пожеж в Австралії загинуло понад 20 осіб

В Австралії тривають лісові пожежі, кількість загиблих унаслідок стихійного лиха 5 січня зросла до 24 людей. Про це інформує BBC.

Глава уряду Австралії Скотт Моррісон наказав залучити на допомогу в гасінні пожеж 3000 резервістів збройних сил.

У Канберрі якість повітря наразі вважається найгіршою у світі, а мешканцям міста наказано не виходити з власних осель. Австралійська авіакомпанія Qantas скасувала рейси до міста та з нього протягом неділі.

Благодійному фонду за 48 годин збору коштів на гасіння пожеж у штаті Новий Південний Уельс вдалося зібрати понад 20 мільйонів доларів США.

Нагадаємо, в австралійських штатах Південна Австралія та Новий Південний Уельс вирують більше, ніж сотня лісових пожеж. Унаслідок стихії десятки людей зникли безвісти. Ймовірно, деякі види тварин зникли назавжди.

Влада австралійського штату Новий Південний Уельс 2 січня оголосила на тиждень надзвичайний стан у зв’язку з лісовими пожежами.

Від повеней і зсувів в Джакарті загинули 60 осіб

Про це повідомляє АР.

«У результаті зсувів і повеней, спричинених потужними зливами, в столиці Індонезії та її околицях загинуло не менш, ніж 60 людей», – йдеться в повідомленні.

Це – найсильніша повінь у цьому районі з 2007 року, тоді в результаті стихійного лиха за 10 днів загинуло 80 осіб.

Парламент Лівії проголосував проти турецької військової допомоги

Про це заявив речник парламенту Лівії, – інформує DW.

«Лівійські парламентарії визнали недійсними укладені урядом національної єдності Лівії угоди з Туреччиною про морський кордон та військове співробітництво», – зазначив речник.

Обидві угоди керівник визнаного ООН уряду національної єдності Фаїз Сарадж підписав наприкінці листопада 2019 року разом із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Угода про військове співробітництво передбачала можливість відрядження турецьких військових для підтримки військ уряду національної єдності в боротьбі проти сил командувача самопроголошеної «Лівійської національної армії» (ЛНА) Халіфи Хафтара, якого підтримує парламент Лівії.

Крім того, парламентарії висловилися за розрив відносин з Туреччиною. Союзний до Хафтара парламент також вирішив розпочати розслідування щодо Фаїза Сараджа, звинувативши його у «державній зраді».

Нагадаємо, у Лівії панує двовладдя. На заході країни, у столиці Триполі, перебуває сформований за підтримки ООН уряд національної єдності. Крім ООН, його активно підтримують Італія, Катар та Туреччина.

Натомість, на сході, у місті Тобрук, розташований парламент. Влада у цій частині країни функціонує незалежно від Триполі та спирається на ЛНА на чолі з Халіфою Хафтаром. Він отримує військову підтримку з боку Єгипту, Саудівської Аравії, Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) та Франції. Експерти кажуть і про підтримку Хафтара Москвою.

У Північній Македонії затвердили тимчасовий уряд

Про це повідомляє АР.

«Парламент Північної Македонії у п’ятницю затвердив новий тимчасовий уряд на чолі з колишнім міністром внутрішніх справ», – йдеться в повідомленні.

Відповідно до угоди, укладеної великими політичними партіями країни, тимчасовий уряд очолить Олівер Спасовський, який працював в адміністрації Заєва міністром внутрішніх справ.

Зоран Заєв, який раніше заявив, що йде з посади прем’єр-міністра, оголосив про дострокові вибори, наголосивши на своєму «розчаруванні й обуренні» у зв’язку з нездатністю Європейського Союзу розпочати переговори про членство з Північною Македонією й Албанією минулого року.

Як відомо, Північна Македонія під сильним тиском ЄС погодилася підписати історичну угоду з Грецією щодо перейменування країни, після чого північно-македонський уряд сподівався продовжити переговори про вступ до блоку ЄС. Але Франція, Данія та Нідерланди рішуче виступили проти переговорів про членство, закликаючи переглянути процедури ЄС щодо зарахування нових членів.

Британська опозиція пропонує Brexit «поставити на паузу» тривалістю два роки

Про це повідомляє Sky News.

«Лейбористи намагаються відтермінувати вихід з ЄС на два роки, щоб запобігти неврегульованому Brexit, незважаючи на нищівну поразку партії на парламентських виборах минулого місяця», – йдеться у повідомлені.

Пропозиція від лейбористів, яка, мабуть, приречена на провал, оскільки прем’єр-міністр Борис Джонсон та його Консервативна партія мають більшість у парламенті, передбачає продовження перехідного періоду Brexit до 2023 року, якщо до червня 2020 року не буде досягнуто угоди щодо виходу Британії з ЄС.

Окрім обіцянки залишити ЄС до 31 січня, Джонсон виключив можливість будь-якого продовження перехідного періоду.

Як повідомлялося, вихід Британії з ЄС відтерміновували вже кілька разів, щоб країна могла погодити угоду з Брюсселем та уникнути «жорсткого» Brexit. Останньою датою закінчення терміну виходу Великої Британії з ЄС наразі є 31 січня 2020 року.

У Мексиці стався потужний землетрус

Землетрус магнітудою 5,8 стався на території мексиканського штату Оахака.

Про це повідомляє геологічна служба США.

«Зафіксовано землетрус магнітудою 5,8 у Оахака, Мексика, 5 січня о 04:40», – йдеться у повідомленні.

Епіцентр стихійного лиха був на глибині 97,2 км.

У Танзанії чотирьох людей вбили через підозру в чаклунстві

Щонайменше, чотири людини з однієї родини були вбиті у Танзанії за підозрою у чаклунстві.

Про це повідомляє Xinhua з посиланням на місцеву владу.

Зазначається, що інцидент стався у регіоні Кігома, що на заході країни. Група розгніваних селян увірвалася до помешкань односельчан, яких вони запідозрили у чаклунстві, та вчинила криваву розправу. Після цього нападники знищили домівки та всі пожитки жертв.

За інформацією місцевої влади, серед загиблих була й одна вагітна жінка.

Зауважимо, що криваві розправи над, нібито, чаклунами трапляються у Танзанії регулярно. Країна посідає одне з останніх місць у світі за рівнем ВВП та має дуже нерівномірний регіональний розвиток.

В Італії автомобіль в’їхав у групу туристів:

шестеро загиблих

Інцидент стався 5 січня рано-вранці в Лутаго, розташованому поблизу кордону з Австрією, в комуні Валле-Ауріна, на півночі Італії.

Про це повідомляє DW.

Як повідомили в поліції, всі жертви – громадяни ФРН.

Машина в’їхала в групу зі 17 осіб. Шестеро загинули, одинадцять отримали поранення і потрапили до лікарень регіону Південний Тіроль і австрійського міста Інсбрук. Водій машини в ДТП вижив.

Причини події встановлюються, хоча поліція схиляється до версії нещасного випадку. За попередніми даними, в крові водія авто було перевищено норму алкоголю.

В Австрії запровадять загальнореспубліканський квиток на весь транспорт та знизять податки

Новий уряд Австрії має намір ввести уніфікований загальнореспубліканський квиток на громадський транспорт, який коштуватиме 1 євро на день на поїздки федеральною землею та 3 євро за день – на поїздки всією територією країни.

Відповідне положення міститься в коаліційному урядовому пакті на 2020-2024 роки між «Австрійською народною партією» та партією «Зелені», – повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«1-2-3 Австрійський квиток» для досягнення кліматичних змін – сприятлива для клімату альтернатива моторизованому приватному транспорту, зручна і проста у доступі», – йдеться у пунктів «Екологічна та доступна мобільність для всіх у місті та селі».

Так званий «1-2-3 Австрійський квиток» («1-2-3-Оsterreich-Ticket») передбачає введення загальноавстрійського річного проїзного на громадський транспорт. За ціною в 1 євро на день можна буде користуватися громадським транспортом на території однієї федеральної землі, за 2 євро/день – на території однієї та сусідньої федеральних земель, за 3 євро/день – їздити громадським транспортом по всій федеральній республіці. Для учнів та студентів будуть знижки.

Також планується запровадити єдину центральну систему бронювання та купівлі квитків для громадського транспорту Австрії.

Заплановано і підвищення на 5% інвестицій в інфраструктуру «Австрійської федеральної залізниці» (ÖBB), які за планом 2018-2023 років щорічно коливаються в межах 1,8-2,2 млрд євро.

Зазначимо, правоцентристська Австрійська народна партія (ОVP) на чолі зі Себастьяном Курцем та лівоцентристська партія «Зелені» на чолі з Вернером Коглером 2 січня завершили переговори щодо формування урядової коаліції за результатами дострокових виборів до Національної ради (нижня палата парламенту) 29 вересня 2019 р.

Згідно з результатами коаліційних переговорів, ОVP, яка на виборах до Національної ради отримала 37,46% голосів виборців (71 мандат у 183-місній Нацраді), буде представлена в коаліційному федеральному уряді 11 особами – федеральним канцлером Курцем та 10 міністрами. «Зелені», які на парламентських виборах набрали 13,9% (26 мандатів), отримали право визначити 4 членів уряду (включаючи віцеканцлера Вернера Коглера). Крім того, обидві партії номінують в уряд по одному державному секретарю.

До слова, новий коаліційний уряд Австрії має намір зменшити податкове навантаження, зокрема, ставки прибуткового податку будуть знижені з нинішніх 25, 35 та 42 до 20, 30 і 40 відсотків. Також новий уряд має намір скасувати податок на ігристі вина (так званий «податок на шампанське»). Хоча його скасування практично ніяк не вплине на бюджет, адже минулого року з його допомогою було зібрано лише 23 млн євро.

Загалом же, у 2022 році передбачена загальна «екологізація» податкової системи, чим займатиметься окрема робоча група, очолювана представниками міністерства навколишнього середовища та транспорту і мінфіну. Також буде проведено експертизу чинного законодавства через призму впливу на клімат.

Приведення до присяги нових членів уряду Австрії очікується 7 січня.

Трюдо вважає, що вільна торгівля з Китаєм не на часі

У Литві відзначили День захисників свободи

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers