rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ Дніпро знову може стати космічною столицею

На провідному ракетно-космічному підприємстві України планують збирати ракети для Firefly Aerospase.

На державному ВО «Південний машинобудівний завод» планують збирати ракети для українсько-американської компанії Firefly Aerospase, власником якої є бізнесмен Максим Поляков. Зараз у межах цього стартапу закінчується виготовлення трьох ракет, а вже 2020 року планують побудувати ще шість. За словами М. Полякова, в перспективі завод у Техасі збиратиме вісім ракет на рік, плюс завод, що будується, в Майямі та потужності Дніпровського «Південмашу» дозволять збирати, загалом, 24 ракети на рік. Зараз потреба в запусках значно перевищує можливості, – стверджує Поляков, – і потрібно сплатити всю вартість, чекати два роки, щоб «запуститися».

Завдяки високому попиту Firefly Aerospace вже продав шість запусків Ізраїлю, продає запуски Франції, Швеції, США. Йдеться про комерційні запуски легких ракет-носіїв Firefly Alpha, які призначені для запуску малих супутників і здатні виводити до 1 тонни на низьку навколоземну орбіту та 500 кг – на високу. Вартість запуску складе приблизно 15 млн доларів. Перший запуск повинен відбутися на початку 2020 року. Бізнесмен каже, що Firefly запропонує найнижчу ціну на світовому ринку.

Для України це означає можливість не лише зберегти, але й розвивати далі ракетно-космічну галузь. Важливу роль зіграє укладений восени 2019 року контракт між Firefly Aerospace та «Південмашем» на 15 млн дол. на виробництво ста камер згорання, 500 агрегатів автоматики і 40 турбонасосів. Також на «Південмаші» Firefly відкрив дизайн-бюро, в якому працюють 160 фахівців, де виробляють частину продукції для майбутніх ракет Firefly з метою відпрацювання технологічного процесу та випробувань.

Проект Firefly є комерційним, але там є дуже великий ідеологічний компонент, наголошує Поляков в інтерв’ю «Європейській правді». «Він полягає в прагненні запобігти руйнації дніпровського ракетно-космічного кластера, основу якого складає «Південмаш». Раніше там працювали 20 тисяч осіб, зараз – 12 тисяч. Ще п’ять років – і «українського» космосу не буде», – вважає Поляков. «Наша мета – завантажити «Південмаш» технічними документами, щоб за ними підприємство виробляло для нас двигуни», – зауважує бізнесмен.

Перспективи приватно-державного партнерства, що відкриваються, в ракетобудуванні й освоєнні космосу поцінував радник прем’єр-міністра України Юрій Голик. «Виявляється, що для того, щоб «Південмаш» завантажили замовленнями, його не варто було захищати від приватних компаній, забороняючи їм навіть вимовляти вголос слово «космос», а просто скасувати всі заборони», – написав він у соцмережі «Фейсбук». «Чомусь довгі роки вважалося, – продовжує він, – що космос – це виключно державні сакральні знання. Закон про приватний космос цю штучно створену проблему вирішив. За що величезна вдячність Верховній Раді та всім, завдяки кому ухвалення цього закону стало можливим. Напевно, це дивно для чиновників, але приватний бізнес швидший, рухливіший і вже давно взяв на себе частину функцій, раніше властивих державі. Наприклад, FireFly активно підтримує вузи та студентів, даючи їм те, чого держава через низку обставин дати не може. Дуже круто, що «дрімучий совок» відійшов у минуле». На його думку, саме зараз у Дніпра є всі шанси стати сучасною космічною столицею України.

Автор: Вадим Рижков, Дніпро

Джерело: «День» (https://day.kyiv.ua/uk/article/den-ukrayiny/dnipro-znovu-mozhe-staty-kosmichnoyu-stolyceyu)

Біг, фігура та здоров’я

Apple таємно розробляє власну технологію супутникового зв’язку

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers