rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Трюдо вважає, що вільна торгівля з Китаєм не на часі

Трюдо вважає, що вільна торгівля з Китаєм не на часі

Канада наразі не вбачає можливостей для укладення угоди про вільну торгівлю з Китаєм.

Про це в інтерв’ю CBC News заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

«Думаю, нині ми перебуваємо досить далеко від цього (угоди про вільну торгівлю із Китаєм – ред.). Мені здається, Канада може допомогти Китаю зрозуміти та діяти, можливо, більш позитивно, відповідно до заснованого на правилах міжнародного порядку», – сказав Трюдо.

Однак, він наголосив, що Китаю належить ухвалювати власні рішення.

«Поки не знайдеться змоги досягти спільної точки зору, не думаю, що ми дійсно можемо розглядати ліберальнішу торгівлю з Китаєм», – зазначив прем’єр-міністр.

За словами Трюдо, відносини між Китаєм та Канадою є складними та багатосторонніми, однак їх суттєво ускладнило затримання у Піднебесній канадців.

«Очевидно, відносини з Китаєм є складними та багатогранними, як і завжди, але нині центральне місце у них посідає факт несправедливого затримання китайцями двох канадців», – підсумував він.

Як повідомлялося, після затримання минулого року в Канаді фінансового директора Huawei Менг Ванжу, Китай арештував двох канадців: підприємця Майкла Спейвора та колишнього дипломата Майкла Ковріга. Канада вважає їх затримання політично мотивованим і вимагає негайного звільнення своїх громадян. Підтримку Оттаві вже висловили багато країн, серед яких США, Велика Британія, країни ЄС та інші.

Убивство Хашоггі: Саудівська Аравія засудила п’ятьох обвинувачених до смертної кари

Про це йдеться у заяві Генпрокурора країни, яке опублікувало МЗС Саудівської Аравії у Twitter.

«Кримінальний суд в Ер-Ріярді засудив 5 осіб до смертної кари за пряму участь у вбивстві жертви (журналіста Джамаля Хашоггі минулого року – ред.)», – йдеться у заяві.

Ще трьох обвинувачених було ув’язнено на 24 роки за їхню роль у приховуванні злочину.

Зазначається, що суд також визнав непричетними до злочину ще трьох осіб та відпустив їх на волю.

Загалом, у справі проходило 11 людей.

Як повідомлялося, саудівський журналіст, оглядач Washington Post Джамаль Хашоггі зник у консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі 2 жовтня 2018 року. Офіційний Ер-Ріяд визнав, що того вбито, тільки після 20 жовтня. 1 листопада турецькі ЗМІ повідомили, що тіло Хашоггі було знищене в кислоті, проте, офіційного підтвердження цієї інформації немає.

У листопаді під час обшуку в резиденції генерального консула Саудівської Аравії у Стамбулі були виявлені сліди плавикової кислоти та інших хімікатів. Туреччина передала пов’язані з убивством Хашоггі аудіозаписи Саудівській Аравії, США, Канаді, Німеччині, Франції та Великій Британії.

Подальше розслідування спеціального доповідача ООН з питань позасудових, прискорених та свавільних страт Агнес Каламард поклало відповідальність за сплановане вбивство на офіційних посадових осіб Саудівської Аравії.

Серія сутичок у в’язницях Гондурасу – понад 30 загиблих

Про це повідомляє BBC.

«Щонайменше, 16 в’язнів загинули в результаті бандитських сутичок у гондураській в’язниці менш, ніж за два дні після смертельної сутички в іншій в’язниці», – йдеться у повідомленні.

За даними правоохоронців, ще двоє в’язнів отримали поранення.

Нові сутички сталися у в’язниці в місті Тегусігальпа. Причини заворушень наразі невідомі.

Раніше внаслідок бандитських сутичок у в’язниці в місті Тела загинули, щонайменше, 18 осіб, ще 16 отримали травми.

Уряд Гондурасу вже оголосив надзвичайний стан у пенітенціарній системі країни.

Посол Мексики в Аргентині, якого звинуватили у крадіжці біографії Казанови, звільнився

Посол Мексики в Аргентині Оскар Рікардо Валеро подав у відставку через звинувачення в крадіжці книги з магазину в Буенос-Айресі.

Про це повідомляє NDTV.

Як зазначається, МЗС Мексики прийняло відставку дипломата у неділю.

«Рікардо Валеро – чудова людина. Він проходить неврологічне лікування, і я бажаю йому швидкого одужання», – написав міністр закордонних справ Марсело Ебрард у Twitter.

Раніше 76-річного посла Мексики в Аргентині відкликали на батьківщину після повідомлення про те, що він намагався викрасти біографію Казанови за 10 доларів з книгарні «Атенео» в Буенос-Айресі.

Тоді Ебрард попросив комітет з етики проаналізувати звинувачення проти 76-річного мексиканського дипломата, і якщо відеозапис про нібито крадіжку виявиться правдивим, Валеро негайно звільнять.

Інцидент стався наприкінці жовтня.

У Греції підпалили авто турецького дипломата

Про це повідомляє Ekathimerini з посиланням на місцеві ЗМІ.

«Транспортний засіб, який, ймовірно, належить турецькому дипломату, був підпалений у Салоніках у понеділок вранці», – йдеться у повідомленні.

За даними ЗМІ, автомобіль стояв припаркований у районі Анон Полі, коли невідомі особи облили задні колеса автомобіля запальною сумішшю.

Пожежники, які незадовго прибули до місця інциденту, змогли загасити полум’я, яке вже змогло частково зруйнувати задню частину авто.

Нині поліція почала розслідування, аби встановити всі обставини інциденту.

У Туреччині спустили на воду нову субмарину

Військовий флот Туреччини поповнила субмарина Piri Reis, яка була спущена на воду на верфі у Гельджуку на північному заході країни.

Це одна зі шести субмарин, які будуть побудовані в Туреччині до 2027 року, – повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Із 2022-го кожен рік ми будемо вводити в експлуатацію по одному підводному човну. У 2027 році всі шість наших підводних човнів будуть на службі в наших військово-морських силах», – заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який взяв участь у церемонії спуску субмарини на воду.

Екіпаж підводного човна Piri Reis налічує 40 осіб. Його довжина – 68,35 м, зовнішній діаметр – 6,3 м, водозаміщення – 1850 тонн.

Після церемонії спуску на воду першого човна було урочисто закладено будівництво п’ятого підводного човна для ВМС Туреччини.

Зараз другий підводний човен – Hızır Reis – будується та проходить технічне забезпечення. Також уже триває будівництво третього та четвертого підводних човнів.

Як повідомлялося, будівництво в Туреччині нових підводних човнів відбувається за національною програмою, яка передбачає побудову 6 субмарин на верфі в Гельджуку. Церемонія урочистого «першого зварювання» корпусу субмарини, яка нині спущена на воду, відбувалася 8 жовтня 2015 року.

Як зазначається на сайті ВМС Туреччини, крім субмарини Piri Reis, яка належить до нової генерації, у корабельному складі є 12 підводних човнів (по чотири класу Ay, Preveze та Gur).

Берлін хотів запобігти санкціям проти РФ, даючи неправдиву інформацію, – Bild

Перед підписанням президентом США Дональдом Трампом закону, який передбачає введення санкцій проти компаній, які беруть участь у спорудженні російських газопроводів, офіційний Берлін намагався запобігти цьому кроку, надаючи не зовсім правдиву інформацію.

Про це пише аналітик впливового німецького видання Bild Юліан Рьопке.

«Щоб зупинити санкції проти російського проєкту газопроводу уряд Німеччини в останній момент, очевидно, вигадав угоду між Україною та Росією, якої не існувало!» – пише автор, посилаючись на службовий лист Міністерства закордонних справ ФРН до представників уряду США.

В цьому листі стверджується, що Україна та Росія домовились про транзит газу з 1 січня. Це, за аргументацією уряду, робить непотрібними санкції проти проєкту Nord Stream 2. Інтрига в тому, що на момент написання цього листа переговори все ще тривали.

В листі, надісланому начальником управління МЗС за кілька годин до підписання Трампом оборонного бюджету, в якому прописані санкції, повідомляється, що «угода про майбутній транзит газу була підписана годину тому, а результати будуть офіційно представлені завтра о 14:00».

Тристоронні переговори між Україною, Росією та ЄК щодо продовження транзиту російського газу через територію України тривали у Берліні 19 грудня. При цьому в німецькій столиці сторони досягли лише принципової домовленості, переговори були продовжені наступного дня в Мінську та завершилися вони підписанням протоколу, а саму угоду планується укласти до кінця року.

Рьопке також пише, що німецька сторона неодноразово заявляла за останні кілька днів, що санкції США проти газопроводу створюють перешкоди на шляху до підписання транзитної угоди. Насправді ж, кажуть інсайдери, все якраз навпаки: санкції поставили Україну в значно кращу позицію у перемовинах з «Газпром», і без них Росія ніколи не погодилася б виконати рішення Стокгольмського арбітражу.

Наголосимо, після введення санкцій у дію, будівництво спірного проєкту було призупинено в суботу вранці – швейцарська компанія Allseas, яка прокладає труби, припинила роботу до нових розпоряджень.

Тим часом посол США в Берліні Річард Гренелл відхилив критику федерального уряду щодо санкцій США проти будівництва газопроводу Nord Stream-2.

«Ми давно чули від наших європейських партнерів, що США повинні підтримувати їх у їхніх зусиллях. Тому санкції – це дуже проєвропейське рішення», – сказав дипломат Bild am Sonntag.

Гренелл зауважив, що 15 європейських країн, Європейська Комісія та Європейський Парламент висловлювали занепокоєння щодо проєкту. І зараз, коли рішення щодо санкцій прийняте, багато європейських дипломатів подякували американському уряду за вжиття обмежувальних заходів.

У Казахстані на неузгоджених мітингах затримали десятки людей

Від лісових пожеж в Австралії загинуло понад 20 осіб

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers