rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Із циклу «Громада Нью-Йорка». CУА в Нью-Йорку: передріздвяні підсумки, налаштованість на новаторство та ефективність

Нещодавно, а саме – 14 грудня, побувала на чудовому заході «Засвічення ялинки» в домівці Нью-Йоркської округи Союзу Українок Америки. (№ 203, Друга Авеню, Мангеттен). Організація цієї імпрези, як завжди останнім часом, на висоті: ритм, новаторство, нові обличчя, поєднання приємного з корисним, пізнавальним у заходах. Думаю, союзянкам Чикаго цікаво дізнатися, що діється у колег «сусіднього» Нью-Йорка.

Екскурс у 2019-й

Дещо з діяльності окремих відділів як передмова до репортажу про «Засвічення ялинки».

Управа, як керівний орган «влади» об’єднаних в округ семи відділів СУА в Нью-Йорку, була суттєво оновлена при обранні в лютому 2019 р. нових людей. З 19 її членів є 11 нових членкинь, зокрема, молодь. Це і випускниця Нью-Йоркського університету Оксана Гап’юк, і Марія Венгер – активістка ООЧУС у Брукліні, яка стала зацікавленою та здібною імпрезовою референткою (ведучою масових заходів). Головою управи обрана Лідія Слиж. З’явилось налаштування на активізацію діяльності, пошуки нових форм і цікавої тематики.

 Title

Для початку подбали про матеріальну базу. Придбали піаніно, а за кошти всіх семи відділів до спілки купили техніку: комп’ютер, проєктор, екран.

У березні 21-й відділ з великим ентузіазмом та креативністю взяв активну участь у Міжнародному конкурсі-2019 «Шевченко єднає народи», запропонувавши для показу аж два проєкти на шевченківську тематику і завоювавши дві премії.

Одна з класичних турбот союзянок – благодійна допомога Україні: дітям-сиротам, нужденним жінкам, пораненим воїнам АТО. Кошти для цього заробляють самі. З цією метою, для прикладу, вже п’ять відділів (минулого року учасником був один відділ) взяли участь в Українському фестивалі, який проводила церква святого Юра в Мангеттені. Попрацювали на славу: пекли, куховарили, готували сувеніри, продавали... Наторгували добрі кошти, які були використані, насамперед, для проєкту «Допомога незрячим в Україні». Цим прєктом почала дієво опікуватися активна членкиня Управи Марія Бурмака (125-й відділ).

Саме цей 21-й відділ відправив в Україну 33 посилки соціальної допомоги на суму $4520 та забезпечив 5 стипендіатів в Україні (минулого року стипендію отримував лише один студент). Це – четверо дітей та важко поранений у голову воїн Олександр Горбачевський (м. Скадовськ). Союзянки допомагають Сашкові матеріально і морально повернутися з того світу і почати життя спочатку. З уміння вимовляти слова. Хочеться дати тут обіцянку написати окремо про стражденного 21-річного Сашка та його рятувальника – дідуся Юрія Дудіна.

Title Title Title 
 125-й відділ СУА колядує в Різдвяні дні.
Січень 2019 р.
 Управа Нью-Йоркської округи СУА.
Голова – Лідія Слиж. 14 грудня 2019 р.

 113-й відділ СУА – активний спонсор
багатьох виставок Українського музею
в Нью-Йорку. Постійно

Тридцятий відділ з Йонкерса протягом року допомагав втілювати в життя проєкт «Місто добра» в м. Чернівці. Це – притулок на кшталт Будинку сімейного типу для жінок з дітьми, котрі з різних причин позбавлені домашнього вогнища.

У червні 2019-го округа стала співспонсором видання фотоальбому, присвяченого 90-річчю української художниці – дисидентки Алли Горської (Київ. Видавництво «Кліо»).

У серпні знову все той же 21-й відділ запросив усіх колег на святкування 27-ї річниці з Дня незалежності України зі змістовною літературно-музичною програмою.

В жовтні ентузіасти округи провели креативний за своєю сутністю і формою День союзянки, присвячений 90-річчю з дня народження Алли Горської. Про успіх цього заходу ми писали в № 46 нашого часопису: https://www.chasipodii.net/article/23769.

У листопаді в НТШ Америки відбулася презентація книги Ольги Франко (невістки Івана Франка) «1-ша українська загально-практична кухня» з коментарями Маріанни Душар, стипендіатки програми Фулбрайта в Нью-Йорку.

Title  Title Title
 Союзянки Нью-Йорка – учасниці міжнародного
флешмобу на підтримку фільму
Олександра Денисенка «Тарас. Повернення».
Біля Української греко-католицької церкви
святого Юра за адресою: Taras Shevchenko
Place Manhаttаn, New-York. 21 вересня 2019 р.
 Вітання з Різдвяними святами від Лідії Слиж Тріо вокалісток у складі Надії Семчук,
Надії Хоменко, Лариси Крилової
та Андрія Легкого (акомпаніатор та керівник)
готові до виконання Різдвяного репертуару

Нині 64-й відділ готує вечір, присвячений 150-річчю Олени Киселівської – видатної діячки українського жіночого руху в Україні (однієї з основоположниць Союзу українок на початку ХХ сторіччя, редакторки журналу «Жіноча доля», сенаторки до польського Сейму від Галичини, а в Америці – першої голови СФУЖО).

Title Title 
 64-й відділ СУА: «Пропонуємо кулінарію власного
виробу». Зліва-направо: Дара Синєока,
Марія Стефак, Ірена Григорович, Лідія Слиж,
Марта Береза, Леся Тополя. Український фестиваль
церкви святого Юра. Травень, 2019 р
.
 Марія Венгер – членкиня Управи
та ведуча свята – демонструє дідуха наживо

Управа округу активно підтримала боротьбу громадськості України та закордоння, зокрема, і нашого часопису «Час і Події», за вихід у широкий прокат художнього фільму українського режисера Олександра Денисенка «Тарас. Повернення» (про Тараса Шевченка). В результаті наших спільних клопотань показ фільму за участю режисера планується в Українському інституті Америки 16 лютого 2020 р., о 3-й год. З цією ж метою союзянки взяли участь у флешмобі «Підтримуємо українське кіно, підтримуємо фільм Олександра Денисенка «Тарас. Повернення».

Title Title 
 21-й відділ СУА з літа 2019 р. серед інших волонтерів опікується
важкопораненим (2018) матросом 136-ї бригади морської піхоти
Олександром Горбачевським. Львівський військовий госпіталь

А ще талановиті та охочі готуються до проведення Коляди як вдячного, творчого, веселого дійства – джерела поповнення окружної каси. Серед союзянок багато співочих, талановитих, що підтвердимо далі в цьому репортажі.

Як засвічували Різдвяну ялинку-2019 союзянки Нью-Йорка

Це – остання цьогорічна імпреза, яка відбулася цікаво, весело, з гумором, але й пізнавально, що не менш цінно.

Title  Title
 Ялинка з дідухами в оселі союзянок за адресою – 203 Друга Авеню,
Мангеттен – готова до засвічення...

Вітаючи гостей з майбутнім Різдвом, голова округи СУА пані Лідія Слиж нагадала про ще дохристиянську українську традицію – виготовляти до Різдвяних свят дідухи як символ достатку й успіху в родині. Робили їх із колосків пашні, зокрема, пшениці, і поміщали на покуті, під іконами. Стараннями членкині 64 відділу СУА Лариси Зєлик тепер маємо аж два справжні дідухи з колосків пшениці і вівса.

І коли засвітили ялинку та її зірку (засвічували Домініка та Дем’ян – дітки членкині управи Марії Венгер, вона ж – ведуча свята), членкиня управи Надія Бурмака долучилася до дійства і зробила презентацію дідухів: слайд за слайдом на екрані – історія їх виникнення, значення, розмаїття впродовж віків, виставково-музейні варіанти, коли вони стали предметом мистецтва. Краса! Зачарована і корисна розповідь!

Title Title 

 Тріо 21-го відділу (Надія Семчук, Надія Хоменко, Лариса Круглова)
професійно виконують колядки та щедрівки


Але це – не все. Членкиня управи, активна діячка українського діаспорного жіноцтва, відома естетка Наталка Соневицька, ще й як архіваріус, витягла з глибин післявоєнного діаспорного літературного доробку гумореску «Щоб традиції не завмерли» Анатоля Курдидика – відомого тоді редактора, автора репортажів, фейлетоніста, поета в часи діяльності в Північній Америці таких велетнів пера, як Іван Кедрин, Едвард Козак, Іван Керницький. Гумореска в стилі нашого Павла Глазового. Сюжет: українець, опинившись у Нью-Йорку, в імміграції, вирішив зробити своїй жінці Горпині, яка стала називатися по-американському – Гоппі, на наш Святвечір сюрприз: знайти дідуха, як то було в дитинстві в Україні. Спершу спробував шукати матеріал для дідуха на престижній 5-й Авеню, де завжди можна знайти все, що хочеш. Але на питання про солому почув за спиною тихе «крейзі»... Довелося поїхати в американське село, де й дістав мішок соломи. Безмежно радіючи, розкидав її у вичищених до блиску апартаментах, що мало слугувати імітацією дідуха. Коли Гоппі побачила цю наругу над її працею, то здійняла такий лемент, що сусіди викликали пожежників (думали, що чоловік хату хоче підпалити). І, як тут водиться, вже тоді й донині, одночасно приїхали поліція, пожежники, лікар... І повели нашого героя... у відділок: ).

Title Title  Title
 Марія Бурмака – членкиня Управи – презентує
історію та мистецтво виготовлення дідухів
 На пам’ять про свято: Леся Шебець, Надія Семчук,
Лідія Корсун, Лідія Слиж, Надія Хоменко,
Лариса Крилова
 Марія Стефак – членкиня Управи
розповідає про зустріч з матір’ю
народного героя України Марка Паславського

І ще – не все. Приємним сюрпризом вразила мистецька частина: колядки та щедрівки професійного тріо з відомого тут і в Києві 21-го відділу СУА імені Ліни Костенко (голова – Леся Шебець). Того самого, який заявив про себе «на весь голос» перемогами в Міжнародному конкурсі-2019 «Шевченко єднає народи» та низкою креативних святкових зустрічей у себе, в Брукліні. Отож, новостворене тріо у складі Надії Семчук, Надії Хоменко, Лариси Крилової під керівництвом акомпаніатора та композитора Андрія Легкого потішили художньою витонченістю виконання та вишуканими концертними вишиванками. Зі прийдешнім святом Миколая дівчата привітали всіх колядкою «Ой, хто, хто Миколая любить», а з Різдвом – щедрівками «Роди, Боже, жито» (народна), «Небо ясні зорі вкрили» (аранжування А. Легкого) і світлою, душевною колядкою авторства Йосипа Кишакевича у сольному виконанні Лариси Круглової «Спи, Ісусе, спи». Отож, недарма Наталка Соневицька у своєму другому слові – авторській віршованій гуморесці (за мотивами ЕКО) побажала: «Щоби 21-й відділ // Театрально процвітав // І за кілька років // Оскара дістав».

А до спільної коляди «Бог предвічний» приєдналася ще бандуристка Ольга Кіт зі своєю унікальною бандурою.

Title Title 

Ідея не тільки приємного, а й і корисного проглядалася впродовж усього святкового вечора. Ось членкиня управи Марія Стефак поділилася зовсім недавнім епізодом, який її сильно вразив: на концерті до неї підсіла незнайома жінка. Вона сама згодом почала розмову... З’ясувалося, що це – мати відомого тепер усьому світові народного Героя України Марка Паславського (позивний «Франко»), який загинув у серпні 2014 р. під Іловайськом і похований на Аскольдовій могилі в Києві. Мати, яка нині мешкає у доньки в Нью-Йорку, розповіла пані Марії багато родинних печалей та новин. «Ніщо не забуто, ніхто не забутий»... Всі стоячи помолились за душі загиблих у цій безкінечній війні...

 Title

Окрім згаданих на цьому святковому обіді наших традицій (засвічення ялинки, різдвяні дідухи, колядки-щедрівки), вразила традиція української толоки. Наголошую на цьому визначенні. Бо легко сказати: пригостити пів сотні людей за рахунок і силами відділів (їх сім у Нью-Йорку). Приготувати, накрити, посадити, прибрати... Толока – це коли не поодинці, а всі разом – групою, громадою (толокою) – навколо однієї справи: йдеться про матеріальний внесок і працю особисту, помножену на ентузіазм, азарт, жертовність, альтруїзм.

Потяг тягне двигун. Таким двигуном є голова Управи СУА Нью-Йорка – енергійна та скрізь суща Лідія Слиж. Мабуть, ця її кипуча діяльність із помітними наслідками надихнули пані Соневицьку на такі стрічки у своїх побажаннях: «Щоби на Конвенції // Наша Ліда – голова // До управи Головної // Ще на щабель підросла»... Що ж, це цілком можливо, маючи дієву команду, в складі якої, до прикладу, редакторка журналу «Наше життя» (орган СУА) – інтелектуалка Леся Тополя, молода перспективна креативна членкиня управи Марія Венгер (ведуча останніх імпрез), професійна господарча референтка Богдана Даньків, надзвичайно активні члени управи: Богдана Курчак, Надія Бурмака, Майя Войнарович, Ольга Кузьмин та інші.

Title 
 Один зі союзянських лицарів Святослав Левицький
завжди готовий допомогти дружині Лідії Слиж
у громадських справах

Ще одне цікаве спостереження за діяльністю цієї команди. Фемінізм тут не став по-модному радикальним. Традиційна природна жіночність не відхиляє допомоги від осіб сильної статі. Союзянки дозволяють своїм половинкам розділяти завзяття та енергію для громадських справ. Так, пан Святослав Левицький створив для дружини Лідії Слиж можливості майже повністю займатися справами улюбленого СУА, Олександр Мацука допомагає в усіх союзянських справах дружині Лесі Тополі. Пан Любомир Зєлик з гордістю розповідає, що його дружина Лариса Зєлик встигає скрізь – і в Пласті, і в Українському музеї, і в СУА... Чоловік Марії Венгер толерує багатогранну громадську діяльність дружини. Приклади можна продовжити. Так тримати, шановні лицарі!

Учасники свята були надзвичайно вдячними винахідливим організаторам і отримали навзаєм прості та милі побажання пані Наталки Соневицької: «Оце вам віншую: // Будьте здоровенькі // Колядуйте і святкуйте // Будьте веселенькі!»

P.S. Не можу приховати ще одної важливої деталі, яка, як на мене, крім серйозної підготовки цієї імпрези, сприяла підвищенню градуса святкового настрою всіх присутніх – господарів та гостей. Цього дня, 14 грудня, в Нью-Йорку – відзначали день Санта-Клауса. Відбувся парад, який називається Santacon. Кожна вулиця Мангеттена, всі потяги метро, кафе і бари були заповнені людьми у незмінних червоних костюмах різдвяних Санта-Клаусів. А в їхньому товаристві – Міссіс Клаус, ельфи, сніговики та інші персонажі різдвяних казок та легенд. Це – своєрідний карнавал, головним чином, для молоді, який створює атмосферу свята. Захід цей неполітичний, некомерційний, благодійний. Міський оргкомітет лише дає оголошення, коли і на якій вулиці збиратися і якими вулицями прямувати... Потім можна цілий день прогулюватися, зайти в бар; у багатьох барах впродовж цього дня після обіду безкоштовно пригощають костюмованих персонажів... пивом.

І ось, повертаючись до домівки СУА, всі запрошені на «Засвічення ялинки» вже були «інфіковані» атмосферою свята, молодіжним азартом буття, фантазій. Карнавальне свято вулиці частково вихлюпнулося у нашу залу.

Дивіться тут фото зі свята Санта-Клауса в Нью-Йорку після наших, союзянських. Правда, вражаюче?

Всім читачам нашого часопису, його редакції – Меrry Christmas! Happy New Year!

Фото з архіву Управи СУА та учасників свята.
Фотошоп Марії Венгер

Як українці світовий арт-ринок в Маямі завойовували

Ukraine – WOW. І це ми з вами робимо її такою!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers