rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спорт \ Фехтування

Фехтування

Харлан виграла етап Кубка світу в США

У американському Солт-Лейк-Сіті завершився особистий турнір у рамках другого етапу Кубка світу з фехтування на шаблях серед жінок сезону-2019/2020. На найвищу сходинку п’єдесталу пошани з посеред 184 учасниць переможною ходою зійшла перший номер рейтингу Міжнародної федерації фехтування (FIE), чинна володарка почесного трофею та золота медалістка чемпіонатів Європи і світу 2019 року, 29-річна українська шаблістка Ольга Харлан. Цікаво, що переконливо вигравши усі свої шість боїв, Ольга у п’яти з них перемагала з рахунком 15:9 і лише в одному пропустила десять ударів. Додамо, що для українки це третя звитяга в Солт-Лейк-Сіті з 2012 року.

Згідно з Регламентом FIE, Ольга Харлан, як і ще 15 шаблісток, що в поточному світовому рейтингу входять до ТОП-16, була звільнена від участі в кваліфікаційному етапі і розпочала свої виступи у Солт-Лейк-Сіті одразу з туру прямого вибування – зі стадії 1/32 фіналу. У першому бою Харлан з перевагою у шість ударів здолала опір американки Елізабет Тартаковскі – 15:9. Аналогічно на користь шаблістки з Миколаєва завершилася й її друга дуель проти італійки Люції Лукаріні. А от наступною суперницею підопічної заслуженого тренера України Юрія Марченка була найтитулованіша шаблістка світу в історії фехтування – 34-річна Маріель Загуніс зі США, єдина на планеті дворазова олімпійська чемпіонка в особистій першості (Афіни-2004 та Пекін-2008) та п’ятиразова чемпіонка світу. Початок бою був рівним, але поступово Харлан почала схиляти шальки терезів на свій бік і в підсумку, як і в їхній «бронзовій» дуелі на Олімпіаді-2012 в Лондоні, перемогу здобула українка. Різниця лише в тому, що цього разу рахунок був 15:9, а сім років тому – 15:10.

Саме з таким рахунком – 15:10 – Харлан на звітному етапі Кубка світу в Солт-Лейк-Сіті у чвертьфіналі взяла гору над німкенею Анною Лімбах. А далі вона «повернулася» до звичного вже для себе на американській землі рахунку 15:9. Спочатку саме таким був підсумок бою на користь українки у півфіналі з 23-річною француженкою Манон Брюне. Тим самим Ольга взяла у Манон реванш за мінімальну поразку (14:15) у листопаді цього року на першому етапі Кубка світу в Орлеані (Франція), де вони також зустрілися у півфіналі, а Брюне, в підсумку, здобула «золото». Принагідно, повертаючись у минуле, пригадаємо, що Харлан виграла у француженки і бій за бронзову нагороду на Олімпіаді-2016 у Ріо-де-Жанейро. Цікаво, що у Бразилії Харлан виграла у француженки, як і чотири роки до того у Загуніс, про що ми вже говорили вище, з рахунком – 15:10.

А на завершення звітного етапу Кубка світу в США українка в «золотій» дуелі впевнено взяла гору над 27-річною китаянкою Цянь Цзяжуй. І знову підсумкова перевага миколаївки вимірювалася шістьма ударами – 15:9.

Зазначимо, що вигравши фінал, Харлан не лише здобула свій черговий трофей, а й помстилася шаблістці з Піднебесної за те, що Цянь Цзяжуй стала кривдницею її подруги по збірній України Аліни Комащук, обігравши останню у чвертьфіналі з перевагою у чотири удари – 15:11.

Втім, незважаючи на поразку від Цянь Цзяжуй, виступ Аліни у Солт-Лейк-Сіті (шосте місце) однозначно слід оцінювати як достатньо вдалий. В активі 26-річної уродженки Нетішина (Хмельницька область) в турі прямого вибування три звитяги у боях проти Фатми Зехри Косе з Туреччини (15:13), американки Анни-Елізабет Стон (15:10) та росіянки Софії Позднякової (15:12).

Нагадаємо, що на початку листопада жіноча збірна України з фехтування на шаблях у складі Ольги Харлан, Аліни Комащук, Олени Вороніної та Юлії Бакастової завоювала командну «бронзу» на першому етапі Кубка світу нового сезоу-2019/2020 в Орлеані (Франція), а Ольга Харлан там же виграла бронзову медаль в індивідуальному турнірі.

А два тижні тому, у перший календарний день зими поточного року, в Лозанні (Швейцарія) пройшов щорічний конгрес Міжнародної федерації фехтування (FIE), під час якого відбулося нагородження переможців Кубка світу за підсумками сезону-2018/2019. Відзнаку найкращої шаблістки планети отримала українка Ольга Харлан, яка посіла перше місце у міжнародному рейтингу FIE.

Фехтування. Кубок світу-2019/2020.

Жінки. Шабля. Другий етап

Солт-Лейк-Сіті (США), 13-14 грудня

Особиста першість (184 учасниці)

Чвертьфінал

Сео Чжийон (Південна Корея) – Сара Нутша (Франція) – 15:14

Цянь Цзяжуй (Китай) – Аліна Комащук (Україна) – 15:11

Манон Брюне (Франція) – Місакі Емура (Японія) – 15:10.

Ольга Харлан (Україна) – Анна Лімбах (Німеччина) – 15:10

Півфінал

Цянь Цзяжуй (Китай) – Сео Чжийон (Південна Корея) – 15:14

Ольга Харлан (Україна) – Манон Брюне (Франція) –15:9

Фінал

Ольга Харлан (Україна) – Цянь Цзяжуй (Китай) – 15:9

Підсумкова класифікація

Ольга Харлан (Україна)

Цянь Цзяжуй (Китай)

Манон Брюне (Франція)

Сео Чжийон (Південна Корея)

Місакі Емура (Японія)

Аліна Комащук (Україна)

Анна Лімбах (Німеччина)

Сара Нутша (Франція)

…37. Олена Вороніна (Україна)

…47. Олена Кравацька (Україна)

…142. Ольга Жовнір (Україна)

…147. Юлія Бакастова (Україна)

Теніс

Ястремська визнана найкращою тенісисткою 2019 року в Україні

Федерація тенісу України підбила підсумки тенісного сезону 2019 року.

Переможці щорічних номінацій були оголошені у святковій атмосфері під час традиційного передноворічного Гала-вечора. Про це повідомляє Федерація тенісу України у Facebook.

Найкращими цього року були визнані Даяна Ястремська – у номінації «Гравець року» і Дарина Снігур – у номінації «Юніор року».

Нагадаємо, в сезоні, що завершився, друга «ракетка» України Даяна Ястремська виграла 2 титули WTA і досягла 22-го місця світової класифікації.

17-річна українська тенісистка Дарина Снігур встановила особистий рекорд у світовій класифікації. Вихід у фінал на турнірі ITF із призовим фондом 100 тисяч доларів у Дубаї дозволив їй поліпшити своє становище в оновленому 16 грудня рейтингу WTA аж на 91 позицію і посісти 237 місце.

Футбол

«Дніпро-1» програв «Олександрії» в останньому матчі року УПЛ

Остання гра року в Прем’єр-лізі закінчилася скандалом – три пенальті і два вилучення впродовж фінальних 15 хвилин

Футболісти «Дніпра-1» 15 грудня з рахунком 1:2 поступилися «Олександрії» у домашньому завершальному поєдинку 18-го туру чемпіонату України з футболу серед команд Прем’єр-ліги сезону-2019/2020. Авторами голів в останньому в 2019 році поєдинку національної першості стали півзахисник «Дніпра-1» Станіслав Куліш, який реалізував пенальті на 90-й хвилині зустрічі, та хавбек «Олександрії» Максим Третяков (79, 90+3) – обидва результативні удари також з 11-метрової позначки. При цьому «Дніпро-1» догравав матч у меншості: на 79-й хвилині за другу жовту картку поле залишив Максим Лопирьонок, на 90-й – пряму червону картку отримав Олександр Назаренко, – повідомляє ua-football.com.

Чи варто вимагати від команд хорошої гри в останньому матчі року? Питання, загалом, риторичне, адже відповідь на нього зрозуміла і так. Футболісти вже не мотивовані на боротьбу, а думки їх у відпустці, в якій вони проведуть найближчі два місяці. Зустріч «Олександрії» і «Дніпра-1» тільки підтвердила подібну думку.

Володимир Шаран провів ротацію складу, після гри з «Гентом» багато гравців отримали право на відпочинок. Не було на воротах Паньківа, якого спробував замінити Білик. Також із перших хвилин вийшли Третьяков і Довгий. У «Дніпра-1» була лише одна несподіванка – в заявці не знайшлося місця для Супряги. Як стало відомо пізніше, у нього невелике ушкодження.

Перша половина пройшла у рівній боротьбі з мінімальною кількістю моментів. Судіть самі, на двох команди лише тричі вдарили в штангу воріт, зате сфолили одразу 18 разів (12:6 на користь гостей матчу). Варто відзначити Юрчука, як найбільш яскравого футболіста. Голкіпер «Дніпра-1» двічі впевнено зіграв на стрічці і врятував господарів від пропущеного м’яча. Особливо хорошим вийшов сейв після пострілу Третьякова (форвард «Олександрії» намагався закинути за «комір» голкіперу).

На початку другого тайму гра не сильно змінилася – м’яч, здебільшого, перебував у центрі поля, понуро перекочуючись від гравця до гравця. Дещо активніше виглядали підопічні Михайленка, кілька разів їм навіть вдалося потривожити Білика. Найбільше старався Назаренко, який мав всі шанси відкрити рахунок, виходячи 1 на 1 з голкіпером. Однак, резервний страж воріт «Олександрії» зіграв не гірше від основного Паньківа, перевівши удар на кутовий. А ось у наступному епізоді він був безсилий – після невдалого перехоплення Мірошниченка гостей врятувала штанга.

В останні десять хвилин почався «театр одного актора», й ім’я йому Микола Балакін. Спочатку він розгледів дуже спірну гру рукою у виконанні Лопирьонка. Захисник як міг сперечався з арбітром, але він був непохитним – друга жовта і пенальті на користь гостей. Третьяков підійшов до м’яча і холоднокровно виконав вирок. Однак, дуже швидко суддя «виправився», призначивши цього разу 11-метровий у ворота гостей. Що примітно – знову за гру рукою (цього разу питань не виникло). У відповідальний момент пробивати пішов Куліш – 1:1.

Мало? Далі – більше. Минають лічені секунди, і «Дніпро-1» залишається удев’ятьох. Назаренко постелився в дуже небезпечному підкаті і побачив перед собою «червоне світло». «Олександрія» тут же побігла в атаку, і що ви думаєте? Ще одне призначене пенальті – Гуйє збив Ковальця на краю карного майданчика. Знову Третьяков із м’ячем, і знову бездоганний удар – 1:2 і практично одразу фінальний свисток.

Питань даний матч залишив дуже багато, але віддамо Балакіна на суд експертів. Можна лише сказати, що до 80-ї хвилини була абсолютно рівна гра, яка повинна була закінчитися з рахунком 0:0. Але футбол ніколи не буває передбачуваний. «Олександрія» вдало завершує календарний рік і наздоганяє в таблиці «Десну». Підопічні Михайленка, як і раніше, дев’яті, але шанси застрибнути в першу шістку в них залишаються.

Футбол. Чоловіки. Чемпіонат України-2019/2020.

Прем’єр-ліга. Перший етап. Матч 18-го туру

СК «Дніпро-1» – ФК «Олександрія» – 1:2 (0:0)

Голи: Третьяков (80, пенальті, 90+2 пенальті) – Куліш (90, пенальті).

СК «Дніпро-1»: Юрчук – Лопирьонок, Гуйє, Логінов, Шаповал – Кравченко, Вакулко – Чічіков (Кобахідзе, 74), Когут (Назаренко, 46), Булеца – Куліш.

«Олександрія»: Білик – Стецьков (Безбородько, 46), Дубра, Бабогло, Мірошниченко – Ковалець, Гречишкін, Запорожан (Задерака, 64) – Лучкевич, Довгий (Банада, 75), Третьяков.

Попередження: Кравченко (14), Вакулко (27), Когут (35), Лопирьонок (71, 79), Гуйє (86) – Запорожан (20), Стецьков (30), Мірошниченко (61)

Вилучення: Лопирьонок (79), Назаренко (90+1).

Результати решти матчів 18-го туру:

ФК «Львів» – «Колос» (Ковалівка) – 3:2

голи: Ренан (13), Микита Татарков (32, з пенальті), Альваро (73) – Вадим Парамонов (29), Володимир Лисенко (90+4).

«Зоря» (Луганськ) – «Шахтар» (Донецьк) – 1:2

голи: Богдан Леднєв (61) – Жуніор Мораес (54), Марлос (83, з пенальті).

«Олімпік» (Донецьк) – «Маріуполь» – 1:2

голи: Шахаб Захедітабар (49), В’ячеслав Чурко (53, з пенальті), Ілля Путря (89).

«Ворскла» (Полтава) – «Карпати» (Львів) – 2:1

голи: Луїзау (30), Денис Васін (42, з пенальті) – Александру Бойчук (39).

«Десна» (Чернігів) – «Динамо» (Київ) – 0:1

гол: Віктор Циганков (25).

Поточне турнірне становище після 18-го туру:

«Шахтар» – 50 очок, «Динамо» – 36, «Зоря» – 34, «Десна» – 33, ФК «Олександрія» – 31, ФК «Маріуполь» – 22, «Колос» – 20, СК «Дніпро-1» – 19, «Олімпік» – 18, ФК «Львів» – 15, «Ворскла» – 14, «Карпати» – 11.

Безус увійшов до символічної збірної 6 туру Ліги Європи УЄФА

«Какая разница» у футболі: чим небезпечне панування російської в українському спорті № 1

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers