rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Автосвіт \ Від підготовки креслень – до випуску машин

У Вінниці виготовили першу партію сучасних авіазаправників для Нацгвардії.

«45-й експериментальний механічний завод», який розташований у Вінниці, почав виробляти авіазаправники. Замовником аеродромного заправника палива стала Національна гвардія України. «Машина може використовуватися як для військової авіатехніки, так і у цивільній авіації, зокрема, заправник може стати цікавим для вінницького аеропорту», – зауважив під час візиту на підприємство міський голова Вінниці Сергій Моргунов. Підприємство готове поставити свою розробку на серійне виробництво, бо має і необхідні виробничі потужності, і колектив спеціалістів, які пройшли стажування за кордоном.

«Завод узяв досить високу планку. В Україні це перший потужний проєкт за роки незалежності. Колектив сам не сподівався, що впорається із завданням такої складності. А тепер – сміливо може збільшувати замовлення і поставити виробництво на конвеєр, – зауважив Сергій Моргунов. – Зараз на заводі реанімують автомобілі, які повертаються із зони ООС, виготовляють танкові ремонтні майстерні, розробляють нові типи техніки для армії. Приємно, коли вінницькі підприємства отримують нове дихання. Виклики, звичайно, є. 45-й завод потребує модернізації та інвестицій у розвиток. І це питання має вирішуватися комплексно, адже підприємство державне».

45-й завод спеціалізується на ремонті автопаливозаправників, автоцистерн та причепів-цистерн (свого часу виробляв і автомобілі для перевезення пально-мастильних матеріалів) для Збройних сил України. Певний період підприємство було на межі виживання. Лише з початком війни держава згадала про 45-й завод. А перше солідне замовлення на виробництво військової техніки надійшло два роки тому, – каже директор підприємства Микола Чумак.

«28 років тому чимало підприємств Вінниці працювали на оборонку. Уціліло лише одне – наше, – наголошує Микола Чумак. – Сьогодні ми представляємо першу солідну партію військової техніки, яку замовила Нацгвардія. Досі підприємство не мало таких замовлень і, відверто, не займалося виробництвом паливозаправників для літаків. Для того, щоб реалізувати цей задум – від підготовки креслень до безпосереднього випуску машин – минуло, щонайменше, два роки. Ми доклали максимум зусиль, наші спеціалісти були відряджені на стажування до Німеччини, де вивчали технічні завдання. Найскладніше довелося конструкторам, які практично з нуля працювали над розробкою. Й їхня заслуга в тому, що ми сьогодні поставили на озброєння такі машини».

Загалом, цей рік для 45-го заводу був досить продуктивним. Виробничий обсяг підприємства зріз у рази: якщо торік він становив 41 млн грн., то на кінець цього року завод вийде майже на 250 млн грн. Відповідно, підвищився і розмір заробітної плати у працівників. Минулого року середня зарплата на підприємстві була 8 тис. грн., зараз – понад 10 тис. грн. Наразі на заводі працюють 325 осіб.

Автор: Олеся Шуткевич, Вінниця

Джерело: «День» (https://day.kyiv.ua/uk/article/den-ukrayiny/vid-pidgotovky-kreslen-do-vypusku-mashyn)

У Штатах оприлюднили «військовий» Lamborghini

Творець McLaren F1 показав новий суперкар з венти-лятором

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers