rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ У Казахстані на неузгоджених мітингах затримали десятки людей

У Казахстані на неузгоджених мітингах затримали десятки людей

На мітингах 16 грудня, в День незалежності країни, правоохоронці затримали десятки учасників неузгоджених акцій, присвячених виступам молоді в Алмати у 1986 році та жертвам заворушень у Жанаозені 2011 року.

Про це повідомляє DW.

За цими даними, у столиці Нур-Султані заарештовано близько 50-60 людей, а в Алмати – не менше, ніж 40.

Як зазначається, у столиці акція пам’яті розпочалася на проспекті Республіки. У ній узяли участь близько сотні людей. Поліція почала затримувати мітингувальників, коли вони вирушили ходою проспектом.

В Алмати на акцію зібралося більше, ніж сотня людей. Вони також вирушили містом маршем, під час якого і розпочалося затримання.

Як відомо, у грудні 1986 року на площі Республіки в Алмати тисячі молодих людей виступили проти призначення першим секретарем ЦК КП Казахстану Геннадія Колбіна замість відправленого на пенсію Дінмухамеда Кунаєва. Під час протестів, які тривали три дні, загинули кілька людей, сотні учасників зазнали політичних репресій.

А рівно через 15 років, 16 грудня 2011 року, в місті Жанаозен страйк нафтовиків, який тривав сім місяців, переріс у заворушення. Внаслідок сутичок із поліцією тільки за офіційними даними загинуло понад десять осіб, ще понад 50 отримали поранення.

Голову МВС Естонії можуть відправити у відставку через критику фінського прем’єра

Президент Естонії Керсті Кальюлайд запропонувала прем’єр-міністру Юрі Ратасу відправити у відставку міністра внутрішніх справ Марта Хельме після його висловлювань на адресу глави уряду Фінляндії Санни Марін.

Про це Кальюлайд заявила в інтерв’ю Postimees.

«Я попросила прем’єр-міністра розглянути можливість звільнити міністра внутрішніх справ з посади. Неможливо одночасно бути приватною особою або головою партії і, водночас, не зважати на те, що твої слова демонструють позицію уряду», – сказала глава Естонії.

Проте, за її словами, Ратас «не сприйняв це всерйоз».

Раніше Хельме заявляв, що Ратас не пропонував йому подати у відставку.

Глава МВС Естонії Март Хельме в ефірі радіостанції TRE, коментуючи призначення Санни Марін, сказав, що «продавщиця піднялася до прем’єр-міністра», а інших членів фінського уряду назвав «вуличними активістами і неуками». При цьому він висловив сумнів, що новий уряд зможе захищати національні інтереси.

Парламентська опозиція заявила, що ініціює вотум недовіри главі МВС, якщо прем’єр-міністр Ратас до вечора понеділка не відправить його у відставку.

Пізніше президент Естонії Керсті Кальюлайд попросила вибачення у президента Фінляндії Саулі Ніїністьо за висловлювання міністра внутрішніх справ Естонії.

З уряду Франції пішов уповноважений щодо пенсійної реформи

Високий комісар уряду Франції з питань пенсійної реформи Жан-Поль Делевуа подав у відставку через конфлікт фінансових інтересів.

Про це повідомляє AFP.

«Високий комісар з питань пенсій Жан-Поль Делевуа у понеділок подав президенту Республіки подання про відставку, яка була прийнята «з жалем», – йдеться у повідомленні.

Як заявили у Єлисейському палаці, нову кандидатуру на посаду відповідального в уряді за пенсійну реформу буде визначено якнайшвидше.

За інформацією газети Le Monde, причиною відставки політика стало оприлюднення декларації про доходи, де йдеться про різні джерела надходжень разом із зарплатнею урядовця, що може свідчити про конфлікт інтересів.

Експрезидента Пакистану Первеза Мушаррафа засудили до смертної кари

Про це повідомляє DND.

«Спеціальний суд в Ісламабаді у вівторок виніс смертний вирок колишньому президентові та очільнику армії Первезу Мушаррафу у справі про державну зраду», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Мушарраф був засуджений до смерті через призупинення дії конституції країни, запровадження надзвичайної ситуації 3 листопада 2007 року та арешт суддів Верховного Суду Пакистану.

Первез Мушарраф був президентом Ісламської республіки Пакистан з 2001 до 2008 років. Він прийшов до влади внаслідок військового перевороту в 1999 році. А пішов у відставку – під тиском опозиції.

У 2007 році в Пакистані виникла політична криза через те, що Мушарраф оголосив про відставку верховного судді Іфтіхара Чаудхрі і ще 60 суддів, щоб гарантувати собі переобрання на посаду президента. Після цього по країні прокотилася хвиля масових демонстрацій, які нерідко переростали в сутички з поліцією. Політична боротьба в країні зробилася жорсткішою, коли в неї вступили голова опозиційної партії Беназір Бхутто і колишній прем’єр Пакистану Наваз Шариф, котрі повернувся на батьківщину.

У листопаді 2007 року Мушарраф склав президентську присягу на новий п’ятирічний термін і став цивільним президентом Пакистану, пішовши у відставку з посади головкому армії і передавши повноваження командувача генералові Ашфаку Кіані.

На парламентських виборах 2008 року перемогли опозиційні до Мушаррафа партії. Під наростаючим тиском 18 серпня 2008 року Первез Мушарраф, якому парламент країни загрожував імпічментом, виступив з телезверненням до нації і заявив про свій намір піти у відставку, відхиливши висунуті йому звинувачення.

В ОАЕ можна відвідати «палац із привидами»

Містичний палац, розташований в еміраті Рас-ель-Хайма, відтепер відкрито для туристів. Палац було зведено 1985 року на замовлення шейха Абдулазіза бін Хумейда Аль Касімі, – повідомляє The National.

«Побутують чутки, що палац покинули після того, коли його господарі зіштовхнулися з «таємничими» явищами, як-от мимовільне переміщення меблів. Крім того, впродовж багатьох років деякі місцеві мешканці стверджували, що бачили обличчя дітей, що визирають з вікон безлюдної будівлі», – пише видання.

Ті, хто наважиться відвідати палац, отримають можливість оцінити архітектурну красу чотириповерхової споруди з 35 кімнатами, унікальними люстрами, мармуровими підлогами, статуями й стінописами із зображенням тварин.

Зазначається, що фотографувати всередині не дозволять.

Палац відкритий для відвідувань з 9:00 до 19:00 год. Вартість вхідного квитка – 75 дирхамів (480 грн.) з особи і 50 дирхамів (320 грн.) з особи в групі. Відвідати «палац із привидами» можна буде лише до квітня 2020 року, після чого його закриють на реконструкцію.

В Іспанії встановили найдорожчу у світі новорічну ялинку

На неї можна подивитися у готелі Kempinski Hotel Bahia в іспанській Марбельї. Про це йдеться у пресрелізі готелю.

«Kempinski Hotel Bahia разом з дизайнером Деббі Вінгхем представили найекстравагантнішу різдвяну ялинку у світі вартістю 11,9 мільйона фунтів стерлінгів», – повідомили в прес-службі.

У готелі додали, що дерево прикрасили рожевими, червоними, білими і чорними діамантами та ювелірними виробами від Bvlgari, Cartier, Van Cleef & Arpels і Chanel.

Зазначається, що 28 грудня гості готелю зможуть забрати додому діамант вартістю 2000 євро під час різдвяної вечірки.

Загалом, у готелі 145 кімнат, включаючи 17 номерів класу люкс, з виглядом на Середземне море.

У 2019 році готель, який розташований в іспанській Марбельї, відзначає своє 20-річчя.

Масштабні пожежі у Сіднеї: забруднення повітря в 11 разів перевищує норму

Найбільше австралійське місто Сідней опинилося в надзвичайній ситуації у сфері охорони здоров’я через масштабні пожежі.

Більше, ніж 20 об’єднань лікарів, включно з Королівським австралійським коледжем лікарів, що представляє 25 тисяч медиків, оприлюднили в понеділок спільну заяву, в якій закликають уряд Австралії вирішити питання щодо токсичного забруднення повітря, – повідомляє The Express Tribune.

«Забруднення атмосферного повітря у Новому Південному Вельсі становить надзвичайну загрозу для здоров’я», – заявив Альянс із питань клімату та здоров’я.

Зазначається, що дим, який виник під час лісових пожеж, призвів до забруднення повітря, що в 11 разів перевищує стандартний «небезпечний» рівень в частинах Сіднея та Нового Південного Вельсу. «Дим від вогню особливо небезпечний через високий вміст крихітних частинок (PM2.5)», – йдеться у заяві.

Альянс з питань клімату та здоров’я закликав уряд вжити невідкладних заходів для стримування викидів, заявивши, що кліматичні зміни погіршують бурхливі пожежі, які мають «руйнівний вплив на здоров’я людини».

Нагадаємо, повідомляється про шість летальних випадків внаслідок пожеж, що тривають близько двох місяців по всій Австралії. Зруйновано понад 700 будівель. Крім регіону навколо Сіднея, великий вогонь також охопив райони Квінсленда, Вікторії, південної та західної частин Австралії, а також – Тасманії.

Джонсон планує змінити законопроєкт про Brexit, – ЗМІ

Уряд прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона планує на законодавчому рівні виключити можливість продовження перехідного періоду після Brexit.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на джерело на Даунінг-стріт.

Як зазначається, команда Джонсона працює над внесенням змін до законопроєкту про вихід Британії з ЄС, щоб перехідний період, також відомий як період імплементації, закінчився 31 грудня 2020 року і не продовжувався – незалежно від підсумків торгових переговорів з ЄС.

«У нашому (передвиборчому – ред.) маніфесті було зрозуміло, що ми не будемо продовжувати термін імплементації, і новий законопроєкт про вихід юридично забороняє уряду погоджуватися на будь-яке продовження (перехідного періоду – ред.)», – заявило джерело.

Відповідні зміни були внесені до законопроєкту про Brexit, який буде розглянуто новим складом Палати громад. Передбачається, що розгляд має відбутися у п’ятницю, 20 грудня.

Як повідомлялося, голова уряду Великої Британії Борис Джонсон заявив, що після перемоги на виборах матиме змогу здійснити Brexit без жодних «якщо», «але» та референдуму. Переговори щодо Brexit тривали три роки, зрештою, їх продовжили ще на рік. Офіційною датою виходу Великої Британії з ЄС наразі є 31 січня 2020 року.

За результатами підрахунку голосів, на 650 мажоритарних округах у партії Джонсона є 365 місць, що дає їй переконливу більшість у парламенті у 80 голосів.

ФСБ затримала прибічника шамана, який знову йде виганяти Путіна

Трюдо вважає, що вільна торгівля з Китаєм не на часі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers