rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спорт \ Шахи

Шахи

Анна Музичук обіграла китаянку Чжао Сюе

У Монако, де триває другий етап жіночого Гран-прі Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) сезону-2019/2020, напередодні було зіграно партії шостого туру. Екватор турніру для представниць України – випускниць Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, сестер Марії та Анни Музичук, які у світовому рейтингу посідають наразі п’яту і восьму позиції відповідно, склався по-різному. Анна зіграла свою наразі чи не найкращу партію на турнірі, а от Марія, що називається, на рівному місці віддала суперниці нічийну гру, – повідомляє ldufk.edu.ua.

На турнірі в Монако, крім українок Анни і Марії Музичук, грають також Хампі Конеру, Харіка Дронаваллі (обидві – Індія), Олександра Горячкіна, Катерина Лагно, Олександра Костенюк, Валентина Гуніна (усі – Росія), Нана Дзагнідзе (Грузія), Чжао Сюе (Китай), Елізабет Петц (Німеччина) і Піа Крамлінг (Швеція).

Партія Анна Музичук – Чжао Сюе у звітному турі завершилася останньою серед решти протистоянь. Перемогу на 63-му ході святкувала українка, яка зуміла чорними фігурами переграти шахістку з Піднебесної у захисті Грюнфельда. Музичук-старша знайшла, за твердженнями фахівців, просто таки геніальний спосіб завершення партії, у фіналі якої продемонструвала кілька мистецьких зразків проведення гри, які вміло поєднувала, щоб отримати повну перемогу!

Що ж до партії Марії Музичук, яка, як і Анна, грала чорними, то довший час ніщо не вказувало на те, що симетрична позиція в її зустрічі з індускою Харікою Дронаваллі призведе до захоплюючої гри. Та Харіка знайшла в середині партії дуже перспективний план і досягла більшої активності для своїх фігур. Пізніше їй вдалося послабити короля Музичук-молодшої і розпочати переможну атаку. Втім, як кажуть самі шахісти, в шахах немає нічого складнішого, ніж виграти виграшну позицію. От і Дронаваллі зіграла неакуратно й дозволила суперниці «викрутитися» та різко збільшити свої шанси ближче до завершення протистояння, принаймні, на нічию. Але потім настала вже черга українки помилитися – Марія неправильно зіграла в кінцівці і програла на 69-му ході.

Після шести турів Анна Музичук має в своєму доробку 3,5 очка і разом з Олександрою Костенюк ділить четверте та п’яте місця. При цьому від трійки лідерів – Хампі Конеру і Харіки Дронаваллі та Олександри Горячкіної – вона відстає лише на пів пункту. У Марії Музичук залишилося 2,5 очка, і вона разом з китаянкою Чжао Сюе розділила дев’яту та десяту позиції.

9-го грудня в учасниць турніру був єдиний вихідний. Усі гравчині та офіційні особи отримали запрошення на урочисту вечерю в казино Монако. Перед цим одні просто відпочивали, інші приєдналися до екскурсії, яку запропонували місцеві організатори, а бажаючі мали можливість відвідати Ніццу.

Другий етап Гран-прі ФІДЕ в Монако триватиме до суботи, 14-го грудня.

Загалом, Гран-прі ФІДЕ сезону-2019/2020, в якому беруть участь 16 шахісток, передбачає чотири етапи. При цьому кожна учасниця зіграє на трьох з них, а один пропустить. Сестри Музичук, нагадаємо, не грали на першому етапі у російському Сколково. Додамо, що третій етап пройде у швейцарській Лозанні з 1-го до 14-го березня наступного року. А четвертий, завершальний, із 2-го до 15-го травня прийматиме італійська Сардинія.

Футбол

У завершальній грі
17-го туру УПЛ «Зоря» обіграла «Динамо»

Київське «Динамо» з рахунком 1:2 8 грудня програло луганській «Зорі» у домашньому поєдинку 17-го туру чемпіонату України серед команд Прем’єр-ліги. На столичному НСК «Олімпійський» м’ячі забили Беньямін Вербіч – у складі «Динамо»; Богдан Михайличенко та Дмитро Хомченовський – у «Зорі». Зазначимо, що «біло-сині» догравали зустріч у меншості – на 52-й хвилині за другу жовту картку поле залишив Тамаш Кадар, – повідомляє ua-football.com.

Тренерський штаб віцечемпіона вирішив на позиції лівого захисника довіритися Караваєву, який тут закінчував поєдинок проти «Олімпіка». Інших несподіванок у старті не було: Вербіч традиційно через матч змінився з Де Пеною місцем у старті, а Шапаренко замінив Шепелєва, який прихворів. У гостей з цікавого була поява з перших хвилин на полі Хомченовського, який після вересневої паузи на ігри збірних тільки один раз виходив в основі на поєдинок УПЛ.

«Зоря» розпочала матч із божевільного тиску на ворота «Динамо». Підводила тільки така ж божевільна нереалізація. Все почалося з шансу у Кабаєва, який з лінії воротарського перевірив на міцність поперечину. Далі луганці розганяли дуже перспективну контратаку по правому напівфлангу, але Громов не міг переграти Попова.

І, все ж, забити гості зуміли. Громов відгукнувся на довге закидання за спини «динамівським» захисникам на лівому фланзі атаки і відкотив Михайличенку, екскиянин прибрав на замаху Попова і пробив під Бойком.

Title 

«Зоря» на цьому і не думала зупинятися. Хороша швидкість – головна запорука постійних проблем киян в обороні і позитивного результату для луганців. Київ за стартову чверть зустрічі запам’ятався хіба що ударом Сидорчука зі середньої дистанції: у площину, але без проблем для Шевченка.

На цей досить скупий момент «Зоря» відповіла ще одним розсипом своїх. Спочатку була контратака три в два, коли Юрченко затягнув з передачею, а Громов вже з офсайду (прада, лайнсмен не помітив) не переграв Бойка. Потім Хомченовський з меж штрафного пробив вище.

Луганці завдяки інтенсивному пресингу змушувало «Динамо» помилятися ще в початковій третині своєї половини. Візуально склалося враження, що «біло-сині» за перші півгодини жодного разу не виконали більше, ніж п’ять передач в одній атаці. Зате робота гостей між лініями була близькою до видатної: саме вона приносила плоди гостям.

Проте, як тільки «Зоря» стала більше відходити до своїх воріт і грати в більш пасивний футбол, «динамівці» тут же цим скористалися. Київ забив з першого ж моменту: Кендзьора виконав подачу, а Вербіч її замкнув.

Загалом, господарі всі свої загрози створювали якраз після флангових подач (або навісів з глибини). По суті, таких моментів (або моментиків), окрім гола, було ще два з половиною: після ударів Бесєдіна і де Пени головою м’яч влучав у каркас, а Попов також головою трішки не влучив у площину.

У «Зорі» були два свої удари в поперечину, так що навіть по каркасах не можна говорити, що «Динамо» не пощастило. Розвиток подій на полі навіть близько не був на користь киян, тому другий гол команди Скрипника на початку другої 45-хвилинки був, загалом, заслуженим. Усе зробив Хомченовський, який прийняв довгий пас, здається, від Михайленка, здорово прибрав Кендзьору і пробив повз Бойка.

Ще з кінця першого тайму «Зоря» стала грати більше за результатом, а після свого другого гола луганці були б раді і взагалі віддати м’яч супернику. Але «Динамо» на той час через дві жовті картки втратило Кадара, тому не поспішало йти вперед. Якщо проти «Мальме» чисельна меншість ніяк не вплинула на намір киян зрівняти рахунок, то зараз все було навпаки. Хлопці Михайленка виглядали дуже блідо і безсистемно: були лише кілька гострих флангових подач, вдала гра на другому поверсі і – все.

Результати інших матчів 17-го туру:

«Шахтар» (Донецьк) – «Олімпік» (Донецьк) – 3:0

голи: Микола Матвієнко (4), Марлос (77), Ісмаїлі (90+1).

«Олександрія» – «Ворскла» (Полтава) – 3:0

голи: Андрій Запорожан (59), Кирило Ковалець (75, 85).

«Колос» (Ковалівка) – «Дніпро-1» – 4:0

голи: Вільхамссон Арні (14, пенальті, 52), Олег Ільїн (57), Євген Смирний (78).

«Карпати» (Львів) – «Десна» (Чернігів) – 2:6

голи: Єгор Назарина (17, пенальті), Александру Бойчук (64) – Максим Імереков (3), Олександр Філіппов (16, пенальті, 89), Владислав Калітвінцев (51, 80), Дмитро Хльобас (77).

«Маріуполь» – «Львів» – 0:0

Поточне турнірне становище після 17 турів:

«Шахтар» – 47 очок, «Зоря» – 34, «Десна» – 33, «Динамо» – 33, «Олександрія» – 30; «Колос» – 20, «Маріуполь» – 19, «Дніпро-1» – 18, «Олімпік» – 18, «Львів» – 12, «Карпати» – 11, «Ворскла» – 11.

Бокс

Дерев’янченко цьогоріч отримав найбільший гонорар серед українських боксерів

За інформацією Klitschko-bro­thers.com, Сергій Дерев’янченко лише трохи поступився чемпіону WBC, WBA і WBO в легкій вазі Василеві Ломаченку. Його дохід склав 5,6 мільйона доларів – на 400 тисяч менше, ніж дохід Ломаченка.

Проте Дерев’янченко є рекордсменом нинішнього року серед українських боксерів за сумою гонорару за один бій. За вихід у ринг проти Геннадія Головкіна уродженець Феодосії заробив 5,5 млн доларів. Мегафайт пройшов 5 жовтня на знаменитій арені «Медісон Сквер Гарден» у Нью-Йорку. Український боксер зізнався, що за вихід у ринг проти Головкіна він заробив більше, ніж за всю свою боксерську кар’єру.

Всього 2019 року Сергій Дерев’ян­ченко провів два бої. 13 квітня він переміг у США німця Джека Кулькая. Тоді його гонорар склав близько 100 тисяч доларів – у 55 разів менше від гонорару за наступний бій з Геннадієм Головкіним.

Зазначимо, що після оплати комісій своїм промоутерам і менеджерам, а також сплати податків у США у Дерев’янченка залишилося трохи більше, ніж 3 млн. Саме за цим показником він і є лідером рейтингу найбільш високооплачуваних українських боксерів 2019 року.

Рекордсменом же залишається Володимир Кличко, який в своєму останньому поєдинку проти Ентоні Джошуа 2017 року заробив понад 20 млн доларів.

Скелетон

Гераскевич побив особисті рекорди на першому етапі Кубка світу

Український скелетоніст Владислав Гераскевич відзначився трьома особистими рекордами на першому етапі Кубка світу, який проходив у Лейк-Плесіді (США).

У першому заїзді Владислав Гераскевич перевершив усі особисті рекорди: стартовий розгін – 4,97 сек. (5,16 – попередній), фініш – 53,28 сек. (54,40), максимальна швидкість – 121,53 км/год. (118.8). Він продемонстрував одну з найбільших швидкостей скелетону за всю історію існування цього льодового треку. Про це йдеться на сторінці батька-тренера спортсмена у Facebook.

У турнірній таблиці після першого заїзду український скелетоніст посідав 6 місце з відставанням від лідера лише на 0,22 сек. Під час другого заїзду були сильні пориви вітру зі снігом, що сильно вплинуло на результати. У підсумку, за сумою часу Владислав Гераскевич посів 12 місце серед найсильніших скелетоністів світу.

Наступний етап Кубка світу пройде також у Лейк-Плесіді 13 грудня.

Павло Шкапенко, екснападник київського «Динамо» та збірної України: «Після матчу з «Барселоною» батько плакав»

«Какая разница» у футболі: чим небезпечне панування російської в українському спорті № 1

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers