rss
05/05/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Саудівська Аравія очолила G20

Саудівська Аравія очолила G20

Саудівська Аравія очолила групу країн «Великої двадцятки» з 1 грудня, зазначивши серед своїх цілей підтримку жінок та молоді, охорону навколишнього середовища і поширення переваг технологічного прогресу.

Багата нафтою близькосхідна країна змінила на цій посаді Японію і буде головувати в G20 упродовж року, – передає Радіо Свобода.

Наступний саміт G20 очікується в Ріяді 21-22 листопада 2020 року.

Водночас, королівство досі зазнає жорсткої критики після вбивства журналіста Джамаля Хашоггі в саудівському консульстві у Стамбулі в жовтні 2018 року, а також через утиски жінок та участь у війні в Ємені.

За висновком розвідки США, вбивство Хашоггі замовив крон-принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман.

29 листопада організація Amnesty International закликала членів G20 «тиснути на керівництво Саудівської Аравії, щоб змусити його припинити практику неприпустимих порушень прав людини».

«Лідери G20 не повинні й надалі ігнорувати жахливу ситуацію з правами людини в (саудівському – ред.) Королівстві заради вигідних бізнес-зв’язків», – йдеться в заяві організації.

Влада королівства в останні кілька років провела кілька реформ, які повинні підвищити привабливість країни за кордоном і змінити її імідж у світі. Багато з цих реформ просуває саме наслідний принц Мохаммед бін Салман.

Путін підписав закон про фізосіб – «іноземних агентів»

Документ опублікований на офіційному Інтернет-порталі правової інформації РФ.

Закон дозволяє надавати статус «іноземних агентів» фізичним особам, які беруть участь у створенні «ЗМІ-іноагентів» або поширюють їх повідомлення і при цьому отримують кошти з-за кордону. Дія закону поширюється на росіян і на іноземців.

Держдума РФ ухвалила закон 21 листопада, Рада Федерації Росії схвалила його 25 листопада. Кілька днів тому правозахисники, діячі культури і науки закликали Володимира Путіна не підписувати закон про фізосіб – «іноземних агентів». Вони назвали документ «юридично абсурдним і явно антиконституційним». Відкрите звернення до Путіна підписали 60 осіб, зокрема, правозахисники Лев Пономарьов, Світлана Ганнушкіна, Валерій Борщов, музикант Андрій Макаревич, актриса Лія Ахеджакова, кінорежисери Андрій Смирнов, Гаррі Бардін, письменники Людмила Улицька, Віктор Шендерович, Дмитро Биков.

Раніше, в листопаді 2017 року, в Росії був ухвалений закон, який дозволяє визнавати «іноземними агентами» засоби масової інформації, які отримують фінансування з-за кордону. Мін’юст зарахував до «іноагентів» десять ЗМІ: «Голос Америки», «Idel.Реалии», «Кавказ.Реалии», «Крым.Реалии», телеканал «Настоящее время», Татарсько-башкирську службу Радіо Свобода (Azatliq Radiosi), Радіо вільна Європа/Радіо Свобода (PВЄ/PC), «Сибирь.Реалии», «Фактограф» і «Север.Реалии».

Через секретні дані Бундесверу Airbus звільнив 16 працівників

Про це повідомляє телеканал ARD.

«Через причетність до скандалу навколо витоку секретних документів Бундесверу авіаційно-оборонна компанія Airbus звільнила 16 працівників без попереднього повідомлення», – йдеться у репортажі.

Прокурора Мюнхена продовжує розслідувати справу.

Як повідомляв Укрінформ у вересні, під підозру потрапили 17 співробітників, яким закидали порушення ділової та комерційної таємниці. Про те, що, можливо, документи замовника, а саме Бундесверу, незаконно використовувалися, компанія повідомила німецькі міністерства юстиції та оборони.

Перші підозри щодо витоку даних, за даними Welt, з’явилися ще минулого року, внутрішнє розслідування розпочалося восени 2018. Воно показало, що комерційні таємниці порушувалося багаторазово. Йдеться, здебільшого, про документи федеральних Збройних Сил найнижчого рівня конфіденційності («для офіційного використання»), але відомо також про, щонайменше, 2 випадки, що стосувалися запланованих закупівель у галузі космічного зв’язку та оцифрування.

Airbus – один з основних постачальників для німецьких збройних сил. Компанія провадить бізнес в аерокосмічній галузі та пов’язаних з ними послугах. Минулого року ФРН придбала у концерну техніки та обладнання на 64 мільярди євро.

Прем’єр Мальти оголосив, що у січні піде у відставку

Прем’єр-міністр Мальти Джозеф Мускат 1 грудня оголосив про намір піти у відставку на тлі кризи через вбивство журналістки-розслідувача Дафне Каруани Ґаліції.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Виступаючи на національному телебаченні, Мускат заявив, що попросить правлячу Лейбористську партію розпочати процес обрання його наступника 12 січня», – йдеться в повідомленні.

Відставки Муската вимагають протестуючі через розслідування вбивства журналістки Ґаліції.

30 листопада у співучасті у злочині звинуватили впливового бізнесмена Йорґена Фенеха, який, нібито, посилається на зв’язки з урядовцями.

Як зазначають ЗМІ, до вбивства можуть бути причетні колишній керівник офісу прем’єр-міністра та колишній міністр туризму, які подали у відставку минулого тижня. Вони заперечують причетність до злочину та зв’язки з бізнесменом.

Журналістка-розслідувачка Дафне Каруана Ґаліція, що критикувала владну еліту Мальти, була вбита 16 жовтня 2017 року. Невідомі підклали вибухівку в її машину, припарковану біля будинку, де 53-річна жінка жила з чоловіком і трьома синами.

Вбивство викликало протести в країні і критику мальтійської влади з боку міжнародної журналістської спільноти.

Конституційний суд Азербайджану перевірить правомірність розпуску парламенту

Про це повідомляє «Кавказький вузол».

«Конституційний суд Азербайджану перевірить на відповідність Основному закону країни звернення Національних зборів до президента про розпуск парламенту і призначення позачергових виборів», – йдеться в повідомленні.

На думку юристів і політиків, розпуск парламенту може бути неправомірним.

Аналітики зазначають, що дострокові вибори сильно обмежать можливості опозиції увійти в парламент і тільки посилять правлячу владу в Азербайджані.

Парламент Азербайджану в понеділок, 2 грудня, прийняв рішення про свій розпуск і звернення до президента країни Ільхама Алієва про проведення в країні позачергових парламентських виборів. Проєкт звернення було виставлено на голосування і прийнято 99 голосами.

Парламент Азербайджану складається зі 125 депутатів, обраних за мажоритарною системою. У чинному скликанні засідають 69 депутатів від правлячої партії.

У Німеччині пограбували музей історії спецслужби Штазі

Про це повідомляє AFP.

«Берлінський музей Штазі, в якому представлені предмети таємної поліції Східної Німеччини, було пограбовано», – йдеться в повідомленні.

Як повідомили в поліції, грабіжники пробралися через вікно на першому поверсі, «розбили кілька вітрин, вкрали медалі і прикраси». Зловмисники втекли непоміченими, а розбиті вітрини виявив охоронець під час ранкового обходу 1 грудня.

Пограбування сталося менш, ніж через тиждень після пограбування скарбниці «Зелене склепіння» в Дрездені 25 листопада, де була представлена найбагатша колекція коштовностей в Європі.

У Венеції вже вп’яте провалився референдум про автономію

Недільний референдум у Венеції, на якому мешканці вирішували, чи слід місту на воді відокремитися від материкового промислового центру Местре, провалився через низьку явку. Про це повідомляє The Local Italy.

«Пропозиція відокремити історичний центр Венеції від материка не змогла пройти референдум, зберігаючи дві половини міста об’єднаними», – йдеться у публікації.

Як зазначається, явка не досягла необхідного 50-відсоткового бар’єру і склала лише 22%, тому референдум не має сили.

За даними газети Venezia Today, у референдумі загалом взяли участь 45 тисяч мешканців із понад 206 тисяч, які мали право голосу. Це – найнижча явка на референдумі з усіх п’яти, які відбулися з цього питання за останні 40 років.

Востаннє у 2003 році причиною також стала низька явка.

Міська влада виступає категорично проти референдуму. На головному острові Венеції про референдум повідомляють лише декілька агітплакатів.

Із центру Турина евакуювали понад 10 тис. осіб через бомбу часів Другої світової

Про це повідомляє BBC.

«Понад 10 000 людей евакуювали з середмістя Турина у неділю, поки експерти працювали над знешкодженням авіабомби», – йдеться у повідомленні.

Мешканцям міста заборонили заходити у «червону зону»в історичному районі Турина. Ще 50 тисяч мешканців, які живуть далі від місця знахідки, мали або заздалегідь залишити свої будинки, або залишитися всередині приміщень на час операції.

У британській бомбі, скинутій на місто 70 років тому, було 65 кг динаміту.

Військові патрулювали центральні райони Турина. Повітряний простір над містом на час операції був закритий.

У Молдові вимагають відставки міністра оборони, який вихваляв бойовиків ОРДЛО

Опозиція Молдови вимагає відставки міністра оборони Віктора Гайчука за те, що той у публічному виступі поставив у приклад «бойовий дух» проросійських бойовиків на Донбасі.

Про це повідомляє портал «Молдавские ведомости».

«Блок ACUM вимагає відставки міністра оборони Віктора Гайчука. Проєкт резолюції з цього приводу від імені фракції блоку ACUM вніс до парламенту віцеспікер Міхай Попшой», – ідеться в повідомленні.

Як зазначив Попшой, через кілька днів після затвердження нового уряду «з’явився запис, на якому міністр у приклад армії Молдови ставить бійцівський дух сепаратистських і неконституційних сил Донбасу».

Такими висловлюваннями, на думку депутата, міністр Гайчук підтримує боротьбу сепаратистів і найманців Донбасу проти легітимного і конституційного уряду України та «симпатизує агресії проти суверенної держави».

Попшой передав проєкт резолюції про відставку міністра оборони голові парламенту. Протягом 14 днів має бути вирішено, коли документ винесуть на обговорення. За законом, для проєкту резолюції про вотум недовіри одному з міністрів потрібні підписи 15 депутатів, а для відставки – 51 голос (у парламенті Молдови – 101 депутат).

НАТО готується визнати космос оперативним простором

ФСБ затримала прибічника шамана, який знову йде виганяти Путіна

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers