rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ НАТО готується визнати космос оперативним простором

НАТО готується визнати космос оперативним простором

Про це напередодні зустрічі заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, – повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я очікую, що міністри погодяться визнати космос як оперативний простір нарівні з повітряним простором, суходолом, морем та кібернетичним простором. Космос є важливим для оборони Альянсу та для політики стримування, для системи раннього попередження (про напад) та для навігації», – сказав керівник Альянсу.

Він зауважив, що зараз навколо планети за своїми орбітами обертаються до 2000 супутників, і близько половини з них належить країнам-членам НАТО.

«Визнання космосу як оперативного простору є чітким сигналом, що ми продовжуємо посилювати нашу оборону та систему стримування», – зазначив Столтенберг.

За його словами, НАТО не має наміру розміщувати зброю у космосі, але прагне забезпечити свої місії та операції належним рівнем підтримки.

У трьох країнах Європи стався збій у платіжних терміналах

У вівторок вранці в Австрії, а також у Швейцарії та Люксембурзі стався збій в роботі платіжних терміналів системи SIX Payment Services.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Проблеми з оплатою банківською карткою в Австрії розпочалися з 8.45 ранку та тривали орієнтовно 45 хвилин. Протягом цього часу в магазинах не працювали платіжні термінали, також були проблеми з оплатою через картку в сервісі Uber. Водночас, зняття готівки у банкоматах відбувалося без проблем.

Як заявили в концерні SIX Payment Services, який належить французькому концерну Worldline, сталася технічна помилка, яка була одразу встановлена та усунена. Проте, через численні скасовані операції повне відновлення функціонування апаратів може забрати певний час.

Вдень у вівторок у деяких магазинах Відня ще можна було побачити табличку з написом про неможливість оплати через банківський термінал.

Швейцарські ЗМІ також повідомили, що у вівторок вранці спостерігалися проблеми з електронними платежами по всій Швейцарії. Поруч з магазинами, де не працювали термінали системи SIX Payment Services, із проблемою зіштовхнулася швейцарська залізниця, де квиток не можна було оплатити банківською карткою ні онлайн, ні в спеціальних автоматах.

У Люксембурзі також з 8.45 перестали працювати платіжні термінали SIX Payment Services у багатьох магазинах країни. Близько 9.30 проблема вирішилася, але поодинокі збої все ще траплялися.

Крім того, ЗМІ повідомляють, що технічний збій був зафіксований і в деяких частинах Німеччини.

У Лівані протестувальники заблокували дороги до парламенту

Про це повідомляє Anadolu Angecy.

«Ліванські протестувальники заблокували дороги, які ведуть до парламенту в Бейруті, аби перешкодити парламентарям прибути на сесію у вівторок», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що сесія повинна була відбутися ще минулого тижня, проте, спікер парламенту відклав її через безпекові причини.

На пленарному засіданні депутати повинні, зокрема, обговорити законопроєкти щодо боротьби з корупцією, питання про виплату пенсій та загальну амністію, які були розкритиковані протестувальниками.

Демонстранти також вимагають зробити сесію відкритою.

17 жовтня уряд Лівану оголосив про запровадження збору на користування месенджерами, зокрема, WhatsApp, для здійснення телефонних дзвінків. Збір мав становити в перерахунку 20 центів США на день.

Акції протесту, які розпочалися у відповідь, практично паралізували життя країни. Не працювали школи та більшість закладів торгівлі. Учасники антиурядових виступів у багатьох містах споруджували барикади.

На цьому тлі прем’єр-міністр Харірі у телезверненні пообіцяв громадянам покращення ситуації та дав партнерам по урядовій коаліції три доби на вироблення пропозицій щодо виходу з кризи.

У Міністерстві зв’язку запевнили, що оголошений збір не набуде чинності.

Утім, учасники демонстрацій у столиці країни Бейруті вимагали відставки уряду, оскільки не довіряють йому, а запропоновані реформи назвали «знеболювальним».

У Чилі тривають протести, попри обіцянки нової конституції

Про це інформує WSWS.

«Угода між урядом та кількома опозиційними партіями про мир та обіцянка нової конституції, яку дав чилійський уряд на чолі з президентом Себастьяном Піньєрою, не змогли припинити тривалі протести в країні», – йдеться у повідомленні.

Упродовж вихідних демонстранти у відповідь на ці пропозиції знову вийшли на вулиці Сантьяго, Вальпараїсо, Антофагаста та інших великих міст Чилі.

Акції стали продовженням загальнонаціонального страйку, що розпочався у Чилі 18 жовтня. Група законодавців ініціювала розгляд законопроєкту про імпічмент Піньєри, посилаючись на порушення президентом прав людини.

Як відомо, вже місяць чилійці протестують проти соціальної та економічної нерівності, а також проти політичної еліти. Криза, що виникла, є найбільшою у Чилі з моменту повернення країни до демократії у 1990 році. Президент Чилі Себастьян Піньєра 17 листопада вперше засудив поліцію за зловживання силою у зв’язку з протестами, що вже місяць тривають у країні.

У Малі бойовики вбили

понад 20 солдатів

Про це повідомляє BBC з посиланням на армію країни.

«24 солдатів було вбито внаслідок атаки бойовиків на сході Малі», – йдеться у повідомленні.

Крім того, в результаті спільної спецоперації армії Малі й Нігера, проведеної у відповідь на атаку бойовиків, ще 29 солдатів постраждали.

Водночас, було знищено 17 терористів та затримано понад 100.

Наразі невідомо, яка саме терористична організація була відповідальною за смертельний напад на військових Малі.

За даними ООН, у країні загинули понад 1500 цивільних із січня цього року, ще мільйони людей потребують гуманітарної допомоги.

Нині у Малі присутня миротворча місія ООН з 15 тисяч осіб.

Зазначається, що кілька тижнів тому в Малі було вбито 54 військових у результаті ще однієї атаки бойовиків.

Пожежі в Австралії: Сідней у диму, горять 150 тисяч гектарів лісу

Масштабна пожежа сталася у Національному парку міста Воллемі, а сильний вітер приніс дим у Сідней.

Чиновники констатують, що якість сіднейського повітря досягла небезпечного рівня, – повідомляє BBC.

Місцеві мешканці скаржаться, що прокидаються в тумані та запаху диму в своїх будинках. У вівторок мешканців Сіднея попередили про серйозну небезпеку, адже температура в деяких частинах міста підвищилася до 37C.

Працівники охорони здоров’я порадили людям залишатися вдома і не ризикувати. Служба швидкої допомоги Нового Південного Уельсу заявила, що людям з респіраторними захворюваннями слід бути особливо обережними.

У пожежі загинули 2 людини, 7 вважають зниклими безвісти.

На півдні Австрії – снігопади та зливи

У результаті сходження селевого потоку в федеральній землі Каринтія, на півдні Австрії, загинув один чоловік літнього віку, ще одна 79-річна жінка отримала важкі травми.

Про це повідомляє Австрійське агентство преси (АРА).

«Негода призвела до першої жертви у понеділок в Каринтії. 79-річний чоловік загинув після того, коли його будинок в Бад Кляйнкірхгайм потрапив під селевий потік. У Бад Гастайн під час сходження селевого потоку була важко травмована 79-річна жінка», – йдеться у повідомленні.

У результаті негоди в деяких районах Каринтії перекритими залишаються автомобільні дороги та залізничні шляхи. Без електрики також залишаються близько 1400 домогосподарств у сусідньому регіоні Східний Тіроль. Через «велику воду» в ще одній федеральній землі – Зальцбург – також частково перекриті деякі автомобільні та залізничні шляхи.

Разом з цим, висока загроза сходження лавин залишається в гірських районах у Верхній Каринтії, Східному Тіролі, Зальцбургу та деяких частинах Штирії. В окремих місцях проводяться контрольовані підриви для сходження лавин.

Зазначимо, що на південному-заході Австрії з четверга спостерігалися сильні снігопади, місцями була ураганна буря. Через потепління в багатьох районах сніг перетворився на зливи.

Франція пропонує нові правила вступу до ЄС

Про це повідомляє EUobserver.

«Ідея поступової асоціації стала ключовою у реформованому підході до процесу приєднання до ЄС, викладеному в неофіційному шестисторінковому документі, розісланому Францією дипломатам ЄС у п’ятницю, 15 листопада», – йдеться у повідомленні.

Зараз початком для розширення є відкриття перемовин про приєднання з країнами-кандидатами, що охоплюють 35 окремих галузей європейського права. Після того, коли кандидати погоджуються здійснити необхідні реформи, їх приймають як повноправних членів спільноти й вони отримують доступ до програм ЄС.

Але в новій французькій моделі здійснення реформ передбачається покроковим процесом із семи стадій, впродовж якого країна-кандидат отримуватиме доступ до вибраних програм та фондів ЄС, перш ніж зможе дійти до «повного» членства на фінальній стадії.

Ці кроки передбачають досягнення прогресу у таких галузях, як: верховенство права та базові права людини; освіта та наука; зайнятість населення та соціальна сфера; фінанси; єдиний ринок, сільське господарство та рибальство; закордонні справи тощо.

Зазначається, якщо країна-кандидат завершила перший крок, вона може, наприклад, вступати до такої інституції, як Євроюст.

На другому кроці вона зможе отримати доступ до наукової програми «Горизонт-2020», що передбачає дозвіл університетам здійснювати навчальний обмін студентами.

Крок четвертий може забезпечити приєднання країни до банківського союзу ЄС, тоді як п’ятий крок «наділить країну-кандидата правами на структурні фонди» – багатомільярдні субсидії з бюджету спільноти.

«Завершення переговорів за кожним кроком, здійсненим країною, відкриє можливість її участі у відповідних програмах ЄС, дозволить отримувати цільове фінансування», – йдеться у французькому документі.

«Кінцевою метою залишиться повне та цілковите приєднання», – резюмують автори документа.

Сенат Польщі очолив опозиціонер

Саудівська Аравія очолила G20

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers