rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Оксана Тотовицька: «Людські легені створені для вдихання чистого повітря, а не диму…»

Куріння електронних сигарет підвищує ризик розвитку хронічних обструктивних захворювань легень, раку легень та серцево-судинних захворювань.

Узалежнені від тютюну українці дедалі частіше надають перевагу вейпам та електронним сигаретам, думаючи, що так завдадуть меншої шкоди організму або що нарешті зможуть кинути курити.

«Електронні сигарети – це пристрої для нагрівання рідини (з нікотином або без), що генерують пару, яку вдихає курець. В Україні вони жодним чином не регулюються – не контролюється якість самих девайсів та вміст заправної рідини. Крім того, у нас досі не заборонено продавати електронні сигарети неповнолітнім. Як наслідок, 18,4% підлітків віком 13-15 років курять електронні сигарети, а 40% – пробували їх», – наводить невтішну статистику Оксана Тотовицька, фахівчиня з комунікацій Центру громадянського представництва «Життя».

– І до чого це може призвести?

– Мозок людини продовжує розвиватися приблизно до 25 років. Якщо дитина, підліток чи молода людина буде вживати продукти з нікотином, може завдати непоправної шкоди тій частині мозку, яка відповідає за пам’ять, увагу і навчання. Саме тому ГО «Життя» створила петицію до президента з вимогою врегулювати продаж електронних сигарет.

– Що містять у своєму складі електронні сигарети?

– Рідини для електронних сигарет – пропіленгліколь (використовується як «носій» смаку), гліцерин, необхідний для утворення візуально помітної та відчутної на смак пари, дистильовану воду, яка «розбавляє» густу суміш пропіленгліколю та гліцерину, щоб вона набула достатньої для використання текучості.

Окрім основних компонентів, рідини можуть містити нікотин. До рідин часто додають різноманітні смакові домішки (на світовому ринку їх налічується близько 15,5 тисячі), барвники (щоб надати кольору диму, який видихає курець), а іноді й наркотики (наприклад, марихуану чи інші психоактивні речовини).

При використанні електронних сигарет виробляється аерозоль (пара), який містить гліколі, альдегіди, леткі органічні речовини, поліциклічні ароматичні вуглеводні, тютюноспецифічні нітрозаміни, метали (свинець, хром, нікель), частинки силікату, дикарбоніли та гідроксикарбоніли тощо, які є токсичними і можуть викликати патологічні зміни в організмі. Більше того: в аерозолі (парі) містяться специфічні для нього речовини (у димі звичайних сигарет їх немає) – наприклад, гліоксаль, який є отрутою.

Нікотин, який може входити до складу електронних сигарет, окрім того, що викликає залежність, має інші негативні наслідки для здоров’я.

– Побутує думка, що курити електронні сигарети безпечніше, ніж звичайні, адже тютюн у них не горить, а тліє…

– Людські легені створені для вдихання чистого повітря, а не диму чи пари.

Існують дані про те, що дорослі курці електронних сигарет можуть отримувати дози нікотину такі ж, як і при курінні звичайних сигарет, або навіть більші.

Виробники електронних сигарет наголошують на тому, що їхні продукти виділяють менше шкідливих речовин порівняно зі звичайними сигаретами, проте нещодавні дослідження показали, що рівні деяких речовин, які містяться в аерозолі, такі ж самі, як і у сигаретному димі. Складні суміші, які містяться у рідині та аерозолі е-сигарет, мають токсичний вплив навіть при низьких концентраціях шкідливих речовин.

Регулярне використання ароматизованих рідин, особливо солодких, може створювати серйозні ризики для здоров’я. Багато з цих рідин є подразниками, що призводять до запальних захворювань дихальних шляхів, можуть сприяти розвитку пухлин, роблять організм уразливим до вірусних захворювань тощо.

Куріння електронних сигарет підвищує ризик розвитку хронічних обструктивних захворювань легень, раку легень та серцево-судинних захворювань.

Трапляються випадки, коли електронні сигарети вибухають у руках або у роті курця, завдаючи йому серйозних травм. Відомі випадки отруєння рідинами для електронних сигарет. Оскільки ринок електронних сигарет в Україні не врегульований, електронні пристрої часто не мають відповідних сертифікатів якості, а рідини – належного маркування. Особливо небезпечно, коли е-сигарети використовують діти або підлітки, бо вони, як правило, не дотримуються правил техніки безпеки. Електронні сигарети часто містять нікотин, споживання якого формує нікотинову залежність – діти, які вживають електронні сигарети, з великою ймовірністю почнуть курити звичайні сигарети у майбутньому.

– Наскільки небезпечним є пасивне куріння е-сигарет?

– Вторинний аерозоль, який потрапляє у навколишнє середовище, містить 1,2-пропандіолу, ацетальдегідів та формальдегідів, деякі леткі органічні речовини, нікотин і важкі метали (рівні таких металів, як нікель і хром, у аерозолі навіть вищі, ніж у димі від звичайних сигарет).

– Чи можна за допомогою вей­пів кинути або почати менше курити?

– Всесвітня організація охорони здоров’я, Агенція з контролю за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA), Європейське респіраторне товариство (ERS), Міжнародний Союз із боротьби з туберкульозом та легеневими захворюваннями (the UNION) не рекомендують використовувати електронні сигарети як засіб відмови від куріння.

Для більшості курців залежність має три складові – фізичну, психологічну та соціальну. Використання е-сигарет може бути спрямоване тільки на фізичну залежність, тоді як кинути курити можна лише за умови комплексного підходу. Саме тому при відмові від куріння рекомендовано використовувати доказові методи. Наприклад, доведено, що найбільш ефективною є особиста консультація лікаря у поєднанні (за потреби) з нікотинозамісною терапією.

Використання електронних сигарет може затягувати процес відмови або навіть призвести до того, що курець зовсім передумає кидати, адже більшість людей вірять у те, що е-сигарети безпечніші, ніж звичайні.

Проте, дані останнього проведеного мета-аналізу публікацій усіх наявних досліджень на цю тему показали, що дорослі курці, які використовують електронні сигарети, мають на 28% менше шансів припинити курити.

Автор: Христина Клекіт

Джерело: «Високий Замок»
(https://wz.lviv.ua/interview/397264-liudski-leheni-stvoreni-dlia-vdykhannia-chystoho-povitria-a-ne-dymu)

«Альма-матер» львівської педіатрії

Олег Чабан, доктор медичних наук, клінічний психолог: «Дуже важливо, щоб хтось сказав тобі: «Та пусте, прорвемося!»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers