rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Автосвіт \ Надійний баггі для розвідки

У Вінницькому політеху виготовили унікальну бойову машину для української армії.

На базі навчально-наукового Центру з розвитку і підтримки технічного забезпечення Збройних сил України, який діє при Вінницькому національному технічному університеті, розробили легкий тактичний автомобіль. Це здійснили на замовлення однієї зі силових структур. Конструюванням і науковим обґрунтуванням займалися науковці та студенти вишу, а виготовленням – спеціалісти приватної компанії, яка розробляє та ремонтує військову техніку. За основу взяли машину типу баггі «Пегас-2», яку виготовив інженер-конструктор Юрій Берко.

За його словами, новий автомобіль призначений, насамперед, для озброєння підрозділів Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ та інших оперативних підрозділів ЗСУ. Його головна перевага у великій маневреності, невеликій масі та простоті конструкції. Авто може застосовуватися як дозорно-розвідувальний автомобіль, машина вогневої підтримки підрозділів, для перевезення боєприпасів, патрулювання, для евакуації поранених або як командно-штабний транспорт. Машина обладнана потужним 2-літровим турбодизелем і здатна розвивати швидкість понад 130 км/год. по шосе та швидко долати нерівну місцевість. Наразі розробники проводять відомчі випробування та, заручившись підтримкою зацікавлених структур, шукають можливість організації виробництва таких легких тактичних автомобілів на конвеєр.

«Перший військовий баггі «Пегас» був виготовлений за кошти, зібрані волонтерами Вінниччини ще 2015 року. Тоді я передав його на озброєння в один з підрозділів Сил спеціального призначення, і він гарно зарекомендував себе на передовій. Другий баггі «Пегас-2» також будували за волонтерські кошти, але вже за підтримки волонтерів, які опікуються спецпризначенцями. Тепер сконструювали третю машину – легкий тактичний автомобіль, виробником якого виступає НВК «Техімпекс» у співпраці з науковцями й студентами Вінницького національного технічного університету, – зазначає Юрій Берко. – Саме фахівці цієї компанії зацікавилися автомобілем, відео з яким я презентував на міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека-2016». Вони виділили фінансування на розробку та виготовлення цього зразка, і вже на виставці «Зброя та безпека-2017» ЛТА був презентований широкому загалу. У таких авто велика потреба на передовій, хлопці зацікавлені і чекають на маневрений баггі».

Про вартість авто розробник не береться говорити, каже, що це – прерогатива виробника. Але від армійців автомобіль вимагатиме мінімальних витрат в обслуговуванні і може максимально застосовуватися в бойових умовах. Він – потужний, надлегкий, практично безшумний і маневрений. Машина здатна розвивати швидкість 120-130 кілометрів на годину по шосе. Вона вміщує чотирьох бійців, може бути обладнана кулеметами, автоматичним гранатометом, системою ПТУР та використовуватися для запуску безпілотника. Ноші, якими укомплектована машина, дозволяють перевозити пораненого, військове спорядження чи комплектування.

«Це – надійний баггі для розвідки та спецпризначенців, – коментує свою розробку Юрій Берко. – Така техніка є на озброєнні багатьох армій. Наш аналог, може, й не кращий за американський, але за скромних можливостей і скрутних умов – він ідеальний. Загальні показники приблизно однакові з тими, що є на озброєнні країн НАТО».

Та, попри переваги, перш ніж запускати такі автомобілі в серійне виробництво, вони мають пройти серію випробовувань. Адже автомобіль має бути безпечним для екіпажу, надійним під час виконання бойових завдань та відповідати вимогам нормативних документів. Тому, крім виготовлення дослідних зразків, розробники напрацьовують технічну документацію, відшліфовують креслення, доводять до логічного завершення наукові обґрунтування, проводять випробування і чекають висновку та рекомендацій від зацікавлених осіб щодо доцільності виробництва такого виду бойових машин.

Автор: Олеся Шуткевич, Вінниця

Джерело: «День»
(https://day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/nadiynyy-baggi-dlya-rozvidky )

Toyota показала літаючу електромітлу

Електровантажівка Tesla Semi ось-ось під’їде!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers