rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ «Коронація слова» презентувала Науково-довідкове видання до 20-річчя конкурсу

29 жовтня 2019 року в Національному музеї літератури України відбулась урочиста презентація Науково-довідкового видання «Коронація слова», присвяченого 20-річчю Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Проєкт був втілений видавництвом «Світ Успіху» за грантовою програмою «Знакові події для української культури» – програмою УКФ у тісній співпраці з командою «Коронації слова».

Конкурс «Коронація слова» давно став не лише фактом літературних змагань, а і вагомим помітним явищем культурного, суспільного громадського впливу. Починався конкурс в ті важкі для літератури 90-і роки, коли український книжковий ринок заполонила низькопробна російська продукція, коли закривались старі видавництва, коли вщент розсипалась надійна система книжкової індустрії. Конкурс відкрив світові, що українська література має нове обличчя. Він допомагає сформувати у суспільстві відповідне значення і розуміння ваги художнього слова для того, щоб українська нація сформувалась і затвердилась, для того, щоб розбудувався свій культурний простір, утвердилась українська держава. Цей конкурс згуртував навколо себе на той час усіх найкращих представників мистецької еліти – відомих учених, видавців, дослідників, літературознавців.

Title  TitleTitle 
 У рекреаційній залі Колегії Павла Галагана
Національного музею літератури України
зібралось поважне товариство організаторів,
письменників, переможців конкурсу, видатних
діячів літератури, науки та мистецтва
  Анатолій Матвійчук – народний артист
України, поет, композитор, журналіст,
телеведучий, музичний аналітик,
педагог, науковець

Конкурс «Коронація слова» довів, що на наших очах народжується література нової якості, нової доби, з новою мовою. Цей конкурс дав віру і перспективу авторам. До тисячі авторів, яких ми добре знаємо, котрі ввійшли в історію сучасної літератури, з’явилося саме завдяки конкурсу. Більше того, нова українська основа дала поштовх розвитку українського театру та кіно.

Title Title  Title
 Генеральний директор Національного
музею літератури України
Сорока Галина Олексіївна
 Микола Жулинський, директор Інституту літератури
ім. Т. Г. Шевченка НАН України
 Письменниця Оксана Радушинська
– людина з великим серцем

Історія літератури кінця ХХ ст. – початку ХХІ ст. ніколи не буде написана без історії самого конкурсу «Коронація слова». Видання, яке було представлено, найбільш повне, науково опрацьоване, потребувало багатьох зусиль і наукової праці, є найбільшим джерелом для написання такої історії. У видання ввійшли біографії і назви творів переможців I-III премії в зазначених номінаціях за всі роки існування Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Електронна версія видання буде розміщена на сайті «Коронації слова», а 1500 примірників надійдуть до бібліотек і навчальних закладів.

Title Title  Title

Головний редактору проєкту – Вікторія Мусійченко, художній редактор видання – Андрій Будник, заступник керівника проєкту – Волкова Олена, автори текстів – Наталія Гамоля, Тетяна Шпичук, Алла Філоненко, Ольга Бондар, Анастасія Бречко, Ольга Литвин. Організовувала збір інформації та співпрацю з авторами – переможцями конкурсу Ольга Фараон. Науковці – члени команди доктори філологічних наук Тетяна Вірченко, Роман Козлов, Софія Філоненко – були незамінними порадниками і консультантами впродовж всього проекту. Долучилися вчені багатьох вищих навчальних закладів – Андрій Гурдуз, Дарія Лук’яненко, Інна Радіонова, Світлана Підопригора, Віктор Разживін, Владлена Руссова.

Title Title Title 
  Наймолодший учасник презентації 

Подружжя Тетяна та Юрій Логуші не тільки заснували відомий міжнародний конкурс, а й зробили все можливе, щоб результат величезної 20-річної праці був відображений у цьому виданні.

У рекреаційній залі Колегії Павла Галагана Національного музею літератури України зібралось поважне товариство організаторів, письменників, переможців конкурсу, видатних діячів літератури, науки та мистецтва.

Title Title  Title
 Оксана Шеренгова, І премія,
номінація «Пісенна лірика», 2014 р.
 Тетяна Логуш – співзасновник
Міжнародного літературного конкурсу
«Коронація слова» та Неоніла Струк –
генеральний директор видавництва «Світ успіху»
 Віталій Кіно – український театральний
режисер, актор, викладач, директор-художній
керівник Центру мистецтв «Новий український
театр» та Марина Смілянець – український
драматург, сценарист, театральний діяч

 Урочисту презентацію розпочала Генеральний директор Національного музею літератури України Сорока Галина Олексіївна, яка активно сприяла в організації цього заходу і співпрацювала з коронаційними авторами.

Анатолій Матвійчук згадав своє Гран-прі в номінації «Пісенна лірика», як кілька разів був автором сценарію та ведучим на церемоніях нагородження лауреатів премії. Він також долучився до роботи над цим яскравим та інформативним виданням, написавши статтю до розділу «Пісенна лірика».

Title 

Микола Жулинський, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, порівняв конкурс «Коронація слова» з Розстріляним Відродженням у сучасній літературі.

Віталій Кіно прочитав монолог старого пса Кубіка з вистави «Методи виховання малих засранців» за п’єсою коронаційної лауреатки Марини Смілянець.

Оксана Радушинська – людина з великим серцем, талановита письменниця, журналістка, радіо- і тележурналістка, лауреатка І премії у номінації «Романи» 2011року та дипломантка в інші роки. Письменниця активно займається волонтерською діяльністю, є співорганізатором волонтерського об’єднання «Мистецька подільська сотня», а з жовтня 2015 року – голова ГО «Творча сотня «Рух до перемоги», яке опікується не лише бійцями в ООС, але й демобілізованими воїнами і родинами бійців.

Title 
 Олеся Сінчук – український композитор, музикант,
співачка, поетеса, художник-графік. III премія,
номінація «Пісенна лірика про кохання», 2009 р.

Оксана особисто разом з батьками регулярно здійснює поїздки в зону АТО/ООС з 2015 року. Її виступ до сліз розчулив організаторів і всіх присутніх.

Присутні науковці та учаснику конкурсу отримала перші примірники видання.

Ювілейна, двадцята, урочиста церемонія нагородження лауреатів Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» відбудеться 20 червня 2020 року. Цю символічну дату оголосила організаторка конкурсу Тетяна Логуш.

 

Фото автора

«Бісерна терапія» Настасії Марусик підкорила Україну!

День пам’яті Алли Горської До 90-річчя з дня народження шістдесятниці Алли Горської у виконанні союзянок Нью-Йоркської округи Союзу Українок Америки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers