rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

Чиказькі вчителі та влада нарешті домовилися щодо контракту

«Я рада повідомити, що ми досягли домовленості з президентом CTU Jesse Sharkey, – заявила мер міста Чикаго Лорі Лайтфут журналістам 31 жовтня. – Заняття відновляться завтра».

«Ми відчуваємо, що багато чого досягли, – зауважив Sharkey на окремій прес-конференції. – Є певні речі, яких нам не вдалося досягти, тому зараз – не день для того, щоб позувати перед пресою та святкувати перемогу».

За день до підписання домовленостей Лайтфут та Чиказька профспілка вчителів закликали одне одного піти на компроміс через велику кількість пропущених шкільних днів.

Зрештою, діти повернулися до школи у п’ятницю, 1 листопада.

Лайтфут зазначила, що вона запропонувала Sharkey зробити спільне оголошення про резолюцію страйку, проте, він відмовився.

«Чесно кажучи, наші члени все ще перебувають там, на пікеті, – сказав Sharkey у відповідь. – Їм не потрібно бачити, як я посміхаюся мерові, коли насправді те, що вони повинні бачити, – це те, що у нас є попередня угода й у нас є домовленість про повернення до роботи».

Минулої середи в CTU заявили, що не було досягнуто згоди щодо компенсації втрачених шкільних днів.

Минулого четверга страйк тривав 11 день поспіль – навіть після того, коли вчителі заявили, що їм вдалося досягти домовленості стосовно «історичного контракту». Угоду було оголошено лише о 20:30.

Лайтфут визнала у четвер, що бажає продовжувати переговори, і закликала дві групи зібратися разом: «Зробіть це, щоб ми могли повернути дітей у школи (в п’ятницю)». Однак, вона зазначила, що повернення компенсації за всі пропущені дні означало б «зазнати поразки ще до старту».

«Те, що я не бажаю робити, – це погоджуватися на безальтернативний варіант. Це – те, що вони мені запропонували», – сказала вона. І додала, що «це (пропущені дні – ред.) – за їхній рахунок».

Генеральний директор CPS Janice Jackson запевнила, що «справді немає способу» компенсувати пропущені дні занять у школі.

«Єдиний спосіб компенсувати 11 днів – це по-справжньому зруйнувати плани сімей, які вже й так було зруйновано», – зазначила вона.

Пізніше Jesse Sharkey, президент CTU, заявив, що профспілка хоче «обговорити це питання».

Тоді ж Sharkey зауважив, що сподівається досягти домовленостей, аби вчасно відновити навчання у школах.

«Я не прагну продовження цього страйку на невизначений час. Це ж зрозуміло», – сказав він. І зазначив, що отримати від міської влади компенсацію за 11 днів, «мабуть, буде неможливо».

«Я обговорю це, і нам доведеться піти на компроміс протягом кількох днів, що цілком можливо», – додав він.

17 жовтня розпочали страйк більше, ніж 25 000 учителів та допоміжного персоналу в CTU, а також близько 7500 шкільних працівників Service Employees International Union Local 73. Відтак, понад 300 тис. учнів у третьому за величиною шкільному окрузі країни були вимушені пропускати уроки. SEIU схвалила угоду із шкільним округом ще минулої середи.

Кількість повернутих книг у чиказьких бібліотеках зросла на 240%

За словами працівників бібліотек, це – наслідок того, що міський голова анулювала несплачені штрафи.

Уповноважена з питань бібліотек Andrea Telli виступила на бюджетних слуханнях. Вона, зокрема, заявила членам міської ради, що відмова від штрафної політики у бібліотеках має важливе значення для збільшення кількості повернутих книг.

«У приватних розмовах, а також на сторінках бібліотек у соціальних медіа, таких, як Facebook, ми побачили багато читачів, які писали: «Боже мій. Це так чудово. Я поверну свої книги. Я вагався, чи повертатися до бібліотеки, бо заборгував їм штрафи», – розповіла Telli.

Чикаго стало першим великим містом у США, яке відмовилося від несплачених штрафів, що набули чинності 1 жовтня, та анулювало їх. Мер Лорі Лайтфут озвучила зміну політики як її останню спробу усунути бар’єри, що заважають молоді та читачам з низьким рівнем доходів відвідувати бібліотеки.

Лайтфут також докладає зусиль, щоб бібліотеки працювали і в неділю. Бюджет міського голови на 2020 рік передбачає збільшення податку на нерухомість на $18 млн, адже раніше вона обіцяла відкрити 81 бібліотеку в Чикаго у недільні дні. Наразі центральна бібліотека імені Гарольда Вашингтона та три окружні бібліотеки відкриті з 13 до 17 год. щонеділі.

Під час слухань Telli зазначила, що у першому кварталі 2020 року щонеділі працюватимуть від 15 до 20 бібліотечних відділень, а протягом наступного року в неділю буде поступово відкрито більше бібліотек.

У бібліотеках Чикаго наразі є 180 вакантних посад. Бюджет наступного року передбачає працевлаштування додаткових 62 штатних працівників та ще 115 працівників для роботи у недільні години.

Повторне відкриття «People mover» в аеропорту O’Hare знову відтермінували

Потяги автоматизованої системи проїзду «People mover» курсуватимуть у міжнародному аеропорту наприкінці року. Про це заявили у чиказькій мерії. Раніше систему збиралися запустити у вересні, а потім – на День подяки.

Транспортна система аеропорту O’Hare (ATS), також відома як автоматизована «People mover», була закрита у зв’язку з модернізацією та розширенням системи. У мерії кажуть, що Parsons, підрядник, який здійснює нагляд за проєктом, ще не завершив роботи.

Це означає, що пасажири біля терміналів та паркінгів O’Hare продовжуватимуть користуватися послугами маршрутних автобусів у сезон відпусток, щонайменше, до кінця року. У місті кажуть, що затримка пов’язана з проблемами з проведенням електричного струму. Недолік було виявлено під час запуску системи.

Чиновники департаменту авіації Чикаго заявили на галузевій конференції, що ATS колись стане хорошим варіантом для пасажирів.

«Як тільки-но робота ATS відновиться, потяги прибуватимуть приблизно кожних 8 хвилин», – заявив заступник комісара з питань комунікацій CDA Matt McGrath. Оновлена ATS матиме скорочений час поїздки в обидва кінці дороги і вдвічі перевищуватиме потужність старої системи. Рух нових потягів, які сполучатимуть аеропорт зі станцією Metra, буде більш плавним, а сама поїздка – надійнішою, – обіцяють чиновники.

Міська влада Чикаго, ймовірно, почне застосовувати штрафи до підрядника, якщо завершення проєкту буде відкладено втретє.

Очільник поліції Чикаго Eddie Johnson хоче на пенсію

Він розповів журналістам, що планує залишити посаду, яку обіймав понад три роки, та піти з департаменту, до якого приєднався понад три десятиріччя тому. Про це він заявив у понеділок у мерії під час бюджетних слухань. За його словами, таке рішення не має нічого спільного з розслідуванням нещодавнього інциденту. Нагадаємо, кілька тижнів тому його знайшли у стані сну за кермом позашляховика.

«Колишній міський голова Рам Емануель, напевно, сказав про це найкраще: «Це – робота всього життя, але вона не є роботою на все життя», – сказав Johnson.

Він заявив, що почав роздумувати про вихід на пенсію минулого місяця, коли був у Лондоні на грі між Chicago Bears та Oakland Raiders. Він зазначив, що ця поїздка була його першою відпусткою з того моменту, коли він став начальником поліції. Він зауважив, що це змусило його «усвідомити, скільки жертв ви приносите», перебуваючи на такій посаді.

«Я подумував про (пенсію) деякий час, – каже він. – Ця поїздка в Лондон дійсно змусила мене зрозуміти, скільки я віддав місту і скільки забрав у них (моєї сім’ї)».

Johnson потрапив під шквал критики під час інциденту в жовтні, коли його знайшли сплячим у транспортному засобі. Він зізнався меру Лорі Лайтфут, що до інциденту випив «кілька напоїв». Проте поліція не робила тест на тверезість на місці події.

На прохання Johnson було розпочато внутрішнє розслідування цього інциденту. У департаменті відмовилися від подальших коментарів до очікування результатів дослідження.

Обговорюючи причини потенційного виходу на пенсію, Johnson також назвав високий тиск, який почав його турбувати у зв’язку з відповідальною посадою.

«Все, що робить начальник поліції, все, що ви робите, – підпадає під критику і сумніви», – додав він.

Johnson був призначений в. о. супер-інтенданта поліції Чикаго у 2016 році –після того, коли його попередника Garry McCarthy звільнив міський голова Емануель у грудні 2015 року. Johnson був офіційно приведений до присяги на посаду супер-інтенданта у квітні того ж року, після того, коли його кандидатуру було затверджено міською радою Чикаго.

Трамп запитав жертводавців, чи варто пом’якшувати вирок Благоєвичу

Президент Дональд Трамп вирішив запитати своїх донорів, чи вони підтримують рішення достроково випустити з в’язниці ексгубернатора Іллінойсу Рода Благоєвича.

Опитування відбулося під час його першого візиту на посаді президента до Чикаго минулого тижня. Про опитування йшлося у Wall Street Journal. Після виступу на конференції начальників поліції Трамп провів минулий понеділок у своєму чиказькому готелі.

Однак, результати неформального опитування досі залишаються невідомими.

Трамп неодноразово згадував ім’я Благоєвича під час свого президентства. У серпні він заявив, що його адміністрація «рішуче» розглядає можливість пом’якшення вироку.

Раніше президент заявив, що Благоєвича було «жорстоко засуджено». Відтак, він хотів оцінити думки членів обох партій щодо можливого пом’якшення вироку ексгубернатору.

«Думаю, що він був жорстоко засуджений, але ми розглядаємо таку можливість (пом’якшення вироку – ред.) дуже рішуче. Я ознайомлений з цією справою, але хотів би дізнатися, яку позицію підтримують демократи, а яку – республіканці. Люди мають чітку позицію з приводу вироку Роду Благоєвичу. Він там – уже сім з половиною року. Це – дуже довго. Те, що він зробив, було жахливо, але це – дуже довго».

Благоєвич уже відбув більше, ніж сім із 14 років ув’язнення після того, коли його засудили за спробу продати місце у Сенаті, яке раніше посідав новообраний президент Барак Обама. Колишній губернатор надсилав численні звернення з проханням про помилування, а його дружина Патті звернулася безпосередньо до президента в інтерв’ю Fox News.

Можливість пом’якшення вироку викликала критику з боку членів обох політичних партій. Численні відомі демократи та республіканці виступають проти цього кроку. Незважаючи на це, деякі відомі особистості підтримують скасування вироку колишньому губернаторові. Серед них – преподобний Jesse Jackson та член Палати представників Bobby Rush.

Тим часом у штаті Іллінойс прагнуть не допустити Благоєвича до юридичної практики у майбутньому. Attorney Registration and Disciplinary Commission штату Іллінойс подала скаргу, в якій вимагає припинення на невизначений час дії його свідоцтва на право займатися адвокатською практикою.

Благоєвичу через його відсторонення від посади вже заборонено обіймати державні посади у штаті Іллінойс.

Зменшено квоту на біженців

Пентагон залишає пів тисячі військових у Сирії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers