rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Боротьба з корупцією чи цирк?

Перевірка нардепів (насамперед, із пропрезидентських фракцій) на поліграфі з метою викрити їхню нечесність – це було мрією багатьох українців протягом усіх каденцій Верховної Ради України.

І ось це збулося!

Декілька нардепів, причому, з президентської фракції, було перевірено на поліграфі. Приводом для цього стала підозра, що декілька з них (кажуть про 11 нардепів) не проголосували за законопроєкт, запропонований фракцією «Слуга народу».

Ось тут у нас перша зупинка: фіксуємо для себе, що у пропрезидентській фракції бачиться неможливим, якщо хтось з нардепів фракції не буде голосувати одностайно – так, як вирішило керівництво фракції.

Раніше, при попередніх президентах, така система одностайності (особливо примусової) називалася «одобрямс» і жорстко критикувалася суспільством і опозицією.

А тут, виходить, «одобрямса» не тільки не бояться, а й прямо вимагають.

Цікаво.

А почалося все з того, що голова комітету ВРУ Д. Гетманцев образився на цих 11 своїх соратників – адже розглядався проєкт закону, який мав на меті прибрати корупційну складову у проблемі нерухомості.

Вартість цієї корупційної складової, яку раніше заклали в нині діючий закон нардепи попередніх скликань, оцінюється у 3 мільйони гривень щодня – за їхніми твердженнями, саме таку суму стягують із громадян фірми-прокладки, яким отим самим попереднім корупційним законом дано таку можливість.

Д. Гетманцев і ставив на голосування новий законопроєкт, який цю корупційну складову ліквідовував. Тож картина була абсолютно ясною.

І раптом 11 членів комітету не голосують. Виходить що – не хочуть прибирати корупційний механізм із чинного закону? Не хочуть прийняття нового закону?

А чому? Їх хтось зацікавив? Замотивував хабаром?

І тут поповзли чутки, що, нібито, хабар цей складав по 30 тис. доларів на кожного.

Шокований голова комітету Д. Гетманцев, як стверджують, нібито, пішов скаржитися в Офіс президента України. Бо, треба розуміти, саме з цього головного офісу країни і «пасуть» своїх «слуг народу» їхні політичні поводирі на чолі з керівником Офісу Андрієм Богданом.

А звідти вже, треба розуміти, надійшла чи то вказівка, чи то наполеглива рекомендація перевірити цих 11 незгодних на детекторі брехні.

Можливо, рекомендація була настільки наполегливою, що ні в чому не підозрюваний глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія добровільно забажав також перевіритися.

Показав, так би мовити, приклад.

Поки що надходять повідомлення, що ті, котрі вже пройшли поліграф, можуть бути спокійними. Проте, спокій можуть втратити ті, що ще не пройшли.

Бо керівництво фракції заявляє, що має намір «прогнати» через поліграф усіх нардепів пропрезидентської фракції.

Зайве казати, що нардепи фракцій Юлії Тимошенко, Петра Порошенка, Святослава Вакарчука не підтримають ініціативу В. Зеленського, Д. Разумкова та Д. Арахамії.

Юристи кажуть. що висновки поліграфа не є законними і не можуть бути використаними в суді. Інші заявляють, що і поліграф не сертифіковано, тож його показники є недостовірними.

Більше того, фахівці – наприклад, представник Асоціації поліграфологів Ігор Іщук – стверджують, що після 18 години вечора не можна перевіряти особу на поліграфі, бо дані можуть бути недостовірними. Більше того – грубо спотвореними.

Антикорупційні прокурори також висловлюють свою думку. Їхнє бажання – перевести цей процес у процесуальні рамки, щоб отримати можливість проводити необхідні слідчі дії, так би мовити, в класичному варіанті, як то і потрібно.

А поки що виходить, що вся ця так звана перевірка на поліграфі стала більше видовищем, шоу в прямому ефірі.

Правда, ті нардепи, що проходили перевірку, все-таки помітно хвилювалися. Адже достатньо було навіть не висновку, що даний нардеп каже неправду на поліграфі, а найменшої підозри в нещирості відповідей, як моральний удар по такому нардепу був би стовідсотково масовим і потужним.

Не вірять у нас люди владі. Навіть оновленій.

Моя думка: хто б що не казав, а контроль над нардепами потрібно посилювати.

Вони повинні боятися якщо не судового переслідування, то хоча б удару по репутації.

Іноді такі удари вщент руйнують політичний імідж і є не менш страшними, ніж в’язниця.

Започатковане фракцією треба продовжувати та вдосконалювати!

Тож ідеї про постійну чи періодичну перевірку нардепів поліграфом, які вже вкинуті у інформаційний простір, не забудуться ні журналістами, ні громадськістю.

Це поки що стосується тільки пропрезидентської фракції «Слуга народу», бо інші фракції цей метод намагаються висміяти, дискредитувати і відхиляють думку про необхідність такої перевірки. І це – неспроста.

Саме у фракціях Віктора Медведчука, Петра Порошенка та Юлії Тимошенко зосереджено найбільшу кількість досвідчених політиків, котрі раніше були нардепами, міністрами, обіймали інші високі посади.

Звинувачувати жодного з них у мене нема бажання. Проте, ми з вами, шановні читачі, багато разів чули і разом зі всім українським суспільством добре знаємо, що корупційна практика в середовищі українських високопосадовців – на яких посадах вони б раніше не працювали – була значною, навіть дуже значною, якщо не всеохопною. Тож добровільно йти на перевірку детектором брехні, тобто, поліграфом, ніхто з них не має ні найменшого бажання.

Але уявімо собі ситуацію: якщо для нардепів зі «Слуги народу» перевірки на поліграфі стануть періодичним та всезагальними, то як себе будуть почувати перед журналістами, громадськістю та виборцями ті фракції, які під будь-якими приводами будуть відмовлятися від перевірок.

У такій ситуації недовіра громадськості та виборців зростатиме, а кпини та насмішки у різних ЗМІ, зокрема, в соцмережах, ряснітимуть, як гриби після дощу.

Тож, попри всі критичні зауваження, які, звичайно, потрібно надалі врахувати, систему суспільного та парламентського контролю за поведінкою нардепів потрібно встановлювати, розвивати та вдосконалювати.

Тоді і виборцям буде спокійніше і за «слуг», і за «панів», і за «підпанків» у владі.

Це – не жарти: ексрадниця Обами застерігає Канаду від співпраці з Huawei

Проблеми та процеси в українській владі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers