rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Болгарія звинувачує у шпигунстві російського дипломата

Болгарія звинувачує у шпигунстві російського дипломата

Генпрокурор Болгарії Сотір Цацаров повідомив міністру закордонних справ країни Катерині Захарієвій про розслідування шпигунської діяльності дипломата РФ.

Про це повідомляє Radio Bulgaria.

«Встановлено, що він (російський дипломат – ред.) протягом багатьох років проводив розвідувальну діяльність і регулярно мав таємні зустрічі з громадянами Болгарії, а також з високопосадовцем, який має доступ до секретної інформації щодо ЄС та НАТО. Російський громадянин має дипломатичний статус – перший секретар у посольстві Російської Федерації в Софії», – йдеться у повідомленні.

Прокуратура зазначає, що, згідно з Віденською конвенцією про дипломатичні відносини, російський агент має імунітет від кримінальної відповідальності.

Як повідомляє Bloomberg, МЗС Болгарії попросило Москву відкликати російського дипломата. Він уже покинув країну.

Раніше повідомлялося, що чеською Службою безпеки та інформації (BIS) у співробітництві з Національним центром боротьби з організованою злочинністю (NCOZ) торік було виявлено і ліквідовано розвідувальну мережу, яка створювалася в Чеській Республіці російською ФСБ.

За словами глави Служби безпеки й інформації, «фінансування вже ліквідованої мережі ФСБ здійснювалося з Росії, а також за допомогою російського посольства в Празі».

Прем’єр Лівану йде у відставку – через спробу оподаткувати WhatsApp

Прем’єр-міністр Лівану Саад Харірі прийняв рішення піти у відставку на тлі масштабних протестів у країні.

Про своє рішення він заявив під час промови у своїй резиденції у вівторок, – повідомляє Sky News у Twitter.

17 жовтня уряд Лівану оголосив про запровадження збору на користування месенджерами, зокрема, WhatsApp, для здійснення телефонних дзвінків. Збір мав становити в перерахунку 20 центів США на день.

Акції протесту, які розпочалися в ніч проти п’ятниці, практично паралізували життя країни. Не працювали школи та більшість закладів торгівлі. Учасники антиурядових виступів у багатьох містах споруджували барикади.

На цьому тлі прем’єр-міністр Харірі у телезверненні пообіцяв громадянам покращення ситуації та дав партнерам по урядовій коаліції три доби на вироблення пропозицій щодо виходу з кризи.

У Міністерстві зв’язку запевнили, що оголошений збір не набуде чинності.

Уряд Лівану підтримав план реформ, запропонований прем’єр-міністром Саадом Харірі. Зокрема, передбачається скоротити зарплати міністрам та членам парламенту.

Утім, учасники демонстрацій у столиці країни Бейруті вимагали відставки уряду, оскільки не довіряють йому, а запропоновані реформи назвали «знеболювальним».

Землетрус на Філіппінах: 9 загиблих, 400 поранених

У результаті потужного землетрусу у філіппінській провінції Котабато кількість загиблих зросла до дев’яти осіб.

Про це повідомляє Manila Bulletin.

«Щонайменше, дев’ять людей загинули, ще понад 400 постраждали, коли землетрус магнітудою 6,6 бала сколихнув центральну частину Мінданао та сусідні райони», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, потужний землетрус на Філіппінах стався о 9:04 за місцевим часом у вівторок. Епіцентр стихії залягав на глибині 50 км на відстані 100 км від міста Давао.

Кількість жертв та постраждалих може зрости. Також оцінюється шкода, завдана інфраструктурі провінції.

До Естонії прибули 18 британських танків

У понеділок до Естонії прибула перша партія військової техніки в рамках навчань НАТО, зокрема, 18 танків Challenger з Великої Британії.

Про це повідомляє ERR.

«Перша партія британської бойової техніки, зокрема, 18 танків Challenger, у рамках навчань НАТО Tractable прибула в понеділок, 28 жовтня, до Естонії, у військове містечко в Тапа», – йдеться в повідомленні.

Загалом, протягом найближчих тижнів до Естонії мають прибути 200 одиниць бойової техніки та 800 британських військовослужбовців.

Військові навчання Tractable в Естонії будуть проводитися вперше.

Як зазначається, від звичайної ротації дислокованих в Естонії військ НАТО вони відрізняються масштабами і складністю операції.

Велика Британія очолює розміщений в Естонії батальйон НАТО загальною чисельністю 1200 осіб з важкою бойовою технікою. Крім британських солдатів і офіцерів, до складу бойової групи НАТО входять також військовослужбовці Франції та Данії.

В Австралії судяться з Google через збір даних

Австралійська комісія з конкуренції і споживачів (ACCC) подала до суду позов проти Google через, те що компанія не повідомляла користувачам, який саме обсяг даних про місцеперебування людей вона збирала.

Про це повідомляє News.com.au.

«Австралійська комісія з конкуренції і споживачів… вимагатиме фінансової компенсації й змін до шляху зібрання компанією даних про користувачів», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що позов був поданий регулятором після 18-місячного розслідування щодо роботи технологічних компаній в Австралії.

У регулятора вважають, що Google порушив національне законодавство зі січня 2017 до кінця 2018 року, вводячи в оману австралійців щодо обсягу даних про місцеперебування користувачів, які збирала компанія.

За словами керівника ACCC Рода Сімс, у той період компанія повідомляла користувачам акаунтів Google на смартфонах та планшетах з операційною системою Android, що компанія не збиратиме дані про їхнє місцеперебування, якщо вони вимкнуть «історію про місцеперебування» в пристроях. Проте, насправді, у Google не пояснили, що користувачам було необхідно ще вимкнути додаток та Інтернет, аби компанія не могла збирати подальші дані.

У Барселоні студенти заблокували вхід до університету

У головному місті іспанської провінції Каталонія почався загальний страйк студентів проти вироків іспанського суду лідерам руху за незалежність Каталонії.

Студенти блокують доступ до навчальних приміщень.

Про це пише El Pais.

«Безстроковий страйк студентів університету розпочався цього вівторка в Університеті Помпеу Фабра (UPF). Доступ до трьох корпусів вишу заблокований, адміністрація рекомендує студентам не приходити на заняття з міркувань безпеки, поки ситуація не нормалізується», – йдеться у повідомленні.

Протягом ранку вівторка сотня студентів блокувала доступ до навчальних будівель. Студенти, які мали намір відвідати заняття, не змогли дістатися до аудиторій.

Колективний форум професорів та університетів Іспанії надіслав відкритий лист ректорам каталонських університетів із закликом відмовитись від офіційної участі у загальному страйку університетів проти вироку засудженим лідерам руху за незалежність Каталонії.

Як повідомлялося, масові протести в іспанській провінції Каталонія розпочалися після того, коли Верховний Суд Іспанії 14 жовтня засудив дев’ятьох лідерів сепаратистів до 9-13 років ув’язнення. Їх звинуватили в організації нелегального референдуму за незалежність Каталонії восени 2017 року. Після цього у головному місті іспанського регіону Каталонія – Барселона – протестувальники оголосили про блокаду міського летовища El Prat. Крім того, у місті Жирона демонстранти заблокували залізницю.

У Кіото туристам заборонили фотографувати на приватних доріжках

Гості японського Кіото більше не зможуть фотографувати на приватних доріжках поблизу одного з найпопулярніших місць для фотографій на пам’ять у цьому місті.

Про це повідомляє NHK.

«Асоціація місцевих мешканців і власників магазинів у районі Гіон запровадила заборону на фотографування на приватних доріжках поблизу вулиці Ханамікодзі», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що цю заборону було запроваджено після того, коли деякі туристи почали порушувати загальноприйняті правила.

Район Гіон, який відомий викладеними камінням доріжками, ресторанами й чайними будиночками, користується великою популярністю серед туристів. Однак деякі мандрівники, як повідомляється, заходять без дозволу на території, які перебувають у приватній власності.

Надходили також повідомлення про те, що деякі з них хапали за рукави кімоно гейш та їхніх учениць – майко.

Члени місцевої ради розмістили попереджувальні написи про запроваджену заборону.

Вони також роздавали флаєри із закликом до туристів питати дозволу у гейш і майко перед тим, як фотографувати їх.

На порушників чекає штраф розміром 10 000 єн (близько 100 доларів) за фотографування без дозволу на приватних доріжках.

Євросоюз офіційно відтермінував Brexit

Президент Європейської ради Дональд Туск попередив Британію, що надане їй відтермінування Brexit може бути останнім.

Про це він написав у Twitter.

«Моїм британським друзям: 27 країн ЄС офіційно схвалили відтермінування. Може бути, це останнє відтермінування. Будь ласка, використайте цей час із користю. Я також хочу попрощатися з вами, оскільки моя місія тут закінчується. Я буду тримати кулаки за вас», – написав Туск.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон знову спробує отримати схвалення парламенту на проведення дострокових виборів 12 грудня, незважаючи на те, що депутати у понеділок відхилили цю пропозицію.

Джонсон в понеділок сказав депутатам, що парламент «недієздатний» і не може «більше тримати цю країну в заручниках», але лейбористи заявили, що прем’єр-міністру не можна довіряти.

Голосування відбулося після того, коли прем’єр-міністр офіційно прийняв пропозицію Брюсселя про продовження процесу Brexit до 31 січня 2020 року.

Це означає, що Британія не покине ЄС 31 жовтня, як неодноразово обіцяв Джонсон.

Правозахисники РФ заявляють про рабську працю тисяч в’язнів на будівництві Nord Stream-2

Бортпровідники Lufthansa страйкуватимуть два дні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers